36 i dag 37 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Första intrycken av en Android tablet En vecka med Bmorn BM 999
Första intrycken av en Android tablet

Idag är det en vecka sedan sen min Android tablet Bmorn BM 999 kom med posten. Det här är första gången som jag använder Android som operativsystem såväl som första gången jag testar en tablet på riktigt.

Några av er läsare kanske såg Feber Live i torsdags då vi passade på att visa upp tableten något. Först och främst ska det väl sägas att Bmorn, en förkortning av Blue Morning, som företaget heter först och främst tillverkar PMP-produkter, alltså portabla mediaspelare.

Det märks också ganska kraftigt på BM 999 då det känns som en portabel mediaspelare med internetfunktion om man tittar på till exempel vilka utgångar som finns. Den har både mini-HDMI och TV-ut (Ypbpr) och USB-porten som finns med kan agera både som host och som uplink till en dator.

Mina intryck såhär långt av enheten är överlag bra, även om den processor som sitter i är i klenaste laget. Jag gillar skärmstorleken, vilken ligger på 9" i widescreen format och har en upplösning av 1024x600 pixlar. Färgerna i skärmen känns klara och ljusstyrkan är tillräcklig i många ljusförhållanden.

Åter till processorn i enheten som är rockchip 2808 och baserar sig på ARM9 arkitekturen. Som jag nämnde är den något klen och under de tester jag kört så har den vissa problem som mediaspelare då processorn ibland inte klarar av att spela vanliga AVI-filer. Det finns dock en sample-fil i avi-format på enheten från början som ligger på 720p och den är det inga problem att spela upp, så jag vet inte om det hänger mycket på kodningen av videofilerna.

Läs mer om mina första intryck under "Läs mer".

PC, Hårdvara, Bmorn, BM 999, Android, Tablet

När det gäller internetfunktionen så laddas webbsidor ganska långsamt men den är fullt gångbar att använda. Visst är det inte lika enkelt att surfa som på en dator med tangentbord men det fungerar utmärkt att kolla mail eller göra snabba sökningar. Är man dessutom inloggad och kopplad till sitt gmail är det väldigt smidigt då man får ett litet meddelande varje gång ett mail droppar in.

Tyvärr har jag inte fått enheten att fungera med mitt 3G modem och det är nog något jag ser som ett måste för att en tablet ska bli fullt fungerande. Att enbart klara sig på Wi-Fi fungerar ju fint när man är hemma men att inte ha tillgång till internet när man är ute och rör på sig är definitivt en stor nackdel. Av vad jag förstår så är det mestadels ett drivrutinsproblem i Android och jag hoppas att det ska åtgärdas i en firmware-uppdatering snart. Det är dock inte bara den här enheten som har problem med det utan fler tablets från Kina har liknande problem.

Så över till Android som operativsystem. På grund av arkitekturella brister i rockchip 2808 så klarar det inte av att köra med än Android 1.6. BM 999 kör i nuläget Android 1.5 och det gör att det finns vad jag anser som brister i enheten. Den har till exempel inte stöd för flash vilket gör att webbsidor som youtube inte fungerar.

Hursomhelst så tror jag nog att en sån här tablet ett syfte. Skärmstorleken är något större än de andra som nu kommer från Kina, då de flesta ligger på 7". Den har dessutom ett massivt batteri, vilket också bidrar lite till enhetens tyngd som ligger på omkring 650 g, men ger också en lång batteritid av upp till 8 timmar med Wi-Fi aktiverat.

Slutsaten av Bmorn BM 999 kan väl sägas vara att det är en enhet för den som i första hand letar efter en mediaspelare med lite större skärm men som också skulle kunna dra nytta av enklare funktioner som internet kan ge, som att till exempel kolla av mail eller göra en snabb sökning på google, förutsatt att man kan få 3G att fungera.

Något ska väl också sägas om priset och för just den här modellen har jag betalat omkring 200 dollar. Det är ganska stor spridning på priset av enheter som kommer från Kina idag och ligger på allt från 100 dollar upp till 350 dollar. Det ska väl också sägas att det är lika stor spridning på prestandan och kvalitén som det är på priset.

Är det något som ni som läsare undrar över så är det bara att fråga på i kommentarfältet nedan.

Läs mer
37.2° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
tis. 19 okt 2010, 15:34
Första intrycken av en Android tablet En vecka med Bmorn BM 999
37.2°
0