m
Recension av Garageband '09

Recension av Garageband '09
Det ljuder på riktigt bra

Mac / Mjukvara

I den tredje delen av vår recensionsserie ger vi oss i kast med musikprogrammet GarageBand. Ett program som på sistone fått allt mer uppmärksamhet som verktyg för artister då exempelvis The Rolling Stones gjort låtar till sin senaste skiva med programmet. Själv använder jag sedan mer än ett år tillbaka Logic Pro 8 och är relativt skeptisk över musikskapande i GarageBand 09. Det ska dock bli intressant att se vad man valt att ändra på och vilka funktioner som tillkommit i denna nya version.

Av: Sebastian Fagerlund

Gränssnittet har förbättrats något och programytan har en mer enhetlig design. "Loopbläddraren" till höger känns betydligt mer ordnad än tidigare. Detsamma gäller instrumentredigeraren där man rensat upp ordentligt. Nu är det verkligen roligt att lägga till effekter (reverb, EQ etc.) på sina instrument.


garageband-bild1

Avancerade Gitarrfunktioner

En av de största nyheterna i GarageBand 09 är hur du busenkelt kan använda en gitarr med programmet. Genom att koppla in den till datorn kan du i garageband välja mellan en mängd olika förstärkare och effektpedaler i ett snyggt 3D-gränssnitt. Det är endast att dra en effektpedal upp till förstärkaren så är den där. Dubbelklickar man sedan på pedalen kan man ändra dess inställningar - även förstärkaren kan konfigureras. Jag måste säga att jag verkligen blev imponerad av hur man lagt upp detta gränssnitt. Det är snyggt, enkelt och kraftfullt.


garageband-bild-2

Finns något för alla

Men vad gör en person som varken kan spela gitarr eller piano? Ska inte denna person också få ta del av musikens glädje? Jo visst ska man få göra det och Apple har två riktigt attraktiva programfunktioner för den som inte kan spela ett instrument eller som inte riktigt kommit igång med programmet.

Den första funktionen kallas "Magic GarageBand Jam". Här väljer man först en av nio tillgängliga genrer. Därefter öppnas ett rum upp och där står ett helt bands instrument. De spelar upp en färdig låt men du kan ändra vilka instrument som spelar vad och du spelar helt fritt tillsammans med bandet. Ett flertal funktioner har tillkommit sedan tidigare. Du kan nu spela in det som du spelar tillsammans med bandet och kan mixa om ljudnivåerna eller stänga av och på vissa instrument. Sedan kan man klicka på knappen "öppna i GarageBand" så får du upp det som ett vanligt GarageBandprojekt med ett spår för respektive instrument. Magic GarageBand Jam är mycket underhållande.

garageband4

Lär dig spela ett instrument

Mest intressant är dock GarageBands lektioner, en funktion som är helt ny för programmet. Med GarageBand kan man alltså nu lära sig att spela gitarr och piano. Själv spelar jag piano och prövar därför på gitarrlektionerna. För det första så är allting väldigt pedagogiskt upplagt. Läraren pratar tydligt, lektionerna är uppdelade i delar så att man kan hoppa fram och tillbaka. Man kan till och med sänka lektionens tempo (då stängs dock lärarens röst av). När läraren visar ackordgreppen så visas det också med fingersättningssiffror på greppbandet undertill. Efter att ha gått igenom lektionen spelar man en låt tillsammans med sin lärare, om man vill kan man spela in det.


garageband5

Sammanfattningen

GarageBand har alltid varit ett gediget program, men med denna uppgradering lägger man till många avancerade funktioner för proffs och samtidigt innehåll för den som kanske överhuvudtaget inte kans spela ett instrument. Lektionerna är verkligen en triumf. Hade det funnits mer undervisningsprogramvara som denna så hade nog dagens skola kunnat se mycket annorlunda ut. Ett begränsat program är det dock fortfarande. Programvaruinstrumenten måste vara gjorda för GarageBand, man kan alltså överhuvudtaget inte använda några andra större ljudbibliotek. Hade denna funktionalitet tillkommit så hade nog många fler proffs använt GarageBand som musikprogram.

