m
Innehåller annonslänkar
Dagens deal, utvald av Feber!
Våra bästa Black Friday-tips är här!

Piratkopieringen verkar minska i USA
Oro för skadliga program och åtal är anledningen

Piratkopieringen verkar minska i USA
PC /

Enligt en undersökning har piratkopieringen i USA minskat med nästan hälften på tre år. Från 2004 medgav 60 % av tillfrågade 18-åringar att de laddade ner musik och programvara, medan det 2007 bara var 36 procent som erkände detta.

De tre största orsakerna till att man laddar ner mindre är att man oroar sig för virus, rättsliga problem samt spyware, i den ordningen. Men antalet tillfrågade var inte många (1196 personer för att vara exakt) så tillförlitligheten är kanske inte den bästa.

Vad säger ni, hur upplever ni att er omgivning ställer sig till nedladdning? Har folk ändrat inställning under de senaste åren?

37.0°
0

Piratkopieringen verkar minska i USA

Oro för skadliga program och åtal är anledningen

RSS 19 kommentarer till artikeln
furis
Jag tror istället att man inte vill gå ut offentligt med att man laddar ner copyright-skyddat material, det är ju som att fråga om de kör fort och varför det undviker det etc etc.
av furis, onsdag 23 maj 2007 kl 10:00
Allaz
Så hur många frågade man 2004? Om det var 1196 personer då också, så var 60 personer ganska lite... eller? ;)
av Allaz, onsdag 23 maj 2007 kl 10:22
Redglittercoffin
De flesta jag känner mellan 20 och 30 har svårt att förstå varför man skulle betala för någonting man kan få gratis. Jag kan inte riktigt se något slut på den utvecklingen.

Frågan är om någon inser att vi kommer att serveras alltmer slätstruken musik som ett resultat av detta. Marginalerna krymper i industrin och som ett resultat kommer en ökad skepsis mot att signa artister som inte kan vara med på allsång på Skansen. Tack allihop.
av Redglittercoffin, onsdag 23 maj 2007 kl 10:44
Anders Magnusson
Allaz: Siffran 60 skulle vara följt av ett litet procenttecken som tyvärr trillade bort i farten. Nu åtgärdat.
av Anders Magnusson, onsdag 23 maj 2007 kl 10:56
bombastian
Redglittercoffin

Så du tror bra musiker lägger av och enbart dåliga musiker kommer finnas kvar eller hur fungerar din logik?

Vi har ju en ökad exponering av musiker t. ex myspace där ny musik kommer upp utan inblandning av stora musikjättar.

Dessutom är det väl knappast bara musik som piratkopieras? Spel, program o.s.v. Du tror att all mjukvara kommer bli sämre? Haha, du e lustig maximus.

Piratkopiering av musik är som radio för mig, om jag gillart köper jag det. Annars lyssnar jag ju ändå inte.
av bombastian, onsdag 23 maj 2007 kl 10:56
panci
Jag laddar ner betydligt mindre nu än vad jag gjorde för en 4-5 år sedan. Men det beror nog mest på att jag nu har arbete och har råd att köpa det jag vill ha. Nu är det mest tv-serier som snurrar i bittorrent klienten.
av panci, onsdag 23 maj 2007 kl 11:43
Val
Jag kollade igenom min programlista i datorn lite snabbt förra veckan och konstaterade till min förvåning att jag faktiskt har ordentliga licenser till allt. Ganska stor skillnad från för fyra år sedan när jag konstaterade att jag inte hade ordentliga licenser till något program alls.

Förr var det nog så att man piratade för piratandets skull, minns t ex att jag hade lite fysikmodeleringsmjukvara som jag inte hade någon aning om hur det fungerade, men jag visste att det kostade över 30 000 att köpa.

Om jag spelade pc-spel skulle jag nog fortsätta pirata det tror jag. De är rätt dyra när de är nya.

Men när det gäller filmer har det nog också minskat. Mest för att man blivit lite kräsen och intresserad kanske. Om man ser fram emot en film vill man ju inte se den med sprakigt ljud och förstört ljus filmat på en biosalong i ryssland. Och när den kommer på dvd är ju frågan om det är värt att lägga ner några dagar på att få hem den och bränna och krångla när man ändå kan köpa den och ha den i sin samling (eller hyra om man tror den suger).

