m

iTunes 8 - något mer blandade känslor

iTunes 8 - något mer blandade känslor
Mac / Hårdvara

Nya iTunes 8 presenterades hastigt och lustigt igår. Inte lustigt på det sättet att vi inte hade förväntat oss det, utan på grund av att Steve Jobs aldrig tillbringat så lite tid att visa ett iProgram sedan han dödsförklarade iDVD för något år sedan.

Det (relativt) bra
De nya funktioner som utmärker sig är givetvis Genius och det modifierade gränssnittet. Genius var en oerhört positiv överraskning och det fungerar riktigt riktigt bra. Vi pratar alltså i kategoring sjukt och galet bra a`la Roger Åberg.

Gränssnittet är en annan sak som förbättrats markant, även om vi allt tycker att Apple borde gjort grafik för fler genrer. Vi finner det dessutom lite irriterande att vi inte själva kan välja om vi vill ha med den meningslösa Kompositörer-fliken eller inte.

De nya visuella effekterna är inte på något sätt fula men kanske inte så fräcka som vi hade förväntat oss, om de nu var en del av det som skulle rättfärdiga en så stor uppdatering av versionnumret. Men är det någon som använt de där effekterna någon gång ändå?

Det mindre bra
Ända sedan iTunes möjliggjorde delning mellan datorer av sitt innehåll så har den funktionen varit handikappad då iTunes av någon outgrundlig anledning inte låter oss välja vilken vy innehållet skall visas i. Här har det inte skett någon förändring i den nya versionen. Samma gamla oöverskådliga listvy och vi kan inte heller separera musik från filmer och tv-serier om vi samtidigt vill behålla möjligheten att bläddra efter genre, artist och album. Helt absurt.

Inte heller har de löst problemet med att ID-taggarna för musik och filmer ligger blandat, vissa film- och tv-programtaggar ligger under samma flik som musik och vissa ligger i en egen flik, oerhört opedagogiskt.

Slutligen är iTunes Store lika oinspirerat och opedagogiskt som förr, även om det inte har så mycket med själva iTunes-programmet att göra kunde de trots allt passat på att uppdatera den på samma gång. Vi drömmer om den dagen då vi kan välja att köra Coverflow på hela iTunes Store, då blir det som att vara tillbaka i den gamla skivhandeln åter igen.

Kända problem
Vissa användare rapporterar om problem med att skicka musik till AirTunes, detta verkar ha med brandväggar och firmware att göra. Se till att brandväggen släpper igenom all iTunes-trafik och att firmwaren i din AirPort express.

37.0°
0

iTunes 8 - något mer blandade känslor

RSS 51 kommentarer till artikeln
juha
Okej, nu har jag inte riktigt fattat hur den här "genius"-funktionen fungerar men jag har förstått det som att den lär sig mer och mer ju fler som skickar upp sitt bibliotek.
När jag har testat med internationella artister har det fungerat riktigt bra, men försöker man med lite okända svenska artister så hittas ingenting.
Kommer detta ändras i och med att fler svenskar delar med sig av sin biblioteksdata eller är det apple som måste lägga till en viss artist?
Hur fungerar det egentligen?
av juha, torsdag 11 september 2008 kl 00:52
CaptainTom
Det är nog exakt det som kommer att hända juha. Mer jet jag inte... Nånting med algorythms och moln =).

Såg att det kom en uppdatering till Front Row också. Någon som vet vad den handlade om?
av CaptainTom, torsdag 11 september 2008 kl 01:34
vision
genius funktionen fungerar faktiskt relativt bra, fungerar mindre bra på oetablerade band & det är ju dom man vill bli tipsad om ;)
av vision, torsdag 11 september 2008 kl 02:27
der Nederlanden
första punkten under "Mindre Bra" är taget ur det blå. command-B/ctrl-B aktiverar browsing i det läget och böjliggör urval i "genre", "artist" och "album"
av der Nederlanden, torsdag 11 september 2008 kl 02:34
Kirtap
"..och att firmwaren i din AirPort express." What?
av Kirtap, torsdag 11 september 2008 kl 06:30
Peter
Minde bra är att de där förbannade pilarna efter artist, låt, genre o.s.v. som länkar vidare till iTunes inte går att stänga av längre. Tycker jag.

Har även märkt att när jag maximerar från minimerat läge (från liten spelare till hela fönstret) så lägger sig fönstret INTE överst längre, utan jag måste klicka på det en gång till. Är det så hos alla?

