m

iTunes 8 - något mer blandade känslor

iTunes 8 - något mer blandade känslor
Mac / Hårdvara

Nya iTunes 8 presenterades hastigt och lustigt igår. Inte lustigt på det sättet att vi inte hade förväntat oss det, utan på grund av att Steve Jobs aldrig tillbringat så lite tid att visa ett iProgram sedan han dödsförklarade iDVD för något år sedan.

Det (relativt) bra
De nya funktioner som utmärker sig är givetvis Genius och det modifierade gränssnittet. Genius var en oerhört positiv överraskning och det fungerar riktigt riktigt bra. Vi pratar alltså i kategoring sjukt och galet bra a`la Roger Åberg.

Gränssnittet är en annan sak som förbättrats markant, även om vi allt tycker att Apple borde gjort grafik för fler genrer. Vi finner det dessutom lite irriterande att vi inte själva kan välja om vi vill ha med den meningslösa Kompositörer-fliken eller inte.

De nya visuella effekterna är inte på något sätt fula men kanske inte så fräcka som vi hade förväntat oss, om de nu var en del av det som skulle rättfärdiga en så stor uppdatering av versionnumret. Men är det någon som använt de där effekterna någon gång ändå?

Det mindre bra
Ända sedan iTunes möjliggjorde delning mellan datorer av sitt innehåll så har den funktionen varit handikappad då iTunes av någon outgrundlig anledning inte låter oss välja vilken vy innehållet skall visas i. Här har det inte skett någon förändring i den nya versionen. Samma gamla oöverskådliga listvy och vi kan inte heller separera musik från filmer och tv-serier om vi samtidigt vill behålla möjligheten att bläddra efter genre, artist och album. Helt absurt.

Inte heller har de löst problemet med att ID-taggarna för musik och filmer ligger blandat, vissa film- och tv-programtaggar ligger under samma flik som musik och vissa ligger i en egen flik, oerhört opedagogiskt.

Slutligen är iTunes Store lika oinspirerat och opedagogiskt som förr, även om det inte har så mycket med själva iTunes-programmet att göra kunde de trots allt passat på att uppdatera den på samma gång. Vi drömmer om den dagen då vi kan välja att köra Coverflow på hela iTunes Store, då blir det som att vara tillbaka i den gamla skivhandeln åter igen.

Kända problem
Vissa användare rapporterar om problem med att skicka musik till AirTunes, detta verkar ha med brandväggar och firmware att göra. Se till att brandväggen släpper igenom all iTunes-trafik och att firmwaren i din AirPort express.

37.0°
0

iTunes 8 - något mer blandade känslor

RSS 51 kommentarer till artikeln
juha
Okej, nu har jag inte riktigt fattat hur den här "genius"-funktionen fungerar men jag har förstått det som att den lär sig mer och mer ju fler som skickar upp sitt bibliotek.
När jag har testat med internationella artister har det fungerat riktigt bra, men försöker man med lite okända svenska artister så hittas ingenting.
Kommer detta ändras i och med att fler svenskar delar med sig av sin biblioteksdata eller är det apple som måste lägga till en viss artist?
Hur fungerar det egentligen?
av juha, torsdag 11 september 2008 kl 00:52
CaptainTom
Det är nog exakt det som kommer att hända juha. Mer jet jag inte... Nånting med algorythms och moln =).

Såg att det kom en uppdatering till Front Row också. Någon som vet vad den handlade om?
av CaptainTom, torsdag 11 september 2008 kl 01:34
vision
genius funktionen fungerar faktiskt relativt bra, fungerar mindre bra på oetablerade band & det är ju dom man vill bli tipsad om ;)
av vision, torsdag 11 september 2008 kl 02:27
der Nederlanden
första punkten under "Mindre Bra" är taget ur det blå. command-B/ctrl-B aktiverar browsing i det läget och böjliggör urval i "genre", "artist" och "album"
av der Nederlanden, torsdag 11 september 2008 kl 02:34
Kirtap
"..och att firmwaren i din AirPort express." What?
av Kirtap, torsdag 11 september 2008 kl 06:30
Peter
Minde bra är att de där förbannade pilarna efter artist, låt, genre o.s.v. som länkar vidare till iTunes inte går att stänga av längre. Tycker jag.

Har även märkt att när jag maximerar från minimerat läge (från liten spelare till hela fönstret) så lägger sig fönstret INTE överst längre, utan jag måste klicka på det en gång till. Är det så hos alla?

