m

Nya tag mot pirater i England
Ska stoppas med reklamkampanj

Nya tag mot pirater i England
PC / Hårdvara

Här kommer det senaste bland försöken från England att stoppa illegal nedladdning. Industrin, som hela tiden klagar på att piratkopiering är ett stort hot och urvattnar marknaden, lyckades ändå hosta upp 1,6 miljoner pund för att skapa en reklamkampanj som kommer att köras under ett helt år på engelsk TV.

Huvudrollsinnehavaren i reklamsnutten är kontorsarbetaren Nigel som illegalt laddar ner filmer till sin laptop. Man gör nu ett försök i att likna huvudrollsinnehavaren vid en normal medborgare istället för som förut en person som skulle kunna tänkas begå brott.

I reklamfilmen så kan man också se hur Nigels arbetskamrater skrattar åt att han är så snål och laddar ner filmer istället för att köpa dem och jämför hans brott med att sno mat från kontorets kylskåp utan att betala.

En förespråkare för industrin säger dock som försvar att illegal nedladdning är det snabbast växande hotet i England och tycker det var värt det att spendera så mycket pengar på kampanjen.

37.0°
0

Nya tag mot pirater i England

Ska stoppas med reklamkampanj

RSS 30 kommentarer till artikeln
vilden
Mwahahhah.... "sno mat från kontorets kylskåp utan att betala." Det gör jag varje dag. Har jag ångest? nej. Är det gott? mycket.

av vilden, fredag 04 juli 2008 kl 09:43
danielhedman
hahaha! Löjligt värre! :)
av danielhedman, fredag 04 juli 2008 kl 09:50
Håkan
Snål och snål, handlar väl lika mycket om att kunna få hem filmerna tidigt. Att vänta flera månader på att den ska komma ut på dvd/bio här i Sverige är bara korkat.
Dock är ju gratis gott. :-)

Är svårt att stoppa och ser man till 80-90talet när dom försökte stoppa VHS & tapes, så gick ju inte det något vidare. Och om 10år skrattar vi säkert till hur dom försökte stoppa p2p & dvdrippar, för då har dom säkerligen en annan lösning som vi piratkopierar från istället.
av Håkan, fredag 04 juli 2008 kl 10:13
Val
Jag tycker inte likna vid att sno fysiska "saker" fungerar något bra. Speciellt eftersom folk bara kan säga "men jag skulle aldrig sno en bil, kopiera en bil skulle jag inte ha något emot, ingen förlorar ju på det!".

Ska man jämföra det med något tycker jag tjänster fungerar bäst. Exempel: Min granne anlitar en trädgårdsmästare, jag tar bort staketet så det ser ut som min gård tillhör grannen. Trädgårdsmästaren jobbar i två dagar med att fixa min och grannens gård. Grannen betalar för sin gård (som tog en dag) medan jag vägrar betala för min, eftersom jag minnsan inte beställt någon trädgårdsmästare.
av Val, fredag 04 juli 2008 kl 10:38
ojdå
Val: Det var ju ett bättre exempel men det kanske fortfarande har några sprickor. Det medför ju inget extra arbete när tex en film piratkopieras (jag räknar inte att lägga upp en torrent som arbete). Trädgårdsmästaren måste ju faktiskt slita dubbelt så mycket...
av ojdå, fredag 04 juli 2008 kl 11:00
zanoonga
Jag väntar hellre ett år på en bra blu-ray release än att ladda ner en sunkig telesync. Vad fan är det för vits med att se filmer FÖRST?
av zanoonga, fredag 04 juli 2008 kl 11:08
Spicey
Stämmer 1,6 miljoner pund? Blir inte det typ... eh det var dyrt.

Nån som hittar länk till filmen?
av Spicey, fredag 04 juli 2008 kl 11:09
Spicey
zanoonga> Det är väl som med musik. Hur kul är det att lyssna på en ny platta man gillar, ett år efter att den kom? Man kan ju göra båda om man vill, se den först och sen köpa den.
av Spicey, fredag 04 juli 2008 kl 11:14
Tobbis
zanoonga: Håller helt med. Ser heldre en film i 1080p med true-hd ljud än att sitta och titta på den med kass kvalitee ett år tidigare. Filmen är precis lika bra ett år efter, det kan jag lova alla.

Samma sak med serier, halva nöjet är ju att vänta tills varje onsag kväll på att se nästa avsnitt. Inget kul att dra igenom alla avsnitt på datorn över en natt...Men detta är min personliga åsik, många föredrar att dra igenom allt på en gång,
av Tobbis, fredag 04 juli 2008 kl 11:16
Voxar
Det handlar inte om att se filmen först utan om att inte behöva vänta så sjukt mycket längre än andra. Wall-E har jag väntat länge på, och i detta fallet kommer jag vänta de hela TVÅ MÅNADERNA extra bara för att få se den på bio.