GarageBand, en del av iLife ?09

Pris: 895 kronor

Betyg: 4/5

www.apple.com/se/ilife

Av: Sebastian Fagerlund

Läs mer
37.9°
0

Recension av Garageband '09

Det ljuder på riktigt bra

RSS 18 kommentarer till artikeln
Werzion
Kan mer eller mindre inget vad gäller musik (förutom att jag har god smak och lyssnar på lite av den mesta musiken hehe). men GarageBand (läs: nya iLife) blir man ju riktigt intresserad av, kanske ta och lära sig plinka gitarr? :)
av Werzion, tisdag 17 februari 2009 kl 16:53
Maccer
När det gäller undervisningsprogramvara för piano finns ju Synthesia. Med hjälp av det kan man spela vilken MIDI-fil som helst om man kopplar in ett MIDI-kompatibelt piano.

Om man köper till Learning Pack för $16 så kan bl.a. "practice mode" användas där uppspelningen stannar när du spelar fel och väntar tills du trycker in rätt tangenter. Man kan även se noter.
av Maccer, tisdag 17 februari 2009 kl 19:07
engineer
Är det bara jag eller är Sebastian Fagerlund jäkligt lik Peter Esse?
av engineer, tisdag 17 februari 2009 kl 19:12
Peter Esse
@engineer#3: Det är jag som lagt ut den :)
av Peter Esse, tisdag 17 februari 2009 kl 19:37
Raps
Shit! Lektionsdelen verkar ju grym. Äntligen kanske jag kan lära mig spela gitarr? Måste skaffa iLife09 bums.
Tack för tipset. :)
av Raps, tisdag 17 februari 2009 kl 20:48
Jezper
Det spelar ingen roll om Rolling Stones har använt Garageband till att göra musik, det är ändå inget mer än ett novelty-program. Likaväl som iMovie vs FinalCut Pro. I övrigt har jag inget emot Garageband, men jag ser det inte som en seriös musikers val av arbetsmiljö.
av Jezper, tisdag 17 februari 2009 kl 21:27
yo
Artikeln är säkert bra, har inte läst den, men stör mig bara på att du alltid skriver "sammanfattningen" i stället "sammanfattning".
av yo, tisdag 17 februari 2009 kl 23:20
Maxwell
I tidigare versioner av garageband har man kunnat använda au pluggar, kan inte tänka mig att dom slutat nu. Men det kanske är det recensenten avser med att pluggarna måste vara gjorda för garageband. Hur som helst är det på inget sätt ett begränsat utbud. I stort sett varje nu kommerciell plugg som släpps släpps i det formatet (vilket för övrigt är samma som logic använder).
av Maxwell, onsdag 18 februari 2009 kl 09:12
Maxwell
Kan för övrigt lugnt förstå att Stones eller någon annan väljer att göra en platta i programmet. Det är snabbt, stabilt och jag kan ofta tycka att begränsningar i viss mån är kreativt. Så jag kan lugnt se garageband som en del i en seriös musikers setup. Tycker för övrigt att seriöst musikskapande handlar ganska lite om vilken programvara man använder.
av Maxwell, onsdag 18 februari 2009 kl 09:21
Daniel23
Seriöst musikskapande handlar ganska lite om vilken programvara man använder, men seriös musikproduktion är mer teknikkrävande.

Jag skulle bli otroligt förvånad om det hörs några Garageband-produktioner på Stones album. Däremot kan jag tänka mig att det går utmärkt att skriva med Garageband, göra utkast och demoversioner som man spelar upp för de andra i bandet.

