11 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Ny rapport om förluster på grund av piratkopiering 50 miljarder dollar förlorar företagen enligt BSA
Ny rapport om förluster på grund av piratkopiering

En ny rapport som Business Software Alliance (BSA) gjort tillsammans med efterforskningsfirman IDC har kommit fram till att mjukvaruföretag förlorat 50 miljarder dollar för första gången. Jag antar att det gäller under 2008 men det framgår inte helt klart av källan. Exakt hur de kommit fram till belopp framgår inte heller.

Rapporten säger dock också att många framsteg gjorts mot piratkopiering och att det faktiskt har sjunkit i 57 % av de 110 länder som deltog i undersökningen. Av de resterande så låg andelen kopierade program kvar på samma nivå i omkring en tredjedel av länderna.

Trots detta så har man kommit fram till att andelen piratkopierade program stigit för andra året i rad, från 36 % till 41 %. De två länder som ökat mest är Kina och Indien.

BSAs VD, Robert Holleyman, sade att den dåliga nyheten som rapporten kommer med är att piratkopiering är att det är så utbrett över hela världen. Han säger också att det ger en orättvis fördel i företagsverksamheten till de som använder piratkopierad mjukvara.

PC, Övrigt, BSA, Piratkopiering Via Daily Tech
36.5° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
ons. 13 maj 2009, 16:18
Ny rapport om förluster på grund av piratkopiering 50 miljarder dollar förlorar företagen enligt BSA
36.5°
0
RSS 9 kommentarer till artikeln
Boström
Jo, för alla som någon gång laddat ned Photoshop skulle ju givetvis köpt det om inte piratkopiering funnits...
av Boström, onsdag 13 maj 2009 kl 18:35
Tiny
En relevant fråga är väl hur mycket dessa mjukvaruföretag tjänar under samma period. Jag menar som att på min arbetsplats finns omkring 300 anställda - gissningsvis lägger arbetsgivaren rätt många kronor på en sådan liten sak som gratis kaffe till alla, men jämfört med hur mycket vi omsätter så är det försvinnande lite pengar.Om man har råd att betala Johnny Depp 450 miljoner kronor för att spela in en skitfilm som Pirates of the Caribbean 3 så finns det väl fortfarande lite marginaler att ta av, eller?
av Tiny, onsdag 13 maj 2009 kl 22:06
Daniel
@Boström:Exakt. Det är helt befängt att företagen kan sitta och gnälla om hur mycket pengar de har förlorat, och samtidigt smälla fram siffror som skulle innebära att varje pirat skulle ha laddat ner mer än vad många har i årslön. Om folk inte ens har den faktiska mängden pengar för att kunna köpa företagens produkter så är det inte en förlorad kund.
av Daniel, onsdag 13 maj 2009 kl 23:32
Gork
Vi kan ju ändå konstatera att företagen gör en ekonomisk förlust pga av piratkopiering, även om vi inte vet hur stor den är. Uppskattningen i artikeln ovan ger en fingervisning om i vilken storleksordning dessa förluster rör sig. Mjukvara är ingen mänsklig rättighet. Om man inte har råd att köpa en licens, kan man välja att inte använda programmet eller att använda ett open source alternativ. Men det ger en inte rätt att piratkopiera.
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 02:38
whatever
Priset för photoshop är SEK 11 300,00 och då för CS4. Hur många behöver verkligen funktionerna i CS4? Hur många kan ens säga skillnaden i funktionsväg mellan den och CS(1)?

Kan säga dig att man klarar sig alldeles ypperligt med första CS-versionen som privatperson. Och dessa går att få tag på billigare än så begagnat.
av whatever, torsdag 14 maj 2009 kl 10:13
Press play on tape
IDG pressade fram att det bara var fantasier från BSA.www.idg.se
av Press play on tape, torsdag 14 maj 2009 kl 13:51
Gork
Press play: Nej, det var en kvalificerad gissning. Om jag tittar på graden av piratkopiering i min närmaste umgängeskrets eller på universitetet där jag går så tycker jag inte att den verkar vara orimlig.
av Gork, torsdag 14 maj 2009 kl 15:44
Press play on tape
Det går inte att utläsa trender ur påhittade data.
av Press play on tape, torsdag 14 maj 2009 kl 17:48
TopBalls
Vem vill vara laglig? Det är ju skittråkigt? :-)Och om inte Photoshop hade piratkopierats från första början, hade det då varit lika marknadsledande som det är idag?Eller hade vi alla varit hejare på GIMP istället?(Det fina bildprogrammet, med det mest ologiska gränssnitt som någonsin existerat).
av TopBalls, lördag 16 maj 2009 kl 03:52
Kommentera artikeln