Genius fungerar på två sätt. Det första sättet skapar spellistor i ditt bibliotek. Du markerar en låt och väljer Genius och iTunes skapar en spellista med liknande låtar. Det andra sättet är att du markerar en låt och ta fram Genius "sidebar", där du tipsas om låtar som du kan köpa i iTunes Store. Hur det fungerar får någon annan förklara...
av Peter, torsdag 11 september 2008 kl 06:58
tobbehj
Vadå meningslöst med kompositörer!!?
Lyssnar man mycket på klassiskt så vill man absolut kunna sortera och söka efter kompositörer.
av tobbehj, torsdag 11 september 2008 kl 07:16
Spandex
En bra grej är att talböcker numera sorteras under mappar för varje talbok istället för att alla filer ligger rakt under talboksmappen.
av Spandex, torsdag 11 september 2008 kl 07:18
ShrimpCracker
Min Airtunes har slutat fungera, riktigt jävla störande...
av ShrimpCracker, torsdag 11 september 2008 kl 07:29
Pantera
Ska vi alla som har iTunes bestämma vilka knappar som ska gå att ta fram och bort nu? Det låter rimligt..
av Pantera, torsdag 11 september 2008 kl 07:36
ma.t.s.
Det stör mig att den inte kan sortera artister i alfabetisk ordning på efternamn, som vilken skivbutik som helst. Så har jag alla mina 1000 CD i skivhyllan. Du letar ju efter Frank Zappa på Z, inte på F. Hur löser man det?
av ma.t.s., torsdag 11 september 2008 kl 07:44
Jonatan
"...sedan han dödsförklarade iDVD för något år sedan."

Har jag missat nått?
iDVD 08 känns inte så dött!
av Jonatan, torsdag 11 september 2008 kl 07:47
Atari130XE
ma.t.s: Det finns ju massa nya (?) sortera-fält under info. Kanske har med saken att göra? Ingen aning hur de fungerar dock (här är det faktiskt väldigt otydligt och krångligt om vi ska vara kritiska..)
av Atari130XE, torsdag 11 september 2008 kl 08:30
oLjud
var mer nöjd med 7an, bara massa onödiga funktioner i 8an... använd last.fm för musiktips istället, mycket bättre!
segare och inte lika snyggt!
av oLjud, torsdag 11 september 2008 kl 08:30
tssfulk
There is nothing "meningslös" with the composers tab. I just wonder if we'll be able to add separate art for each tab instead of just the album art.
av tssfulk, torsdag 11 september 2008 kl 09:07
Marcus Hansson
Man får inte glömma bort att Apples överlägset största andel iPod-kunder sitter med Windows, inte med Mac OS. Därför vill jag en gång för alla ha ett iTunes som inte är så förbannat segt. Jag vill också ha ett iTunes där album art inte oförklarligt tappas bort vid synkningar av låtar.

Genius är ett skämt jämfört med Last.fm (men då är man ju å andra sidan inte begränsad till utbudet i iTunes-affären).
av Marcus Hansson, torsdag 11 september 2008 kl 09:16
MeMyselfAndI
har han dödsförklarat iDVD???
av MeMyselfAndI, torsdag 11 september 2008 kl 09:23
J.R.
Gillar att de äntligen gjort så att man kan ändra mediatyp på filerna, så nu man lägga till mp3-ljudböcker under "Ljudböcker" och slippa att ha dem i Musik biblioteket.
av J.R., torsdag 11 september 2008 kl 09:28
Jezper
Det stör mig att de tog bort en view och lade till en. De kunde väl behållt den gamla viewn också? Den var min favorit.
av Jezper, torsdag 11 september 2008 kl 10:03
Peter
Jezper: Vad har de tagit bort? Du kan gömma omslagen med den lilla pilen, så du får en lång lista med bara text istället.
av Peter, torsdag 11 september 2008 kl 10:08
Jezper
Peter: Du missförstår mig nog.
av Jezper, torsdag 11 september 2008 kl 10:32
enohPi
är det ingen annan som upplever ljudet som dyker upp tex varje gång man byter låt med genius aktiverat? verkar ha ett samband med när itunes synkar med nätet. har inte hittat hur eller var man kan stänga av det, hjälp!
av enohPi, torsdag 11 september 2008 kl 10:44
Peter
Jezper: Vad är det för vy som är borta då?
av Peter, torsdag 11 september 2008 kl 10:49
Jezper
Den som fanns där grid view finns nu.
av Jezper, torsdag 11 september 2008 kl 10:56
Slowmove
Saknar den vyn också !
av Slowmove, torsdag 11 september 2008 kl 10:57
Peter
Alla vyerna finns kvar, de finns bara inte snabbknappar till dem. Gamla vy 1 och 2 är samlat under knapp 1 numera, och du växlar mellan dem med den lilla pilen till vänster om rubriken bildmaterial (eller kringla-G).
av Peter, torsdag 11 september 2008 kl 10:58
Jezper
Oooh, stort tack Peter! Helt missat :)
av Jezper, torsdag 11 september 2008 kl 11:01
Tobias
Mycket nöjd, för mig med 100gb+ på extern disk startar det mycket snabbare (brukade låsa sig nån minut...) och om man tex shufflar är segheten borta. Genius spellistorna funkar också bra
av Tobias, torsdag 11 september 2008 kl 11:01
Cidden
Stör mig på att den numera visar genre per default i listvyn. Jag är nog inte den enda som inte delar upp mitt musiklyssnande i genrer.