Genius fungerar på två sätt. Det första sättet skapar spellistor i ditt bibliotek. Du markerar en låt och väljer Genius och iTunes skapar en spellista med liknande låtar. Det andra sättet är att du markerar en låt och ta fram Genius "sidebar", där du tipsas om låtar som du kan köpa i iTunes Store. Hur det fungerar får någon annan förklara...
av Peter, torsdag 11 september 2008 kl 06:58
tobbehj
Vadå meningslöst med kompositörer!!?
Lyssnar man mycket på klassiskt så vill man absolut kunna sortera och söka efter kompositörer.
av tobbehj, torsdag 11 september 2008 kl 07:16
Spandex
En bra grej är att talböcker numera sorteras under mappar för varje talbok istället för att alla filer ligger rakt under talboksmappen.
av Spandex, torsdag 11 september 2008 kl 07:18
ShrimpCracker
Min Airtunes har slutat fungera, riktigt jävla störande...
av ShrimpCracker, torsdag 11 september 2008 kl 07:29
Pantera
Ska vi alla som har iTunes bestämma vilka knappar som ska gå att ta fram och bort nu? Det låter rimligt..
av Pantera, torsdag 11 september 2008 kl 07:36
ma.t.s.
Det stör mig att den inte kan sortera artister i alfabetisk ordning på efternamn, som vilken skivbutik som helst. Så har jag alla mina 1000 CD i skivhyllan. Du letar ju efter Frank Zappa på Z, inte på F. Hur löser man det?
av ma.t.s., torsdag 11 september 2008 kl 07:44
Jonatan
"...sedan han dödsförklarade iDVD för något år sedan."

Har jag missat nått?
iDVD 08 känns inte så dött!
av Jonatan, torsdag 11 september 2008 kl 07:47
Atari130XE
ma.t.s: Det finns ju massa nya (?) sortera-fält under info. Kanske har med saken att göra? Ingen aning hur de fungerar dock (här är det faktiskt väldigt otydligt och krångligt om vi ska vara kritiska..)
av Atari130XE, torsdag 11 september 2008 kl 08:30
oLjud
var mer nöjd med 7an, bara massa onödiga funktioner i 8an... använd last.fm för musiktips istället, mycket bättre!
segare och inte lika snyggt!
av oLjud, torsdag 11 september 2008 kl 08:30
tssfulk
There is nothing "meningslös" with the composers tab. I just wonder if we'll be able to add separate art for each tab instead of just the album art.
av tssfulk, torsdag 11 september 2008 kl 09:07
Marcus Hansson
Man får inte glömma bort att Apples överlägset största andel iPod-kunder sitter med Windows, inte med Mac OS. Därför vill jag en gång för alla ha ett iTunes som inte är så förbannat segt. Jag vill också ha ett iTunes där album art inte oförklarligt tappas bort vid synkningar av låtar.

Genius är ett skämt jämfört med Last.fm (men då är man ju å andra sidan inte begränsad till utbudet i iTunes-affären).
av Marcus Hansson, torsdag 11 september 2008 kl 09:16
MeMyselfAndI
har han dödsförklarat iDVD???
av MeMyselfAndI, torsdag 11 september 2008 kl 09:23
J.R.
Gillar att de äntligen gjort så att man kan ändra mediatyp på filerna, så nu man lägga till mp3-ljudböcker under "Ljudböcker" och slippa att ha dem i Musik biblioteket.
av J.R., torsdag 11 september 2008 kl 09:28
Jezper
Det stör mig att de tog bort en view och lade till en. De kunde väl behållt den gamla viewn också? Den var min favorit.
av Jezper, torsdag 11 september 2008 kl 10:03
Peter
Jezper: Vad har de tagit bort? Du kan gömma omslagen med den lilla pilen, så du får en lång lista med bara text istället.
av Peter, torsdag 11 september 2008 kl 10:08
Jezper
Peter: Du missförstår mig nog.
av Jezper, torsdag 11 september 2008 kl 10:32
enohPi
är det ingen annan som upplever ljudet som dyker upp tex varje gång man byter låt med genius aktiverat? verkar ha ett samband med när itunes synkar med nätet. har inte hittat hur eller var man kan stänga av det, hjälp!
av enohPi, torsdag 11 september 2008 kl 10:44
Peter
Jezper: Vad är det för vy som är borta då?
av Peter, torsdag 11 september 2008 kl 10:49
Jezper
Den som fanns där grid view finns nu.
av Jezper, torsdag 11 september 2008 kl 10:56
Slowmove
Saknar den vyn också !
av Slowmove, torsdag 11 september 2008 kl 10:57
Peter
Alla vyerna finns kvar, de finns bara inte snabbknappar till dem. Gamla vy 1 och 2 är samlat under knapp 1 numera, och du växlar mellan dem med den lilla pilen till vänster om rubriken bildmaterial (eller kringla-G).
av Peter, torsdag 11 september 2008 kl 10:58
Jezper
Oooh, stort tack Peter! Helt missat :)
av Jezper, torsdag 11 september 2008 kl 11:01
Tobias
Mycket nöjd, för mig med 100gb+ på extern disk startar det mycket snabbare (brukade låsa sig nån minut...) och om man tex shufflar är segheten borta. Genius spellistorna funkar också bra
av Tobias, torsdag 11 september 2008 kl 11:01
Cidden
Stör mig på att den numera visar genre per default i listvyn. Jag är nog inte den enda som inte delar upp mitt musiklyssnande i genrer.