Kung Fu Panda är en annan film jag mycket gärna ville se på bio. I detta fallet hade jag turen att vara i USA för en månad sedan. Ni andra får vänta två veckor till på den.
av Voxar, fredag 04 juli 2008 kl 11:45
ag_the_king
Varför lägger dom inte pengarna på att övertyga folk om att köpa film istället för att övertyga dom att sluta piratkopiera? Dom flesta vill betala i alla fall emellanåt för tv, film och musik som dom tycker om. Försök sälja vad som skiljer att köpa en dvd/bluray mot att ladda ner. Sälj upplevelsen med att köpa en samlingsbox eller att gå på bio. Man kommer inte kunna stoppa piratkopieringen om du inte ändrar personers sätt att se kulturs och medias värde. Det kommer gå åt hellvette för hela industrin som försöker trackasera sina kunder till göra allt på deras vis. Så antingen satsa på att få folk att vilja betala eller skaffa en ny affärsplan.
av ag_the_king, fredag 04 juli 2008 kl 12:21
Phillip
Snor man mat från kylskåpet så finns det mindre mat kvar, dvs en ren stöld. Piratkopierar man en film så finns det inte en mindre film att köpa.
av Phillip, fredag 04 juli 2008 kl 12:49
KaptenKraek
"...illegal nedladdning är det snabbast växande hotet i England..."

Hot mot vad? Mot hela musikindustrins överlevande? Mot landets säkerhet? Mot dom rika knösarna på skivbolagen?

Jag gissar på det sista...
av KaptenKraek, fredag 04 juli 2008 kl 12:53
fhein
"Man kommer inte kunna stoppa piratkopieringen om du inte ändrar personers sätt att se kulturs och medias värde."

Eller så kan man justera priset på kultur och media så det stämmer mer överens med hur folk värderar det :P

Personligen har jag inga problem att betala 100kr för en DVD, 200kr för en säsong av en TV-serie eller 60kr en CD. Hittar jag ngt jag vill ha i de prisklasserna slår jag till direkt, men sen blir det problematiskt om jag vill se/höra något som kostar tre gånger så mycket. Och med tanke på hur mycket skit som ryms i butikernas hyllor är jag inte överdrivet sugen på att köpa grisen i säcken. Piracy ftw :P
av fhein, fredag 04 juli 2008 kl 12:55
Jap.feber
Nerladdning är den största spridningen av kultur och mågfaldighet i världen
av Jap.feber, fredag 04 juli 2008 kl 12:56
Kamelbulle
Fast bara för att man laddar ner en film betyder det inte att jag hade med 100% gått och köpt filmen.

De tror att varje nedladdad fil är något som ALLA exakt alla hade gått och köpt.

Så om de ska stämma nån "AAA!! han lät 1000 personer ladda ner skivan, det är 1000 förlorade exemplar!!!11!12"
av Kamelbulle, fredag 04 juli 2008 kl 13:08
vilden
Det har du rätt i Kamelbulle.

Om jag laddar ner en film, värderas det inte alls på samma sätt som om jag skulle hyra en eller köpa en. Hyr/köper så ser jag filmen. Men givetvis laddar man ner filmer som man inte ser på, rätt många faktiskt.
av vilden, fredag 04 juli 2008 kl 13:25
lostfable
Alltså...klart det påverkar industrin. Nu tycker jag inte filmer och musik är lika farligt eftersom dom tjänar ruskigt mycket. Jag tankar gärna gamla filmer men nya filmer vill jag ha i bluray i fullhd så man kan njuta fullt ut. Men titta på PC industrin där alla trodde det va okej att tanka ner allt utan att betala och sen skylla på någon barnslig ursäkt som "jag hade ändå inte tänkt köpa det" eller whatever...Nu gör spel knappt till PC längre för att PC säljer dåligt. Visst, det är lättare att jobba med konsol där allt alltid är samma hårdvarumässigt men PC va rätt stor innan. Det kom alltid en PC version. Personligen gillar jag PC mer. Kan göra den tyst, kan göra den liten, kan surfa, maila kolla film, lyssna på musik, organisera bättre osv osv.
Men visst varför inte rättfärdiga att man begår brott. Vad hade ni tyckt om ni spenderat timmar och månader för att skapa något och sen snor alla det när du hade kunnat få intäkter? Hade säkert varit skitkul. Jag gillar ändå biokänslan eller sitta i min hemmabio med en okomprimerad film.
av lostfable, fredag 04 juli 2008 kl 13:37
Skepp Ohoj
Direkt när jag läste "England" och "reklamkampanj" tänkte jag på denna (länk) :)
av Skepp Ohoj, fredag 04 juli 2008 kl 13:41
Spicey
Den minns jag att jag såg på TV. Sjukt bra gjort! En annan klassiker. ->
av Spicey, fredag 04 juli 2008 kl 13:51
ag_the_king
fhein
Jag gillar också piratkopiering men och tycker det är dumt med höga priser. Problemet med övergången till nedladdningsbart när det gäller musik är att nu köper folk en låt dom vill ha istället för hela skivan. Det är nog en lika stor om inte större anledning till att vinsterna minskar inom musikindustrin. Många har problem att ens betala 60kr för en skiva då dom vant sig vid att det är gratis. Men det är fortfarande en del i min poäng. Försök få folk att vilja köpa istället för att få dom att inte vilja piratkopiera längre.