Samma sak gäller pilarna till iTunes Store som nån tidigare nämnt.

Varför tar man bort funktioner som funnits tidigare?
av Cidden, torsdag 11 september 2008 kl 11:13
ShrimpCracker
Är det någon som får iTunes att funka med airtunes (externa högtalare)? Några tips? Slutatde fungera när jag uppdaterade.
av ShrimpCracker, torsdag 11 september 2008 kl 11:14
andreasw
Värt att notera är att iTunes 8 drar mindre från CPU:n
av andreasw, torsdag 11 september 2008 kl 11:24
Cidden
Det verkar som inställningarna finns kvar, endast GUI:t som är borttaget:

Dessa oumbärliga kommandon i Terminalen gör susen:
defaults write com.apple.itunes show-genre-when-browsing -bool FALSE
defaults write com.apple.itunes show-store-arrow-links -bool FALSE

av Cidden, torsdag 11 september 2008 kl 11:46
black
Peter
"Minde bra är att de där förbannade pilarna efter artist, låt, genre o.s.v. som länkar vidare till iTunes inte går att stänga av längre. Tycker jag."

jooo det går väl..dom har inte jag??
av black, torsdag 11 september 2008 kl 12:02
Zakay
Har själv testat på mitt bibliotek och känner att Genius fungerar hyfsat.
Ibland resulterat till väldigt dåligt resultat, även på väl etablerade artister.
Känns som de kopplar ihop låtar via genre/album/artist men glömt att hantera enstaka låtar. Ibland innehåller ett album lugna och poppiga låtar. Så när jag trycker på genius på en lugn låt i ett annars poppigt album så får jag massa pop låtar som absolut inte är i samma takt.

Känns som det tappar rätt så mycket om Genius inte känner till själva låten.

Känns som deras grymma algoritm kan förenklas till shuffle på en o samma genre.

För mina test skulle de ge samma resultat.
av Zakay, torsdag 11 september 2008 kl 12:10
black
eller jo det har jag visst men bara på det som spelas ja..inte kul.
av black, torsdag 11 september 2008 kl 12:21
måns
Bara jag som känner en enorm prestandaförbättring i windowsversionen?
av måns, torsdag 11 september 2008 kl 12:32
antonee
Cidden: Tack!
av antonee, torsdag 11 september 2008 kl 12:33
black
och alla låtar som är markerade.jag tar tillbaka allt och hävdar motsatsen : )
av black, torsdag 11 september 2008 kl 12:34
andreasw
måns: det stämmer bra, jag har för mig att den drar 50 % mindre från CPUn.
av andreasw, torsdag 11 september 2008 kl 12:46
Peter
Cidden: Tack. Underbart. Med pilarna alltså.
av Peter, torsdag 11 september 2008 kl 13:00
Alllll
Man kan få bort pilarna genom att avaktivera iTunes Store i föräldrakontrollen. Då slipper man även länken dit i vänstermenyn.
av Alllll, torsdag 11 september 2008 kl 13:22
Carl Ericsson
Man kan även få bort pilarna genom terminalen.
av Carl Ericsson, torsdag 11 september 2008 kl 13:58
andreasw
Man kan även få pilarna att visa alla låtar från just den artisten du klickat på, alla låtar från de albumet du klickat på osv.
av andreasw, torsdag 11 september 2008 kl 14:09
Ambassadeur
ShrimpCracker:
Airtunes funkar finfint för mig.
av Ambassadeur, torsdag 11 september 2008 kl 14:20
Peter
Andreasw: Hur får man pilarna att fungera så?
av Peter, torsdag 11 september 2008 kl 15:33
Beerflavoredwater
Fixade airtunes med denna uppdatering.
Annars kolla brandväggen.
av Beerflavoredwater, torsdag 11 september 2008 kl 16:03
MeMyselfAndI
nu tycker jag vi kom ifrån det viktigaste...
är iDVD dödförklarat...?
jag har redan börjat längta till nästa version ju
av MeMyselfAndI, torsdag 11 september 2008 kl 16:17
RaXha
För er med AIrtunes problem: Skulle tro att ni behöver updatera firmware på airport basstationen. Borde dyka up i software update eller airport verktyget :) (har dock inte provat på min där hemma, bara en gissning)
av RaXha, torsdag 11 september 2008 kl 17:11
jonasn
Airtunes har aldrig funkat speciellt bra för mig, den slutar att spela efter ett tag och dyker ibland inte ens upp i iTunes/Airfoil. :/ Borde ha lämnat in min airport express medan den hade garanti kvar, men jag har funderat på om det kan ha med dåligt elnät (störningar) att göra. Eller överhettningar.

