m

Piratkopieringen verkar minska i USA
Oro för skadliga program och åtal är anledningen

Piratkopieringen verkar minska i USA
PC /

Enligt en undersökning har piratkopieringen i USA minskat med nästan hälften på tre år. Från 2004 medgav 60 % av tillfrågade 18-åringar att de laddade ner musik och programvara, medan det 2007 bara var 36 procent som erkände detta.

De tre största orsakerna till att man laddar ner mindre är att man oroar sig för virus, rättsliga problem samt spyware, i den ordningen. Men antalet tillfrågade var inte många (1196 personer för att vara exakt) så tillförlitligheten är kanske inte den bästa.

Vad säger ni, hur upplever ni att er omgivning ställer sig till nedladdning? Har folk ändrat inställning under de senaste åren?

37.0°
0

Piratkopieringen verkar minska i USA

Oro för skadliga program och åtal är anledningen

RSS 19 kommentarer till artikeln
furis
Jag tror istället att man inte vill gå ut offentligt med att man laddar ner copyright-skyddat material, det är ju som att fråga om de kör fort och varför det undviker det etc etc.
av furis, onsdag 23 maj 2007 kl 10:00
Allaz
Så hur många frågade man 2004? Om det var 1196 personer då också, så var 60 personer ganska lite... eller? ;)
av Allaz, onsdag 23 maj 2007 kl 10:22
Redglittercoffin
De flesta jag känner mellan 20 och 30 har svårt att förstå varför man skulle betala för någonting man kan få gratis. Jag kan inte riktigt se något slut på den utvecklingen.

Frågan är om någon inser att vi kommer att serveras alltmer slätstruken musik som ett resultat av detta. Marginalerna krymper i industrin och som ett resultat kommer en ökad skepsis mot att signa artister som inte kan vara med på allsång på Skansen. Tack allihop.
av Redglittercoffin, onsdag 23 maj 2007 kl 10:44
Anders Magnusson
Allaz: Siffran 60 skulle vara följt av ett litet procenttecken som tyvärr trillade bort i farten. Nu åtgärdat.
av Anders Magnusson, onsdag 23 maj 2007 kl 10:56
bombastian
Redglittercoffin

Så du tror bra musiker lägger av och enbart dåliga musiker kommer finnas kvar eller hur fungerar din logik?

Vi har ju en ökad exponering av musiker t. ex myspace där ny musik kommer upp utan inblandning av stora musikjättar.

Dessutom är det väl knappast bara musik som piratkopieras? Spel, program o.s.v. Du tror att all mjukvara kommer bli sämre? Haha, du e lustig maximus.

Piratkopiering av musik är som radio för mig, om jag gillart köper jag det. Annars lyssnar jag ju ändå inte.
av bombastian, onsdag 23 maj 2007 kl 10:56
panci
Jag laddar ner betydligt mindre nu än vad jag gjorde för en 4-5 år sedan. Men det beror nog mest på att jag nu har arbete och har råd att köpa det jag vill ha. Nu är det mest tv-serier som snurrar i bittorrent klienten.
av panci, onsdag 23 maj 2007 kl 11:43
Val
Jag kollade igenom min programlista i datorn lite snabbt förra veckan och konstaterade till min förvåning att jag faktiskt har ordentliga licenser till allt. Ganska stor skillnad från för fyra år sedan när jag konstaterade att jag inte hade ordentliga licenser till något program alls.

Förr var det nog så att man piratade för piratandets skull, minns t ex att jag hade lite fysikmodeleringsmjukvara som jag inte hade någon aning om hur det fungerade, men jag visste att det kostade över 30 000 att köpa.

Om jag spelade pc-spel skulle jag nog fortsätta pirata det tror jag. De är rätt dyra när de är nya.

Men när det gäller filmer har det nog också minskat. Mest för att man blivit lite kräsen och intresserad kanske. Om man ser fram emot en film vill man ju inte se den med sprakigt ljud och förstört ljus filmat på en biosalong i ryssland. Och när den kommer på dvd är ju frågan om det är värt att lägga ner några dagar på att få hem den och bränna och krångla när man ändå kan köpa den och ha den i sin samling (eller hyra om man tror den suger).

