37 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Datortest Aspire One Cloudbook 11 är liten, billig och smidig Men med brister i kvaliteten
Aspire One Cloudbook 11 är liten, billig och smidig

Med sina 1,15 kilo och en storlek på 20 gånger 29 centimeter är Acers Aspire One Cloudbook 11 verkligen en lättviktare som är enkel att plocka med sig och stoppa ner i väskan. Det lilla formatet är också dess styrka. Datorn är till för att vara en lättanvänd produkt för den som ofta är på språng och där fungerar den utmärkt. Den lätta prislappen kan också kännas lockande då den ligger på endast 2200 kronor.

En så billig dator innebär dock också avkall på en del kvalitet och medan Cloudbook känns bra på vissa områden brister den inom andra. Nedan kan ni läsa mer om våra intryck.

PC, Hårdvara, Aspire One Cloudbook 11, Acer, test

Vi kan ju börja med de delar där datorn faktiskt sköter sig bra. Ljudet är en sådan del. Det är förvånansvärt klart och tydligt även om det inte handlar om någon tung bas som följer med dig i filmerna. Men för den som inte är ljudkräsen fungerar det faktiskt ypperligt. Även batteritiden känns helt okej där den klarar av ungefär åtta timmar under optimala förhållanden, men där finns det datorer som klarar sig bättre i samma prisklass.

Jag tycker också att de har lyckats balansera tangentbordet bra trots att det är väldigt litet. Visst, har man versionen större händer så är ett tangentbord på en elvatumsdator sällan speciellt lätt att skriva på, men för mina händer fungerar det riktigt bra. Datorn känns också gediget byggd och är stabil även om den totala känslan på båda höljet och tangenterna är lite plastig. Personligen gillar jag dock inte alls själva känslan av tangenterna när jag använder dem och de är för stumma för min smak.

Bland de märkbara brister som datorn har hittar vi skärmen. Den har upplösningen 1366x768 utan touch och tittar man rakt på skärmen är det visserligen ingen fel på upplösningen, men betraktningsvinkeln är väldigt dålig och det räcker att skärmen vinklas aningen åt det ena eller andra hållet för att bildkvaliteten ska bli markant sämre.

Datorn är heller inte speciellt snabb. Under huven finns processorn Intel Celeron N3050 och endast två gigabyte RAM. Bristen på kraft märks också tydligt då den både känns seg att arbeta på och surfa med där hemsidor tar tid att ladda och där det laggar när man exempelvis byter mellan arbetsfönster eller program.

Antalet portar på datorn är också kraftigt begränsade där det på ena sidan finns ett uttag för USB 3.0, ett för HDMI samt uttag för strömkabel, hörlurar och SD-kort. På andra sidan sitter endast ett uttag för USB 2.0 och där hade de gott och väl kunnat klämma in några extra utgångar. Även lagringsutrymmet är snålt på datorn där 32 gigabyte ingår på den dyraste varianten. Men med tanke på att Windows 10, som datorn levereras med, tar upp ungefär 15 av dessa finns det inte speciellt mycket kvar att leka med.

Bristen på styrka är dock helt klart det som gör att jag själv inte skulle köpa datorn även om den bara kostar några tusenlappar. Den må vara liten och smidig men det finns bättre alternativ på marknaden med liknande låga priser.

Läs mer
37.0° 0 Emmy Zettergren Emmy Zettergren
ons. 16 dec 2015, 12:30
Datortest Aspire One Cloudbook 11 är liten, billig och smidig Men med brister i kvaliteten
37.0°
0