Har första versionen.
av jonasn, torsdag 11 september 2008 kl 18:19
Converge
AirTunes har fungerat för mig utan problem, däremot har iTunes hängt sig säkert 6-7 gånger för mig sedan igår, främst i samband med importering av skivor. Uppdaterade mitt i en 'importera skivor'-frenzy och 8'an hänger sig titt som tätt när man lägger till nya skivor. Ljudet spelas inte upp, och status-fönstret fryser sig... skumt... antar att det kommer en uppdatering snart. Eller ja, jag HOPPAS att de fixar till detta snart.
av Converge, torsdag 11 september 2008 kl 21:05
MacGyver
Enkel lösning på Airtunes problemet

Mac OS:
SystemInst - Säkerhet - Brandvägg -
Ändra till "Tillåt alla inkommande anslutningar"

Reparera behörigheterna isf efteråt om detta inte funkar
av MacGyver, torsdag 11 september 2008 kl 22:42
Kommentera artikelnKolla in trailern för The Forever Purge
Ny The Purge-film där utrensningen aldrig tar slut

Snart är det dags för en femte film i The Purge-serien, filmerna som handlar om vad som kan hända om alla lagar slutar gälla en gång om året. I The Forever Purge verkar dock ett gäng bestämt sig för att det återkommande eventet aldrig tar slut, något som leder till att de fortsätter massmördandet även efter det att årets "utrensning" officiellt har upphört. The Forever Purge har svensk premiär 30 juni. Tumnagel
36.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu kommer miniräknare till Nintendo Switch
Men den kostar nästan en hundring

Känner du att du har saknat en miniräknare till Nintendo Switch så går det sedan igår att köpa en sådan på Nintendo Switch eShop. Miniräknaren heter Calculator och är utvecklad av Sabec, samma företag som ligger bakom Switch-titlar som Guitar, Bomb och Bubble. Skulle du vara sugen på att införskaffa Calculator till Switch så kostar denna 93 kronor. Tumnagel
30.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apples HomePod verkar ha blivit en försäljningsflopp
Säljer fortfarande exemplar som tillverkades när den släpptes

Apples första smarta högtalare HomePod ser ut att ha blivit en ordentlig försäljningsflopp för Apple, något som inte hör till vanligheterna för Apple. En användare som nyligen köpte två HomePods från Apples restlager uppger att dessa tillverkades i december 2017 och februari 2018, något som indikerar att de producerades i samband med att Apple lanserade HomePod. Det var sedan tidigare känt att HomePod var långt från någon av Apples storsäljare. För två månader sedan meddelade Apple även att original-HomePod kommer att utgå ur deras sortiment. Efter det att Apple presenterade HomePod mini verkar de flesta som faktiskt vill ha en smart högtalare från Apple välja denna. HomePod mini kostar 99 dollar vilket kan jämföras med den, prissänkta, HomePod som kostar 299 dollar. Enligt analysföretaget Omdia sålde Apple 2,4 miljoner smarta högtalare på den amerikanska marknaden under årets första kvartal och av dessa var 91 procent HomePod mini. Tumnagel
38.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Pirate Bay verkar ha lanserat en kryptovaluta
Dock inte helt klart vem som står bakom PirateToken

Den ökända torrent-sajten The Pirate Bay har i veckan varit borta från nätet i nästan två dagar och när den återkom hade sajten försetts med en ny liten detalj ovanför det nu klassiska piratskeppet. Det handlar om en annons som länkar till kryptovalutabörsen PancakeSwap där användaren kan köpa den nya kryptovalutan PirateToken (TPB). PirateToken är en ny kryptovaluta som handlas under symbolen TPB. Detta gör att många tror att valutan på något sätt har en koppling till The Pirate Bay. Det finns dock ingen officiell information från The Pirate Bay eller någon annan om detta så exakt vem som står bakom PirateToken är i nuläget okänt. TorrentFreak skriver att det finns 100 miljoner PirateToken och när valutan började handlas igår låg priset på runt 15 cent. Under gårdagen har dock en del betalat upp till 16 dollar för en PirateToken och i skrivande stund ligger värdet på cirka 7 dollar. Att investera i PirateToken ska nog i dagsläget betraktas som ett lotteri och det är absolut inget som vi rekommenderar någon att göra. Tumnagel
35.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Använder du ljust eller mörkt läge?
I den digitala världen alltså