Pianokursen är klart intressant, följer iLife 9 med i Snow Leopard?
av Daniel23, onsdag 18 februari 2009 kl 09:31
Jezper
Seriös var fel ord av mig. Jag syftar till någon som faktiskt sysslar med musik som yrke. Där vågar jag påstå att GarageBand hamnar långt efter ProTools, Logic Pro och Cubase men även efter Ableton, FL Studio och Reason.

Javisst fungerar GB bra (även för folk som jobbar med musik) att använda som ett sorts sketchblock för idéer och annat, men jag kan inte tänka mig att det är särskilt vanligt att slutprodukter kommer ur GB. Usher har ju t.ex. använt material som följer med GarageBand (någon synthloop), men de har dragit över materialet i ProTools för vidarearbete.

När kommer förresten studio.feber.se?
av Jezper, onsdag 18 februari 2009 kl 10:42
Daniel23
"När kommer förresten studio.feber.se?"

+1 osv! Skulle läsa den med stort intresse!
av Daniel23, onsdag 18 februari 2009 kl 13:54
dynamothomas
Om inte jag är helt missinformerad är det väl så att Trent Reznor gör det mesta av musiken i Garageband innan han går in i studio med sina musiker i Nine Inch Nails?
jag tycker Garageband är ett jättebra program för snabba och enkla inspelningar.
Det enda jag blir irriterad på är folk som uttalar det "amerikanskt": GärrädschBäänd....
av dynamothomas, onsdag 18 februari 2009 kl 14:34
Cure
@dynamothomas#13:

Menar du att man skall uttala namnet på programmet på ren svenska? Man översätter normalt inte namn eller deras uttal.

Uttalar du måhända "General Motors" på ren svenska också? Måste låta lustigt..
av Cure, onsdag 18 februari 2009 kl 15:00
Jezper
@Cure#14: Jag tror han menar att det skall uttalas Garaaach-band
av Jezper, onsdag 18 februari 2009 kl 15:01
Cure
@Jezper#15:

Ok. Jag fick uppfattningen att han främst störde sig på att folk uttalade namnet på amerikanska. Vilket man borde göra, då det är en amerikansk produkt (eller?).
av Cure, onsdag 18 februari 2009 kl 15:07
Majken
"Programvaruinstrumenten måste vara gjorda för GarageBand, man kan alltså överhuvudtaget inte använda några andra större ljudbibliotek. Hade denna funktionalitet tillkommit så hade nog många fler proffs använt GarageBand som musikprogram. "

Ehh.. nej.. GarageBand har stöd för AU-pluggar, alltså kan man använda i stort sett vilka ljudbibliotek man vill. Så spekulationen om att det skulle påverka hur många som använder programmet får nog anses orimlig.
av Majken, torsdag 19 februari 2009 kl 09:26
din fiende
*inlägget borttaget*
av din fiende, lördag 21 februari 2009 kl 00:45
Kommentera artikelnNew York inför lag som förbjuder all bilförsäljning till 2035
Om bilen använder fossila bränslen då

New York har bestämt sig för att inga bränsledrivna fordon att kunna säljas i New York om 14 år. Detta för att den amerikanska delstaten har antagit en ny lag som förbjuder försäljning av bilar som använder fossila bränslen från och med 2035. Denna nya lag kräver att alla nya bilar ska vara fordon med nollutsläpp. Enligt myndigheterna därborta kommer denna åtgärd att bidra till att minska statens utsläpp av växthusgaser med 35 procent och hjälpa den att uppnå sina utsatta klimatmål. Hur detta ska gå till är dock oklart då det just nu bara är en procent av de nya fordonen som säljs i New York som är helt elektriska. Det innebär att delstatens myndigheter nu måste toksamarbeta för att övertyga människor att köpa elbilar framöver samt installera ett omfattande nätverk av laddstationer lite överallt. Medelstora och tunga fordon innefattas dock ej här men till 2045 ska sådana fordon också ha nollutsläpp när de säljs i delstaten. Sedan tidigare har delstaterna Kalifornien och Massachusetts infört liknande lagar. Tumnagel
38.8°
+
Frode Wikesjö
0