Så ja, det som laddas är väl mest amerikanska tv-serier.
Så om jag bodde i USA skulle jag nog inte pirata så mycket jag heller.
av Val, onsdag 23 maj 2007 kl 12:33
RaXha
Som "erkände"? det behöver ju inte direkt betyda att dom faktiskt talar sanning :P lika stor chans att dom bara är mer försiktiga med vem dom berättar det för :P
av RaXha, onsdag 23 maj 2007 kl 15:36
bombastian
Jag laddar ner allt (först).

Jag ser det som test, för att veta att man inte köper något man inte har användning för. Vissa kanske tycker man då kan utnyttja alla testversioner som finns till de flesta produkter, men de är nästan alltid nerfade och viktiga funktioner är spärrade. Därför laddar jag ner, testar, om det är vad jag vill ha så köper jag det.

Däremot laddar jag ner film och serier, mer än någonsin. Och såvitt jag vet ökar det, med tanke på alla dataanalfabeter som finns som nu har lärt sig bittorrent.
av bombastian, onsdag 23 maj 2007 kl 15:38
herr_wcanka
Om nu folket vill ladda ner tycker jag man ska få göra det. Det är ju inte nedladdningen det är fel på utan att de som idag tjänat pengar på att vara konservativa inte vill ändra på systemet. Jag gissar att pengarna kommer att rulla in till dem som kan servera nedladdning i hög hastighet och kvalitet samt brett urval till en rimlig kostnad. Därför är ju joost ett intressant projekt.
av herr_wcanka, onsdag 23 maj 2007 kl 17:30
emoless
2004 fatta inte alla ännu att piratkopiering kan leda till seriösa koncekvenser och det var nästintill helt öppet at snacka om att man laddar ner olagligt.

2007 är det stt STORT brot att ladda ner.. speciellt i usa där bl.a MPAA är rätt seriösa, så man undviker nog med att säga att man laddar ner.
I Sverige tror jag nog att det bara ökar och ökar och ökar... Jag har under min livstid hafft 2 kompisar som köpte alla spel/filmer, en av dem har jag fått att börja ladda ner alla spel han behöver (även om han ännu köper spel ibland, speciellt för konsoller).

Ni har väl sett dendära filmen då när killen försökte anmäla sig själv för piratkopiering någongång i början av 2000 talet, var han än ringde, ingen brydde sig.
av emoless, onsdag 23 maj 2007 kl 20:52
emoless
Shit va stavfel... än en gång, nått som alla redan har sagt tidigare...
av emoless, onsdag 23 maj 2007 kl 20:54
Mmkk
Har en känsla av att skribenten inte har läst särskilt mycket statistik. Det finns ingen möjlighet att avgöra om stickprovet om 1196 observationer är tillräckligt eller inte för att vara statistisk signifikant utan att känna till underlagets varians. Men tumregelmässigt skulle ett stickprov om litet över 1000 personer helt klart räknas som stort.
av Mmkk, torsdag 24 maj 2007 kl 00:03
bombastian
Att göra en sådan undersökning i ett land som USA (och då göra det med 1000pers) är ju lika effektivt som att intervjua dagisbarn om hemförsäkringar.

USA är fett stort, västkust och östkust är helt olika och i mitten.. ska vi inte ens tala om.

Konstig ickenyhet egentligen. Piratkopiering är enbart av godo för det ger fingervisningar om vad konsumenten vill ha och skapar en marknad där köparen bestämmer. Något annat än det är faktiskt helt sinnessjukt. Se bara på itunes och deras butik, det går ju sjukt bra. Utan piratkopiering hade vi inte kunnat ladda ner skivor för så små summor.
Samma sak kommer hända med spel och programvaror. Men de stora corporatejättarnas ägare vill ju självklart att en nedladdnign ska kosta lika mycket som en förpackad producerad DVDbundle. DET är också sinnessjukt. Marknaden ska styras av köparna!
av bombastian, torsdag 24 maj 2007 kl 11:02
Redglittercoffin
Bombastian: Jag har inte påstått att bra musiker lägger av. Jag talar om en utveckling som redan existerar. Det blir en allt större och större risk att signa artister. Då letar man efter grejer som "garanterat säljer."