Jag och André började prata om mörkt och ljust läge och vi använder båda mörkt läge typ överallt. Men så började vi fundera hur det står till hos alla andra, ändrar folk till mörkt, kör de på automatiskt eller hur tusan gör de? Vi är inte SIFO och kan inte fråga hela Sverige, men vi kan fråga er! Tumnagel
38.0°
+
Roger Åberg
0

Hjärnimplantat för att skriva text uppvisat
Försöksperson kunde "tänka fram" 90 tecken i minuten

Ett forskarlag primärt bestående av forskare från det amerikanska universitetet Stanford har utvecklat ett hjärnimplantat med vilket användarna kan skriva text bara genom att tänka på bokstäverna som ska skrivas. Genom att kunna avkoda hjärnas signaler för att skriva bokstäver för hand har en försöksperson kunnat skriva upp till 90 tecken i minuten med en felprocent på fem procent i förvalda meningar. Med hjälp av autocorrect sjönk felprocenten till en procent. När man lät försökspersonen skriva meningar helt på egen hand sjönk hastigheten till 75 tecken per minut med två procents felprocent efter att ha gått igenom en autocorrect-funktion. Resultatet kan jämföras med att den genomsnittlige användaren kan skriva 38 - 40 ord per minut på ett traditionellt tangentbord vilket motsvarar 190 - 200 tecken i minuten. Vid tidigare försöka med hjärnimplantat för "brain-to-text" har rekordet legat på runt 25 tecken per minut. När implantat som dessa skulle kunna gå att kommersialisera och kanske i framtiden kunna underlätta för vissa funktionshindrade att kommunicera finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
40.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Intel fixar en fotorealistisk version av GTA V
Ser väldigt verklighetstroget ut

Intel Labs har utvecklar en maskinlärningsalgoritm som kan göra spel och andra digitala produktioner mer verklighetstrogna, i vissa fall så verklighetstrogna att det är svårt att se att det faktiskt handlar om något digitalt. Intel Labs kallar det hela för "Enhancing Photorealism Enhancement" och man har låtit en maskinlärningsalgoritm använda olika datasets med riktiga bilder som man sytt in i spel och annat. I videon ovan kan ni till exempel kolla in hur delar av spelet Grand Theft Auto V skulle kunna se ut efter att ha fått sin en släng av Intels maskinlärnings-slev. Det ska påpekas att det som syns i videon ovan handlar om ett demo och det lär antagligen dröja ett tag innan framtida versioner av GTA och andra spel uppnår den här graden av realism. Tumnagel
47.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Tesla slutar acceptera bitcoin som betalning
På grund av den miljövidriga utvinningen av kryptovalutor

Teslas vd Elon Musk meddelade igår att bilföretaget beslutat sig för att sluta acceptera bitcoins som betalning för sina bilar, något som man började göra mindre än tre månader sedan. Anledningen till att Tesla inte längre vill ha betalt i bitcoin uppges beror på att bitcoin-utvinningen genererar stora utsläpp från de fossila bränslen som krävs för att driva så kallade kryptofarmar. Tesla uppger att man i framtiden återigen kan tänka sig att acceptera bitcoin som betalning om dessa börjar utvinnas på ett mer miljövänligt sätt. Värdet på bitcoin föll med nästan 15 procent efter Musks uttalande. Ett tag var priset för en bitcoin nere på under 50.000 dollar men handlas i skrivande stund för cirka 51.000 dollar. Tumnagel
50.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Mortal Kombat släpps digitalt 21 maj
Dags för slagsmål!

Mortal Kombat hade premiär på HBO Max i USA 23 april, men snart är det dags för oss i resten av världen att se filmen. Filmen kommer släppas digitalt 21 maj och kommer kunna köpas och hyras där man kan köpa och hyra filmer. Är ni valet och kvalet om ni ska se filmen eller ej så kan det vara intressant att veta att den inte fått allt för bra kritik, men verkar ändå vara bättre än Mortal Kombat från 1995. Men å andra sidan. Vem fan bryr sig. Vill man se filmen är man nog fullt medveten om att det inte kommer vara någon Oscars-rulle. Bonusklipp nedan. Tumnagel
39.6°
+
André Stray
0

QuakeCon 2021 hålls digitalt i augusti
Skippar fysiskt event i år igen

2020 blev det ingen ordentlig QuakeCon-fest, men i stället anordnades lite digitala festligheter. Och samma verkar gälla i år. I ett Twitter-inlägg skriver anordnarna att årets upplaga av spelfesten kommer hållas online från 19 till 21 augusti. Specifikt hur schemat kommer se ut lär vi få reda på några veckor innan eventet, men förvänta er en hel del spelstreams och lite trevliga nyheter. Tumnagel
37.5°
+
André Stray
0

