Piratkopieringen verkar minska i USA
Oro för skadliga program och åtal är anledningen

PC /
Enligt en undersökning har piratkopieringen i USA minskat med nästan hälften på tre år. Från 2004 medgav 60 % av tillfrågade 18-åringar att de laddade ner musik och programvara, medan det 2007 bara var 36 procent som erkände detta.
De tre största orsakerna till att man laddar ner mindre är att man oroar sig för virus, rättsliga problem samt spyware, i den ordningen. Men antalet tillfrågade var inte många (1196 personer för att vara exakt) så tillförlitligheten är kanske inte den bästa.
Vad säger ni, hur upplever ni att er omgivning ställer sig till nedladdning? Har folk ändrat inställning under de senaste åren?
Frågan är om någon inser att vi kommer att serveras alltmer slätstruken musik som ett resultat av detta. Marginalerna krymper i industrin och som ett resultat kommer en ökad skepsis mot att signa artister som inte kan vara med på allsång på Skansen. Tack allihop.
Så du tror bra musiker lägger av och enbart dåliga musiker kommer finnas kvar eller hur fungerar din logik?
Vi har ju en ökad exponering av musiker t. ex myspace där ny musik kommer upp utan inblandning av stora musikjättar.
Dessutom är det väl knappast bara musik som piratkopieras? Spel, program o.s.v. Du tror att all mjukvara kommer bli sämre? Haha, du e lustig maximus.
Piratkopiering av musik är som radio för mig, om jag gillart köper jag det. Annars lyssnar jag ju ändå inte.
Förr var det nog så att man piratade för piratandets skull, minns t ex att jag hade lite fysikmodeleringsmjukvara som jag inte hade någon aning om hur det fungerade, men jag visste att det kostade över 30 000 att köpa.
Om jag spelade pc-spel skulle jag nog fortsätta pirata det tror jag. De är rätt dyra när de är nya.
Men när det gäller filmer har det nog också minskat. Mest för att man blivit lite kräsen och intresserad kanske. Om man ser fram emot en film vill man ju inte se den med sprakigt ljud och förstört ljus filmat på en biosalong i ryssland. Och när den kommer på dvd är ju frågan om det är värt att lägga ner några dagar på att få hem den och bränna och krångla när man ändå kan köpa den och ha den i sin samling (eller hyra om man tror den suger).
Så ja, det som laddas är väl mest amerikanska tv-serier.
Så om jag bodde i USA skulle jag nog inte pirata så mycket jag heller.
Jag ser det som test, för att veta att man inte köper något man inte har användning för. Vissa kanske tycker man då kan utnyttja alla testversioner som finns till de flesta produkter, men de är nästan alltid nerfade och viktiga funktioner är spärrade. Därför laddar jag ner, testar, om det är vad jag vill ha så köper jag det.
Däremot laddar jag ner film och serier, mer än någonsin. Och såvitt jag vet ökar det, med tanke på alla dataanalfabeter som finns som nu har lärt sig bittorrent.
2007 är det stt STORT brot att ladda ner.. speciellt i usa där bl.a MPAA är rätt seriösa, så man undviker nog med att säga att man laddar ner.
I Sverige tror jag nog att det bara ökar och ökar och ökar... Jag har under min livstid hafft 2 kompisar som köpte alla spel/filmer, en av dem har jag fått att börja ladda ner alla spel han behöver (även om han ännu köper spel ibland, speciellt för konsoller).
Ni har väl sett dendära filmen då när killen försökte anmäla sig själv för piratkopiering någongång i början av 2000 talet, var han än ringde, ingen brydde sig.
USA är fett stort, västkust och östkust är helt olika och i mitten.. ska vi inte ens tala om.
Konstig ickenyhet egentligen. Piratkopiering är enbart av godo för det ger fingervisningar om vad konsumenten vill ha och skapar en marknad där köparen bestämmer. Något annat än det är faktiskt helt sinnessjukt. Se bara på itunes och deras butik, det går ju sjukt bra. Utan piratkopiering hade vi inte kunnat ladda ner skivor för så små summor.
Samma sak kommer hända med spel och programvaror. Men de stora corporatejättarnas ägare vill ju självklart att en nedladdnign ska kosta lika mycket som en förpackad producerad DVDbundle. DET är också sinnessjukt. Marknaden ska styras av köparna!
Skrev jag någonting om mjukvara? Nej just det. Men när du ändå tar upp det: På ett sätt hindrar nämligen piratkopiering den hälsosamma konkurensen. Ett exempel är små kids som sitter med fetaste MS Office, fetaste Adobe CS osv. Hur kan andra tillverkare av mer konsumentinriktad och billigare mjukvara tävla med gratisprylar? Den här bortskämda allt-ska-vara-gratis-mentaliteten är inte fri från sidoeffekter. Jämför med Windows väg till absolut monopol som mjukvaruplattform, alla upplevde Windows som någonting gratis eftersom det ingick i priset när man köpte en dator. Därför var det ingen som brydde sig om alternativen från t.ex. OS/2, NeXT eller BeOS.
Det finns en hel värld av freeware och open source som gynnas av fler användare som inte behöver betala något. Så länge som alla laddar ner crackade 10000-kronors mjukvara istället så hotas det frivilliga arbetet.
Jag tycker att det är ganska korkat prata om film/musik på samma sätt som mjukvara. Det finns inte direkt någon motsvarighet till open source som bygger på frivilligt arbete. Talang är en bristvara och därför är det naturligt att det finns en marknad där de som säljer vill ta betalt för sina investeringar. Eller tror du att löner, studiotid, mix, mastering och artwork är gratis? Alternativet är sponsrad musik där näringslivet betalar för att folk kan få lyssna på musik som rimmar med deras märkesimage. Eller att pappa staten betalar artister för deras uppehälle och produktion. Vill du att en Ulvskog eller Adelson ska välja vilken musik som är okej?
Så länge som det finns gratisprylar kommer det minska investeringsviljan. Oavsett hur billig musik, film och spel blir så kommer folk ladda ner gratis istället för att köpa för tio kronor.
"Eller tror du att löner, studiotid, mix, mastering och artwork är gratis?"
I och med utvecklingen av hemelektronik och mjukvara är det mycket billigare nu att fixa till musiken själv. Visst, det är inte gratis men tillräckligt billigt för att de flesta musikintresserade skulle kunna skaffa rätt ok utrustning.
Men för min del är det mest tv-serier idag. Musik får man tag på gratissajter (remix64), spelen hinnar man inte med idag (men man håller sig uppdaterad på spelsajter), och porr...ähhh.. porr är en svår kategori då det är svårt att veta om det är olagligt eller inte.