Skrev jag någonting om mjukvara? Nej just det. Men när du ändå tar upp det: På ett sätt hindrar nämligen piratkopiering den hälsosamma konkurensen. Ett exempel är små kids som sitter med fetaste MS Office, fetaste Adobe CS osv. Hur kan andra tillverkare av mer konsumentinriktad och billigare mjukvara tävla med gratisprylar? Den här bortskämda allt-ska-vara-gratis-mentaliteten är inte fri från sidoeffekter. Jämför med Windows väg till absolut monopol som mjukvaruplattform, alla upplevde Windows som någonting gratis eftersom det ingick i priset när man köpte en dator. Därför var det ingen som brydde sig om alternativen från t.ex. OS/2, NeXT eller BeOS.

Det finns en hel värld av freeware och open source som gynnas av fler användare som inte behöver betala något. Så länge som alla laddar ner crackade 10000-kronors mjukvara istället så hotas det frivilliga arbetet.

Jag tycker att det är ganska korkat prata om film/musik på samma sätt som mjukvara. Det finns inte direkt någon motsvarighet till open source som bygger på frivilligt arbete. Talang är en bristvara och därför är det naturligt att det finns en marknad där de som säljer vill ta betalt för sina investeringar. Eller tror du att löner, studiotid, mix, mastering och artwork är gratis? Alternativet är sponsrad musik där näringslivet betalar för att folk kan få lyssna på musik som rimmar med deras märkesimage. Eller att pappa staten betalar artister för deras uppehälle och produktion. Vill du att en Ulvskog eller Adelson ska välja vilken musik som är okej?

Så länge som det finns gratisprylar kommer det minska investeringsviljan. Oavsett hur billig musik, film och spel blir så kommer folk ladda ner gratis istället för att köpa för tio kronor.
av Redglittercoffin, torsdag 24 maj 2007 kl 11:42
spanarn
Nu gällde detta program, men för musik är det bara bar för utbudet och kvalitén, musiker kommer att skapa bra musik ändå utan hjälp av enorma skivbolag, fast utan eventuella restriktion eller förutfattade meningar om målgruppen.
av spanarn, fredag 25 maj 2007 kl 14:42
bällah
Noooooooooo
av bällah, fredag 25 maj 2007 kl 23:51
bugmenot
Redglittercoffin: Du påstår alltså att skivbolag förr i tiden gav ut artister som de inte trodde skulle sälja? Ta en titt på verkligheten innan du öppnar käften.
"Eller tror du att löner, studiotid, mix, mastering och artwork är gratis?"
I och med utvecklingen av hemelektronik och mjukvara är det mycket billigare nu att fixa till musiken själv. Visst, det är inte gratis men tillräckligt billigt för att de flesta musikintresserade skulle kunna skaffa rätt ok utrustning.
av bugmenot, söndag 27 maj 2007 kl 13:38
Feark
Som sagt, alla bör ha laddat ned något såkallat olagligt, vilket betyder att man inte behöver fortsätta med det. Får testa och se vad man tycker liksom.
Men för min del är det mest tv-serier idag. Musik får man tag på gratissajter (remix64), spelen hinnar man inte med idag (men man håller sig uppdaterad på spelsajter), och porr...ähhh.. porr är en svår kategori då det är svårt att veta om det är olagligt eller inte.
av Feark, söndag 27 maj 2007 kl 19:05
Kommentera artikelnHyundai visar upp roboten DAL-e
Ska visa upp bilar i deras showroom

Hyundai har visat upp en robot som man kallar för DAL-e ("Drive you, Assist you, Link with you-experience") vilken är tänkt att ta hand om kunder som besöker deras showroom i Sydkoreas huvudstad Seoul. DAL-e är bland annat försedd med ansiktsigenkänning och kan påminna kunder om att de måste ha munskydd på sig när de går in Hyundais bilbutik. Förutom det så är den försedd med en språkmodul som gör att den ska kunna föra någon slags konversation med potentiella kunder. Roboten är även försedd med en pekskärm på sitt huvud där den kan visa upp mer information om de Hyundai-modeller som den potentiella kunden kan tänkas vara intresserad av. DAL-e-roboten i Hyundais showroom i Seoul fungerar som ett slags pilotprojekt. Skulle det visa sig framgångsrikt så hoppas Hyundai kunna rulla ut fler DAL-e:s i andra av Hyundais och KIA:s showrooms runt om i världen. Tumnagel
37.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Trailer för svensk dokumentär om drönare
Finns på AppleTV och Amazon Prime Video