Alexas röst kan vara avslöjad
Kommande bok om Amazon säger att det är Nina Rolle

Vem som står för rösten i Amazons smarta assistent Alexa kan nu vara avslöjat då det enligt journalisten och författaren Brad Stone är röstskådespelerskan Nina Rolle som gör rösten till den smarta assistenten. Det är i sin kommande bok "Amazon Unbound" som Stone säger sig ha lyckats ta reda på vem Alexas röst faktiskt tillhör. Varken Amazon eller Rolle har dock än så länge bekräftat att Stones uppgifter stämmer och vi får väl se om de småningom gör det. Här nedan kan ni lyssna på när Nina Rolle gör rösten i en reklamfilm för det enorma köpcentrumet Cherry Creek North i Denver. The Verge skriver om detta: "You can absolutely hear Alexa’s reassuring tones in Rolle’s voice. Or, to be more precise, you can absolutely hear where Alexa’s reassuring tones come from when listening to Rolle." Tumnagel
36.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Mandalorian släpps som flipperspel
Där Baby Yoda kan kontrollera kulorna med elektromagneter

Flipperspelstillverkaren Stern släpper nu nya flipperspel som har hämtat sin design från Star Wars-serien The Mandalorian. "The Mandalorian Pinball" släpps i tre olika modeller där Premium- och Limited-modellerna försetts med ett litet extraflipper uppe i spelets högra hörn. Dessa både versioner är även försedda med elektromagneter som låter en modell av Grogu, aka Baby Yoda, låsa fast ett antal flipperkulor som sedan kan släppas i en multiball-funktion. Limited-versionen, som bara släpps i 750 exemplar och syns längst ut till höger på bilden ovan, har även försetts med designdetaljer som ska efterlikna mandalorianerna rustningar i beskarstål. Flipperspelen går att köpa nu och en Pro-modell kostar 6200 dollar medan Premium-modellen kostar 7800 dollar och Limited-versionen går för 9200 dollar. Tumnagel
44.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Xiaomi inte längre svartlistat av USA
Fritt fram för Xiaomi att göra affärer i landet igen

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi inte längre är svartlistad i USA, något som innebär att amerikaner återigen kan börja göra affärer med företaget. Det var i januari som Xiaomi svartlistades i USA efter att det amerikanska försvarsdepartementet ansåg att Xiaomi var kontrollerat av den kinesiska militären. Kort efter det stämde Xiaomi USA och företagets både grundare hävdade då att de kontrollerade 75 procent av rösträtterna i Xiaomi och att det inte fanns några kopplingar till den kinesiska militären. USA upphävde efter stämningen Xiaomis svartlistning tempoärt i mars och nu ser det alltså ut som om detta blir permanent enligt Bloombergs källor. Tumnagel
34.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

The International kommer till Stockholm i år
10 till 15 augusti

Den stora Dota 2-turneringen, The International, skulle ske i Stockholm förra året men blev som bekant aldrig av på grund av den här coronagrejen. Nu har Valve bestämt sig för att göra ett nytt försök och hålla turneringen i Stockholm. Gruppspelsmatcherna kommer hållas mellan den 5 till 8 augusti. Själva huvudturneringen kommer köra igång den 10 augusti och pågå fram till den 15 augusti. Hur Valve kommer göra med publik och sådant återstår att se när turneringen närmar sig och den globala situationen ser ut. Någon gång under juni månad hoppas Valve kunna ge tydligare besked kring detta. Tumnagel
41.8°
+
Frode Wikesjö
0

Genesis visar kombi anpassad för oss européer
Det här är G70 Shooting Brake

Hyundais lyxigare märke Genesis är på väg till Europa, vilket man berättade för en vecka sedan. Då sa man att man skulle börja med modellera G80 och GV80 och att man sedan skulle börja sälja G70 och GV70. Men redan så här en vecka senare så visar man upp en ny modell som enbart är skapad för den europeiska marknaden. Det handlar om en kombiversion av G70 som man inte kallar för kombi utan för shooting brake. Med modellen vill Genesis visa att man menar allvar med sin ankomst till vår del av världen. Kombin kommer att ha exakt samma mått som sedanen men kommer att svälja mer last, 40 procent mer enligt Genesis. Genesis kommer till Europa senare i år och första länderna ut är Tyskland, Storbritannien och Schweiz. Tumnagel
41.6°
+
Roger Åberg
0

Här är ett handsfree-fodral som sätts på handleden
Om du vill använda händerna till något annat

Den japanska ehandlaren Thanko har börjat sälja ett mobilfodral som gör det möjligt att fästa mobiltelefonen på armen, något som gör att användaren frigör den handen där mobilen vanligtvis hålls. Det kan till exempel vara intressant om man behöver hålla i sig med en hand när man åker buss eller tunnelbana samtidigt som man vill pilla på sin telefon. Det kanske även kan vara användbart om man vill kolla på telefonen samtidigt som man cyklar eller inte vill besudla sin telefon med baciller när man går på toaletten. Anordningen går att vinkla upp och ner i 270 grader och mobilen som fästs i hållaren kan roteras i 360 grader. Thanko vill ha 1980 yen för mobilhållaren vilket motsvarar cirka 150 kronor. Tumnagel
31.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Spelmedier tar en titt på Ratchet & Clank: Rift Apart
Ser lovande ut!