Så ja, det som laddas är väl mest amerikanska tv-serier.
Så om jag bodde i USA skulle jag nog inte pirata så mycket jag heller.
av Val, onsdag 23 maj 2007 kl 12:33
RaXha
Som "erkände"? det behöver ju inte direkt betyda att dom faktiskt talar sanning :P lika stor chans att dom bara är mer försiktiga med vem dom berättar det för :P
av RaXha, onsdag 23 maj 2007 kl 15:36
bombastian
Jag laddar ner allt (först).

Jag ser det som test, för att veta att man inte köper något man inte har användning för. Vissa kanske tycker man då kan utnyttja alla testversioner som finns till de flesta produkter, men de är nästan alltid nerfade och viktiga funktioner är spärrade. Därför laddar jag ner, testar, om det är vad jag vill ha så köper jag det.

Däremot laddar jag ner film och serier, mer än någonsin. Och såvitt jag vet ökar det, med tanke på alla dataanalfabeter som finns som nu har lärt sig bittorrent.
av bombastian, onsdag 23 maj 2007 kl 15:38
herr_wcanka
Om nu folket vill ladda ner tycker jag man ska få göra det. Det är ju inte nedladdningen det är fel på utan att de som idag tjänat pengar på att vara konservativa inte vill ändra på systemet. Jag gissar att pengarna kommer att rulla in till dem som kan servera nedladdning i hög hastighet och kvalitet samt brett urval till en rimlig kostnad. Därför är ju joost ett intressant projekt.
av herr_wcanka, onsdag 23 maj 2007 kl 17:30
emoless
2004 fatta inte alla ännu att piratkopiering kan leda till seriösa koncekvenser och det var nästintill helt öppet at snacka om att man laddar ner olagligt.

2007 är det stt STORT brot att ladda ner.. speciellt i usa där bl.a MPAA är rätt seriösa, så man undviker nog med att säga att man laddar ner.
I Sverige tror jag nog att det bara ökar och ökar och ökar... Jag har under min livstid hafft 2 kompisar som köpte alla spel/filmer, en av dem har jag fått att börja ladda ner alla spel han behöver (även om han ännu köper spel ibland, speciellt för konsoller).

Ni har väl sett dendära filmen då när killen försökte anmäla sig själv för piratkopiering någongång i början av 2000 talet, var han än ringde, ingen brydde sig.
av emoless, onsdag 23 maj 2007 kl 20:52
emoless
Shit va stavfel... än en gång, nått som alla redan har sagt tidigare...
av emoless, onsdag 23 maj 2007 kl 20:54
Mmkk
Har en känsla av att skribenten inte har läst särskilt mycket statistik. Det finns ingen möjlighet att avgöra om stickprovet om 1196 observationer är tillräckligt eller inte för att vara statistisk signifikant utan att känna till underlagets varians. Men tumregelmässigt skulle ett stickprov om litet över 1000 personer helt klart räknas som stort.
av Mmkk, torsdag 24 maj 2007 kl 00:03
bombastian
Att göra en sådan undersökning i ett land som USA (och då göra det med 1000pers) är ju lika effektivt som att intervjua dagisbarn om hemförsäkringar.

USA är fett stort, västkust och östkust är helt olika och i mitten.. ska vi inte ens tala om.

Konstig ickenyhet egentligen. Piratkopiering är enbart av godo för det ger fingervisningar om vad konsumenten vill ha och skapar en marknad där köparen bestämmer. Något annat än det är faktiskt helt sinnessjukt. Se bara på itunes och deras butik, det går ju sjukt bra. Utan piratkopiering hade vi inte kunnat ladda ner skivor för så små summor.
Samma sak kommer hända med spel och programvaror. Men de stora corporatejättarnas ägare vill ju självklart att en nedladdnign ska kosta lika mycket som en förpackad producerad DVDbundle. DET är också sinnessjukt. Marknaden ska styras av köparna!
av bombastian, torsdag 24 maj 2007 kl 11:02
Redglittercoffin
Bombastian: Jag har inte påstått att bra musiker lägger av. Jag talar om en utveckling som redan existerar. Det blir en allt större och större risk att signa artister. Då letar man efter grejer som "garanterat säljer."

