4 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Volvo visar upp V40 Cross Country Men bara fyrhjulsdrift för den som väljer T5
Volvo visar upp V40 Cross Country

För 15 år sedan presenterade Volvo för första gången en mer terränganpassad bil när V70 XC Cross Country gjorde entré. Sen dess har bilen hunnit ändra namn till XC70 och både XC60 och XC90 har fötts. Nu går Volvo tillbaks till det gamla namnet igen när samma behandling appliceras på nya V40. XC kommer i framtiden bara att finnas på de större suvarna.

Precis som väntat rör det sig om ett lite mer robust utseende på utsidan i form av hasplåtar, plastdetaljer och lite högre markfrigång, 40 millimeter. På insidan är det lite nya färger till läderklädsen som skiljer sig från vanliga V40 samt att det i bagaget sitter ett skyddsnät man kan spänna över prylarna när man rumlar över stenar som standard.

Bil, Volvo, V40, Cross Country, officiell, skogsmulle, Paris
Volvo visar upp V40 Cross Country

Under huven är det samma bensinmotorer som vi hittar i V40, förutom att man inte kan välja alternativet T3. Vill man ha fyrhjulsdrift så är det T5 som gäller, övriga är alltså framhjulsdrivna. Denna motor går också endast att få med sexstegad automatlåda. På dieselsidan väljer man mella D2, D3 eller D4 där den förstnämnda är den som drar minst med sina 0.38 liter per mil som ger ett utsläpp på 99 gram per kilometer. Denna motor går bara att få med sexpetad manuell låda. Alla motorer har bromskraftsåtervinning och start/stopp som standard.

Skogsmulle som den är har den även en Hill Hold-funktion som ska underlätta start i backe. T5:an har även Hill Descent Control som automatiskt motorbromsar när man kör nedför där det är brant.

V40 Cross Country visas upp i Paris och kommer troligtvis att börja säljas i början på nästa år. Volvos förhoppning är att kränga 17 000 stycken per år och fördelningen de hoppas på är 50 % till Europa, 30 % till Kina och resten till övriga världen.

Läs mer
43.2° 0 Bobby Green Bobby Green
ons. 19 sep 2012, 10:14
Volvo visar upp V40 Cross Country Men bara fyrhjulsdrift för den som väljer T5
43.2°
0