lostfable :
PC industrin är inte död. Däremot så har nog fokus flyttat från det och det tror jag inte beror på att piratkopiering minskar försäljning utan att personer går över till konsoll och köper spelen där istället. För om vi kollar på industrin i stort så växer intäkterna. Såklart det kanske har en påverkan. Men hur stor den är vet vi ingenting om och är inget vi bör göra några fördömanden om. Fast jag kan hålla med om att spelindustrin har det svårast när det gäller att ställa om sig till en värld utan copyright. För det kostar extremt mycket, är en marknad som svämmar över med konkurrens och ett ställe där dom inte kan lägga in hur mycket reklam som helst utan att förstöra upplevelsen allt för mycket. Fast halo, halflife 2 och gta har ju visat att det går att sälja bara man bygger upp hype och sitt varumärke. Så dom spelen lär inte ha så stora problem. Nä nu babblar jag på för mycket :)
av ag_the_king, fredag 04 juli 2008 kl 15:51
ZerOne
Snart kommer kanske Gork, folk håller andan och kastar besvärjelser för att hålla honnom undan.
av ZerOne, fredag 04 juli 2008 kl 16:07
Val
ojdå: Jag håller med. Det kanske helt enkelt inte går att jämföra med något annat.

Grejen som jag ser det är att folk som gör film/spel/musik/program med en a prioro uppskattning på hur populärt någonting kan bli beroende på hur mycket resurser man lägger ut på att skapa det. Ungefär som att fråga allmänheten "Om vi gör det här, hur många av er är med på att betala för det?", i form av marknadsundersökningar och sånt där.

(Ett litet spontant exempel jag kom på är min hemkommun, där det för en lång tid sedan gjorde en hel del undersökningar som visade att folk ville ha stadsbussar, som i de större städerna, så det fixade man. Några år senare la man ner hela grejen då de priser folk efterfrågade gjorde det omöjligt att finansiera det)

Intresset för att vara med om en upplevelse och betala för en upplevelse verkar helt enkelt vara vitt skilda saker.

Personligen tycker jag det är ett under att dessa marknader finns kvar.
Som någon smart snubbe sa: "When copies are free, you need to sell things which can not be copied."
av Val, fredag 04 juli 2008 kl 16:48
petter-
Oftast kommer filmer ut på DVD i USA samtidigt som de går upp på bio i Sverige och då blir det ju rätt lätt att man laddar ner i stället. Personligen kollar jag aldrig på TS, TC eller CAM utan väntar till en HD-verre kommer.

När det gäller serier så blir det ju ändå att man sitter och väntar tills nästa veckas episod kommer precis som vanligt, bara att man gör 6 månader innan serien kommer till Sverige.
av petter-, fredag 04 juli 2008 kl 18:51
Vidar Egnér
ja dom kan ju försöka... patetik!
av Vidar Egnér, lördag 05 juli 2008 kl 00:00
S M
Fjanteri. Hur vore det om de instället skänkte de 1.6 miljoner punden till organisationer som bekämpar svältnöd och länder drabbade av naturkatastrofer orsakade av oss.
av S M, lördag 05 juli 2008 kl 15:25
spanarn
Wall-E och Kung Fu Panda måste dubbas till Svenska röster, därav flera månaders försening. Jag tycker gott att dom kunde släppt den engelskspråkiga tidigare, men det är väl inte marknadsföringsmässigt försvarbart. Bah.

Piratkopieringsdebatter är så tjatiga, ingen av sidorna lyssnar på den andra, och med all denna prestige kommer inget att förändras. Fast man kan vara ganska säker på att den nerladdande allmänheten inte kommer sträcka ut handen först, så industrin får ta och bita i det sura äpplet snart om dom vill ha förändring. När allt har lagt sig kommer det finnas en bättre balans, men vissa kommer ändå alltid piratkopiera, och så är det bara.
av spanarn, söndag 06 juli 2008 kl 18:00
thommie
Skater Master: Naturkatastrofer orsakade av oss?
av thommie, måndag 07 juli 2008 kl 11:00
FrankBlack
"I reklamfilmen så kan man också se hur Nigels arbetskamrater skrattar åt att han är så snål och laddar ner filmer istället för att köpa dem och jämför hans brott med att sno mat från kontorets kylskåp utan att betala."

