41 i dag 37 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Intel-Micron krymper flashchiptekniken 25 nm ska dubbla kapaciteten
Intel-Micron krymper flashchiptekniken

Intel och Micron har samarbetat för att ta fram det första 25 nm NAND-flash chipet. Det är väl i och för sig inget märkvärdigt med det, om det inte vore för att kapaciteten i chipen dubblas när man övergår till den nya processtekniken.

Det delade bolaget, Intel-Micron Flash Technologies, kommer att vara först med att börja producera de nya flash-minneschipen baserade på 25 nm processen. De kommer också som sagt att erbjuda mycket högre kapaciteter än de nuvarande 34 nm-chipen.

Massproduktion beräknas påbörjas under andra kvartalet i år och bör dyka upp i USB-minnen och SSDs strax därefter. En jämförelse med hur mycket data som kan lagras i de nya chipen är att 10 ggr mer data kan lagras hålet i mitten på en CD-skiva än på skivan i sig.

Den nya tekniken kommer också lite som en överraskning för Intels konkurrenter, där bland annat Samsung arbetat med 27 nm och hynix md 26 nm. Detta kommer säkert ge Intel ett litet försprång till en början.

Det här genombrottet kan också vara det vi vätnat på för att SSDs verkligen ska ta fart. Chipen blir billigare att tillverka, vilket medför att SSDs blir billigare och dessutom får större kapacirteter.

PC, Hårdvara, Intel-Micron, Flash-minne Via bit-tech news
37.7° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
tis. 23 mar 2010, 10:52
Intel-Micron krymper flashchiptekniken 25 nm ska dubbla kapaciteten
37.7°
0