Förtittar på kommande Ratchet & Clank: Rift Apart har börjat dyka upp på nätet. Spelmedier som IGN, GameSpot samt Game Informer har fått en liten förtitt på spelet och delar med sig av det de fick se i klippet ovan samt nedan. Ratchet & Clank: Rift Apart släpps till PlayStation 5 den 11 juni. Tumnagel
39.3°
+
Frode Wikesjö
0

1 juni lättas restriktionerna något
Krogar får ha öppet lite längre bland annat

Statsminister Stefan Löfven meddelade på en pressträff idag att de restriktioner som införts i samband med pandemin kommer att lättas något 1 juni. Lättnaderna i restriktionerna innebär bland annat att publiktaket för inomhusarrangemang med anvisade sittplatser höjs till 50 personer. För arrangemang utan anvisade sittplatser kvarstår dock taket på 8 personer. För utomhusarrangemang utan anvisade sittplatser höjs taket till 100 deltagare. Med anvisade sittplatser: 500 deltagare. Dessutom kommer restauranger få ha öppet till 22:30 och kunna servera alkohol fram till klockan 22:00. Vidare kommer kollo- och lägerverksamhet för barn åter kunna arrangeras. För tävlingsarrangemang, som till exempel motionslopp, höjs deltagartaket till 150 idrottsutövare. även Nöjesparker ska kunna öppnas den 1 juni. På pressträffen idag sades det även att Sverige ska kunna återgå till ett normalläge, och lyfta bort samtliga restriktioner och smittskyddsåtgärder, i september. Tumnagel
48.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Press Reset är en ny bok om spelbranschen
Från författaren till Blood, Sweat and Pixels

Journalisten och författaren Jason Schreier, som 2017 släppte boken "Blood, Sweat and Pixels", släpper nu boken "Press Reset" som även den handlar om spelutveckling och spelbranschen. I boken intervjuas lång rad inflytelserika personer i spelbranschen och ger sin syn på hur branschen utvecklats och hur denna mår nu för tiden. I bokens beskrivning står bland annat: "The business of videogames is both a prestige industry and an opaque one. Based on dozens of first-hand interviews that cover the development of landmark games—Bioshock Infinite, Epic Mickey, Dead Space, and more—on to the shocking closures of the studios that made them, Press Reset tells the stories of how real people are affected by game studio shutdowns, and how they recover, move on, or escape the industry entirely." "Press Reset: Ruin and Recovery in the Video Game Industry" släpptes igår och finns tillgänglig som ebok, ljudbok och i pappersformat. Priserna ligger på 12 till 40 dollar beroende på vilket format man föredrar att konsumera boken på. Vill ni läsa en recension av boken så hittas en sådan hos Ars Technica här. Tumnagel
91kg
+
Wille Wilhelmsson

Interflora lanserar Mästerflorist
Blomsterdesign från Sveriges bästa florister

Interflora lanserar nu tjänsten Mästerflorister vilken kommer att erbjuda blombuketter som designats av några av Sveriges främsta florister. Nina Lindvall, vd på Interflora, säger om den nya satsningen: "Med denna kategori vill vi visa på det mästerliga hantverkets skapande, ge våra mästerflorister samma status som konstnärer och kockar och kunna erbjuda våra kunder ett lyxigare alternativ. Det finns så oändligt mycket talang inom vår bransch och det känns så roligt att äntligen få visa och lyfta fram det även i vår onlinebutik. Vi ser också en stor efterfrågan på mer unika och exklusiva produkter" Först ut är floristen Johan Munter som till vardags arbetar på Floristkompaniet. Under det kommande året kommer ytterligare fem florister som vunnit tävlingstitlar och utmärkelser eller gjort avtryck i blomstervärlden med sin kreativitet och skicklighet att designa buketter till Interflora Mästerflorist. Buketterna finns i lite olika alternativ och priserna ligger på mellan 1300 - 4000 kronor per arrangemang. Ni kan kolla in några exempel i bildspelet här nedanför. Tumnagel
84kg
+
Wille Wilhelmsson