Många tror att drönare i framtiden. En del tror att vi kommer att använda dem för att flyga till jobbet med medan andra tänker att de kan hjälpa till vid byggen, olyckor eller för att ta bort ogräs med laser. I den svenska dokumentären Framtidens drönare får vi lära oss lite mer om de flygande tingen. Filmen går att se på AppleTV och Amazon Prime Video. Tumnagel
37.7°
+
Bobby Green
0

Stardew Valley 1.5 några veckor bort på konsol
Uppdateringen har lämnats in för certifiering

I december släpptes stora 1.5-patchen till Stardew Valley som lägger till massvis med godsaker till det urhärliga spelet. När konsolversionen skulle få uppdateringen har varit okänt, men nu har utvecklaren ConcernedApe att han lämnat in uppdateringen för certifiering hos Sony, Microsoft och Nintendo och att releasen av den kommer ske så snabbt uppdateringen får tummen upp. Specifikt när detta händer är okänt, men det verkar som att den kommer släppas antingen den här veckan eller nästa. Stardew Valley 1.5 kommer med en rad förbättringar som bland annat splitscreen när man lirar lokal multiplayer, nya startinställningar, nya folk att träffa med egna unika händelser, renovering av hus och massvis med smått och gott. När det kommer till Stardew Valley till Playstation 4 här i Europa verkar det fortfarande vara lite struligheter. Spelet går inte att köpa, men spelare som äger spelet sedan innan kan lira som vanligt. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Spotify släpper fler ljudböcker
Lyssna på Frankenstein, Great Expectations och annat

Spotify verkar sugna på att ge sig in på marknaden för ljudböcker och släpper nu nio klassiska böcker i ljudboksformat på sin tjänst. Det handlar om böcker som Mary Shelleys Frankenstein, Charles Dickens Great Expectations och Charlotte Brontes Jane Eyre skriver Hollywood Reporter. Spotify släppte redan förra året en ljudboksversion av den första Harry Potter-boken som då lästes in av diverse kändisar. De ljudböcker som Spotify nu släpper är inlästa på engelska men kommer att finnas tillgängliga på alla Spotifys marknader. Tumnagel
36.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Volvos XC40 P8 Recharge är dyr, kvick och lovande
Men långt ifrån perfekt

Volvo XC40 har funnits i några år nu och är rätt vanlig på våra vägar, det är ju trots allt en Volvo. Den lite udda designen har i alla fall nått in i mitt hjärta och är en skön mix av lite udda utan att vara för konstig. Nu har den kommit i en helt elektrisk variant och den spontana känslan när man hoppar in och kör iväg är faktiskt kärlek. Har man nyckeln i fickan, vilket man lär ha om man har lyckats öppna dörren, så är det bara att lägga i D-läget och köra iväg. Du behöver inte starta bilen, faktum är att det där lilla fina reglaget för att starta en Volvo som har funnits sedan senaste XC90 hade premiär nu är borta. Det går alltså inte att sätta på eller stäng av bilden manuellt. Eller det går att stänga av, men det är en fyra-fem klick bort så Volvo vill verkligen inte att man ska göra det. Tumnagel
37.9°
+
Roger Åberg
0

Med Syncc kan du lyssna på Spotify tillsammans med andra
Sociala medie-tjänst som kretsar runt musik

Syncc är en ny svenskutvecklad tjänst där användare kan lyssna på olika låtlistor från Spotify tillsammans samtidigt som de chattar om det eller annat. Med Sync är det möjligt för användare att hoppa in i publika rum som andra användare skapat och lyssna på samt kommentera musiken som spelas där. Användare kan även skapa sina egna rum till vilka de kan bjuda in andra för att lyssna. Det går att skapa rum baserat på spellistor man redan lagrat på Spotify eller så kan man skapa helt nya låtlistor direkt i rummet. Syncc finns i dagsläget bara till iOS men en klient till Android verkar vara på gång av tjänstens startsida att döma. När en sådan kan dyka upp finns det dock ingen information om. Tumnagel
36.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Mitsubishi är ute och sladdar med nya Outlander
Har premiär den 16 februari

En ny Mitsubishi Outlander är på väg och den 16 februari kommer tillverkaren att lätta på skynket. Innan dess visar man lite av vad bilen klarar av. Lead engineer i projektet som ironiskt nog heter Kentaro Honda säger följande: "We took everything we know about on- and off-road driving from the rally experiences to apply the latest Super-All Wheel Control technology in our newly developed platform. We also specifically developed a new drive mode selector to provide confident driving at all times and in all weather conditions. We hope that many customers will have great experiences with the enhanced driving performance of the all-new Outlander." Tumnagel
37.2°
+
Bobby Green
0

