41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Tidig bild på grafikkort från AMDs nästa generation Baserar sig på "Curacao XT"
Tidig bild på grafikkort från AMDs nästa generation

En kinesisk webbsida, nu onåbar, har lagt upp bilder på vad de hävdar är AMDs nästa generation av grafikkort baserade på en GPU som går under kodnamnet Curacao XT. Grafikkortet sägs ge bra prestanda i spel men ganska varmt när det kommer till uppförande.

Som vi kan se på bilden så har det nya grafikkortet två fläktar på kylaren och upptill kan vi se två strömkontakter, en 8-pin och en 6-pin PCIe-kontakt. Detta tyder på att det handlar om en högpresterande variant samt att vi kan se två stycken CrossFire-kontakter som ger stöd i åtminstone 3-way men antagligen även 4-way konfiguration.

Kylaren till "Curacao XT" använder flera värmerör och det är en indikation på att chipet kommer bli ganska varmt. Två fläktar bör dock vara ganska effektivt att kyla den värme som produceras, eller i alla fall vara tyst om chipset nu inte är så varmt. Det antas i nuläget att det nya grafikkortet kommer ha en TDP på 250 W.

Grafikkort baserade på "Curacao" och "Hainan" väntas komma ut någon gång under tredje kvartalet i år och de kommer tillhöra GCN 2.0-arkitekturen, Den nya arkitekturen kommer medföra en del förbättringar men det ända som är känt i dagsläget är en förbättrad front-end (4 asynchronous computing engines [ACEs], 3 geometry engines) och ett ökat antal stream-processorer.

Den nya generationen av grafikkort väntas fortfarande tillverkas med 28 nm-processen som tidigare då AMDs tillverkningspartner, TSMC, inte ska påbörja nästa steg i utvecklingen med 20 nm förrän under fjärde kvartalet i år.

PC, Hårdvara, AMD, GCN 2.0, Curacao XT
37.5° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
tis. 11 jun 2013, 08:29
Tidig bild på grafikkort från AMDs nästa generation Baserar sig på "Curacao XT"
37.5°
0