På vår arbetsplats skrattar vi åt han som köper DVD-boxar med tv-serier för 1500:-/säsong istället för att ladda ner dom. Vi jämför det med att betala för luft.
av FrankBlack, måndag 07 juli 2008 kl 12:44
Press play on tape
De menar att han kopierar deras lunchmackor. All tid de lägger ner i köket på morgonen med att välja pålägg kan Nigel hoppa över och direkt konsumera sin exakta kopia. Han behöver inte heller vänta en månad på att göra en europeisk macka utan kan äta en kopia av en amerikansk eller japansk macka kopierade från lunchrum runt om i världen.
av Press play on tape, måndag 07 juli 2008 kl 14:41
Kommentera artikelnNetflix köper alla Roald Dahl-rättigheter
För att bättre kunna konkurrera med Disney?

Netflix bekräftar nu att man köpt alla rättigheter till barnboksförfattaren Roalds Dahls arbeten, en affär som det har ryktats vara på gång den senaste veckan. Det innebär att Netflix nu äger rättigheterna till att filmatisera klassiska grejer som Charlie and the Chocolate Factory, BFG (Den vänlige jätten) och Matilda. Netflix har redan sedan tidigare köpt en del rättigheter från Roald Dahl Story Company (RDSC) vilka bland annat gett dem rättigheter att göra en tv-serie av Charlie and the Chocolate Factory och en filmatisering av Matilda The Musical. Affären mellan Netflix och RDSC bedöms primärt ha genomförts för att Netflix bättre ska kunna konkurrera med Disney+, Amazon Prime Video, HBO Max och andra streamingtjänster i framtiden. Vad Netflix betalar för samtliga av rättigheterna till Roald Dahls arbeten finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
37.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apple har släppt en ny version av Safari till macOS
Med rätt stor gränssnittsförändring

I samband med att Apple häromdagen släppte nya versioner av sina operativsystem iOS och iPadOS släppte man även en ny version av webbläsaren Safari till macOS Big Sur och och macOS Catalina. Safari 15 kommer att inkluderas i kommande macOS Monterey men går alltså redan nu att installera för de Mac-användare som känner för det. Den nya versionen av webbläsaren har fått en del designförändringar där den kanske mest påfallande är att gränsnitts-färgen, om man kör Safari 15 i macOS Big Sur, nu följer bakgrundfärgen på webbsidan man besöker, se exempel ovan. Skulle man ogilla den här förändringen så går det att ställa om i Safari 15:s inställningar, se bild nedan. I macOS Catalina är gränssnitts-färgen för Safari 15 oförändrad och går inte att förändra i webbläsarens inställningar. Vidare går det nu även att använda samma så kallade tabb-grupper i Safari 15 för macOS som man kan göra i Safari i iOS 15 och iPadOS 15. Ni hittar en lista med uppdateringar i Safari 15 för macOS på länken här nedanför. Skulle ni vilja uppdatera Safari till den senaste versionen så går det att göra under inställningar i Apple-menyn. Eller så kan ni vänta tills Safari 15 levereras tillsammans med macOS Monterey som släpps någon gång senare i höst. Tumnagel
37.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ford bekräftar att Raptor-version av Bronco är på väg
Släpps nästa år

Det var ju inte direkt oväntat men nu är det i alla fall bekräftat av Ford själva - en Raptor-version av nya Bronco är på väg och den kommer att släppas nästa år. Teaservideon visar lite av bilen som kommer att ha mer fokus på prestanda än övriga versioner. Motormässigt väntas bilen få en EcoBoost-V6:a på 3,0 liter som ger 406 hästar och 562 newtonmeter i vrid. I övrigt kommer den att få feta skärmbreddare, större terränghjul, högre markfrigång och den unika färgen Code Orange som vi ser en skymt av här. Det sägs att Bronco Raptor endast kommer att gå att få med fyra dörrar. Tumnagel
38.3°
+
Bobby Green
0

Första titten Jon Stewarts nya pratshow
The Problem with Jon Stewart heter den

Här kommer en fösta titt för Jon Stewarts kommande pratshow The Problem with Jon Stewart. I programmet kommer Jon och gäster prata om diverse problem i samhället men då med lite strösslat på humor The Problem with Jon Stewart har premiär den 30 september, exklusivt på Apple TV+. Tumnagel
39.3°
+
Frode Wikesjö
0

Friheten på nätet fortsätter att minska
För elfte året i rad

Organisationen Freedom House har släppt sin årliga sammanställning över hur det ligger till med friheten på internet i en lång rad länder. Enligt den senaste sammanställningen av "Freedom on the Net", vilken täcker in 70 av världens länder, så fortsätter nätfriheten att minska, något som sker för elfte året i rad. I 48 av de 70 länderna har regeringen infört nya repressiva regler för företag som verkar på nätet det senaste året, något som Freedom House menar ofta påverkar användarnas frihet på nätet. I rapporten står det bland annat om detta: "While some moves reflected legitimate attempts to mitigate online harms, rein in misuse of data, or end manipulative market practices, many new laws imposed excessively broad censorship and data-collection requirements on the private sector." De största negativa förändringarna gällande nätfrihet under året som gått har Uganda, Myanmar och Belarus stått för enligt rapporten. Kina pekas dock fortsatt ut som den värsta landet för nätfrihet i världen, en titel som man får för sjunde året i rad i Freedom on the Net-rapporterna. Freedom House skriver: "Chinese authorities imposed draconian prison terms for online dissent, independent reporting, and mundane daily communications. The COVID-19 pandemic remains one of the most heavily censored topics. Officials also cracked down on the country’s tech giants, citing their abuses related to competition and data protection, though the campaign further concentrated power in the hands of the authoritarian state." Ni hittar hela Freedom on the Net 2021 i PDF-format här. I infografiken ovan hittas information om de länder i rapporten där internet anses vara fritt, delvis fritt och inte fritt. Här nedan hittas en infografik över de länder som infört nya statskontrollerade regleringar på nätet under året som gått. Tumnagel
31.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Far Cry 6 på konsol får ingen ray tracing
Endast PC-spelare får flådigt ljus