Skrev jag någonting om mjukvara? Nej just det. Men när du ändå tar upp det: På ett sätt hindrar nämligen piratkopiering den hälsosamma konkurensen. Ett exempel är små kids som sitter med fetaste MS Office, fetaste Adobe CS osv. Hur kan andra tillverkare av mer konsumentinriktad och billigare mjukvara tävla med gratisprylar? Den här bortskämda allt-ska-vara-gratis-mentaliteten är inte fri från sidoeffekter. Jämför med Windows väg till absolut monopol som mjukvaruplattform, alla upplevde Windows som någonting gratis eftersom det ingick i priset när man köpte en dator. Därför var det ingen som brydde sig om alternativen från t.ex. OS/2, NeXT eller BeOS.

Det finns en hel värld av freeware och open source som gynnas av fler användare som inte behöver betala något. Så länge som alla laddar ner crackade 10000-kronors mjukvara istället så hotas det frivilliga arbetet.

Jag tycker att det är ganska korkat prata om film/musik på samma sätt som mjukvara. Det finns inte direkt någon motsvarighet till open source som bygger på frivilligt arbete. Talang är en bristvara och därför är det naturligt att det finns en marknad där de som säljer vill ta betalt för sina investeringar. Eller tror du att löner, studiotid, mix, mastering och artwork är gratis? Alternativet är sponsrad musik där näringslivet betalar för att folk kan få lyssna på musik som rimmar med deras märkesimage. Eller att pappa staten betalar artister för deras uppehälle och produktion. Vill du att en Ulvskog eller Adelson ska välja vilken musik som är okej?

Så länge som det finns gratisprylar kommer det minska investeringsviljan. Oavsett hur billig musik, film och spel blir så kommer folk ladda ner gratis istället för att köpa för tio kronor.
av Redglittercoffin, torsdag 24 maj 2007 kl 11:42
spanarn
Nu gällde detta program, men för musik är det bara bar för utbudet och kvalitén, musiker kommer att skapa bra musik ändå utan hjälp av enorma skivbolag, fast utan eventuella restriktion eller förutfattade meningar om målgruppen.
av spanarn, fredag 25 maj 2007 kl 14:42
bällah
Noooooooooo
av bällah, fredag 25 maj 2007 kl 23:51
bugmenot
Redglittercoffin: Du påstår alltså att skivbolag förr i tiden gav ut artister som de inte trodde skulle sälja? Ta en titt på verkligheten innan du öppnar käften.
"Eller tror du att löner, studiotid, mix, mastering och artwork är gratis?"
I och med utvecklingen av hemelektronik och mjukvara är det mycket billigare nu att fixa till musiken själv. Visst, det är inte gratis men tillräckligt billigt för att de flesta musikintresserade skulle kunna skaffa rätt ok utrustning.
av bugmenot, söndag 27 maj 2007 kl 13:38
Feark
Som sagt, alla bör ha laddat ned något såkallat olagligt, vilket betyder att man inte behöver fortsätta med det. Får testa och se vad man tycker liksom.
Men för min del är det mest tv-serier idag. Musik får man tag på gratissajter (remix64), spelen hinnar man inte med idag (men man håller sig uppdaterad på spelsajter), och porr...ähhh.. porr är en svår kategori då det är svårt att veta om det är olagligt eller inte.
av Feark, söndag 27 maj 2007 kl 19:05
Kommentera artikelnVi har testat Ambi Climate Mini
Smart kontroll för värmepumpen

För någon månad sedan släppte Hong Kong-baserade Ambi Labs sin Ambi Climate Mini vilket kort och gott är en mindre variant av deras tidigare modeller Ambi Climate samt Ambi Climate 2. Precis som sina föregångare så fungerar Minin som en glorifierad fjärrkontroll till din värmepump eller klimatanläggning. Detta är extra praktiskt om man till exempel har en stuga som man vill se till är varm och go när man kommer fram. Men dess primära syfte är gjord för att justera temperaturen i hemmet så man har en konstant behaglig temperatur oberoende av andra faktorer. Den är kompatibel med mängder av olika fjärrkontroller och även om just din modell inte är med i listan så kan den lära sig de olika signalerna för de flesta kontrollerna. Räckvidden är också vettig, jag hade min på 5 till 6 meters avstånd och det var aldrig några problem. Denna nya modell är endast 24 mm hög och har en trevlig diskret design. I för­pack­nin­gen får du med USB-kabel, en strö­madapter och ett väg­gfäste om du vill hänga den på väggen. Trots sin storlek har den samma sensorer och funktioner som tidigare generationen, det vill säga sensorer för temperatur, fuktighet samt för synligt och infrarött ljus. En av Minins mer spännande funktioner är "Comfort AI Assistant". Det fungerar så att man under en initial period berättar för enheten om man tycker att det är för kallt eller varmt. Utefter det skräddarsyr appen en profil för dig och ser till att temperaturen alltid ligger där du föredrar att den ska vara. Men det är inte så pass enkelt att den bara känner av att det är 23 grader utan de olika sensorerna kombinerat med liveinformation från vädertjänster ser till att faktorer som solljus samt luftfuktighet tas med i beräkningarna. Har man fler användare i hemmet med oli­ka pref­er­enser när det gäller tem­per­a­tur så bal­anseras det­ta så att alla blir nöj­da. Tumnagel
36.8°
+
Frode Wikesjö
0