Idris Elba återvänder som Luther
För en Netflix-film

Tv-serien Luther bjöd på ett antal bra säsonger och snart kommer Idris Elba än en gång ta på sig rocken för att spela Luther i en Netflix-film. Filmens manus är skrivet av seriens skapare Neil Cross och Idris kommer få sällskap av Cynthia Erivo samt Andy Serkis. När denna film har premiär återstår att se. Tumnagel
38.3°
+
Frode Wikesjö
0

Mer bevis för ny Castlevania-samling
Med spelen från Game Boy Advance-tiden

Under sommaren rapporterade vi att det australiensiska åldersrekommendationssystemet hade listat Castlevania Advance Collection på sin webbplats. Det antydde ju att Konami har någon form av samling på gång Castlevania-spelen för Game Boy Advance. Nu har även Koreas och Taiwans åldersrekommendationsystem satt en åldersrekommendation på Castlevania Advance Collection för plattformarna PlayStation 4, Xbox One, Switch samt Windows. Nu när flertalet åldersrekommendationsystem har listat denna samling kan man nog räkna med att man får spela Castlevania: Circle of the Moon, Castlevania: Harmony of Dissonance och Castlevania: Aria of Sorrow på en modern konsol inom snar framtid. Bonusklipp nedan. Tumnagel
37.3°
+
Frode Wikesjö
0

AI ska räkna ut om film blir flipp eller flopp
Vad kan gå fel?

Warner Bros. har köpt in ett AI-drivet filmhanteringssystem från Cinelytic som kommer hjälpa dem att fatta beslut om vilka filmer de ska finansiera eller ej. Systemets AI ska kunna räkna ut en skådespelares värde i samtliga territorier och då hur mycket en film förväntas tjäna i biograferna. Hur bra detta system kommer att fungera återstår att se men Warner Bros. har inte direkt haft allt för många bangers de senate åren så de kan väl få all hjälp de behöver just nu. Tumnagel
31.5°
+
Frode Wikesjö
0

Telegram kritiseras för rysk censur
Ska ha tagit bort chatbot för Aleksej Navalnyj

Tidigare i veckan skrev vi om att Apple och Google plockade bort en röstnings-app för den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Nu kritiserar Aleksejs allierade chattappen Telegram för de ska ha tagit bort en chatbot som väljare kunde kontakta för att få ut information om vilka kandidater som skulle kunna utmana Vladimir Putins parti Enade Ryssland. Inte helt oväntat så vekar valet därborta inte vara helt kosher då rapporteras om att att valurnor har fyllts med falska valsedlar och att det föregår köp av röster. I dag avslutas valet till ryska underhuset Duma. Tumnagel
30.7°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in när Inspiration4 landar
SpaceX rymdturister åter till jorden i natt

I natt svensk tid är det dags för SpaceX första rymdturister att återvända till jorden efter att ha tillbringa tre dagar i omloppsbana runt jorden. De fyra rymdturisterna Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Christopher Sembroski och Sian Proctor som ingår i besättningen till Inspiration 4 lämnade jorden natten mot torsdagen då en av SpaceX Falcon 9-raketer sköt upp kapseln Crew Dragon Resilience från Kennedy Space Center i Florida. Sedan dess har det inte varit mycket uppdateringar från SpaceX första resa för rymdturister. SpaceX postade dock ett klipp från resan igår vilket ni kan kolla in här nedanför. Den planerade landningen av Inspirations 4:s Crew Dragon-kapseln är planerad att ske 01:06 natten mot söndagen svensk tid. Då kommer kapseln att slå ner i havet någonstans utanför Florida. Ni kan kolla in SpaceX livesändning från det hela här ovanför. Tumnagel
40.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Brittiska regeringen vill ta tillbaka brittiska måttenheter
Metersystemet är tydlig europeiskt trams