Samma sak gäller pilarna till iTunes Store som nån tidigare nämnt.

Varför tar man bort funktioner som funnits tidigare?
av Cidden, torsdag 11 september 2008 kl 11:13
ShrimpCracker
Är det någon som får iTunes att funka med airtunes (externa högtalare)? Några tips? Slutatde fungera när jag uppdaterade.
av ShrimpCracker, torsdag 11 september 2008 kl 11:14
andreasw
Värt att notera är att iTunes 8 drar mindre från CPU:n
av andreasw, torsdag 11 september 2008 kl 11:24
Cidden
Det verkar som inställningarna finns kvar, endast GUI:t som är borttaget:

Dessa oumbärliga kommandon i Terminalen gör susen:
defaults write com.apple.itunes show-genre-when-browsing -bool FALSE
defaults write com.apple.itunes show-store-arrow-links -bool FALSE

av Cidden, torsdag 11 september 2008 kl 11:46
black
Peter
"Minde bra är att de där förbannade pilarna efter artist, låt, genre o.s.v. som länkar vidare till iTunes inte går att stänga av längre. Tycker jag."

jooo det går väl..dom har inte jag??
av black, torsdag 11 september 2008 kl 12:02
Zakay
Har själv testat på mitt bibliotek och känner att Genius fungerar hyfsat.
Ibland resulterat till väldigt dåligt resultat, även på väl etablerade artister.
Känns som de kopplar ihop låtar via genre/album/artist men glömt att hantera enstaka låtar. Ibland innehåller ett album lugna och poppiga låtar. Så när jag trycker på genius på en lugn låt i ett annars poppigt album så får jag massa pop låtar som absolut inte är i samma takt.

Känns som det tappar rätt så mycket om Genius inte känner till själva låten.

Känns som deras grymma algoritm kan förenklas till shuffle på en o samma genre.

För mina test skulle de ge samma resultat.
av Zakay, torsdag 11 september 2008 kl 12:10
black
eller jo det har jag visst men bara på det som spelas ja..inte kul.
av black, torsdag 11 september 2008 kl 12:21
måns
Bara jag som känner en enorm prestandaförbättring i windowsversionen?
av måns, torsdag 11 september 2008 kl 12:32
antonee
Cidden: Tack!
av antonee, torsdag 11 september 2008 kl 12:33
black
och alla låtar som är markerade.jag tar tillbaka allt och hävdar motsatsen : )
av black, torsdag 11 september 2008 kl 12:34
andreasw
måns: det stämmer bra, jag har för mig att den drar 50 % mindre från CPUn.
av andreasw, torsdag 11 september 2008 kl 12:46
Peter
Cidden: Tack. Underbart. Med pilarna alltså.
av Peter, torsdag 11 september 2008 kl 13:00
Alllll
Man kan få bort pilarna genom att avaktivera iTunes Store i föräldrakontrollen. Då slipper man även länken dit i vänstermenyn.
av Alllll, torsdag 11 september 2008 kl 13:22
Carl Ericsson
Man kan även få bort pilarna genom terminalen.
av Carl Ericsson, torsdag 11 september 2008 kl 13:58
andreasw
Man kan även få pilarna att visa alla låtar från just den artisten du klickat på, alla låtar från de albumet du klickat på osv.
av andreasw, torsdag 11 september 2008 kl 14:09
Ambassadeur
ShrimpCracker:
Airtunes funkar finfint för mig.
av Ambassadeur, torsdag 11 september 2008 kl 14:20
Peter
Andreasw: Hur får man pilarna att fungera så?
av Peter, torsdag 11 september 2008 kl 15:33
Beerflavoredwater
Fixade airtunes med denna uppdatering.
Annars kolla brandväggen.
av Beerflavoredwater, torsdag 11 september 2008 kl 16:03
MeMyselfAndI
nu tycker jag vi kom ifrån det viktigaste...
är iDVD dödförklarat...?
jag har redan börjat längta till nästa version ju
av MeMyselfAndI, torsdag 11 september 2008 kl 16:17
RaXha
För er med AIrtunes problem: Skulle tro att ni behöver updatera firmware på airport basstationen. Borde dyka up i software update eller airport verktyget :) (har dock inte provat på min där hemma, bara en gissning)
av RaXha, torsdag 11 september 2008 kl 17:11
jonasn
Airtunes har aldrig funkat speciellt bra för mig, den slutar att spela efter ett tag och dyker ibland inte ens upp i iTunes/Airfoil. :/ Borde ha lämnat in min airport express medan den hade garanti kvar, men jag har funderat på om det kan ha med dåligt elnät (störningar) att göra. Eller överhettningar.

