18 i dag 45 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Computex 2012 Asus visar expansionskort med Thunderbolt Fungerar dock bara med vissa utvalda moderkort
Asus visar expansionskort med Thunderbolt

Idag tänkte jag ägna lite tid åt skoj och annorlunda saker jag kunde hitta i Asus bås vid Computex 2012. Förutom alla nyheter som Zenbook Prime med touchscreen och Taichi med dubbla skärmar så fanns det en hel del annat.

Precis som förra året så var Asus bås uppdelat i olika sektioner. En del för tablets där det i år fanns nya men redan lanserade versioner av Eee Pad Transformer, vissa med högupplöst skärm. En annan del gick till vanliga bärbara datorer, ytterligare en till stationära datorer i företagets ROG-serie och slutligen också en sektion för moderkort med tillbehör.

Det är i den sista sektionen jag tänkte börja och det blir ett tillbehör till vissa moderkort som Asus kommer släppa. Instickskortet vi kan se på bilden ovan ger Thunderbolt-funktionalitet till utvalda moderkort från företaget med Intels nya 7-seriens chipset.

För de moderkort med stöd kan kortet kopplas in på en PCI Express-plats som måste vara x4 både elektriskt och fysiskt. Sedan ansluts det också till en header på moderkortet märkt "thunderbolt header" samt att DisplayPort-utgången i bakpanelen också kopplas till instickskortet. Den extra kabeln krävs för att DP ska fungera korrekt men är inte en riktigt lika snygg lösning som de inbyggda Thunderbolt-portarna som finns på andra moderkort.

Baktill på expansionskortet finns det en enkel Thunderbolt-port men som vi vet så kan man länka ihop upp till 6 stycken Thunderbolt-enheter i en kedja. Chipet som sitter kortet och styr porten är en dual-channel Cactus Ridge Thunderbolt-kontroller.

Det fanns ingen information om pris eller när expansionskortet ska släppas men det är ju trevligt att Asus kommer erbjuda det till användare som känner att de behöver Thunderbolt.

PC, Hårdvara, Computex 2012, Asus, Thunderbolt, Expansionskort
37.2° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
tors. 7 jun 2012, 13:08
Computex 2012 Asus visar expansionskort med Thunderbolt Fungerar dock bara med vissa utvalda moderkort
37.2°
0