37 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Apples VD vill lösa patentbråk innan de går till domstol Lite mjukare linje än Steve Jobs
Apples VD vill lösa patentbråk innan de går till domstol

Igår presenterade Apple sitt resultat för kvartal ett och i samband med det så höll Apples VD, Tim Cook en presentation där han diskuterade Apple i allmänhet och resultatet i synnerhet. Bland annat så sa han att han föredrog att lösa patent-tvister och liknande innan de går till domstol. Något som, åtminstone när det kommer till Apple versus Android, går stick och stäv med vad Apples förre VD och grundare Steve Jobs tyckte.

Ni som har läst Walter Isaacsons biografi om Steve Jobs kommer säkerligen ihåg när han uttryckte följande om Android:
"I will spend my last dying breath if I need to, and I will spend every penny of Apple’s $40 billion in the bank, to right this wrong."
"I'm going to destroy Android, because it's a stolen product. I'm willing to go thermonuclear war on this"

Nu är det givetvis inte så att Tim Cook på något sätt kommer låta något företag använda teknik eller annat som Apple anser att de äger rättigheterna till och Cook sa bland annat:
"I’d highly prefer to settle versus battle"
"But you know the key thing that’s very important is that Apple doesn’t become the developer to the world."
"I’ve always hated litigation. We need people to invent their own stuff."

Så vad än Tim Cook sa igår så ska vi nog inte tolka det som om att Apple på något sätt kommer att ge upp något som de anser sig ha rätten till utan snarare att Cook har en något mer diplomatiskt läggning än hans föregångare Jobs. Hur bra Cooks verkligen är på diplomati kanske vi får en första inblick i när han och Samsungs VD längre fram i år ska träffas och diskuteras deras tvister (se artikel nedan).

Mac, Övrigt, apple, tim cook, steve jobs, patent, juridik
Apple och Samsung beordras att prata med varandra av domstol På väg att bli BFF? Apple och Samsung har som bekant sedan ett tag tillbaka stämt varandra till höger och vänster över hela världen men nu har man gjort en överenskommelse som initialt innebär att de båda företagens VD:ar, tillsammans med advokater och andra givetvis, ska sätta sig ner och diskutera innan det hela går till domstol. Det är en amerikansk domare som är ansvarig för två av fallen där de bägge företagen är inblandade som har bett att företagen ska sätta sig vid samtalsbordet för att se om de kan komma till någon överenskommelse. Båda företagen har gått med på detta och Samsung säger: "At the direction of the U.S. District Court for the Northern District of California, Samsung and Apple have agreed to participate in a Magistrate Judge Settlement Conference. This settlement conference will take place within 90 days, with the presence of each partyx27s chief executive officer and general counsel." Detta lär sannolikt inte resultera i att Apple och Samsung löser alla sina pågående tvister men kanske det är ett steg på vägen. Om inte annat så kanske det blir lite mera lugn och ro på mobiltelefonmarknaden framöver. Vi får se. Tumnagel
45.5°
0
Apple fortsätter sälja mängder med iPhones Och gör ännu ett rekordkvartal Apple har precis släppt siffrorna för sitt andra kvartal 2012 som är årets första och slutade sista mars. Det går i korthet larvigt bra. 35.1 miljoner iPhones sålde man, upp från 18.6 för ett år sedan vilket alltså nästan är en fördubbling. Det är också nästan lika många som förra kvartalet, ett kvartal då iPhone 4S lanserades och det var jul. Imponerande med andra ord. 11.8 miljoner iPads sålde man, upp från 4.7 miljoner för ett år sedan. Här nådde man inte riktigt upp till julkvartalet då man sålde 15.4 miljoner iPads, vilket inte är så konstigt eftersom man bara sålde iPad 3 under en halv av de tre månaderna. De andra två och en halv månaderna kan det inte ha varit mycket försäljning. I Sverige såldes iPad 3 egentligen bara under en vecka av kvartalet. Mac-försäljningen fortsätter att öka men inte så kraftigt, endast 7% mot samma kvartal för ett år sedan. Det är stationära som står för ökningen - laptops minskade en liten, liten aning från förra året. Anledningen till det är att man släppte nya Macbook Airs under kvartalet för ett år sedan. Man sålde även 7.7 miljoner iPods, vilket är 15% mindre än förra året. Man sålde för 39.2 miljarder dollar (upp från 24.7 miljarder dollar) och gjorde en vinst på 11.6 miljarder (upp från 6 miljarder dollar). Inte oväntat så rusar priset på Apples aktie, som i och för sig har dalat under veckan. Lite intressanta saker: - Apple säljer två iPads för varje Mac som man säljer till utbildningssektorn - iPhone 4S säljs nu i över 100 länder - Snittpriset för en iPhone var 647 dollar, ner från 659 dollar för ett år sedan - Snittpriset för en iPad var 558 dollar, ner från 604 dollar för ett år sedan - Anledningen till att snittpriset sjunker är att man erbjuder billigare iPhones och iPads i år - Tim Cook fick frågan om han tror att det kommer en mix mellan en laptop och en iPad och Tim svarade att blandningar av produkter oftast gör att ingen blir nöjd. "Man kan kombinera en brödrost och ett kylskåp men det kommer inte ge nöjda kunder". - iCloud har 125 miljoner användare - Januari verkar ha varit riktigt, riktigt bra för iPhone-försäljningen - iPhone är den telefon som har minst returer hos operatörerna Tumnagel
42.6°
0
40.7° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 25 apr 2012, 12:18
Apples VD vill lösa patentbråk innan de går till domstol Lite mjukare linje än Steve Jobs
40.7°
0