Har första versionen.
av jonasn, torsdag 11 september 2008 kl 18:19
Converge
AirTunes har fungerat för mig utan problem, däremot har iTunes hängt sig säkert 6-7 gånger för mig sedan igår, främst i samband med importering av skivor. Uppdaterade mitt i en 'importera skivor'-frenzy och 8'an hänger sig titt som tätt när man lägger till nya skivor. Ljudet spelas inte upp, och status-fönstret fryser sig... skumt... antar att det kommer en uppdatering snart. Eller ja, jag HOPPAS att de fixar till detta snart.
av Converge, torsdag 11 september 2008 kl 21:05
MacGyver
Enkel lösning på Airtunes problemet

Mac OS:
SystemInst - Säkerhet - Brandvägg -
Ändra till "Tillåt alla inkommande anslutningar"

Reparera behörigheterna isf efteråt om detta inte funkar
av MacGyver, torsdag 11 september 2008 kl 22:42
Kommentera artikelnHades verkar vara på gång för PlayStaton 4
På tiden!

Hades är enligt många förra årets bästa spel. Spelet kan spelas på Switch, macOS och Windows men inte på Xbox eller PlayStation. Men det verkar det snart, äntligen, bli ändring på då det koreanska åldersrekommendationssystemet har listat spelet för släpp på PlayStation 4. När spel listas så här brukar det innebära att ett släpp är på ingång vilket ju är trevligt för alla som vill spela det på just den konsolen. Supergiant Games eller Sony själva har inte bekräftat släppet än men det kanske händer snart eller på någon E3-liknande grej. Tumnagel
38.1°
+
Frode Wikesjö
0

Livet som stålbyggare
POV-klipp

Klipp där man får följa med en dag på en stålbyggares jobb när den jobbar på bygget av ett höghus i centrala Vancouver. Bonus-dag-på-jobbet-klipp nedan. Tumnagel
39.9°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för Lupin Part 2
En anglais

Netflix franska tjuvserie Lupin har gjort stor succé på videotjänsten sedan serien släpptes tidigare i år. Serien följer vi Assane Diop, spelad av Omar Sy, som bestämmer sig för att utöva diverse brott inspirerade av den fiktiva gentlemannatjuven Arsène Lupin. Om mindre än en månad kommer den efterlängtade fortsättningen där Assane måste utöva sin hämnd mot Hubert Pellegrini som gjort Assanes liv allmänt jobbigt. Part 2 kommer bestå av fem nya avsnitt som alla släpps den 11 juni. Bonus-trailer nedan. Tumnagel
40.1°
+
Frode Wikesjö
0

LEGO släpper Infinity Gauntlet-bygge
Med alla stenar

LEGO kommer släppa Thanos Infinity Gauntlet från Avengers-filmerna. Detta bygge har nummer 76191 och består av 590 bitar. Runt 600 kronor kommer bygget att kosta dock är det just nu oklart när det kommer släppas. Fler bilder på bygget kan hittas via länken nedan. Tumnagel
39.9°
+
Frode Wikesjö
0

Självkörande Waymo-bil får fnatt
Gillar inte byggarbeten

Här har vi ett längre klipp där en självkörande taxibil från Waymo inte riktigt kunde hantera ett vägarbete på ett vettigt sätt. Istället för att ta sig ur situationen på egen hand blev den bara förvirrad av vägarbetets koner och stannade. Passageraren ringde då supporten som skickade vägassistans. Men ungefär när assistansen kom togs konerna bort och det gjorde att bilen vaknade till liv igen och brände iväg. Men en högersväng senare stötte bilen på fler koner som förvirrade den igen samt gjorde att den stannade igen och blockerade trafiken. Efter ett flyktförsök till lyckades en mänsklig förare ta sig in för att köra iväg bilen tillbaka till verkstaden. Ungefär elva minuter in i klippet ovan börjar dessa dramatiska händelser dra igång. Tumnagel
38.8°
+
Frode Wikesjö
0

Bilder på Galaxy A22 5G läcker
Läcker?

Ett gäng nya bilder på vad som tros bli Samsungs något billigare 5G-telefon, Galaxy A22 5G, har läckt ut. 91mobiles, som läckte bilderna, antyder att priset för telefonen kommer hamna mellan 1 500 och 2 000 kronor vilket ju är ett ganska sympatiskt pris för en 5G-telefon. De läckta bilderna visar både en 5G- och 4G-version. 5G-varianten sägs ha en LCD-skärm på 6,4 tum, tre stycken kameror på baksidan, 6GB RAM och ett MediaTek Dimensity 700-chip. 4G-varianten har istället en OLED-skärm och fyra kameror istället för tre. Båda telefoner sägs få ett batteri på 5 000mAh. Dock nämns det också att denna telefon kanske bara kommer lanseras i Indien och andra delar av Asien. Fler bilder kan hittas via länken nedan. Tumnagel
34.5°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för Breaking Boundaries: The Science of Our Planet
Film om hur människan pajjar jorden

