34 i dag 12 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

AMD arbetar på 28 nm "Tonga" GPU
Oklart i vilket segment det hör hemma

AMD arbetar på 28 nm

Nvidia har redan släppt Maxwell-arkitketuren men den är dock baserad på 28 nm-processen med de kort baserade på GM107 GPUn. AMD vill nu kontra i det segmentet med ett eget nytt 28 nm chip, Tonga, som ska vara effektivt och strömsnålt.

Prestandan av Tonga bör kunna konkurrera med GeForce GTX 750 och GTX 750 Ti och baserar sig nog på samma arkitektur som "Hawaii", alltså Graphics CoreNext 2.0. Det betyder att AMD inte räknar med att öka effektiviteten genom att byta arkitektur men GPUn kan innehålla en ny version av PowerTune.

Andra funktioner som kan finnas med är stöd för Mantle, TrueAudio och kanske även XDMA CrossFire där man inte behöver några kablar. Grafikminnet kan bestå av upp till 2 GB.

En annan teori är att "Tonga" kan vara en ersättare för "Tahiti Pro" som ska konkurrera med GK104 men med lägre strömförbrukning. Det skulle göra att AMD bättre kan konkurrera med GeForce GTX 760 och GPUn kommer då ha funktioner liknande "Tahiti" men med ett mindre minnesgränssnitt, 256-bit, fast högre klockfrekvenser.

Mer information kommer antagligen under Computex om några veckor.

PC, Hårdvara, AMD, Tonga
37.9° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
mån. 19 maj 2014, 09:49
37.9°
0

AMD arbetar på 28 nm "Tonga" GPU

Oklart i vilket segment det hör hemma