Huvudkaraktär anlitad till Witcher-prequeln Blood Origin
Jodie Turner-Smith ska spela kämpe

Vi kommer som känt få en hel del Witcher-relaterat via Netflix i framtiden. Inte nog med att serien om Geralt av Rivia kommer fortsätta ett bra tag, utan Witcher-världen kommer byggas ut med anime-serien The Witcher: Nightmare of the Wolf samt The Witcher: Blood Origin. Man har nu börjat rekrytera folk till den sistnämnda serien och Jodie Turner-Smith kommer spela kämpen Élie, som bestämmer sig för att lämna stridandete bakom sig, men på grund av händelser måste ta upp svärdet än en gång. The Witcher: Blood Origin kommer bestå av sex avsnitt och berättelsen kommer utspela sig 1200 år innan händelserna i The Witcher-serien. I den nya serien kommer vi få reda på häxkarlarnas ursprung samt få reda se händelseförloppet som ledde till Conjunction of the Spheres, vilket var katalysatorn för alla monsterbekymmer i världen. När The Witcher: Blood Origin har premiär är för tillfället okänt, men det lär dröja något år. Tumnagel
39.1°
+
André Stray
0

2030 ska Boeings flygplan flygas med hållbart bränsle
Bränsle som tillverkas av växter, sopor eller annat

Boeing skriver i ett pressmeddelande att deras flygplan någon gång runt 2030 ska flygas på hållbart bränsle vilket ska leda till mindre koldioxidutsläpp från bränslet som används i flygplanen. Det ska handla om biobränsle som kan tillverkas av till exempel vegetabilisk olja, olika djurfetter, spillprodukter från jord- ochs skogbruk samt hushållssopor. Exakt vilken eller vilka typ av biobränslen Boeing har tänkt att använda i sina framtida flygplan framgår inte. 2018 testade Boeings att flyga en Boeing 777:a med 100 procent biobränsle. Detta var något man gjorde under sitt så kallade ecoDemonstrator-program och det ska ha varit första gången någonsin ett flygplan i kommersiell trafik flög med biobränsle utan något traditionellt bränsle i blandningen. ecoDemonstrator är Boeings testprogram för att skapa mer bränslesnåla och tystare flygplan. Ni hittar en introduktion till detta ovan och ett lite längre klipp om programmet här nedanför. Tumnagel
45.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Tut i luren - WWF Sverige firar 50 år
Uppmärksammas med kampanj för vår miljö

I år var det 50 år sedan WWF i Sverige drog igång och detta kommer organisationen uppmärksamma under året med lite olika kampanjer. Redan nu har man släppt en kampanj med titeln "Är du med?" där man uppmanar alla som kan att bidra med olika små grejer för att vi tillsammans ska kunna skapa bättre framtida förutsättningar för både oss själva och djuren på vår planet. På kampanjens webbplats kan besökare välja bland 50 olika alternativ som kan förbättra miljön och även läsa mer om vad dessa innebär. Ni hittar kampanjfilmen för "Är du med" här ovanför och själva kampanjen hittas på länken nedan. Tumnagel
42.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Microsoft hånar Apples Touch Bar i ny reklamfilm
Jämför Microsoft Surface Pro 7 med en Macbook Pro

Här är en reklamfilm från Microsoft för Surface Pro 7 där man av någon anledning jämför denna med Apples premium-laptop Macbook Pro, en jämförelse som i de flesta andras ögon med stor sannolikhet skulle sluta med Macbook Pro som vinnare. I reklamfilmen framhåller dock Microsoft att Surface Pro 7 är alternativet man borde föredra framför MacBook Pro. Detta motiverar man bland annat med att Surface Pro 7 har en fullstor pekskärm med tillhörande stylus medan MacBook Pro bara har en liten fjuttig pekskärm i form av den så kallade Touch Bar på Macbook Pros tangentbord. Vidare tycker Microsoft att Surface Pro 7 är bättre då den har ett löstagbart tangentbord och att en Surface Pro 7 är betydligt mycket billigare än vad en Macbook Pro är. Jag förstår givetvis tanken bakom reklamfilmen men jag har väldigt svårt att se att någon på allvar skulle välja mellan att köpa en Microsoft Surface Pro 7 och en Macbook Pro då det är datorer som jag kan tycka spelar i två helt olika divisioner. Tumnagel
32.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Google-appar slutar fungera på ocertifierade enheter
Messages och Duo kommer inte vara tillgängliga efter 31 mars

