44 i dag 45 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Forskare tar fram LCD-kontaktlins Bilden kan dock inte ses av bäraren i nuläget
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Forskare tar fram LCD-kontaktlins

Att ha en display rakt i ögat vore riktigt häftigt men än så är vi inte riktigt där. Ett litet steg på vägen är dock en ny kontaktlins som skapats av ett forskarteam, en kontaktlins som innehåller en LCD.

Det är forskare vid Centre of Microsystems Technology, Ghent University, som utvecklat en prototyp där en sfäriskt kurvad LCD byggts in i en lins. LCD är heller inte begränsad till endast ett par pixlar utan kan visa simpla mönster och tekniken demonstreras genom att visa ett dollartecken.

Tyvärr så kan bäraren inte se vad som visas på skärmen eftersom ögat inte kan fokusera på så korta avstånd. Forskarteamet håller dock på att försöka lösa det problemet och undersöker möjligheten att tillverka en version som skulle fungera som en HUD.

I framtiden kan tekniken också användas inom medicinska områden såsom att kontrollera genomsläppet av ljus i ögat när irisen är skadad eller i kosmetiska syften. Nu när en prototyp finns så kanske verkliga produkter baserade på tekniken kan finnas ute om några år.

engadget.com PC, Hårdvara, LCD, Kontaktlins
42.2° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
tis. 11 dec 2012, 13:17
Forskare tar fram LCD-kontaktlins Bilden kan dock inte ses av bäraren i nuläget
42.2°
0