Breaking Boundaries är en kommande dokumentärfilm om den viktigaste vetenskapliga upptäckten i vår tid – att människan har pressat jorden bortom gränserna för vad som hållit den stabil i 10 000 år, sedan civilisationens födelse. Filmen tar tittarna på en resa runt jorden för att utforska de planetära gränserna vi inte får överskrida. Filmen ska också erbjuda lösningar vi både kan och måste tillämpa nu om vi ska kunna skydda systemet som gör liv möjligt på jorden. Breaking Boundaries har premiär på Netflix den 4 juni. Tumnagel
40.8°
+
Frode Wikesjö
0

USA kommer få en egen Eurovision song contest
Kommer dock heta American song contest

Den amerikanska tv-kanalen NBC meddelade nyligen att de kommer köra igång en alldeles egen variant av Eurovision song contest. Tävlingen kommer dock heta American song contest och kommer köra ett liknande koncept fast istället för en massa europeiska länder som deltar kommer USA:s 50 delstater att tävla om vem som har bäst låt. Tävlingen kommer produceras av den svenska schlagerprofilen Christer Björkman tillsammans med Peter Settman, Anders Lenhoff och Ola Melzig. Någon gång under 2022 kommer American song contest dra igång. Tumnagel
25.3°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för Final Fantasy XIV: Endwalker
Den nya stora expansionen för Final Fantasy XIV

I går kväll körde Square Enix ett Final Fantasy 14-jippo för att visa vad spelet har att erbjuda det kommande året. Mycket fokus låg på den kommande expansionen Endwalker som kommer släppas den 23 november och en ordentlig trailer för expansionen kan kollas in ovan. Reaper kommer vara ett av expansionens nya jobb och det är en DPS-klass för folk som vill använda en lie som vapen. En närmare titt på jobbklassen kan kollas in i trailern nedan. Självklart kommer expansionen också bjuda på flera nya områden som man kommer utforska bland annat månen. I samband med Endwalker kommer folk också kunna spela som manliga Vieras vilket ju är efterlängtat. Tumnagel
38.4°
+
Frode Wikesjö
0

Kina har gjort sin första Mars-landning
Hoppas den inte krockar med Perseverance

Natten till i dag lyckades kinas rymdsond Zhurong med bedriften att lämna rymdfarkosten Tianwen-1 och landa på Mars. Zhurong har en liten rover i sig som om några dagar ska lämna sonden för att utforska den mer isiga delen av planeten som kallas för Utopia Planitia. Tanken är att rovern ska åka omkring och samla data i ungefär tre månader. Tumnagel
39.5°
+
Frode Wikesjö
0

Kathryn Hahn hoppar på Knives Out 2
It's been Agatha all along?

Rian Johnson fortsätter rekrytera intressanta skådisar till Knives Out-uppföljaren. Vi vet sedan tidigare att Dave Bautista och Edward Norton anlitats för att medverka i filmen och nu har deras Marvel-kollega Kathryn Hahn, som vi nyligen såg som Agatha i WandaVision, rekryterats. Precis som läget är med de andra rekryterade skådisarna är det okänt vem Kathryn kommer spela, men oavsett verkar det bli ett lika stjärnspäckat ensemble som den första filmen hade. Tumnagel
40.4°
+
André Stray
0

Nu kan ni lira Mass Effect: Legendary Edition
Är ni redo att kasta er in i det episka äventyret?

Idag släpps spelsamlingen Mass Effect: Legendary Edition till PC, PS4 och Xbox One och ger spelare tillgång till vad som anses vara några av världens bästa sci fi-rollspel. I paketet finner man Mass Effect-trilogin samt all DLC som släppts till spelen, förutom Pinnacle Station till första Mass Effect som saknas på grund av kodstrul. Spelen har fått en ordentlig finputsning och kan inte bara spelas med hög upplösning eller hög fps, utan har även fått nya texturer samt lite uppgraderad gameplaymekanik. Jag började lira i veckan och även om några delar inte precis åldrats väl, första spelet är ändå 14 år gammalt, så är det verkligen riktigt trevligt att få återbesöka Normandy och dess besättning igen och få återuppleva äventyret igen. Kommer ni beta av spelet igen? Om man inte känner peppen att ta del av Commander Shepards episka äventyr så finns det andra titlar att spela idag. Bland annat har Subnautica: Below Zero släpps till alla plattformar man kan spela spel på, AC: Valhalla har byggts ut med Wrath of the Druids-expansionen, Remnant: From the Ashes har fått en ordentlig next gen-uppdatering och den urcharmiga stadsbyggarsimulatorn Before We Leave har släppts på Steam. Sedan är det för övrigt sista chansen att lägga vantarna på Horizon Zero Dawn Complete Edition till PS4 då gratiserbjudandet endast gäller till 05:00 i morgon. Tumnagel
44.2°
+
André Stray
0

Kolla in vad Elon Musk pysslat med det senaste decenniet
Många bollar i luften

Superentreprenören Elon Musk är en man med många järn i elden och en person som vi nu för tiden skriver om nästan dagligen här på Feber. Musk är antagligen mest känd för det han har åstadkommit med bilföretaget Tesla och sitt rymdföretag SpaceX. Han har dock även varit med och grundat företagen PayPal, Boring, SolarCity och Neuralink såväl som dragit igång OpenAI och drömt ihop konceptet HyperLoop. Här ovanför kan ni kolla in en supercut som CNET har klippt ihop som visar lite av de grejer som den snart 50-årige Musk pysslat med från 2010 fram tills idag. Här nedanför hittas ett bonusklipp som visar en lite bättre version av SpaceX Starships första lyckade landning vilken skedde förra veckan. Nedan hittas även lite inlänkade artiklar som vi skrivit om Musk och hans företag genom åren. Tumnagel
30.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Rambo och John McClane på ingång till Call of Duty
Lira som actionhjältar!