Google har meddelat att företagets appar Messages och Duo kommer kräva vissa säkerhetskrav från och med 31 mars. Mer specifikt kommer telefoner som inte är kopplade till säkerhetsfunktionen Google Play Protect inte längre kunna köra Messages och Duo. Detta kommer till stor del drabba enheter från Huawei och Honor som kör Huawei Mobile Services i stället för Google-tjänsterna. Tidigare har det gått att använda apparna på Huawei och Honors enheter genom att sideloada apparna, men från och med 31 mars så kommer detta inte längre vara möjligt. Tumnagel
37.0°
+
André Stray
0

I Systembolagets nya butik kan du köpa kyld öl
Alkoholfri på tapp

I köpcentret Nordstan som ligger i Göteborg har Systembolaget nu öppnat en specialbutik som man döpt till Ölstudion by Systembolaget. Här ska man erbjuda runt 500 stycken nya ölsorter ur det tillfälliga sortimentet och en hel del lokala öl. Kronan på verket är dock att du kan få kyld öl på tapp. Men inte i ett glas som du kan mingla runt med, och inte med alkohol i. Istället handlar det om att personal i butiken tappar upp alkoholfri öl på glasflaska som du sedan kan ta med dig hem, eller dricka på stan om du skulle känna för det. Butiken är ett test som kommer att pågå under tre års tid. Om det hela faller väl ut kan denna typ av butik dyka upp på fler ställen. Tumnagel
124kg
+
Bobby Green

Förnybar energi störst under 2020 för elektricitet i EU
Sol, vind och vatten är det bästa som vi vet

Enligt en rapport från tankekedjan Ember och Agora Energiewende så stod förnybara energikällor för den största delen av den elektricitet som producerades i EU under 2020. Det är första året någonsin som förnybara energikällor står för mer av elproduktionen än fossila energikällor i EU under ett år. Enligt den senaste rapporten från Ember så stod förnybara energikällor, som till exempel sol, vind och vattenkraft, för 38% av elproduktionen i EU. Det kan jämföras med de 37% som elektricitet producerad från fossila källor stod för i EU under 2020. Vidare framkommer det i rapporten att el producerad från sol- och vindkraft har dubblerats i EU sedan 2015 medan el producerad från fossila källor har minskat. Bara under förra året minskade el producerad från kolkraftverk med 20 procent och 2020 stod kol för 13 procent av den el som producerades i EU. Tumnagel
60.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

En närmare titt på Superformance Shelby CSX 9000
Modern tolkning av Shelby Daytona till salu

En original Shelby Daytona är väldigt sällsynt och extremt dyr om du nu skulle lyckas få tag i en. Men älskar man designen och vill ha en sån här bil, och inte är rädd för replikor, kan Superformance sedan ett gäng år tillbaka hjälpa dig med detta. Här får vi en titt på deras Shelby CSX 9000 från 2010 som sportar den klassiska designen över ett modernt chassi. Bilen som har runt 1500 mil på mätaren är just nu till salu på Bring a Trailer och i skrivande stund är budet uppe i 120.000 dollar. Tumnagel
39.8°
+
Bobby Green
0

Dubai i Hitman 3 klarad på 8 sekunder
Snärtigt aim!

När jag reccade Hitman 3 tog det runt en timme för mig att klara banorna och om man räknar med alla gånger jag loadade sparfiler så lär tiden öka ordentligt. Tydligen är jag en riktigt sopa då första banan Dubai går att klara på åtta sekunder. I alla fall om man är den svenska streamern Goron. Tumnagel
44.8°
+
André Stray
0

De olika varianterna av Samsung S21 genomgår prestandatest
Är Snapdragon eller Exynos vassast?