Playstation 5 och Xbox Series X/S är kraftfulla konsoler och vi har redan fått se ett gäng titlar som fått tjusig ljussättning med strålspårning. En kommande titel som inte kommer ha ray tracing på konsol är Ubisofts kommande revolutionssimulator Far Cry 6. I en intervju med Wccftech berättar Ubisofts huvudprogrammerare Stephanie Brenham att utvecklarna valt att skippa strålspårning i konsolversionen då det kort och gott är för krävande och att man i stället siktat på att leverera 4K-upplösning i 60 fps. Ett, helt ärligt, tråkigt beslut då i alla fall jag föredrar en tjusig spelupplevelse före många pixlar. Det är sällan man står stilla i spel och njuter av det höga pixelantalet, liksom. Hur som helst. Ray tracing kommer finnas tillgängligt i PC-versionen av spelet, så vill man ha en läcker spelupplevelse så gäller det att lira Far Cry 6 på en kraftfull datamaskin. Tumnagel
35.5°
+
André Stray
0

Litauen vill inte ha telefoner från kinesiska märken
Gillar inte att de har inbyggda censurfunktioner

Reuters rapporterar att försvarsdepartement i Litauen har varnat landets invånare att de inte bör köpa telefoner från kinesiska märken. De går till och med så långt och rekommenderar att de som har sådana telefoner bör göra sig av med dem. Detta efter att landets cybersäkerhetsorgan kommit fram till att telefoner från Xiaomi har en inbyggd censurfunktion som kan identifiera ord och fraser som kinesiska staten inte gillar. Reuters nämner att exempelvis fraser som "democracy movement" eller "Free Tibet" censureras. Denna inbyggda censurfunktion är dock avaktiverad i telefonerna som säljs i den europeiska marknaden men enligt cybersäkerhetsorganets rapport är detta något som kan aktiveras på distans vilket ju inte är så sexigt. Xiaomi har ännu inte kommenterat Litauens försvarsdepartement varning. Tumnagel
56.1°
+
Frode Wikesjö
0

Utvecklingschefen för Overwatch 2 lämnar Blizzard
Chacko Sonny ska ta lite ledigt

Chacko Sonny, som är exekutiv producent för Overwatch och utvecklingschef för Overwatch 2, kommer lämna Blizzard Entertainment mot slutet av veckan. Enligt Blizzard så lämnar inte Sonny utvecklaren på grund av någon pågående juridisk strid utan för att han helt enkelt ska "ta lite ledigt efter fem års tjänst". Blizzard säger också att utvecklingen av Overwatch 2 inte ska påverkas av detta då teamet gör utmärkta framsteg och ska vara i slutfasen av utvecklingen. På tal om Overwatch så kommer Overwatch League Grand Finals gå av stapeln nu på lördag. Under det jippot kommer Blizzard visa mer från Overwatch 2. Utöver Chacko har Activision Blizzards chefsjurist, Claire Hart, också valt att lämna företaget. Varför hon valt att lämna är oklart just nu. Tumnagel
37.7°
+
Frode Wikesjö
0

Pokémon Unite ute nu till mobila enheter
Poké-MOBA!

Switch-versionen av Pokémon Unite släpptes i somras, men nu är det dags för mobilägare att kasta sig in i det Pokémon-baserade MOBA-spelet. Pokémon Unite har nämligen släppts till iOS och Android och går att lira precis nu. I spelet får vi ta del av 5v5-matcher där spelarna kontrollerar varsitt fickmonster med unika förmågor och likt andra MOBA-titlar gäller det att ta kål på fiender samt förstöra fiendens bas. Pokémon Unite hittar ni på App Store till iOS och Play Store till Android. Tumnagel
37.0°
+
André Stray
0

En första trailer för Escape the Undertaker
ITS A NEW DAY, YES IT IS!