En av de 23 punkter som brittiska regeringen vill driva igenom nu när de inte längre är en del av EU är att låta återförsäljare enbart lista varor enbart i brittiska måttenheter istället för Metersystemet. Storbritannien började officiellt använda Metersystemet 1965 men trots det envisas de blanda de olika systemen lite överallt. Mest tydligt är pubar där volymmåttet pint används högst flitigt. Det var dock emot reglerna för brittiska återförsäljare att lista varor med enbart brittiska måttenheter och det är den regeln som Boris Johnson nu vill få bort. Det skulle innebära att man kommer kunna hitta varor där som enbart mäts i inch, pound eller gallon vilket ju är otroligt förvirrande. Nu får man väl anta att detta mer är ett sådant där populistiskt beslut av politikerna och att de flesta därborta kommer fortsätta köra på precis som vanligt som de då gjort sedan mitten av 60-talet. Tumnagel
-10.2°
+
Frode Wikesjö
0

Blooperrulle för The Suicide Squad
Fniss

Om man är sugen på att se när skådespelarna från The Suicide Squad tramsar runt lite då kan man ju ta och kolla in klippet ovan. Där har man nämligen samlat ett gäng bloopers från filmens inspelning där man då får se när saker och ting går snett eller när folk helt enkelt glömmer replikerna. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Närkontakt med haj
Klapa snel haj

Inget konstigt här, bara en person som klappar en förbipasserande vithaj. Bonusklipp nedan. Tumnagel
38.3°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för Jorden runt på 80 dagar
Eller Around The World in 80 Days

I den nya filmatiseringen av Jorden runt på 80 dagar spelar ingen mindre än David Tennant äventyraren Phileas Fogg som har slagit vad om att han kan åka jorden runt på 80 dagar. Som sällskap har han sin lojala betjänt Passepartout (Ibrahim Korma) och journalisten Abigail Fix (Leonie Benesch). Tillsammans beger de sig på en äventyrlig resa runt jorden. Någon gång under december månad ska Around The World In 80 Days dyka upp på tv. Tumnagel
39.0°
+
Frode Wikesjö
0

Spela Judgement
Gratis på Xbox just nu

Om man vill värma upp lite innan släppet av Lost Judgement nästa vecka och har en Xbox då kan man just nu spela föregångaren, Judgement, helt utan extra kostnad. Spelet är nämligen en del av helgens Free Play Days där du helt enkelt kan spela det fram till klockan 09.00 måndag morgon. Förutom Judgement kan du också spela Hunt: Showdown och Blood Bowl 2: Legendary Edition. Det är hela spelen och om du får för dig att köpa något av spelen vid ett senare tillfälle kan du fortsätta använda samma sparfil. Tumnagel
37.3°
+
Frode Wikesjö
0

Force har släppt en ny Gurkha
Autocar tar ut den i salladen

I Indien tillverkas den lilla offroad-maskinen Force Gurkha. Nu har den släppts i en ny version som Autocar India har testat. Förutom att försöka vara en Mercedes G-Klass-kopia sitter det även under huven en trött Merca-diesel på 2,6 liter som ger 91 hästar. Till den kopplas en sladdrig fempetad låda som driver alla fyra hjulen. Men bilen tar sig fram hyfsat bra i terräng och eftersom den bara kostar 17.700 dollar kanske man kan leva med bristerna. Tumnagel
37.7°
+
Bobby Green
0

Självkörande Tesla kör nästan på folk
Handen på ratten!

