33 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Facebook visar datalagringsprototyp med Blu-ray skivor 10 000 skivor bildar en petabyte
Bild till artikel

Optisk media har varit på väg ut under en längre tid men Facebook verkar ha hittat ett användningsområde för Blu-ray skivor då de sätter upp en anläggning med totalt 10 000 skivor för datalagring som totalt håller en petabyte.

Facebook visade upp en prototyp av ett system under Open Compute nu i veckan och systemet är tänkt att lagra data som inte används så ofta. Det innehåller bland annat dubbletter av foton och videor som Facebook använder som backuper.

Prototypen ska tydligen dra ner lagringskostnaden med hälften och reducera energianvändningen med hela 80 procent jämfört med traditionella system där hårddiskar används. Med tiden så förväntar sig Facebook att öka lagringsutrymmet med en faktor fem. Detta känner företaget är kostnadseffektivt eftersom Blu-ray är billigare än hårddiskar och att kapaciteten i skivorna kan komma att ökas.

Lagringssystemet består av enkla skåp där blu-ray skivorna lagras och som sedan plockas ut av en robot som flyttar ut den skiva som ska skrivas till i en av de 16 blu-ray brännare som finns monterade.

networkworld.com PC, Hårdvara, Facebook, Blu-ray, Datalagring, Prototyp
40.9° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
tors. 30 jan 2014, 14:36
Facebook visar datalagringsprototyp med Blu-ray skivor 10 000 skivor bildar en petabyte
40.9°
0