38 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Priserna på bärbara datorer kan öka i år
Billiga datorer ersätts av mobiltelefoner och surfplattor

Priserna på bärbara datorer kan öka i år

Efterfrågan på billiga datorer minskar på grund av det ökade användandet av mobiltelefoner och surfplattor och nu fasar företag som HP och Dell ut sina billiga varianter. De tjänar helt enkelt mer på sina mer kraftfulla och påkostade datorer.

Om fler tillverkare följer trenden kommer det att innebära att det blir svårare att hitta billigare datorer från kända varumärken och att de konsumenter som fortfarande vill ha billiga varianter i större utsträckning får vända sig till mer okända märken. Anledningen till att de billigare datorerna fasas ut är att de flesta konsumenter som nu letar efter bärbara datorer också är ute efter bra prestanda och är villiga att betala för högkvalitativa skärmar och kraftfull hårdvara. Den expanderande marknaden för datorspel och virtuell verklighet gör också att intresset för kraftfulla datorer ökar och det var just bland spelanpassade datorer och generellt kraftfulla datorer som efterfrågan ökade snabbast under 2015.

Trots att antalet skeppade bärbara datorer under 2015 föll med 10,4 procent steg också priserna för bärbara datorer under året och både AMD och Intel har nu under januari sagt att de tror att priserna kommer att fortsätta stiga under 2016. Gartner och IDC tror dock på motsatsen, att priserna till skillnad från under 2015 kommer att sjunka.

PC, Hårdvara, datorer, pc, laptop, surfplatta, mobiltelefoner

PC-försäljningen slog bottenrekord förra året
Marknaden minskade med över 10 procent

Analytiker räknade med att marknaden för persondatorer skulle minska under 2015 och de fick rätt. Jay Chou som är analytiker hos IDC hade räknat med en minskning på 10,3 procent och antalet skeppade enheter minskade med de facto med 10,4 procent. Totalt skeppades 276,2 miljoner enheter under 2015 och det är första gången som antalet skeppade enheter gick under 300 miljoner sedan år 2008. Tittar man på fjärde kvartalet 2015 var försäljningen på den lägsta nivån sedan 2007, det vill säga samma år som Apple släppte iPhone. Det finns flera anledningar till att försäljningen går så dåligt. Dels har ekonomin på den kinesiska marknaden tappat fart och dels har dollarn stärkts vilket lett till att datorer blivit dyrare i Europa. Den tredje faktorn är den starka tillväxten av smarta mobiltelefoner. Tumnagel
28.4°
0
38.2° 0 Emmy Zettergren Emmy Zettergren
tis. 26 jan 2016, 15:30
Priserna på bärbara datorer kan öka i år Billiga datorer ersätts av mobiltelefoner och surfplattor
38.2°
0