33 i dag 42 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Nine Inch Nails släpper musik under Creative Commons
Bild till artikel

Artisten Trent Reznor med sitt band Nine Inch Nails har tagit ytterligare ett steg mot sin vision om hur musik kommer spridas och användas i framtiden. Nine Inch Nails har tidigare släppt ett flertal av deras låtar i sin multitrack-originalform, fria att ladda hem och remixa hur man vill. Nu är dessutom deras senaste projekt släppt för allmänheten.

Skivan, eller skivsamlingen kanske man bör beskriva det som, kallas Ghosts och består av sammanlagt 36 instrumentala låtar. Alla låtar är utgivna under en Creative Commons-licens som innebär att materialet fritt får spridas, ändras och återutges. Det som krävs för att få använda sig av materialet är att man utger sina egna versioner under samma eller en liknande licens.

På Nine Inch Nails dedikerade Ghosts-hemsida (ghosts.nin.com) kan man beställa materialet på en mängd olika sätt, allt från att köpa en nedladdnings för 5 dollar som ger tillgång till låtarna i en mängd olika format, till påkostade paket med CD-skivor, böcker med grafik, samt BlueRay-versioner av musiken.

Nine Inch Nails har även själva lagt upp mp3-versioner av musiken på många stora torrent-siter, bland annat svenska The Pirate Bay.

Mer information om licensen som Ghosts är släppt under kan du läsa här.


Ghosts har fått uppmärksamhet på många platser på webben, bland annat:
Metica.se
Creative Commons

ghosts.nin.com PC, Övrigt, Bild till artikel Bild till artikel
37.0° 0 martin1g martin1g
ons. 5 mar 2008, 19:54
Nine Inch Nails släpper musik under Creative Commons
37.0°
0
RSS 6 kommentarer till artikeln
szero
Reznor är lätt den närmst perfekta människan på planeten... Hoppas nu att alla förstår att detta är framtiden, och att det blir någonting av det...
av szero, onsdag 05 mars 2008 kl 20:56
Christopher Anderton
Även om NiN inte tillhör min smak av musik, så älskar jag verkligen Trent och hans visioner.
av Christopher Anderton, onsdag 05 mars 2008 kl 20:56
Anders Magnusson
Håller med helt och hållet - det är exakt så här digital musik ska förmedlas! Jag köpte tiodollarsvarianten direkt jag hörde talas om det. Mer sånt här!
av Anders Magnusson, onsdag 05 mars 2008 kl 21:43
David L
ja, en otroligt rolig idé... Hoppas han får massor av pengar för det här så att det visar sig att det faktiskt går att leva på "gratis" musik
av David L, torsdag 06 mars 2008 kl 08:03
AticAtac
Synd bara att frakten kostar mer än skivorna :) Menmen, får övertala nån polare att beställa oxå. Idéen är iaf helt rätt. Smisk i ansiktet på snåljönsarna Metallica, Prince etc. Trent rules.
av AticAtac, torsdag 06 mars 2008 kl 13:57
Tobias
Köpte Saul Williams album som Trent producerat och hjälpte till att distrubera och nu detta, 5 dollares och jag får .flac, hur nöjd som helst
av Tobias, torsdag 06 mars 2008 kl 20:53
Kommentera artikeln