Call of Duty: Warzone har nu rest tillbaka till 80-talet och då behövs det ju givetvis lite actionhjältar från det decenniet. Activision har nu meddelat att 80-talskaraktärerna John Rambo och John McClane kommer att bli spelbara i Call of Duty: Warzone, Black Ops - Cold War och Call of Duty Mobile i samband med den kommande mid-season-uppdateringen som släpps 20 maj. Karaktärerna kommer även med unika vapendesigner och Rambo kommer kunna utrustas med sin ikoniska pilbåge med explosiva pilar och McClane får en unik pistol och maskingevär. Tumnagel
38.9°
+
André Stray
0

Microsoft lägger ner tjänst för blockkedjor
Azures blockchain-satsning verkar inte ha fallit ut som man tänkt sig

ZDNet rapporterar att Microsoft kommer att lägga ner den tjänst för så kallade blockkedjor som man drog igång 2015. Det handlar om tjänsten "Azure Blockchain as a Service" (Azure BaaS) som Microsoft startade upp på Ethereum-plattformen. Tanken bakom Azure BaaS var att företag, tjänster och andra skulle kunna lagra sina blockkedjor och tillhörande applikationer på plattformen. Marley Gray från Microsofts sa när Azure BaaS presenterades: "We want, and frankly our customers want, access to every blockchain. It could be two guys in a garage that forked bitcoin and had this genius idea and people want to try that out. We don’t want to have any barriers. We’re open to all. We help even the smallest of players onboard." I dagsläget verkar bland andra GE, J.P. Morgan, Singapore Airlines, Starbucks och Xbox använda Azure BaaS. I vilken omfattning de gör det eller till vad de använder tjänsten finns det dock inga uppgifter om. Varför Microsoft lägger ner Azure BaaS finns det heller inga uppgifter om men Microsoft har uppmanat de kunder som använder tjänsten att redan nu börja migrera sin data till andra plattformar. Tumnagel
39.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ghostrunner får en uppföljare
Till Windows, PlayStation 5 och Xbox Series X/S.

Det väldigt trevliga spelet Ghostrunner kommer få sig en uppföljare. Uppföljaren går just nu under namnet Ghostrunner 2 och är på gång för Windows, PlayStation 5 samt Xbox Series X/S. När uppföljaren ska släppas är oklart men det lär nog dröja ett tag eftersom det fösta spelet fortfarande ska släppas till de nya konsolerna innan årets slut. Det första spelet är ett slags Mirrorx27s Edge på steroider där man ska skutta omkring och döda folk så snabbt samt stiligt som möjligt. Spelkänslan var riktigt bra i det första spelet så man får väl anta att den blir minst lika bra i tvåan. Men genom att endast satsa på de nya konsolerna kan man nog också hoppas på extra fina cyberpunk-miljöer. Tumnagel
37.7°
+
Frode Wikesjö
0

Ryktesbilder dyker upp på Google Pixel 6 och 6 Pro
Verkar få sprillans ny design

Googles Pixel-lurar har haft mer eller mindre samma design sedan start, men det verkar som att sjätte upplagan kommer få med lite annan look. Ovan har ni nyläckta bilder som visar hur telefonen kan komma att se ut och den stora ändringen är förstås kameramodulen som inte är en liten fyrkant i ena hörnet, utan en glasrem som sträcker sig över hela telefonens bredd. Och som ser ut att sticka ut en aning. Huruvida detta är den nya designen på kommande Pixel-luren återstår dock att se. Nedan har ni videon från Front Page Tech där det pratas om nya designen. Spola fram till 4:20 om ni vill hoppa direkt till snacket. Tumnagel
42.9°
+
André Stray
0

