10 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Problemen med 40 nm-chip kan sträcka sig till nästa år TSMC har fortfarande problem enligt anonyma källor
Problemen med 40 nm-chip kan sträcka sig till nästa år

Under gårdagen skrev jag lite om AMDs kommande Radeon HD 5670, vilket precis som de andra nya korten i Radeon HD 5000-serien baserar sig på en 40 nm tillverkningsprocess. Vi vet dock att det sedan tidigare varit problem för TSMC att tillverka tillräckligt med 40 nm-chip och tillgången på de nya grafikkorten har därför varit låg.

Nu kommer rapporter om att den dåliga tillgången på 40 nm-chip kan sträcka sig in på nästa år, trots att TSMC har lovat en förbättring i produktionskapacitet. Anonyma källor säger att TSMC fortfarande inte har fått upp produktionen till mer än 50 % av full kapacitet, vilket kan betyda att tillgången inte kommer att tillta förrän under andra kvartalet nästa år.

Man kan fråga sig varför produktionskapaciteten hos TSMC är så viktig, men det beror på att det är det företaget som producera större delen av av grafikchipen till både AMDs och Nvidias grafikkort. Företaget har tidigare under hösten utlovat att produktionsnivåerna ska vara tillbaks på normal nivå mot slutet av året.

Om bättring inte sker snart så kan även Nvidia komma att drabbas av dålig tillgång på grafikprocessorer när de ska lansera sin nya Fermi-baserade GeForce GT300-serie under nästa år, vilka kan finnas tillgängliga så tidigt som under mars månad, men det är inte så troligt.

PC, Övrigt, TSMC, 40 nm
36.8° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
lör. 5 dec 2009, 16:59
Problemen med 40 nm-chip kan sträcka sig till nästa år TSMC har fortfarande problem enligt anonyma källor
36.8°
0