38 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Google ansluter sig till antitrust-målet mot Microsoft
Hoppas få in en fot med Chrome

Google ansluter sig till antitrust-målet mot Microsoft

Precis som Opera så verkar Google också vara lite desperata efter fler marknadsandelar inom webbläsarmarknaden och Google vill nu ansluta sig till Microsofts antitrust-mål som sedan länge undersöks av Europakommissionen.

Vi har ju hört tidigare från Mozilla att de helst inte skulle vilja "bundlas" med Windows av diverse anledningar och att det enda som kräver att man ska bli större än Internet Explorer är att man gör en bättre läsare, i motsatts till vad Opera tycker.

Google går nu alltså på Operas linje och tycker att Microsoft haft för stor fördel i och med att de knyter Internet Explorer så hårt till sitt operativsystem. De jämför med den mobila marknaden där IE har en mycket lägre marknadsandel vilket de hänvisar till att det inte är knutet till ett operativsystem.

Google hoppas ju givetvis på att EU-kommissionen kommer att beordra Microsoft att skicka med andra webbläsare med Windows vilket antagligen skulle innebära att även Chrome skickas med som ett alternativ.

PC, Övrigt,
37.2° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
lör. 28 feb 2009, 05:25
Google ansluter sig till antitrust-målet mot Microsoft Hoppas få in en fot med Chrome
37.2°
0
RSS 21 kommentarer till artikeln
Håkan
Visst kan man skicka med en massa olika webläsare och mediaspelare till Windows. Men skulle det göra någon skillnad?
Mozilla tyckte väl att det skulle bli förkrånligt för slutanvändarna som ändå bara skulle valt Explorer då det funnits där så många år.
Och hur många alternativ ska vara nog? 3? 10? 20?? Blir ju ett jäkla jobb för Microsoft om dom ska ha uppgraderade versioner av flera mediaspelare och webläsare i en massa jäkla språk, som man ska kunna välja mellan.
Det är ju lite som att gå tillbaka ett steg gällande att ha en smidig och förstående installation av Windows. I stället för att bara klicka på ett få knappat, då ska man få fram en jäkla massa inställningar vilka program som ska installeras. Lär ju bli populärt av alla svenssons där ute som inte kan få igång Internet Explorer utan hjälp.

Vore smidigare om man kunde tagit bort Internet Explorer samt Windows Media Player helt från operativsystemet om man vill det. Men sen är väl Internet Explorer en del av Explorer, så kan ju bli lite klurigt.
av Håkan, lördag 28 februari 2009 kl 10:50
Anund
Tänker de ge sig på Apple också som bundlar Safari?
av Anund, lördag 28 februari 2009 kl 12:36
andreasp79
låt MS göra sitt os, hur ska de kunna göra något bra när de blir tvingade att slänga med massa skit de inte har koll på?

Gör de andra bra grejer så byter de som bryr sig. Det är bara en webläsare ffs... Måste vara så sjukt många som skiter i vad de surfar med för program, vilken mediaspelare som är installerad, bara skiten funkar.
av andreasp79, lördag 28 februari 2009 kl 12:38
MixiM
Bra initiativ av Mozilla, och slugt av både opera och google! Må den bästa läsaren vinna, och då behöver man helt enkelt tanka den man vill ha.

Tänk att varje liten ny webbläsare isåfall skulle kunna kräva rätt att installeras med windows.
av MixiM, lördag 28 februari 2009 kl 12:38
ReQuaker
Rätt löjligt. Som att säga att man ska ha med andras filmer i eftertexten till ens egen. Eller nästan iaf.
av ReQuaker, lördag 28 februari 2009 kl 13:36
ench
Microsoft måste väl ändå ha all rätt att skicka med vad fan dom vill i SITT operativsystem? Hur märkligt blir det inte om staten/EU ska gå in och säga att ett företag måste skicka med andra företags program:S.
Det känns som jag har missuppfattat alltihop för så här märkligt kan det knappast vara... har jag missuppfattat?
av ench, lördag 28 februari 2009 kl 14:34
borkbork
När kommer första antitrustmålet mot google?
av borkbork, lördag 28 februari 2009 kl 15:15
Kamelbulle
@ench#6: tänkte ungefär exakt samma tanke.

Låter helt sjukt, inte som att google har dåligt med pengar. Hatar äckelgoogle som försöker ta över världen
av Kamelbulle, lördag 28 februari 2009 kl 15:41
herkules
Jag vägrar acceptera Chrome!! Google har redan tillräckligt bra koll på mig...

