5 i dag 11 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Att byta hårddisk i en MacBook 13" Lite tips och trix från Henrik
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Att byta hårddisk i en MacBook 13

Jag började få rejält ont om utrymme i min MacBook och insåg att det inte gick att rensa mer än jag redan gjort. Jag hade kört Monolingual, rensat mängder av onödiga drivrutiner och annat skräp med hjälp av OmniDiskSweeper och till sist flyttat en del saker till en extern disk. Nu var gränsen nådd, jag måste göra något!

Jag skrev dessa alternativ i en tweet:
a) Rensar och raderar
b) Flyttar saker till extern disk
c) Köper en ny MBP med större disk

Mac, Hårdvara, henrik, macbook, hårddisk

Alternativ a och b var redan uttömda till max och alternativ c var för dyrt och dumt (min MacBook är ju ganska ny). @lillerik föreslog att jag skulle köpa en ny (större) disk och stoppa i och efter det visade sig vara det bästa alternativet. Köpte en Western Digital Scorpio Blue på 500 GB (den jag hade var 320 GB) och tänkte att jag skulle kunna göra en restore från min Time Capsule-disk som alltid har en komplett och färsk backup av min MacBook. I teorin var denna plan klockren. Jag får en större disk med exakt samma innehåll som min gamla disk.

Jag tänkte beskriva lite av mina erfarenheter så att ni som funderar på samma manöver inte gör samma misstag som jag gjorde.

För det första, kolla på en instruktionsvideo!
Om du gör det så ser du exakt hur man ska göra de olika handgreppen och det är ovärderligt. Det finns videos för de flesta varianter av datorer. Jag kollade på videon ovan.

För det andra, använd ordentliga verktyg!
Jag köpte ett skruvmejselset på Kjell & Company. som innehöll de nödvändiga Torx T6 och stjärnskruvmejsel #00. Köp INTE mejselset av den typen. De är komplett värdelösa och bara bortkastade pengar. Jag lyckades sabba skruven som håller fast hårddisken med den där skitmejseln som fanns i setet. Till slut fick jag bort disken och när jag skulle använda nästa mejsel (Torx T6) för att lossa de små skruvarna på sidan av disken så sabbade jag nästan en av dessa också. Allt på grund av en usel mejsel från Kjell & Company. Gick bort till Wirströms och köpte ett nytt set som verkade lite bättre. Stjärnmejslarna var i alla fall ordentligt spetsiga. Köpte även en Torx T6 separat och att använda den var som natt och dag mot den som var i setet från Kjell & Company. Återigen, använd ordentliga verktyg!

När den nya disken väl var på plats så bootar man från OS X installationsskiva och väljer "Restore System From Time Machine" i Utilities-menyn. Här gjorde jag mistaget att försöka göra en restore via mitt trådlösa nät. Big NO NO på det. Det skulle ta drygt 130 timmar!

Eftersom min Time Capsule har en USB-port så tänkte jag att det skulle gå att ansluta den som en extern disk. Problemet var bara att jag har 25 olika USB-sladar, men ingen som har kontaktdonet A i båda ändarna. Ny vända till Kjell & Company för att köpa en sån för 85 kr. Koplade in disken och absolut inget hände. MacBooken hittade inte disken. Testade att ansluta Time Capsule-disken till Annikas MacBook men fick samma resultat där.

För det tredje, läs på ordentligt!
Googlade och insåg att det inte alls skulle vara en USB-kabel utan en ethernet-kabel. Time Capsulen är ju en nätverksenhet och då ska det vara en nätverkskabel. Letade fram en sån och då dök disken upp i installationsprogrammet. Nu skulle det bara ta 10 timmar, sa förloppsindikatorn. Som tur var så tog det bara hälften av tiden och nu sitter jag här med exakt samma innehåll på den nya disken som på den gamla. Bonusen är 180 GB fritt utrymme.

Repetition:
- kolla på en instruktionsvideo
- använd ordentliga verktyg
- läs på ordentligt

Lycka till!

Den här lilla guiden är skriven av Henrik Larsson. Han hittar du på...