Här har vi ett klipp där en självkörande Tesla väljer att svänga åt höger mot folk på ett övergångsställe även om bilens GPS visar att rutten är rakt fram. Det verkar ju inte helt bra och visar vikten att man som förare fortfarande måste vara uppmärksam även bilen kör automagiskt. Tumnagel
44.1°
+
Frode Wikesjö
0

Årets CS:GO Majors kommer hållas i Avicii arena
Den 26 oktober drar den igång

Den prestigefyllda Counter-Strike-tävlingen CS:GO Major Championships blir av i år och den kommer hållas i Avicii arena i Stockholm. Under en längre tid var det osäkert om tävlingen skulle kunna hållas här i Sverige eftersom inreseregler för folk som vill tävla i Sverige på elitnivå inte innefattade e-sportare. Det var just av den anledningen som Dota 2-turneringen, The International, inte kunde arrangeras här men sedan det fiaskot har Regeringen anpassat dessa regler vilket har gjort att årets Majors kan hållas i Sverige. Runt 14 000 personer förväntas dyka upp på tävlingen som drar igång den 26 oktober. Biljettförsäljningen kommer dra igång den 22 september och du kommer kunna köpa biljetterna här. Tumnagel
44.5°
+
Frode Wikesjö
0

En närmare titt på Crew Dragons kupolfönster
Utsiktsfönstret som ger SpaceX rymdturister en schysst vy över jorden

I veckan som gick så sköt SpaceX upp sina första rymdturister för en tre dagar lång resa där de kommer att ligga i omloppsbana runt jorden. För att de fyra rymdturisterna som ingår i Inspiration4, skulle få en lite bättre utsikt så har SpaceX installerat ett utsiktsfönster där dockningsporten till SpaceX Crew Dragon-kapsel vanligtvis brukar vara. Då det inte är tänkt att Crew Dragon Resilience ska docka med någon annan farkost under sin resa så ansågs dockningsporten inte behövas. Den har därför ersatts med det kupolformade utsiktsfönstret. I videoklippet ovan kan ni ni kolla in hur detta ser ut lite närmare. Rymdturisterna som är med på Inspiration4 förväntas landa på jorden någon gång senare idag. Tumnagel
37.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

En kort trailer för nya Paranomal Activity-filmen
Paranormal Activity: Next of Kin heter den

Den sjätte filmen i Paranormal Activity-serien är inte någon direkt uppföljare till de tidigare filmerna men har ändå allt de tidigare filmerna hade. Så om man gillade dem och är sugen på mer skräck med skakiga kameror så kanske Paranormal Activity: Next of Kin något man kan se fram emot. Paranormal Activity: Next of Kin kommer släppas exklusivt på Paramount+ den 29 oktober. Tumnagel
36.1°
+
Frode Wikesjö
0

Navalnyjs app utslängd från app-butiker i Ryssland
Ryssland tycker Apple och Google lägger sig i valet

Enligt kremlkritikern Aleksej Navalnyjs team har hans röstnings-app tagits bort från Apple och Googles app-butiker. Detta ska ha skett efter att Ryssland anklagat de amerikanska företagen för att lägga sig i landets politik. Ryssland röstar i valet idag (fredag) och tre dagar framåt för att välja ett nytt parlament, vilket de regerande partiet Enade Ryssland förväntas vinna. Navalnyjs allierade hade tänkt använda appen för att organisera en taktisk röstning för att slå ett slag mot Enade Ryssland. Varken Apple eller Google har svarat Reuters för kommentar. Tumnagel
13.5°
+
Hugo Engström
0

Så här påverkar bristen på chip biltillverkare
Bilar levereras med mindre utrustning

Som de flesta säkert vet råder det en brist på chip i världen just nu, detta har lett till att många företag har fått problem med sin leveranskedja. Bland de industrier som drabbats värst är bilindustrin och i denna video undersöker Wall Street Journal hur biltillverkare löser situationen. Vissa tillverkar bilar med de delar som finns och inväntar chip som saknas, medan andra helt enkelt tar bort viss utrustning på bilar temporärt. Tumnagel
35.8°
+
Hugo Engström
0