Populär srirachasås kan förbjudas
Kom igen nu 2020!

Den populära srirachasåsen från märket Huy Fong Foods kan försvinna från svenska butikshyllor. Detta eftersom den innehåller tillsatsämnet E 222 (natriumvätesulfit) vilket är ett otillåtet konserveringsmedel enligt EU:s regelverk. Det malmöbaserade företaget CT Food AB, som är Sveriges enda importör av chilisåsen fick från miljöförvaltningen i Malmö stad ett importförbud för såsen från den 1 december. CT Food har dock överklagat domen vilket har skjutit upp förbudet fram tills domen fastställs i domstol. CT Food är så klart inte helt nöjda med allt detta och hade detta att säga om det hela: – Vi håller inte med. Det känns som det finns viktigare och mer allvarligare saker än en chilisås som har funnits i Sverige i över 25 år och i hela världen i över 40 år Grejen med natriumvätesulfit är att det kan hittas i andra livsmedelsprodukter så som vin och potatismos där det är tillåtet. CT Food säger att ämnet inte inte blivit godkänd för såser av EU eftersom man aldrig har ansökt om att det ska bli det. Därför har det automatiskt bedömts som icke godkänd något som då nappades upp av Malmös miljöförvaltning. Om detta förbud nu blir av så kommer srirachaflaskorna som redan är importerade och ute på butikshyllorna ej drabbas. Utan beslutet handlar enbart om att nya flaskor inte får tas in i landet. Tumnagel
29.4°
+
Frode Wikesjö
0

Bakom kulisserna för The Irishman
En ordentlig titt

En specialutgåva av Martin Scorseses film The Irishman med Robert De Niro, Joe Pesci och Al Pacino är på gång för Criterion Collection. Den utgåvan innehåller så klart massvis med bonusmaterial bland annat en längre titt bakom kulisserna. Just den titten har släppts på YouTube och kan kollas in i klippet ovan. Det är en dryg halvtimme långt och innehåller en hel del intressanta saker om man nu är intresserad av filmen. Tumnagel
37.0°
+
Frode Wikesjö
0

Stadia-trailer för Cyberpunk 2077
Med några minimala spoilers

De gångna veckorna har vi sett diverse klipp på hur Cyberpunk 2077 ser ut på de olika plattformarna. Google vill inte vara annorlunda och har nu släppt en fem minuter lång trailer som visar upp hur spelet kommer se ut på Stadia-versionen. Tydligen innehåller trailern lite mindre spoilers för handlingen så vill man inte veta något från handlingen kanske man ska skippa trailern. Cyberpunk 2077 släpps till Stadia den 10 december och köper du det på Google innan den 17 december får du ett Stadia Premiere Kit. Det innehåller en Stadia-kontroll, en Chromecast Ultra samt en månad Stadia Pro. Med Stadia Pro kan du spela spelet i 4K så länge du har en tillräckligt vettig internetuppkoppling. Tumnagel
37.3°
+
Frode Wikesjö
0

Instabox satsar på omklädningsrum
Testa kläder du beställt direkt när du hämtar ut dem

Paketombudstjänsten Instabox har dragit igång något som man kallar för Instabox Stores vilket är lokaler som är helt dedikerade till att lämna ut paket som kunder beställt. Instabox har sedan tidigare installerat sina paketutlämnings-skåp i olika matvarubutiker, närbutiker, klädbutiker och liknande. Med Instabox Stores satsar tjänsten nu även på helt egna "butiker" som bland annat ska förses med omklädningsrum. Tanken bakom dessa är att den som hämtar ut ett paket ska kunna testa klädesplagg som beställts direkt när paketet hämtas ut och slänga eventuellt emballage till det beställda på plats. Instabox Stores finns för tillfället på tio platser Stockholm, närliggande Solna och i Frölunda utanför Göteborg skriver DI Digital. Tumnagel
44.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Volkswagen ska bygga elbil i Polo-storlek
Ska kosta mellan 20.000 och 25.000 euro