Här får vi oss en första titt på Netflix kommande interaktiva tv-program Escape the Undertaker. I den ska man som tittare hjälpa wrestling-teamet The New Day (Big E, Xavier Woods och Kofi Kingston) att överleva i The Undertakers hus, ett hus som är fyllt av olika typer av skräckfyllda upplevelser. I filmen kommer så klart Undertaker själv vara med och du kommer kunna uppleva filmen på Netflix den 8 oktober. Bonusklipp nedan. Tumnagel
36.1°
+
Frode Wikesjö
0

Ny logga för Volvo Cars och Volvo Group
Har nu gemensam grafisk profil

Volvo Cars och Volvo Group är två skilda bolag men nu har de skaffat sig en ny gemensam grafisk profil. Förutom en ny varumärkesprofil får bolagen samma logga och det är den ni ser här ovan. Det enda som kommer att skilja varumärkena åt är accentfärger. Den nya profilen kommer att rullas ut gradvis från och med idag, men det dröjer till 2023 innan den nya loggan hamnar på bilarna. Tumnagel
23.6°
+
Bobby Green
0

HP presenterar Envy 34 All-in-One
Med ultrabred 5K-display och RTX 3080

HP har presenterat lite hårdvarunyheter och bland dessa hittar vi den rätt åtråvärda allt-i-ett-datorn Envy 34 AIO. Enheten kommer med en ordentlig panel på 34 tum med upplösningen 5120 x 2160 pixlar och 21:9 i bildförhållande. Panelen är av IPS-typ och erbjuder 500 nits ljusstyrka och kan visa 98 procent av DCI-P3. Envy 34 kommer du kunna utrusta med rätt trevlig hårdvara 11th gen Intel Core i9-processor och RTX 3080 Max Q-grafik, 32GB ram, 512GB NVMe-lagring. En regelrätt arbetshäst, alltså. Envy 34 kommer börja säljas i oktober från 29.999 kronor. Tumnagel
41.0°
+
André Stray
0

Amazon uppgraderar Kindle Paperwhite med större skärm
Samt bättre batteritid och USB-C

Amazon har bestämt sig för att uppgradera sin läsplatta Kindle Paperwhite. Det är första stora uppdateringen på tre år och den nya modellen kommer med en större e-bläck-skärm på 6,8 tum som ska vara ljusare, ha ljusterbar färgtemperatur, USB-C-laddning, snabbare processor och ska kunna användas i upp till 10 veckor på en laddning. Kindle Paperwhite kommer även i en Signature Edition som ger sig trådlös laddning via Qi-standarden, 32GB lagring i stället för 8GB samt automatisk justering av ljusstyrkan, medan den vanliga endast har manuell. Amazon Kindle Paperwhite kommer börja skeppas i USA i slutet på oktober med en prislapp på 139 eller 189 dollar om du vill ha vanliga eller Signature Edition. Förhoppningsvis kommer de nya enheterna börja säljas i Sverige ungefär samtidigt. Vi uppdaterar när svensk releaseinfo trillar in. Tumnagel
40.6°
+
André Stray
0

Ken Block ska hjälpa Audi att utveckla eldrivna bilar
Elbilar kan gå snabbt och det gillar Ken

Audi meddelar nu att de gått samman med Ken Block som ska hjälpa dem att utveckla kommande eldrivna bilar. I ett uttalande säger Ken följande: "Audi is the brand that ignited my passion for motorsport. I am extremely excited to start this new chapter. Together, we will develop innovative projects and push the boundaries of electric mobility. The Audi RS e-tron GT really surprised me. The design is exquisite with great attention to detail and a perfect finish. The driving experience is amazing: the car is incredibly fast and handles very well. The center of gravity is very low so you can change direction quickly. I see the electric car as a leap forward for us as a society in order to create something that can not only reduce emissions and hopefully make the planet a better place. But not only that: it’s also about performance. I love anything that makes me go faster. Electric cars can do that." Exakt vad det är Ken ska göra är lite oklart men det lär inte bli att designa några modeller utan snarare agera som snabb chaufför i videoklipp och liknande. Tumnagel
39.1°
+
Bobby Green
0

Facebook släpper nya versioner av Portal
Varav en går att bära med sig

Facebook har presenterat två nya versioner av Portal, videosamtals-skärmen som man släppte för tre år sedan. En av versionerna, Portal Go, är en helt ny variant vilken är försedd med batteri och går att bära med sig mellan rummets hem. Facebook släpper även en ny version av Portal+ vilken är försedd med en mindre skärm men med en högre prislapp än sin föregångare. Den nya Portal+ har en skärm på 14 tum medan den tidigare versionen hade en 15,6 tum stor skärm. Den bärbara Portal Go har en tio tum stor skärm. Båda de nya Portal-versionerna har en 12 megapixels kamera som kan följa den som samtalar om denne rör sig i rummet. Förutom stöd för videosamtal med Facebooks egna tjänster WhatsApp och Messenger finns även stöd för Zoom, Webex, BlueJeans och GoToMeeting. I december kommer Portal även att börja stödja Microsoft Teams. För att kunna använda Portal krävs det att användaren antingen har ett Facebook- eller WhatsApp-konto. En Portal Go kommer att kosta 200 dollar medan den nya versionen av Portal+ kommer att kosta 350 dollar, 70 dollar mer än den nuvarande Portal+-versionen. Både de nya Portal-versionerna börjar levereras 19 oktober på de handfull marknader där de säljs. Här nedan kan ni lyssna på vad CNET har att säga om Facebook Portal vilket inte är särskilt positivt. Tumnagel
32.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Family Guy förklarar COVID-19-vaccin
Samhällsinformation