Samsung Galaxy S21-serien presenterades nyligen och i vanlig ordning erbjuds telefonen med olika systemkretsar beroende på var de säljs. I Sverige har vi endast tillgång till versionen med Samsungs egna Exynos 2100 och i USA får köpare lägga vantarna på en annan variant med Snapdragon 888. Samsung själva hävdar om och om igen att det inte är någon skillnad rent prestandamässigt mellan de olika versionerna, men detta har motbevisats om och om igen i både prestandatester och batteritester där Snapdragon-varianten fått bättre resultat. Men hur ser läget ut med de olika versionerna av S21 Ultra? Jo, det får vi reda på i videon ovan från Speed test G. Resultatet är detta: Snapdragon-versionen tar sig igenom testet först och presterar bättre än Exynos-varianten när det kommer till grafikrendering och processer där både CPU och GPU får arbeta, medan Exynos-versionen presterar lite bättre på CPU-fronten. Tumnagel
36.2°
+
André Stray
0

Ford börjar dela med sig av insamlad olycksstatistik
Till andra biltillverkare

Ford delar nu med sig av data kring användares bilar till andra biltillverkare. Det handlar exempelvis om saker som hur många gånger en airbag har lösts ut, hur ofta folk använder dimljus och om nödbromssystemet har aktiverats. Tanken med delningen av olycksstatistiken är att ge mer uppmärksamhet kring vad som orsakar olyckorna. I förlängningen kan information även göra så att blåljuspersonal blir mer medvetna om vad som händer vilket i sin tur skulle kunna korta responstiden för när väl olyckan är framme. Initiativet kallas för Data for Road Safety och så här säger Peter Geffers som är chef över uppkopplade bilar hos Ford: "Road-safety data sharing ecosystems are more effective the more vehicles and telematics sources they include. Extending the benefits of this technology to those who do not drive Ford cars represents a significant step forwards." Tumnagel
51.3°
+
Bobby Green
0

Därför är Stockholm så kreativt
Intervju med tre internationella talanger

Det sägs att Stockholm är en av de mest kreativa och innovativa platserna i världen. Staden producerar flest "unicorns" per capita efter Silicon Valley och rankas av generation Z som en av de mest intressanta bland drömdestinationer. Varför är det på detta viset? I den korta filmen The Secret Formula of Stockholm söker man efter hemligheten bakom stadens kreativitet genom att intervjua tre internationella talanger som bor i staden. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

I Systembolagets nya butik kan du köpa kyld öl
Alkoholfri på tapp

I köpcentret Nordstan som ligger i Göteborg har Systembolaget nu öppnat en specialbutik som man döpt till Ölstudion by Systembolaget. Här ska man erbjuda runt 500 stycken nya ölsorter ur det tillfälliga sortimentet och en hel del lokala öl. Kronan på verket är dock att du kan få kyld öl på tapp. Men inte i ett glas som du kan mingla runt med, och inte med alkohol i. Istället handlar det om att personal i butiken tappar upp alkoholfri öl på glasflaska som du sedan kan ta med dig hem, eller dricka på stan om du skulle känna för det. Butiken är ett test som kommer att pågå under tre års tid. Om det hela faller väl ut kan denna typ av butik dyka upp på fler ställen. Tumnagel
124kg
+
Bobby Green

Tut i luren! Idag är det National Irish Coffee Day!
Passar bra i kylan

Förutom slantar på kontot är det idag även National Irish Coffee Day. Irish Coffee är en alkoholhaltig kaffedrink som består av irländsk whiskey, socker, varmt kaffe och vispgrädde. Känns ju perfekt att sörpla på i vinterkylan som ligger över landet just nu. Gillar man inte kaffe kan man ju alltid byta ut detta mot ännu mer whiskey. Tumnagel
98kg
+
Bobby Green

Hemglass lanserar Sandwich Semla
Börjar säljas idag

En del menar att man bara får äta semlor på Fettisdagen som i år inträffar på tisdag den 16 februari. Men så är det ju inte såklart och semlor brukar dyka upp ungefär på nyårsdagen eller i närheten i alla fall. Varje år är det många som försöker vara lite kreativa kring semlan och presentera den i nya versioner, även om originalet alltid är bäst. Nu presenterar Hemglass en version och det är Sandwich Semla. Här har vi två stycken kex med kardemummasmak och mellan dessa ligger det gräddglass med smak av semla och rippel som ska ha smak av mandelmassa. Låter ju inte alls så dumt faktiskt. Ska finnas i Hemglassbilarna från och med idag så ni vet vad ni ska göra när ni hör den klassiska signalen plinga utanför er bostad. Tumnagel
132kg
+
Bobby Green

Ny galen klocka från MB&F
Skulle du vilja ha den här på handleden?