Volkswagens ID-familj kommer som väntat att bara fortsätta växa med nya modeller hela tiden. Idag har vi ID.3 och snart även ID.4 men fler är på väg. Nu får vi reda på att en av dem är en liten rackare som kommer att vara i ungefär samma storlek som dagens Polo. Projektet går än så länge under namnet "Small BEV (Battery Electric Vehicle)" och målet är att få fram något som ut till kund ska kosta mellan 20.000 och 25.000 euro. Volkswagen har sagt att tillverkningen av hybrid- och elbilar måste upp med 40 procent 2030 men EU:s hårdare utsläppsregler har gjort att de ändrat den siffran till 60 procent istället. Mer än så här vet vi tyvärr inte just nu. Tumnagel
47.8°
+
Bobby Green
0

Vi har testat Netgear Nighthawk Pro Gaming XR1000
Värstingrouter för seriösa gamers

Nighthawk Pro Gaming är Netgears routerserie som riktar sig mot spelare som vill ha massvis med kontroll över sin trafik för att minska latency och andra otrevligheter. Det senaste tillskottet i familjen är XR1000 och nyheterna är bland annat snabbare processor, senaste versionen av Duma OS samt stöd för Wifi 6. Tumnagel
35.7°
+
André Stray
0

Trailer för Gods Will Fall
Slagsmål och sånt

Deep Silver har presenterat Gods Will Fall och av titeln att döma så kommer vi puckla på en och annan gud i spelet. I spelet får vi ta kontroll över en grupp kämpar som är mänsklighetens sista hopp som måste ta sig an de onda gudarnas utsända bestar och demoner. Gods Will Fall kommer släppas 29 januari till PC, PS4, Xbox One, Switch och Stadia. Tumnagel
36.9°
+
André Stray
0

Teaser för Clifford the big red dog
Världens största hund visar upp sig

Här är en första titt på den animerade filmen Clifford the big red dog där vi kan kolla in hur stor Clifford är i jämförelse med lite mer traditionella hundar. Clifford the big red dog baseras på boken med samma namn vilken gavs ut 1963. Handlingen kretsar runt en liten tjej vars kärlek till sin lilla hundvalp får denna att växa sig enormt stor. Clifford the big red dog är planerad att ha premiär 5 november 2021. Tumnagel
36.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Audible ändrar sin returpolicy efter protester från författare
Nu har man sju dagar på sig att lämna tillbaka köpta ljudböcker

Den Amazon-ägda ljudbokstjänsten Audible ändrar nu i sin returpolicy efter det att över 12.000 författare protesterat mot tjänstens väldigt generösa returpolicy. Fram tills nu har Audibles användare kunnat lämna tillbaka eller byta ut köpa ljudböcker i 365 dagar efter dessa har införskaffats, något som de protesterande författarna anser har minskat deras royalties från böcker som sålts via Audible med mellan 15 - 50 procent. The Guardian skriver att en författare uppskattat att hen förlorat tiotusentals dollar på Audibles returer av hens böcker. Audible verkar ha lyssnat på författarna och ändrar nu returpolicyn att gälla sju dagar från inköpsdagen. Författarna verkar dock fortsatt inte nöjda med detta utan anser att en tidsgräns för returer på 48 timmar vore mer rimlig skriver The Guardian. Använder du någon ljudbokstjänst? Svara gärna på vilken eller vilka i enkäten här nedanför. Tumnagel
37.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Dags att säga hejdå till Arecibo-observatoriet
Världsberömt radioteleskop har gjort sitt