Eftersom på tok för många inte riktigt förstått att man bör vaccinera sig mot COVID-19 så har Family Guy-skaparen Seth MacFarlane skapat ett tre minuter lång samhällsinformationsklipp. I det förklaras det på ett humoristiskt sätt hur det här med vaccin fungerar. Peter Griffin shows up at Dr. Hartmanx27s office feeling a little skeptical about getting vaccinated against COVID-19 when Stewie and Brian teleport inside of Peterx27s body and explain how the vaccines work. Ganska relaterat bonusklipp nedan. Tumnagel
49.0°
+
Frode Wikesjö
0

Shang-Chi kommer till Disney+ 12 november
För att fira Disney+ Day

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings hade nyligen premiär runt om i världen och filmen fick, till skillnad från Black Widow, en regelrätt biopremiär i stället för att visas på både bio och Disney+. Nu har det blivit känt när filmen kommer dyka upp på Disneys streamingtjänst och det kommer ske 12 november. Det hela kommer ske i samband med den nyligen presenterade Disney+ Day, vilket är Disneys nya påhitt där vi får fira Disney. I samband med festdagen kommer vi även få tillgång till Jungle Cruise utan extra kostnad samt att Home Sweet Home Alone, vilket är en reboot av Home Alone, kommer ha premiär. Tumnagel
38.3°
+
André Stray
0

Xi Jinping lovar att sluta investera i kolkraft
I alla fall i andra länder

I går talade Folkrepubliken Kinas högsta ledare, Xi Jinping, till FN: s generalförsamling och lovade att Kina ska sluta investera i kolprojekt i andra länder. Istället ska Kina öka stödet så utvecklingsländer kan utveckla miljövänlig samt koldioxidsnål energi och på så vi hjälpa världen att bekämpa klimatförändringarna. The move makes sense for everyone involved. Renewable power is now the cheapest option nearly everywhere on the planet, and China manufactures much of the hardware needed for solar and wind power. It also follows similar decisions by Japan and South Korea. Combined, these decisions will likely put a hard cap on the number of coal plants built and significantly limit the future export market for coal. Statliga Bank of China är den största enskilda finansiären för kolprojekt och har investerat cirka 35 miljarder dollar i kolprojekt sedan Parisavtalet 2015. Xi sa också i talet att Kina ska bli helt koldioxidneutralt senast 2060. Tumnagel
48.9°
+
Frode Wikesjö
0

Svenska skor med sula av hampa
Icebug släpper nytt

Icebug är ett svenskt skoföretag som vill att skobranschen ska bli mer hållbar. Nu släpper man en ny skomodell som heter Larvik och den har en sula gjord av hampa. Hampan växer snabbt, binder koldioxid och behöver bara en tredjedel av den vattenmängd som krävs för att odla bomull. Marie Thomasson som är head of demand på Icebug säger följande: "Att hela tiden ifrågasätta standardmaterial för att se om de kan ersättas med nya, innovativa lösningar är vardag för oss. Vi använder sedan tidigare till exempel alger från övergödda sjöar i våra mellansulor, vilket är bra både för planeten och funktionen. Hampa är en slitstark fiber, vilket förstås är eftertraktat när man gör outdoorskor, men det jag personligen gillar mest är att det gör skorna så sköna för fötterna. Hampa andas riktigt bra och reglerar temperaturen så att det värmer när det är kallt och kyler när det är varmt." Ett par blir dina för 1799 kronor. Modellen finns även i 100 procent nubuckläder för 1999 kronor. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Lil Nas X kör Joline
Dolly Parton-klassiker i ny tappning

Lil Nas X besökte nyligen BBC Radio 1 Live Lounge för att där framföra Dolly Parton klassiska dänga Joline. Tumnagel
89kg
+
Frode Wikesjö

Vans och ryska Rassvet tar fram sko
Och lite kläder

För första gången har Vans och Rassvet (PACCBET) samarbetat och resultatet är en sko (Vans Skate Bold) i två stycken färgskalor och en premiumkollektion av plagg och accessoarer. Rassvet grundades 2016 av en grupp skateboardåkare och företaget leds av skaparen Gosha Rubchinskiy och proffs-åkaren Tolia Titaev. PACCBET betyder gryning eller soluppgång på ryska och varumärket vill vara "det ledande ljuset för den nya vågen av den ryska skate-scenen". Kollektionen släpps den 23 september. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Gin inspirerad av Natthimlen
Har smak av jasmin och viol

