38 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Ge upp Facebook och iphone under fastan
Förslag från en italiensk biskop

Ge upp Facebook och iphone under fastan

TG Daily skriver om att rapporter kommer från Italien att biskopen av Modena nu föreslår att unga italienare avstår från till exempel SMS och Facebook under fastan i år.

Han tycker att det vore ett bra alternativ till det traditionella att avstå från chocklad och annan mat eller aktiviteter. Förslaget skulle alltså inkludera att man inte skickar några SMS, inget socialt nätverkande eller att man inte lyssnar på musik eller ser på video i mobila enheter.

Biskopen säger att i världen av idag så skulle det här ge ett sätt för italienare att rena sig själva från den virtuella världen och återupptäcka sitt riktiga jag.

Det kanske inte vore en så dum idé att ge upp vissa saker under en tid som man annars väldigt lätt kan fastna i.

PC, Övrigt, Fasta
143 röster Skulle du kunna tänka dig att ge upp Facebook under fastan?
Visa resultat
37.6° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
tors. 5 mar 2009, 12:24
Ge upp Facebook och iphone under fastan Förslag från en italiensk biskop
37.6°
0
RSS 9 kommentarer till artikeln
per
när inträffar fastan och hur länge varar den?
av per, torsdag 05 mars 2009 kl 14:05
Samuel Paulsson
Fastan är traditionellt sett de 40 dagarna innan påsken, så det är väl lite beroende på när påsken inträffar på året.
av Samuel Paulsson, torsdag 05 mars 2009 kl 14:54
Eastwood
"Inom katolska kyrkan är varje fredag fastedag, då man främst förväntas avstå från kött."

Det jag kan hitta, fast kan ju inte påstå att jag rota igenom ämnet helt-och-hållet heller - eller att jag bryr mig.
av Eastwood, torsdag 05 mars 2009 kl 14:55
Bert Karlssons Semla
En celibatbiskop som säkert inte tar folk i hand ska berätta för alla andra hur man inte lever ett inskränkt liv?

Förbannade religiösa som tror att de vet bättre än andra för att tror på en myt som inte har bevisats efter mer 2000 år och sätter sig ivägen för vetenskapen och sammhälsutvecklingen 'i guds namn'.

Visst kan man (bör) avstå vissa saker som Aftonbladet, Expressen och TV4, men att till exempel avstå all musik är helt befängt. Man kan lära sig mycket om sig själv genom andra och genom musik, om man bara är uppmärksam liksom med allt annat här i livet.

Dumma religösa med sjukligt kontrollbehov som tvingar på sina uppdämda känslor på andra. Skäms.
av Bert Karlssons Semla, torsdag 05 mars 2009 kl 15:05
Boström
Bert: Det var en muslim som inte tog i handen. Halal-tv, om du minns...

Tycker heller inte att de tvingar på någon någonting - alla väljer ju fritt vad de ska göra, eller hur? Katolska kyrkan är inte direkt likställt med Jehovas eller Scientologirörelsen.

Min åsikt är att fastan kan vara riktigt nyttig, då man får chans att fokusera mer på sin egen situation, och i utifall man är troende, på Gud.
av Boström, torsdag 05 mars 2009 kl 17:51
Bert Karlssons Semla
Boström: En muslim? Jag syftade på kristendomens syn på 'synd' och allt det där, att kroppskontakt är syndigt.

Det är mycket sorgligt att vi behöver en påhittad sak som gud för att fokusera på vår egen situation.

Varför tror alla att allting blir bättre i guds namn, man kan vara minst lika god och medmänsklig utan gud inblandat.
Moraliska värderingar kan ges till barn utan att behöva hota med straff från herren.

Religösa tankegångar som motstrider all vetenskaplig fakta smittar av sig på samhällskroppen, hindrar utvecklingen och skapar helt fiktiva motsättningar.

Jag tycker synd om dem som fortfarande slavar under ett koncept som hör hemma före 1400-talet och som idag skulle kunna utraderas utan att det skulle försämra någonting. All godhet som görs i guds namn kan lika gärna göras utan guds namn. Resultatet blir det samma.

Det finns starka psykologiska mönster hos oss människor och genom historien som förklarar varför vi uppfunnit ett gud-koncept och varför vi tror vi behöver det. Tyvärr är det för mycket och komplext för att skrivas ner här på feber.
av Bert Karlssons Semla, torsdag 05 mars 2009 kl 18:22
Nemado
Bert Karlssons Semla: håller med dig. Men jag anser att man inte ska försöka tvinga människor på sin verklighet/tro och med det menar jag båda vägarna. Förståss ska man få säga och uttrycka det man tror, därför anser jag att det skulle vara bäst att informera alla om alla religioner och trosaker så att man kan vara kritisk och ta ställning, inte bara ta sina föräldrars tro eller första bästa då man känner sig hjälplös.
av Nemado, torsdag 05 mars 2009 kl 19:08
Bert Karlssons Semla
Du kan ställa frågan till dig själv

Vill du att folk ska gå runt och styras av osannolika myter (där poängen är att tro på det omöjliga,) eller att folk går runt och resonerar vetenskapligt och analytiskt där handlingar baseras på fakta och samhället även styrs därefter?

Ett bra exempel är stamcellsforskning och abort.
Båda ämnena präglas av den kristna definitionen av liv, att allt liv är heligt ect. I båda fallen kan ett tillåtande leda till framsteg i forskning och ett bättre liv för dem som har det svårt, men ett stort land som USA har många motståndare som vill att båda ska förbjudas - i guds namn.

Därför tycker jag att man ska förespråka sekularisering, för antaganden baserade på vanföreställningar inte borde få styra oss. Då menar jag alla religioner som dyrkar någon form av allsmäktig auktoritet.

en.wikipedia.org
av Bert Karlssons Semla, torsdag 05 mars 2009 kl 22:20
Bert Karlssons Semla
Så länge vi inbillar oss själva att vi behöver religionen kommer den alltid att finnas där, på gott och ont.

Det är möjligt att man upplever ett rikare själsligt liv som religiös, men oftast är det för fiktiva orsaker.

Ett själsligt och känslovarmt, men framförallt insiktsfullt liv kan uppnås genom annan form av kultur. All form av djupare konst, musik, historieberättande och även film. Viktigt är också individens fria tänkanderätt och möjlighet att ifrågasätta allting, ett kritiskt tänkande (läs mindre lättlurad) avspelglar sig i individens förmåga att reagera på till exempel orättvisor.
Jag tror inte problemet du nämner beror på avsaknaden av religion, som jag ser det beror det på att vi bryts ner av det vardagliga samhället i allmänhet. Detta är inte individens fel utan sammällets påverkan på individen som tär på henne. Att skärma av en individ från samhället med hjälp av religion ersätter bara problemet med ett annat, och aldrig bör något förbjudas av religiösa orsaker. Det är den fria människan som ska välja bort det som inte är nyttigt för oss.

Jag talar självklart om en sorts utopisk situation som säkerligen är svåruppnåelig, men vi kommer knappast dit om vi begränsar vårt tänkande med religioner.
av Bert Karlssons Semla, fredag 06 mars 2009 kl 15:07
Kommentera artikeln