The National Science Foundation (NSF) meddelade förra veckan att man kommer att lägga ner sitt världsberömda radioteleskop Arecibo i Puerto Rico. Arecibo-observatoriets bygges 1963 och är med sina 305 meter i diameter världens näst största radioteleskop. Efter att ha varit i bruk i över 50 år verkar det dock som om Puerto Ricos klimat och tidens tand till slut har gjort att det inte längre anses lönt att driva Arecibo vidare. Bland annat har två vajrar gått sönder på senare tid vilket skadat anläggning och gjort den obrukbar. Observatoriet kommer dock att vara saknat av många och Mikael Lerner, forskningsingenjör vid Onsala Rymdobservatorium, som mellan 2004 och 2009 arbetade på Arecibo-observatoriet där han utvecklade mjukvaran för antennens ALFA-mottagare, säger bland annat till Populär Astronomi: "Betydelsen av Areciboobservatoriet kan inte underskattas. Det har varit mänsklighetens största radioteleskop i mer än 50 år, och har bidragit med en strid ström av viktiga upptäckter från hur de övre skikten i vår egen atmosfär fungerar ut till de mest avlägsna kvasarerna i universum.Det kommer förmodligen aldrig att byggas ett teleskop som Arecibo igen. Visserligen har Kina byggt ett gigantiskt 500-metersteleskop som kallas FAST, men det kommer nog inte att få några efterföljare eftersom det är betydligt billigare att bygga fält av mindre, massproducerade antenner som man samkör än att bygga jättelika megastrukturer." Arecibo-observatoriet har även förekommit flitigt i populärkulturen genom åren. Bland annat har observatoriet visats upp i tv-serien X-Files såväl som filmerna Species, Contact och James Bond-filmen Golden Eye. Ni kan kolla in Arecibo i Golden Eye från 1995 här nedanför. Tumnagel
31.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

MKBHD släpper egna produkter med Dbrand
Skins och skal med massvis med ikoner

MKBHD har fått ett och annat erbjudande om att smälla på hans namn och logga på olika produkter, men Marques har sagt blankt nej. När Dbrand knackade på dörren och ville skapa en produkt från scratch verkade det dock vara svårt att säga nej. MKBHD och Dbrand har jobbat i ett år med att ta fram unika produkter i form av skins, skal och lite annat smått och gått med massvis med MKBHD-relaterade ikoner. Kollektionen går under namnet ICONS och det är möjligt att lägga beställningar på produkterna precis nu, vilket ni kan göra via länken här nere till vänster. Skinsen kostar 25 dollar styck och skalen ligger på 45 dollar. Skinsen är kompatibla med majoriteten av mobiltelefoner, spelkonsoler samt några laptops på marknaden och skalen finns tillgängliga till telefoner från OnePlus, Samsung, Apple och Google. I ICONS-kollektionen kan vi även lägga vantarna på masker, rubiks kuber och mikrofiberdukar med samma look som skalen och skinsen. Tumnagel
27.7°
+
André Stray
0

Kan man göra ett odyrkbart lås?
Stuff Made Here undersöker

Som texten ovanför videon kanske avslöjat så har Youtubern Stuff Made Here, som vi tidigare fick se leka med ett kraftfullt basebollträ, bestämt sig för att försöka skapa ett lås som inte går att dyrka upp. Tumnagel
40.5°
+
André Stray
0

Vi använder mobilnätet allt mer
Ökade med 31 procent under första halvåret

Så här i coronatider kan man ju tänka sig att vårt användande av mobilnät skulle minska, men enligt Post- och Telestyrelsens senaste rapport gällande svensk telekommarknad visar det sig att det i stället skett en ökning från förra året. I rapporten får vi reda på att under första halvåret 2020 ökade datamängden med 31 procent jämfört med samma period förra året. Mer specifikt har surfade vi upp 790.433 terabyte, vilket är en och annan Tiktok-video och strömmad låt på Spotify. Anledningen till den ordentliga ökningen beror enligt PTS på att fler jobbat hemifrån på grund av coronan samt att allt fler slopar trådbundet bredband i förmån för mobilabonnemang. Rapporten i sin helhet hittar ni via länken här nere till vänster. Tumnagel
38.1°
+
André Stray
0

Stan Lee snackar om svordomar i animerad kortfilm
Fuckin' fantastic

Den tidigare ljudteknikern Aron Fromm fick tillbringa lite kvalitetstid med Stan Lee innan serietidningslegenden lämnade oss. En av inspelningarna från deras sessioner har nu kommit till liv tack vare animatören Kosperry och i den korta kortfilmen får vi höra Stan Lee prata om det engelska språkets mest användbara ord. Tumnagel
43.8°
+
André Stray
0

Jag behöver ingen Alpina XB7 men jag vill ha en
The Straight Pipes provkör super-X7:an