Blizzard sänker priset på karaktärskloning i WOW: Classic
Från 35 till 15 dollar

World of Warcraft: Burning Crusade Classic kommer släppas i sommar och nyligen berättade utvecklarna om vilka alternativ det kommer finnas för spelarnas karaktärer. Mer specifikt kommer det vara möjligt för spelare att klona sina WOW: Classic-karaktärer så att dessa kommer vara tillgängliga i vanliga Classic och Burning Crusade Classic. Denna kloning har dock ett pris och initialt låg den på 35 dollar. Detta var något fans inte var nöjda med och visade en hel del missnöje. Så pass att Blizzard nu backat och meddelat att kloningen endast kommer kosta 15 dollar. I ett inlägg skriver Blizzards community manager detta: "However, over the last week or so, wex27ve gotten a very large amount of feedback from the community, and wex27ve decided to lower the price. A lower price will likely still accomplish our goals with the new service, while allowing many more players to explore the option of playing characters on both Classic Era and Burning Crusade Classic realms." World of Warcraft: Burning Crusade Classic kommer släppas 1 juni, men nästa vecka kommer en pre patch till expansionen släppas. När denna är installerad kommer du få välja om din karaktär ska stanna kvar på vanilla-servern eller gå över till Burning Crusade. Och vill du ha karaktären på båda ställena är det bara att punga ut 15 dollar. Tumnagel
37.7°
+
André Stray
0

Epic Meal Time äter stark pizza
Verkar inte jättegod

Snubbarna från Epic Meal Time fixar här till en riktigt stark pizza för att sedan äta den. Verkar inte direkt vara det bästa eller smaskigast beslutet men vad gör man inte för att få litta lajks? Tumnagel
66kg
+
Frode Wikesjö

Garrix, Bono och The Edge släpper EM-låt
We Are The People

Snart är det dags för Fotbolls-EM och idag presenterades den officiella låten inför det. Det handlar om Garrix låt "We Are The People" där även de gamla U2-rävarna Bono och The Edge medverkar. Årets Fotbolls-EM kommer att spelas i elva städer och drar igång 11 juni. Här ovan hittas videon till "We Are The People". Tumnagel
63kg
+
Wille Wilhelmsson

Gröna Lund och Liseberg öppnar i juni
Snart är pandeminstängningen över

Båda Gröna Lund och Liseberg har nu meddelat att de kommer att slå upp portarna till sina nöjesfält i början av juni. Detta är något man gör efter det att regeringen i förra veckan meddelade att pandemirestriktionerna kommer att lättas något 1 juni. Båda nöjesfälten kommer dock att öppnas med vissa restriktioner. I Gröna Lunds fall innebär det att man som max kommer att släppa in 3100 besökare per dag och att alla besök måste förbokas. Det kommer inte heller att finnas några åkband och åkkuponger. Istället kommer besökarnas entrebiljett, som kallas för "Ticker to Ride", gälla för att åka alla attraktioner ett obegränsat antal gånger. Vad som gäller för Liseberg är än så länge inte klart. I ett pressmeddelande skriver nöjesfältet att detaljer kring besöken kommer att presenteras i samband med att biljetterna släpps inom kort. Gröna Lund har när man öppnar onsdagen 2 juni varit nedstängt i 576 dagar medan Liseberg kommer att ha varit nedstängt i 520 dagar när man återigen öppnar upp torsdagen 3 juni. Tumnagel
103kg
+
Wille Wilhelmsson

Kolla in videon till Electric
Katy Perrys Pokémon-video

I år firar Pokémon 25 år och i samband med det har man bland annat inlett ett samarbete med artisten Katy Perry. The Pokémon Company presenterade något som man kallade för "P25 Music" tidigare i år där Katy Perry skulle fungera som en slags ambassadör. Katy Perrys video till "Electric" verkar vara det första resultatet av Perry samarbete med The Pokémon Company och i videon dyker Pikacu såväl som bebis-pikachu Pichu upp. När The Pokemon Company presenterade "P25 Music" i januari så uppgav man även att andra artister skulle inkluderas i detta. Vilka andra artister det handlar om är dock än så länge okänt men det är väl inte helt omöjligt att det kommer att dyka upp pokémons även i andra musikvideos som släpps under året. Tumnagel
73kg
+
Wille Wilhelmsson

Klassisk öl-kepa börjar säljas igen
Det är fint med varg

För typ hundra år sedan gjorde Norrlands Guld en väldigt lyckad nylansering där man tog den klassiska burken och gjorde den hipp igen med lite filmer om Ingemar som tog det rätt lugnt i livet. Nu släpper man kepsen till försäljning, så här en massa år senare. Den finns så klart i begränsat upplaga i deras webbshop och kostar 289 kronor. Tumnagel
118kg
+
Roger Åberg

Press Reset är en ny bok om spelbranschen
Från författaren till Blood, Sweat and Pixels

Journalisten och författaren Jason Schreier, som 2017 släppte boken "Blood, Sweat and Pixels", släpper nu boken "Press Reset" som även den handlar om spelutveckling och spelbranschen. I boken intervjuas lång rad inflytelserika personer i spelbranschen och ger sin syn på hur branschen utvecklats och hur denna mår nu för tiden. I bokens beskrivning står bland annat: "The business of videogames is both a prestige industry and an opaque one. Based on dozens of first-hand interviews that cover the development of landmark games—Bioshock Infinite, Epic Mickey, Dead Space, and more—on to the shocking closures of the studios that made them, Press Reset tells the stories of how real people are affected by game studio shutdowns, and how they recover, move on, or escape the industry entirely." "Press Reset: Ruin and Recovery in the Video Game Industry" släpptes igår och finns tillgänglig som ebok, ljudbok och i pappersformat. Priserna ligger på 12 till 40 dollar beroende på vilket format man föredrar att konsumera boken på. Vill ni läsa en recension av boken så hittas en sådan hos Ars Technica här. Tumnagel
96kg
+
Wille Wilhelmsson