Matgeek har börjat sälja sås
Snart tillgängligt i hela landet

YouTube-profilen och mannen med en endast medelmåttig riskokare, Johan "Matgeek" Hedberg, ska har börjat sälja färdiga såser i flertalet matkedjor. Detta för att han länge jobbat med en digital produkt och saknat att jobba med en konkret vara. Därför började han, tillsammans med en ännu okänd samarbetspartner, tillverka burkar med sås. Under sommaren har man kunnat hitta dessa såser i utvalda ICA-butiker men tillgången har varit begränsad. Nu har man skalat upp produktionen och från nästa vecka ska dessa Matgeek-såser kunna hittas i alla Citygross-butiker i hela landet. I klippet ovan kan man se när Johan åker till fabriken i Motala för att provsmaka de nya såserna. Tumnagel
32kg
+
Frode Wikesjö

Ett besök hos Russell's General Store
Har New Yorks bästa bacon- och äggmacka

Russellx27s General Store är en liten mysig mataffär och restaurang som ligger i den lilla staden Bovina. Här jobbar Maggie som gör goda pajer och Antonio som sägs veva ihop New Yorks bästa bacon- och äggmacka. Inget avancerat men det måste det ju heller inte alltid vara. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green

Lil Nas X föder sitt debutalbum MONTERO
Så det är så albumsläpp fungerar?

Artisten Lil Nas X, som först blev populär med sin låt Old Town Road, har idag släppt fött sitt debutalbum MONTERO. Albumet består av 15 låtar och är 41 minuter långt. Ovan kan ni observera födseln av Lil Nas X album. Med sig på albumet har han Miley Cyrus, Elton John, Megan Thee Stallion, Doja Cat och Jack Harlow. Tumnagel
92kg
+
Hugo Engström

Aretha Franklins Respect är världens bästa låt
Svänger fortfarande bra

250 stycken musiker, kritiker och branschfolk har sagt sitt och efter en omröstning stod det klart att Aretha Franklins Respect är världens bästa låt. På plats nummer två hittar vi Public Enemys Fight the power och på plats tre Sam Cookes A change is gonna come. På 20:e plats hittar vi Robyn med Dancing on my own. Hela listan med 500 stycken låtar hittar ni på länken nedan. Vilken är världens bästa låt enligt dig? Tumnagel
75kg
+
Bobby Green

Årets julknäcke från Leksands smakar glögg
Inte knäck

För mig är det vörtbröd som gäller på jul men många äter även knäckebröd. Leksands presenterar nu årets julknäcke och det ska smaka glögg. Brödet har fått smak av de klassiska smakerna pomerans, kanel och nejlika och det börjar säljas från och med vecka 43. En förpackning är på 220 gram och kostar runt 20 kronor. Förutom glöggknäcket släpps även de klassiska julbröden Julknäcke Original och Tre kullor Julkryddor och Vört. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green

Nu finns Stauning Rye på Systembolaget
Ung whisky från Danmark

Stauning är ett whiskymärke från Danmark. Nu har deras Stauning Rye släppts på Systembolaget och den ska fungera lika bra som den är eller i drinkar. Företaget grundades av nio stycken vänner som alla har en passion för whisky, men ingen kunskap om hur man producerar den. Målet har dock alltid varit att göra whisky i världsklass. Stauning Rye är av klassisk amerikansk stil med 51% råg och 49% korn. Alex Munch som är en av grundarna till Stauning Whisky säger följande: "Vi tråkar inte ut vår whisky med lång lagring på fat för att uppnå en viss ålder. Whisky som inte har något att dölja vågar visa sig naken för världen. Vi är bara intresserade av modernisering om det ger vår whisky en bättre karaktär, annars håller vi fast vid den gamla traditionen. Vi eldar under våra kopparpannor, vi golvmältar lokal säd och använder torv från Jylland. Vi producerar småskaligt. Det vi däremot inte gör är att lagra ihjäl vår whisky, vi vill att fatkaraktären ska addera men inte ta över alla subtila smaker i vår new make. Det är lite som med het sås, rätt mängd förhöjer smaken men blir det för mycket brinner det mest i munnen." Du hittar whiskyn på länken nedan. För en flaska på 70 centiliter får man betala 599 kronor. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green