BMW X7 är fläskig som den är men vill man ha något ännu fläskigare går man till Alpina och beställer en XB7. Då får man förutom den vanliga Alpina-touchen med diskret kjolpaket, andra fälgar och omgjord interiör även 621 hästar och 800 newtonmeter ur den dubbelturbomatade V8:an på 4,4 liter. 0-100 km/h avklaras på snabba fyra sekunder och man kan mosa på ända upp till 290 km/h i den hör klossen. En bil ingen behöver såklart, men oj vad jag vill ha en ändå. Tyvärr verkar Alpina inte ha någon Black Friday-rea så det är bara att snällt slanta upp 155.200 euro om man vill bli ägare till en. Tumnagel
38.4°
+
Bobby Green
0

Trailer för Heaven's Gate: The Cult of Cults
Dokumentär om amerikansk domedagssekt

Heavenx27s Gate är namnet på en amerikansk domedagssekt som grundades 1974 och lades ned 1997. Medlemmar i sekten trodde att dess anhängare skulle hämtas från jorden av ett utomjordiskt rymdskepp och där få ett bättre liv. Den 24-26 mars 1997 begick 39 stycken medlemmar i sekten kollektivt självmord genom att äta pentobarbital och etanol samtidigt som de spanade in när kometen Hale–Bopp passerade jorden. I dokumentären Heavenx27s Gate: The Cult of Cults får vi lära oss mer om sekten, bland annat av tidigare anhängare och deras släkt. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green

Är Force Touch på gång till MacBook Pros Touch Bar?
Apple har hur som helst tagit patent på det

Patently Apple har grävt upp ett patent från Apple där företaget beskriver ett sätt att implementera så kallat "Force Touch" på MacBook Pros lilla pekskärm Touch Bar. Force Touch är något som Apple använder till MacBooks trackpads sedan 2015 och tidigare har använt i Apple Watch. Det fanns även till i iPhone där systemet gick under namnet "3D Touch". Både Force Touch på Apple Watch och 3D Touch till iPhone är numera skrotat. Force Touch till Touch Bar är tänkt att känna av hur hårt någon trycker på skärmen och då eventuellt reagera olika på det. Patentet som beskriver Force Touch till Touch Bar är från 2019. Det finns inga uppgifter om att Apple för tillfället faktiskt planerar att implementera Force Touch i Touch Bar. Ni hittar en skiss från patentet på illustrationen här nedanför. Tumnagel
39.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Det här är världens dyraste kaffe
Kostar 16 dollar per kopp

Världens dyraste kaffe kommer tydligen från Yemen och varför det kostar som det gör får vi reda på i det här klippet. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Trailer för Heaven's Gate: The Cult of Cults
Dokumentär om amerikansk domedagssekt

Heavenx27s Gate är namnet på en amerikansk domedagssekt som grundades 1974 och lades ned 1997. Medlemmar i sekten trodde att dess anhängare skulle hämtas från jorden av ett utomjordiskt rymdskepp och där få ett bättre liv. Den 24-26 mars 1997 begick 39 stycken medlemmar i sekten kollektivt självmord genom att äta pentobarbital och etanol samtidigt som de spanade in när kometen Hale–Bopp passerade jorden. I dokumentären Heavenx27s Gate: The Cult of Cults får vi lära oss mer om sekten, bland annat av tidigare anhängare och deras släkt. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green

Dee Dee - The One
Fredagsklassikern

Denna fredag behöver vi något som sätter ordentlig fart på pappen i högtalarna så därför kommer här Dee Dee med låten The One som 4 Clubbers har piffat upp lite. Den här är bara att maxa så mycket det går för att uppnå optimal effekt när ljudstrålarna strömmar genom era öronhålor. Bonusdunkadunka nedan. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Mjölk över hela världen
Gräddig kamelmjölk lät ju gott

I det här klippet från Food Insider får vi lära oss lite hur man använder mjölk på olika platser i världen. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Pojkbandet Bros återuppstår
Wille jublar

Tvillingarna Matt och Luke Goss bildade tillsammans med Craig Logan bandet Bros 1986. De blev Storbritanniens största pojkband och nu ska de göra comeback genom att släppa sitt första nya album på 30 år. Den nya plattan ska släppas någon gång nästa år. Gruppens största hits var When Will I Be Famous? som ni kan lyssna på här ovan, och I Owe You Nothing som ni har här nedan. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Foo Fighters minns sina 25 år tillsammans
Sköna tillbakablickar