Hendrickx27s presenterar nu den andra upplagan ur serien "Cabinet of Curiosities" och det är Lunar Gin. Den är inspirerad av natthimlen och har smak av jasmin och viol. Här finns även angelikarot, kummin och enbär. Ska dofta tallbarr och kaprifol. Flaskan rymmer 70 centiliter, ginen innehåller 43,4 procent alkohol och för en flaska får du betala 470 kronor. Artikelnumret är 41018. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green

Triwa presenterar samarbete med Sea Shepherd
Även denna är tillverkad av havsplast

Klocktillverkaren Triwa presenterar nu ett samarbete med Sea Shepherd som är en ideell miljöorganisation som vill skydda och bevara marina ekosystem och djurarter. Klockan är tillverkad av återvunnen plast från haven och är framtagen för att påvisa hur våra hav faktiskt mår. Förra året släppte Triwa klockan Time for Oceans som även den är tillverkad av havsplast. Klockan lanseras den 21 september och kostar 1395 kronor. 15 procent av varje såld klocka skänks till Sea Shepherd. Tumnagel
104kg
+
Bobby Green

Ny färdig cocktail från Hernö Gin
Det här är Martinez!

Den andra produkten i serien Hernö Gin Cocktails är Martinez!. Här har man blandat Mancino Vermouth Rosso Amaranto, maraschinolikör och några stänk bitter. Det är twist på den klassiska cocktail som skapades som en variant på Manhattan i slutet på 1800-talet. Martinez! släpps i en upplaga om 1250 stycken flaskor den 27 september klockan 10.00. Flaskan är på 500 milliliter, alkoholhalten på 35 procent och på prislappen står det 482 kronor. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green

Beavis and Butt-Head-kläder från Études
Snart på en Wille nära dig

Det franska klädmärket Études presenterar nu en ny kollektion kläder med MTV-ikonerna Beavis and Butt-Head på. Det finns t-shirts, jeansjackor, hoodies, skjortor och kepsar att välja mellan. Priserna sträcker sig från 90 euro till 650 euro och allt som erbjuds hittar ni på länken nedan. Tumnagel
69kg
+
Bobby Green

Matgeek har börjat sälja sås
Snart tillgängligt i hela landet

YouTube-profilen och mannen med en endast medelmåttig riskokare, Johan "Matgeek" Hedberg, ska har börjat sälja färdiga såser i flertalet matkedjor. Detta för att han länge jobbat med en digital produkt och saknat att jobba med en konkret vara. Därför började han, tillsammans med en ännu okänd samarbetspartner, tillverka burkar med sås. Under sommaren har man kunnat hitta dessa såser i utvalda ICA-butiker men tillgången har varit begränsad. Nu har man skalat upp produktionen och från nästa vecka ska dessa Matgeek-såser kunna hittas i alla Citygross-butiker i hela landet. I klippet ovan kan man se när Johan åker till fabriken i Motala för att provsmaka de nya såserna. Tumnagel
-153kg
+
Frode Wikesjö

Ett besök hos Russell's General Store
Har New Yorks bästa bacon- och äggmacka

Russellx27s General Store är en liten mysig mataffär och restaurang som ligger i den lilla staden Bovina. Här jobbar Maggie som gör goda pajer och Antonio som sägs veva ihop New Yorks bästa bacon- och äggmacka. Inget avancerat men det måste det ju heller inte alltid vara. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green

Lil Nas X föder sitt debutalbum MONTERO
Så det är så albumsläpp fungerar?

Artisten Lil Nas X, som först blev populär med sin låt Old Town Road, har idag släppt fött sitt debutalbum MONTERO. Albumet består av 15 låtar och är 41 minuter långt. Ovan kan ni observera födseln av Lil Nas X album. Med sig på albumet har han Miley Cyrus, Elton John, Megan Thee Stallion, Doja Cat och Jack Harlow. Tumnagel
93kg
+
Hugo Engström

Aretha Franklins Respect är världens bästa låt
Svänger fortfarande bra

250 stycken musiker, kritiker och branschfolk har sagt sitt och efter en omröstning stod det klart att Aretha Franklins Respect är världens bästa låt. På plats nummer två hittar vi Public Enemys Fight the power och på plats tre Sam Cookes A change is gonna come. På 20:e plats hittar vi Robyn med Dancing on my own. Hela listan med 500 stycken låtar hittar ni på länken nedan. Vilken är världens bästa låt enligt dig? Tumnagel
70kg
+
Bobby Green

Årets julknäcke från Leksands smakar glögg
Inte knäck

För mig är det vörtbröd som gäller på jul men många äter även knäckebröd. Leksands presenterar nu årets julknäcke och det ska smaka glögg. Brödet har fått smak av de klassiska smakerna pomerans, kanel och nejlika och det börjar säljas från och med vecka 43. En förpackning är på 220 gram och kostar runt 20 kronor. Förutom glöggknäcket släpps även de klassiska julbröden Julknäcke Original och Tre kullor Julkryddor och Vört. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green