USA:s senat röstade för att återinföra nätneutralitet i landet
Dock återstår flera stora hinder
Den amerikanska senaten röstade igår för att dra tillbaka ramverket som går under namnet "Restoring Internet Freedom Order" vilken sätter nätneutraliteten ur spel. Det var den amerikanska myndigheten Federal Communication Commission (FCC) som tog fram "Restoring Internet Freedom Order" vilken tillåter att nätoperatörer behandlar trafiken olika i sina nät.
Motståndarna till "Restoring Internet Freedom Order" vann i den amerikanska senaten med röstsiffrorna 52 - 47. Det här innebär dock inte på något sätt att "Restoring Internet Freedom Order" skrotas. För att det ska hända måste även den amerikanska kongressen rösta för att dra tillbaka ramverket. Det kan bli lite knepigt då republikanerna har övertaget i kongressen och de flesta republikaner uppges vara för "Restoring Internet Freedom Order".
Skulle även kongressen rösta ner ramverket så måste USA:s president Donald Trump ta det slutliga beslutet om ramverkets vara eller inte vara. Trump uppges vara för ramverket för tillfället så det låter med andra ord som om ramverket kommer att vara kvar åtminstone den här presidentperioden.
Nätneutralitet innebär i korthet att operatörer måste behandla all trafik i sina nät på samma villkor. Det innebär att stora tjänster som till exempel Facebook inte kan betala operatörer för att deras trafik ska prioriteras. Här nedan kan ni kolla in när FCC:s ordförande Ajit Pai presenterade "Restoring Internet Freedom Order" i slutet av förra året.
Försök igen

Nu har FCC röstat mot nätneutraliteten
Här kan du läsa varför

En skrämmande bild av internet utan nätneutralitet
Portugisisk internetleverantör verkar helt ha tappat det

New York sätter krav på nätneutralietet
Leverantörer måste spela med rätt kort