Varför är det ingen som stämmer google för antitrust, eller monopol? De äger ju bokstavligen Internet...
av herkules, lördag 28 februari 2009 kl 17:07
Press play on tape
Om någon vet hur man får en Dymo etikettskrivare att funka i något annat än IE så säg till. Firefox klagar på säkerhetsproblem med att läsa filer i användarens hemkatalog och de andra vill bara inte alls. Fortfarande verkar bara IE passa i en intranätsmiljö.
av Press play on tape, lördag 28 februari 2009 kl 17:38
Håkan
@ench#6: Då Microsoft har monopol-status med Windows på operativsystem, så krävs det andra saker av dom jämfört med andra företag.
Man måste ju arbeta emot monopol och låta andra vara med i leken, ingen tjänar på monopol förutom den som har monopol.
Så det är väl med all rätt som dom bråkar med Microsoft om allt möjligt.

Kan ju kolla min länk angående Standard Oil.
av Håkan, lördag 28 februari 2009 kl 18:11
Gork
Och hur är det med 64 bitars chrome/firefox på windows 64 bitars. Ska man verkligen tvinga Microsoft att bundla 32 bitars browser när det finns en 64 bitars IE?
av Gork, lördag 28 februari 2009 kl 19:34
Press play on tape
@Gork#12:
Firefox x64 lider av bristen på 64-bit addon.
av Press play on tape, lördag 28 februari 2009 kl 20:52
sebastianwallin
Och när börjar Staten att tvinga Volvo att kränga Audi, BMW, Ferrari, Smart och Mercedes motorer i sina bilar? Volvo har ju i princip monopol på den svenska marknaden..

Eu är i allmänhet bra, men det här är ju bara fel...
av sebastianwallin, lördag 28 februari 2009 kl 20:54
ReQuaker
^ Tycker mest att EU förstör, likt USA.
av ReQuaker, söndag 01 mars 2009 kl 00:20
Håkan
@sebastianwallin#14: För det första så har ju Volvo kanske 20% av marknaden i Sverige, är ju ingen vidare monopol-status på det. Sen är väl Volvo inte rena "volvo-delar" utan dom lånar väl säkerligen delar från Ford och deras andra bilmärken.
Så det bli lite dumt att säga att staten skulle säga till Volvo angående deras monopol.

Det är bara att förstå, att när såna sjukt stora bolag som Microsoft har monopol, så måste det styras på bästa sätt från högre makter.
Där finns ju mer eller mindre inte något annat operativsystem än just Windows för privatpersoner och företagdatorer(inte servrar). Linux är ju så liten inom den kategorin att det knappt är något att snacka om.
Och med Microsoft monopolstatus, så skulle dom kunna ge ut sitt os för 10kr och se till att det är mer eller mindre omöjligt för någon annan att försöka slå sig in på marknaden.
Har ju svårt att säga att där finns några andra företag som är lite kraftiga som monopol just när det gäller privatpersoner. Vem har liksom inte windows installerat i sin dator? Kanske 5% eller något kört annat än windows, sen kan man ju splittra ned den gruppen till olika linux, sun mfl.
Intel får ju samma skit från EU, för dom är ju sjukt stora inom kretsar.
av Håkan, söndag 01 mars 2009 kl 01:56
anonym
Håkan, här har du lite användarstatistik för de olika operativsystemen:
av anonym, söndag 01 mars 2009 kl 10:32
anonym
...och naturligtvis webläsarstatisitk också
av anonym, söndag 01 mars 2009 kl 10:34
tva
@anonym#17: Det var som phan!
iPhone hälften så stort som Linux...
Aha, det är "webnärvaro" de mäter.
Annars skulle ju inte iPhone ha 67% bland mobiloperativ, och Safari 77%
Sorry att det blev OT, men det var som phan!
av tva, söndag 01 mars 2009 kl 22:06
peolanha
Jag tror att det här målet går ut på att Microsoft integrerar IE i sitt operativsystem för hårt, så att du inte har något val i det anseendet. Till exempel att Utforskaren använder delar av IE-motorn vilket gör att du inte kan avinstallera IE komplett från operativsystemet. Jag skulle vara glad om Windows kom som ett skal, som du själv fick fylla med bloat istället för att det ska komma bloatat redan. ;-)
av peolanha, måndag 02 mars 2009 kl 19:39
MTroedsson
Gillar inte denna typen av angrepp av företag, då den påstår att man är för bra på det man gör så man måste sluta för att ge andra en chans.. liksom om Microsoft har lyckats skapa ett operativ system som nästan 90% av alla datorer använder sig av så är det självklart att de ska ha rätt att skicka med sin version av webbläsare... sen kan man diskutera om man ska ha rätt att stänga ut andra typer av program eller inte.. men att säga att de ska sluta skicka med Internet Explorer är samma sak som att säga att Portugal inte ska få spela med Ronaldo då matchen inte skulle bli lika jämn..
av MTroedsson, måndag 02 mars 2009 kl 21:58
Kommentera artikeln