Volvo och Casca släpper skor
Inspirerade av XC40 Recharge

Den 22 september är det World Car Free Day och för att uppmärksamma detta har Volvo tillsammans med skotillverkaren Casca tagit fram ett par skodon. Dessa ska vara inspirerade av den helt eldrivna modellen XC40 Recharge och har då alltså en klassisk skandinavisk design. Tio procent av sulan ska vara tillverkad av återvunna däck och ovansidan av återvunna PET-flaskor. Ett par blir dina för 168 dollar. Tumnagel
67kg
+
Bobby Green

Arket och Tretorn släpper nytt samarbete
Regnkappor och accessoarer

Arket och Tretorn presenterar nu ett nytt samarbete som består av en funktionell och minimalistisk kollektion med regnkappor och accessoarer. Och det finns grejer till alla i familjen, även hunden. Inspirationen kommer från gamla fiskarparkas och robusta regnkappor. Anna Teurnell som är Designchef hos Arket säger följande: "Det nordiska klimatet kan vara mycket oförutsägbart, men det hindrar inte nödvändigtvis människor från att leva sina liv och att vara ute i naturen så länge de har lämpliga kläder. Den här kollektionen firar regnkläder genom att ta med beprövade element från klassiska plagg och integrera dem i nya stilar för den moderna familjen." Allt släpps den 7 oktober och priserna sträcker sig från 200-1500 kronor. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green

Ny serie magra ostar från Arla
Släpps vecka 39

Arla presenterar nu en serie med näringsrika magra hårdostar. De ska ha ett högt innehåll av protein, kalcium, vitamin B12 och zink. Tre olika varianter erbjuds och två av dessa kommer även som färdigskivade. Släpps i butik vecka 39. Bonusklipp nedan. Tumnagel
73kg
+
Bobby Green

Saturnus presenterar årets glögg
Snart är det jul igen!

Den första snön har fallit i Sverige och snart är det dags att börja koka glögg, typ. Nu presenterar Saturnus deras glögg för i år och det är alkoholfria Vintermojito som kan drickas både kall eller varm. Kanel, ingefära, kardemumma och pomerans ska blandas med smakerna limejuice och mynta. Kommer på 50-centilitersflaska till dagligvaruhandeln från och med slutet av oktober. Något pris har vi tyvärr inte fått än. Tumnagel
99kg
+
Bobby Green

Nu kan du sitta på en nallebjörn
Från sofacompany

Nallebjörnar är ju mysiga, det vet ju alla. Nu kommer Sofa Company med stora nallebjörnar för oss som kanske inte vågar kela med en i soffan. Nu finns några av deras produkter i ett tyg som är teddyliknande och som finns i den karamellbruna på bilderna. Soffan heter Paula och har plats för tre och kostar 11.999 kronor och den divanliknande soffan heter Rose och kostar 7999 kronor. Fåtöljen heter Otis och kostar 4999 kronor och Puffen heter No.9 och kostar 1499 kronor. Tumnagel
96kg
+
Roger Åberg

Emirates lanserar VR-app
Kolla in deras första klass-svit

Flygbolaget Emirates har lanserat en VR-app för alla dem som är intresserade av att ta sig en närmare titt inuti Emirates kabiner innan det är dags att flyga. I appen kan användaren ta del av hur det ser ut i Emirates så kallade sviter på deras flygplan samt hur det det ser ut i första klass. För många är det antagligen så nära man kommer dessa upplevelser om man inte är beredd att langa upp en herrans massa tusenlappar eller bonuspoäng, något som krävs för att testa på den äkta varan. Emirates VR-app går att använda med Oculus Rift och går att ladda ner gratis från Oculus Store. Här ovan hittas en trailer för Emirates nysläppta VR-app. Tumnagel
80kg
+
Wille Wilhelmsson