32 i dag 10 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
VIA ska utveckla egen SSD-kontroller Bör öka prestandan rejält
VIA ska utveckla egen SSD-kontroller

VIA Technologies, en ledande utvecklare av diverse kontrollerchip och lågströms mikroprocessorer, har beslutat sig för att ta sig in i SSD-marknaden genom att utveckla ett eget kontrollerchip. Företaget tänker utveckla en lösning baserad på Tensilicas Xtensa dataplane processorer (DPU) och göra en SoC-lösning för SSDs.

SSDs kräver snabbare och effektivare datahantering för att öka hastigheterna och antalet IOPS samtidigt som de ska ha en låg strömförbrukning och hög pålitlighet. VIA valde Tensilicas DPU eftersom de ger fyra gånger prestandan av konkurrerande processorer med nyckelalgoritmer som används för att köra benchmarks.

Tensilicas DPU tillåter företag att skräddarsy IP-kärnan och mixa både kontroll och signalprocessning samt att lägga till hög bandbreddsanslutning för att öka prestandan utan att öka klockfrekvensen.

Man kan till exempel använda single-cycle bit field manipulation och aritmetiska instruktioner tillsammans med flera samtidiga single-cycle table lookups med 10 gånger prestandan av andra processorer. Det ökar inte bara IOPS-prestandan utan drar även ner energiförbrukningen och komplexiteten av SoCn själv.

Steve Roddy, VD för Tensilica, säger att VIA ger ett perfekt exempel på hur företagets kunder kan dra nytta av hög prestanda, låg strömförbrukning samt en liten processoryta som kommer med Tensilicas DPU.

PC, Hårdvara, VIA Technologies, SSD
38.3° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
tis. 21 feb 2012, 11:21
VIA ska utveckla egen SSD-kontroller Bör öka prestandan rejält
38.3°
0