3 i dag 11 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Samsung lanserar nästa generations hårdvara i kvartal fyra Orion har chansen att sänka Tegra 2
Samsung lanserar nästa generations hårdvara i kvartal fyra

Samsung verkar inte vilja ge upp kampen om morgondagens mobila högprestanda-chip och de kommer att lansera sin dubbelkärniga variant av ARM:s Cortex A9 parat med en än så länge hemlig GPU som är producerad av Imagination. Samsung lovar femdubbel grafisk prestanda över nuvarande mobila prestandakungen "Hummingbird" som sitter i flaggskeppet Galaxy S. Nu vet vi ju att rå prestanda är långt ifrån allt och vi har hört talas om problem rörande just Galaxy S om allt ifrån att GPS:en inte fungerar som den ska till att de valt knepiga filsystem som gör att det grafiska just hackar mer än det behöver... Om vi för en stund bortser från dessa problem kan själva systemchipet bli en jäkligt intressant sak. Samsung kommer självklart att använda det i sina egna telefoner men kommer även att sälja det till anda fabrikanter som i dagsläget kan tänkas vara allt ifrån Apple och Intel, till Sony. Att SE kommer att släppa en spel-mobil i klass med PSP har det ryktats om länge, det här chipet kan göra det möjligt.

Samsung har även i vanlig anda valt att köpa licensen för ARM:s arkitektur och modifiera den själva. De har bland annat valt att öka L2-cachen till (relativt) gigantiska 1MB, från vad jag på magkänsla antar vara 256KB som referensdesign, allt mellan 128KB och 8MB stöds dock av minneskontrollern. Stöd för lågvolts-DDR3 är också en nyhet, minnesbandbredd kommer det med andra ord inte gå nöd på.

GPU:n ryktas vara Imaginations nya SGX Series5XT vilket skulle passa väl in med de, av Samsung, påstådda prestandaökningarna. All information Qualcomm och Texas Instruments kommit med hittills tyder på att deras grafik-chip inte kommer hänga med, om det innebär att HTC och Motorola med flera kommer byta chipleverantörer eller om de kommer försöka uthärda en generation är svårt att sia om just nu. Qualcomm har sin Adreno 205-GPU som kommer i nya lösningar och utlovar snäppet sämre prestanda än det chip som sitter i Samsung Galaxy S (Hummingbird), och TI kommer eventuellt att släppa ett chip med exakt samma GPU som hittas i Hummingbird (Imagination SGX540).

Innebörden blir att det endast är Samsung med Orion och Nvidia med sin Tegra 2 som är rustade för krig rörande nya generationen tablets och smarta telefoner. Dessa två plattformar kommer säkerligen att kosta en slant mer än resten av konkurrensen så det kommer säkert ske en del segmentering av prisnivåer framöver, till vår fördel som alltid. Det krävs inte en GPU av Tegra2 eller Orions rang för att driva gränssnitt mjukt och fint, det krävs snarare väl skriven mjukvara som tar till vara på resurserna. För de som bara vill ha en grym smartphone och inte nödvändigtvis en dedikerad 3D-spels-telefon, kommer början på 2011 säkerligen vara kantad med guld-erbjudanden bland androider och MeeGo:s, såväl som WinPho7-telefoner.

Mobil, Hårdvara, #45 nm, #ARM Cortex-A9, #powervr sgx, #Samsung Tack till Flumbo
38.7° 0 Kristoffer Ågren Kristoffer Ågren
tis. 7 sep 2010, 21:37
Samsung lanserar nästa generations hårdvara i kvartal fyra Orion har chansen att sänka Tegra 2
38.7°
0