Läs mer
36.9° 0 Henke Henke
tis. 25 aug 2009, 01:09
Att byta hårddisk i en MacBook 13" Lite tips och trix från Henrik
36.9°
0
RSS 13 kommentarer till artikeln
---justin---
Hehe... här har man som PC-nörd ett ordentligt försprång iaf. Jag bytte min hd i min Asus med ett gitarrplektrum senast. Dock ganska uppenbart att mac-användare kommer behöva mer och mer kunskap i hur man uppgraderar och fixar sin hårvara i framtiden då det, i.o.m. den ökade populariteten, kommer finnas fler människor som inser att äpplet inte fixar allt...

...känns dock lite 1995 för mig som pc-nörd...
av ---justin---, tisdag 25 augusti 2009 kl 02:28
p2d
Justin: Såg du ens filmen? Hårddisken ligger precis bakom luckan och man behöver bara lossa 5 skruvar.

Och det känns väldigt 1995 att Asus fortfarande bygger plastdatorer som går att öppna med ett plektrum.. Beskriver byggkvaliteten väldigt bra tycker jag
av p2d, tisdag 25 augusti 2009 kl 02:52
Johan79
Ha ha.. ägd :)
av Johan79, tisdag 25 augusti 2009 kl 07:47
INT
installerar den något från skiva eller drar den över allt från time machine-backupen? tänkte om man kunde göra en ren installation på ett enkelt sätt på det här viset
av INT, tisdag 25 augusti 2009 kl 09:12
gääääsp
Det går att installera osx från scratch och sen när installationen är klar plugga in sin timemachine-disk och läsa tillbaka rubbet. Sjukt smidigt.
av gääääsp, tisdag 25 augusti 2009 kl 09:31
INT
fint, kanske något att överväga nu när man ska styra snow leopard då
av INT, tisdag 25 augusti 2009 kl 09:37
Blackminator
Ja, vad skall man säga?
Är man imbecill hjälper det inte vare sig man har PC, Mac eller Duplo som man skall få ihop.
Byta hårddisk i en dator... får man problem med det så kan man nog få problem med det mesta som är mer avancerat än att byta en glödlampa.
av Blackminator, tisdag 25 augusti 2009 kl 09:38
Simko
Man är inte dum i huvudet bara för att man inte vet hur man gör.

Kolla upp vad imbecill betyder innan man använder det är ett förslag. ,Samt nybörjar guider för hårdvaru byten är alltid bra
av Simko, tisdag 25 augusti 2009 kl 10:22
xGabex
@p2d: Jo, för det är ju så mycket bättre att bli behandlad av tillverkaren som om man inte har något att göra i datorns innanmäte...
av xGabex, tisdag 25 augusti 2009 kl 11:17
Blackminator
Jag vet vad imbecill betyder. Och min åsikt är oförändrad. :)
av Blackminator, tisdag 25 augusti 2009 kl 16:56
Famicom
Osäker på om jag förstod dig rätt Henke.
Kunde du inte se skillnad på USB och Ethernet-kontakt?
Hmm...
av Famicom, tisdag 25 augusti 2009 kl 18:06
Chk
Enklaste sättet i ett sånt här fall är ju att först stoppa in den nya hårddisken i ett externt hårddiskkabinett. Koppla in den till datorn via USB och klona den gamla hårddisken till den nya. Därefter plockar man ut den gamla driven och petar in den nya och bara kör. Carbon Copy Cloner som är gratis funkar utmärkt.
av Chk, tisdag 25 augusti 2009 kl 22:14
Henke
Famicom: Jodå, det kunde jag :) Men jag trodde att man kunde använda USB för att göra återställningen, men det kunde man inte. Det ska vara Ethernet till det. TCn har ju både USB och Ethernet liksom.

Chk: Hade säkert varit enklare och snabbare så, men då hade jag inte fått testa min TC. Nu vet jag att den fixar biffen om olyckan skulle vara framme.
av Henke, onsdag 26 augusti 2009 kl 18:42
Kommentera artikeln