34 i dag 12 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Finsk domstol friar kvinna med öppen Wi-Fi
Fildelning måste skett av tredje part

Finsk domstol friar kvinna med öppen Wi-Fi

Det var ett tag sedan jag skrev något om upphovsrätt men under veckan kom det rapporter om en intressant dom som fallit i vårt grannland Finland. En domstol där har nämligen beslutat att det är omöjligt att arrestera någon för brott mot upphovsrätten om de har en öppen Wi-Fi anslutning.

En finsk distriktsdomstol har alltså beslutat om den lagliga statusen av Wi-Fi för fildelning via internet. Detta kommer sig av att de tittat på en del lagar som det beslutats om inom EU men även att det finska antipiratcentret, en grupp som består flera grupper inom underhållningsindustrin, har åtalat en finsk kvinna för brott mot upphovsrätten.

De kräver den finska kvinnan på ugnefär 6000 euros för fildelning via internet som hon ska ha gjort genom DC++ via hennes internetuppkoppling. Det hela ska ha skett under en 12-minuters period den 14:e juli 2010 men det fanns inga bevis på att det faktiskt var kvinnan själv som delat filerna. Därför tittade rätten på om det kan ha varit någon annan som delade filerna via den öppna Wi-Fi anslutningen som fanns tillgänglig.

Efter att ha undersökt lagarna i EU så fann rätten att kvinnan inte kan hållas ansvarig på grund av den öppna Wi-Fi anslutningen och att brottet faktiskt begåtts av tredje part.

PC, Hårdvara, Finland, Wi-Fi, Upphovsrätt, Fildelning
49.5° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
ons. 16 maj 2012, 14:13
49.5°
0

Finsk domstol friar kvinna med öppen Wi-Fi

Fildelning måste skett av tredje part