41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Recension: Black Rapid R-Strap Lysande idé med små brister i utförandet
Recension: Black Rapid R-Strap

Idag damp det ner ett tjockt paket i brevlådan. Inuti fanns två stycken Black Rapid R-Strap, en ny sorts kamerarem som skulle kunna "revolutionera" kameraremsmarknaden.

Foto, Hårdvara,

Grundutförandet av R-Strap består av en rem som man trär diagonalt över kroppen. Genom att skruva fast en liten del, liknande ett snabbfäste för stativ, i stativgängan så kan man haka fast och loss kameran väldigt enkelt. Den gör också att man blixtsnabbt och väldigt smidigt kan få upp kameran i "skarpt läge" eftersom den löper utmed remmen.
Den är också väl vadderat och väldigt skön att ha hängande på axeln. Om man har en kamera och inget batteripack så är R-Strap lysande. De små problemen börjar när ditt kamerastall skiljer sig från den beskrivningen.

Den tillhörande skruven, FastenR, som du monterar i stativgängan är så dåligt designad att det är omöjligt att hålla i ett eventuellt batterigreppet. Dock kan man köpa R-Strap utan den och då kan man använda ett vanligt, mindre snabbfäste. Det blir fortfarande lite klumpigare men det går defenitivt att använda batterigreppet.

Ett annat problem, som var mycket mindre än jag trodde från början, är hur man ska göra om man har fler än en kamera. Konstruktionen gör det omöjligt att ha en kamera på vardera axel så att banden korsar varandra. Efter en liten stunds funderande kom jag fram till lösningen som ni ser på bilden. En kamera får helt enkel hänga lite längre upp och lite längre bak än den andra. På det sättet går det, efter lite övning, nästan helt smärtfritt att använda båda kamerorna. Den undre kameran blir något blockerad av den övre, men det går ändå blixtsnabbt att byta kamera. Båda kamerorna hänger på samma axel men eftersom tyngden fördelas på nästan 20 cm så känns kilona knappt.

Mitt på remmen sitter ett flyttbart "lås" som ska hålla kameran i rätt läge. Dock ger materialet i den vadderade delen av remmen så lite friktion att den glider lite som den vill i alla fall. Någon sorts gummimaterial närmast kläderna hade varit att föredra.

Den dyrare varianten av R-Strap har ett fack som passar de flesta mobiltelefoner och även plats för minneskort och dylikt. R-Strap eliminerar risken att trassla in sig i remmen eller att för den delen få med remmen i bild. Och om man inte använder deras orginalfäste, den gigantiska skruven, så är det här en riktigt bra uppfinning som kommer att skona många axlar.

Black Rapid R-Strap kostar 310 resp. 390 kronor (inkl. frakt) utan FastenR och kan beställas från Black Rapids hemsida, där du även kan se en film på R-Strap in action.
www.blackrapid.com

PS. Om du vill göra en själv så hittar du en på www.flickr.com. DS.

Läs mer
37.0° 0 Jens Lennartsson Jens Lennartsson
tors. 13 mar 2008, 15:43
Recension: Black Rapid R-Strap Lysande idé med små brister i utförandet
37.0°
0
RSS 8 kommentarer till artikeln
Amnell
Ja jäklar så stor skruven var...
Bra recension dock. Var nyfiken på att inhandla en rem, men frågan är om man inte borde försöka bygga en själv i stället. Är ju inte direkt atomklyvningskunskaper som krävs.
av Amnell, torsdag 13 mars 2008 kl 18:36
Jens Lennartsson
Kul att recensionen gav något.
Jag hade nog köpt en, den mindre räcker gott och väl. Det känns som det är riktigt bra kvalité på bygget.
av Jens Lennartsson, torsdag 13 mars 2008 kl 19:39
Kiwii
Skulle vara najs att kunna använda den till D300 med batterigrepp och ett 17-55mm (~1kg) men det skulle antagligen balansera jävligt illa?
Med ett 80-200 (~1.3kg och stativfäste) skulle det nog funka bra men det känns lite ovärt att ha flera remmar till olika objektiv..
av Kiwii, torsdag 13 mars 2008 kl 22:25
Jens Lennartsson
Tror att mitt 17-35 borde väga runt 1 kg. Inga som helst problem, tycker jag.

av Jens Lennartsson, torsdag 13 mars 2008 kl 23:01
Trisen
Ser sanerligen klumpigt ut och desutom pekar ju gluggarn utåt ... Om man nu har ett hus med längre bränvid
ex 70-200 som är väl standard när man jobbar med 2 hus
tex..blir det defenetivt inte smidigt...

man brukar ju dra huset så att gluggen ligger längst
midja mot rygg på vardera axel och möjligen ett hus fram
om man nu har 3 hus i fält?! möjligen överdrivet dock..

sen som nån sa felbelastning på rygg-> KLUMPIGT VÄRRE!
av Trisen, torsdag 13 mars 2008 kl 23:36
Jens Lennartsson
Trisen: Det är bara att låta de peka bakåt om man vill.
av Jens Lennartsson, torsdag 13 mars 2008 kl 23:44
Press play on tape
Samma princip som då man bär automatkarbin "i slinga". Avlastande men ändå lättillgängligt.
av Press play on tape, fredag 14 mars 2008 kl 11:41
mila
för att vidarebefodra ett tips från www.fotosidan.se´s forum så kan man testa principen genom att helt enkelt använda en bagagerem med en nyckelring
av mila, lördag 15 mars 2008 kl 02:00
Kommentera artikeln