I år har gänget i bandet Foo Fighters lirat tillsammans i 25 år. I den här videon minns de massa kul de gjort under åren och det är så där härligt och mysigt som man vill att det ska vara. Tumnagel
107kg
+
Bobby Green

Doftljus från Dunkin’ Donuts
Luktar kaffe

Dunkin’ Donuts öppnade sitt första café sitt första kafé 1948 i Quincy i Massachusetts. Då hette det dock Open Kettle och först 1950 döptes det om till Dunkinx27 Donuts. Idag finns det över 3100 stycken ställen. Våren 2014 öppnade man i Sverige men bara fyra år senare gick man i konkurs. Nu presenterar Dunkin’ tillsammans med Homesick Candles en ny kollektion med doftljus inspirerade av "America’s favorite all-day, everyday coffee since 1950". Ljusen ska alltså dofta nybryggt kaffe. Det finns två stycken att välja mellan - Original Blend och Old Fashioned och för ett får man betala 34 dollar. Tumnagel
76kg
+
Bobby Green

The Simpsons-inspirerade burgare
Binging with Babish fixar

Binging with Babish gästar The Burger Show för att laga till en omgång med The Simpsons-inspirerade burgare. Närmare bestämt handlar det om en av de mest ikoniska meme-burgarna i den tecknade historien - Steamed Hams. Bonusklipp nedan. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Plocka skräp när du är ute och hajkar
Uppmaning från Lundhags

Coronapandemien har gjort att fler spenderar tid i naturen vilket såklart alltid är trevligt. Dock är inte alla människor så smarta så på grund av detta har enligt Håll Sverige Rents senaste rapport även nedskräpningen i naturen ökat. Lundhags lanserar därför under Black Friday-helgen initiativet "Pliking with Lundhags" där de uppmanar folk att tillämpa "pliking" - picking up litter and hiking. Så är du ute i naturen och ser skräp som någon lämnat efter sig får du gärna plocka med dig det och lämna på korrekt ställe. Då blir naturen glad och du har gjort en god gärning. Lundhags kommer att lotta ut 100 stycken ryggsäckar av modellen Baxen 22 till de som deltar. För att göra detta taggar man en kompis på Lundhags Instagram och tar sedan ett kort på sig själv och sin påse med skräp samtidigt som man taggar #pliking. Tumnagel
131kg
+
Bobby Green

Tre drinkar på glögg!
Alternativt adventsmys

David Kringlund är en av mina favoriter på YouTube just nu, han gör riktigt trevligt material som inte bara är sprithyllande utan också bidrar med en massa kunskap. Och så är han inte så präktig utan det är viktigast att det blir gott, inte "rätt". Hur som helst så har han blandat till tre olika drinkar med glögg i. Den första är en New York Sour där man i princip har bytt ut bitter och rödvin mot glögg och den andra är en Chicago Fizz där portvinet har fått flytta på sig till förmån för glögg. Den tredje är en variant som jag måste testa, en Glögg Spritz. Helt enkelt en variant på Aperol Spritz men med glögg istället. Denna går utmärkt att göras alkoholfri dessutom, kanske med Codornius ekologiska alkofria. Tumnagel
117kg
+
Roger Åberg

Så tar Pharrell Williams hand om sin hy
Lär av mästaren

Pharrell Williams är 47 år gammal men ser ut som om han vore 27. Så vad är "hemligheten"? En av sakerna är att han är noga med att ta hand om sin hy, och här visar han oss sin dagliga rutin kring detta. En rutin han hållit på med i 20 år nu. Videon har han gjort för att göra reklam för sitt nylanserade hudvårdsmärke Humanrace. Tumnagel
64kg
+
Bobby Green

Ny klocka från Breitling
Tredje tillsammans med Kelly Slater

Det vi ser här är Breitlings senaste modell Superocean Heritage ’57 Outerknown. Det är den tredje klockan som skapats tillsammans med surflegendaren Kelly Slater. Man säger att klockan inspirerats av den coola och tillbakalutade livsstil som associeras med surfingvärlden i södra Kalifornien och Hawaii under 50- och 60-talet. Kommer i rostfritt stål eller i en begränsad upplaga med en 18 karats röd guldram. Priset är från 46.600 kronor. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green