Lite burgartips från burgarexperter
Det är ju aldrig fel

Snabbmatsburgaren har ett rätt dåligt rykte här i Sverige, men på andra sidan Atlanten finns det en och annan hamburgeria som serverar riktigt klassiska hamburgare. Som Double Double på In-N-Out, White Castle-slidern och förstås Big Mac på McDonalds. I ett nytt avsnitt av The Burger Show får vi reda på hur vi kan återskapa dessa klassiker i våra hem och får i samma veva lite burgar-historia. Tumnagel
84kg
+
André Stray

Lys upp hemmet med tjusiga Sfär
Lite rymdig ljushållare

Är du på jakt efter en ljushållare som inte bara är tjusig, utan även visar att du är lite intresserad av Rymden™? Då kanske Sfär från JLM Form kan vara något för dig. Denna svensktillverkade ljushållare är en keramiksfär som är delad av en glasskiva som inte bara ger hållaren ett fint utseende, utan ljuset från den tända veken överförs via glasskivan och lyser upp omgivningen. Sfär finns tillgänglig via JLM Form i tre olika färger, White Sand, Dark Knight och Red Earth, och priset ligger på 995 kronor styck. Tumnagel
94kg
+
André Stray

H&M säljer vindjacka för Playstation-spelaren
Och en del andra saker till PS-kidsen

Vi missade att skriva om samarbetet mellan H&M och Playstation när det släpptes, så här kommer en liten sen update om detta. För oss fullvuxna handlar det om en vindjacka för 399 kronor som finns i svart och vitt. För småttingarna finns det en hel hög mer roliga saker, som t-shirts, bomberjackor, strumpor och massor av annat. Det mesta är riktigt snyggt och utan en massa trams. Tumnagel
93kg
+
Roger Åberg

Faith No More kommer till Sverige nästa sommar
Biljettsläpp nu på fredag

San Francisco-baserade bandet Faith No More kommer spela på Partille Arena i Göteborg torsdagen den 23 juni 2022. Konserten kommer bjuda på fyra decennier av hits och förhoppningsvis får vi höra Easy, Epic och Midlife Crisis. Biljetterna släpps nu på fredag 14 maj klockan 09:00 via LiveNation.se. Tumnagel
88kg
+
Frode Wikesjö

SJ lanserar nytt tågluffarkort
Res runt med tåg i Sverige i sommar

SJ lanserar nu en ny variant på det klassiska tågluffarkortet som kanske passar lite bättre i pandemi-tider som dessa. Med SJ:s nya tågluffarkort blir det inte möjligt att ta tåget ut i Europa men däremot kommer innehavarna att kunna resa obegränsat med SJ:s tåg i Sverige. Korten går att köpa för sju, femton eller trettio dagar och är giltiga under perioden 14 juni – 15 augusti. Lava Mahmod, ansvarig för tågluffarkortet på SJ, säger i ett pressmeddelande om det nya tågluffarkortet: "Det här kortet har varit efterfrågat hos många resenärer och vi tror att intresset för att tågluffa kommer vara stort under många år framöver. Vi lanserar nu tre prisvärda kort för alla som är sugna på att få sig en rejäl dos av Sverige i sommar." SJ:s nya tågluffarkort börjar säljas 31 maj och priserna startar på 1145 kronor. Tumnagel
313kg
+
Wille Wilhelmsson

Hotellrum med vattenrutschbana
Lyxigt värre

YouTube-kanalen Tokidoki Traveller bestämde sig för att på ett kärlekshotell i Japan där rummet har en alldeles egen vattenrutschbana. Tumnagel
89kg
+
Frode Wikesjö

Timbuktu släpper vaggvisor
Tillsammans med Mapei

Artisterna Timbuktu och Mapei släpper nu ett antal vaggvisor som de tagit fram tillsammans med producenten Pontus Winnberg samt psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye, författaren bakom boken Sömnsagor. Albumet Lullabies innehåller en några vaggvisor i lite olika versioner, både på engelska och svenska, vilka man säger ska representera en modern vaggvisa. Ni hittar "Lullabies" på Spotify, Spotify Kids eller så kan ni lyssna på det direkt här nedanför. Tumnagel
46kg
+
Wille Wilhelmsson

Här är trailern för Dancing Queens
Helena Bergströms danskomedi

Nu har Netflix släppt trailern för Helena Bergströms kommande dramakomedi Dancing Queens där Bergströms dotter Molly Nutley spelar huvudrollen. Filmen handlar om den unga skärgårds-tjejen Dylan (Molly Nutley) som drömmar om en karriär som dansare. När hon väl kommer till Stockholm blir hon upptäckt men för att få medverka i en föreställning måste hon spela man, det är nämligen en dragshow-föreställning hon blivit castad till. Dancing Queens börjar sändas på Netflix 3 juni. Tumnagel
-2kg
+
Wille Wilhelmsson

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
78kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
287kg
+
Wille Wilhelmsson