Interflora lanserar Mästerflorist
Blomsterdesign från Sveriges bästa florister

Interflora lanserar nu tjänsten Mästerflorister vilken kommer att erbjuda blombuketter som designats av några av Sveriges främsta florister. Nina Lindvall, vd på Interflora, säger om den nya satsningen: "Med denna kategori vill vi visa på det mästerliga hantverkets skapande, ge våra mästerflorister samma status som konstnärer och kockar och kunna erbjuda våra kunder ett lyxigare alternativ. Det finns så oändligt mycket talang inom vår bransch och det känns så roligt att äntligen få visa och lyfta fram det även i vår onlinebutik. Vi ser också en stor efterfrågan på mer unika och exklusiva produkter" Först ut är floristen Johan Munter som till vardags arbetar på Floristkompaniet. Under det kommande året kommer ytterligare fem florister som vunnit tävlingstitlar och utmärkelser eller gjort avtryck i blomstervärlden med sin kreativitet och skicklighet att designa buketter till Interflora Mästerflorist. Buketterna finns i lite olika alternativ och priserna ligger på mellan 1300 - 4000 kronor per arrangemang. Ni kan kolla in några exempel i bildspelet här nedanför. Tumnagel
83kg
+
Wille Wilhelmsson

Lite burgartips från burgarexperter
Det är ju aldrig fel

Snabbmatsburgaren har ett rätt dåligt rykte här i Sverige, men på andra sidan Atlanten finns det en och annan hamburgeria som serverar riktigt klassiska hamburgare. Som Double Double på In-N-Out, White Castle-slidern och förstås Big Mac på McDonalds. I ett nytt avsnitt av The Burger Show får vi reda på hur vi kan återskapa dessa klassiker i våra hem och får i samma veva lite burgar-historia. Tumnagel
85kg
+
André Stray

Lys upp hemmet med tjusiga Sfär
Lite rymdig ljushållare

Är du på jakt efter en ljushållare som inte bara är tjusig, utan även visar att du är lite intresserad av Rymden™? Då kanske Sfär från JLM Form kan vara något för dig. Denna svensktillverkade ljushållare är en keramiksfär som är delad av en glasskiva som inte bara ger hållaren ett fint utseende, utan ljuset från den tända veken överförs via glasskivan och lyser upp omgivningen. Sfär finns tillgänglig via JLM Form i tre olika färger, White Sand, Dark Knight och Red Earth, och priset ligger på 995 kronor styck. Tumnagel
95kg
+
André Stray

H&M säljer vindjacka för Playstation-spelaren
Och en del andra saker till PS-kidsen

Vi missade att skriva om samarbetet mellan H&M och Playstation när det släpptes, så här kommer en liten sen update om detta. För oss fullvuxna handlar det om en vindjacka för 399 kronor som finns i svart och vitt. För småttingarna finns det en hel hög mer roliga saker, som t-shirts, bomberjackor, strumpor och massor av annat. Det mesta är riktigt snyggt och utan en massa trams. Tumnagel
93kg
+
Roger Åberg

Faith No More kommer till Sverige nästa sommar
Biljettsläpp nu på fredag

San Francisco-baserade bandet Faith No More kommer spela på Partille Arena i Göteborg torsdagen den 23 juni 2022. Konserten kommer bjuda på fyra decennier av hits och förhoppningsvis får vi höra Easy, Epic och Midlife Crisis. Biljetterna släpps nu på fredag 14 maj klockan 09:00 via LiveNation.se. Tumnagel
88kg
+
Frode Wikesjö

SJ lanserar nytt tågluffarkort
Res runt med tåg i Sverige i sommar

SJ lanserar nu en ny variant på det klassiska tågluffarkortet som kanske passar lite bättre i pandemi-tider som dessa. Med SJ:s nya tågluffarkort blir det inte möjligt att ta tåget ut i Europa men däremot kommer innehavarna att kunna resa obegränsat med SJ:s tåg i Sverige. Korten går att köpa för sju, femton eller trettio dagar och är giltiga under perioden 14 juni – 15 augusti. Lava Mahmod, ansvarig för tågluffarkortet på SJ, säger i ett pressmeddelande om det nya tågluffarkortet: "Det här kortet har varit efterfrågat hos många resenärer och vi tror att intresset för att tågluffa kommer vara stort under många år framöver. Vi lanserar nu tre prisvärda kort för alla som är sugna på att få sig en rejäl dos av Sverige i sommar." SJ:s nya tågluffarkort börjar säljas 31 maj och priserna startar på 1145 kronor. Tumnagel
317kg
+
Wille Wilhelmsson