MB&F har gjort sig kända för sina knasiga klockor och den nya modellen HM9-SV är sannerligen inget undantag. Den här är en vidareutveckling av modellen Horological Machine N°9 som släpptes 2018 och inspirationen till den kommer från bil och flygdesign från 40- och 50-talet. Det här är första gången som man kan se alla de interna delarna från alla sidor och varje klocka ska ta 350 timmar att få ihop. Endast 20 stycken exemplar kommer att tillverkas och för att bli ägare till en får du snällt hosta upp 440.000 dollar. Läs mer om klockan på länken nedan. Tumnagel
46kg
+
Bobby Green

unemployedwineguy testar Aviation gin
Ryan Reynolds-ginen

Skådespelaren Ryan Reynolds har många strängar på sin lyra. En av dem är hans ginmärke Aviation Gin som unemployedwineguy recenserar i följande video. Jag har själv avverkat en flaska och mitt betyg är att det är bra bas-gin att ha hemma i skåpet. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green

Vice träffar mannen bakom All Gas No Brakes
Andrew intervjuar "intressanta" amerikaner

Om ni har hängt på internet de senaste åren finns det chans att ni någon gång har sett något från Andrew Callaghans YouTubekanal All Gas No Brakes. På denna kanal åker han omkring i USA och intervjuar folk och spanar in olika kulturer. Den gemensamma nämnaren är att folket han träffar väldigt ofta har väldigt starka åsikter om olika saker som alla i hela världen kanske inte håller med om. Det är mycket MURICA och liknande. Nu den senaste tiden har det även, inte helt oväntat, handlat mycket om pandemin. Vice har träffat Andrew i South Dakota där han spanade in en årlig motorcykelträff som innehöll en hel del intressanta personer. Bonusklipp och kanalens första klipp nedan. Tumnagel
113kg
+
Bobby Green

Med Balldo kan du ha sex med pungen
Aj?

I och med att man följer massvis med olika medier för att hitta saker att skriva om så hittar man ibland lite underliga produkter. Som Balldo, till exempel. Det är en sexleksak användaren trär över sin pung och som gör att du kan penetrera din partner med pungen. Balldo är gjord i mjuk silikon med en inre kärna som håller hela paketet stabilt även när man stöter på rejält. Håligheten för pungen ska vara stor nog att passa majoriteten av testiklarna, vilket är bra antar jag. Balldo är för tillfället i prototypfas, men räds icke äventyrliga sexentusiaster! En crowdfundingkampanj kommer dra igång inom kort och årets sextjofräs kommer ni möjligtvis kunna lägga vantarna på någon gång i framtiden. Eller inte alls. Det beror väl helt på hur bra det går för gänget att samla ihop kosing. I videon nedan, som ni troligtvis inte kan ses här på på grund av Youtubes nya åldersrestriktioner, kan ni se hur det hela fungerar. Tumnagel
38.9°
+
André Stray
0

Snart kan du hyra barnkläder från Arket
Kommer kosta 19,50 euro i månaden

På torsdag den 28 januari drar Arket igång en ny grej och det är att man kommer börja hyra ut barnkläder. Det hela sker i samarbete med e-handelsbolaget Circos som sedan tidigare riktat in sig på prenumeration och uthyrning av kläder. Tjänsten kommer att kosta 19,50 euro per månad och kunden kan därefter antingen välja ett färdigt klädpaket eller plocka fritt bland utbudet. Bonusklipp nedan. Tumnagel
101kg
+
Bobby Green

Marc et Claude - I Need Your Lovin'
Fredagsklassikern

Fredag igen och dags att veva igång helgen med lite härlig musik. Denna vecka dyker vi in i en riktigt mysig tranceklassiker skapad av den tyska duon Marc et Claude - I Need Your Lovinx27. Låten släpptes år 2000 och samplar The Korgis låt Everybodyx27s Got To Learn Sometime. Bonusklipp nedan. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green

Nat gör lite kyckling i ugn
Och svär en hel del

I sitt senaste klipp gör Nat en kyckling i ugn samtidigt som han svär som bara den, som vanligt. Tumnagel
76kg
+
Bobby Green

Ny singel från Billie Eilish
Tillsammans med Rosalía

Här har vi låten Lo Vas A Olvidar som är ett samarbete mellan Billie Eilish och Rosalía. Tumnagel
74kg
+
Bobby Green