m
Hela denna artikel är en annons från Philips

Super Wide är överlägset för många användare
Hur använder du en Super Ultra Wide-skärm på bästa sätt?

Super Wide är överlägset för många användare
Hela denna artikel är en annons!

Är du en av dem som behöver en superbred skärm? Vi gör en djupdykning i begreppet Super Wide och hur en stor skärm kan ersätta flera mindre.

Ju mer du får plats med på din arbetsyta, desto mindre tid behöver du spendera på att leta och växla mellan fönster. Och ju mindre tid och energi du behöver spendera på att växla mellan fönster, desto mer tid har du att lägga på det du faktiskt vill göra.

Artikelindex
Vad är Super Wide?
Varför Super Wide?
Installation och förberedelser – tips för det perfekta skrivbordet
Välvd panel – avståndet spelar roll

Läs del två "Att använda Super Wide - inspiration och tips" här

Den enkla principen är anledningen till att så många entusiaster och proffs länge har använt flera skärmar för att öka sin produktivitet. Flertalet studier studier visar på att flera skärmar ökar produktiviteten mellan 10 och 42 % beroende på aktivitet. De flesta studier har gjorts för mätning av produktivitet professionellt, men även privatpersoner (varav många är gamers) har använt sig av gamingriggar med flertalet skärmar. I vissa fall för en omslutande känsla i spel. I andra fall för att kunna hålla kontakten med sitt gille eller lagkamrater utanför spelet.

Vad är Super Wide?


Idag finns det en stor mängd bildskärmsformat att välja bland, och Super Wide (i vissa sammanhang ”Super Ultrawide”, alternativt superbred på svenska) är ett exempel ur en skara allt bredare format för entusiaster och proffs. Det som gör en skärm till superbred är förhållandet mellan bildens bredd och höjd, nämligen 32:9. Det innebär att en superbred bild som är 32 pixlar bred också blir 9 pixlar hög. Faktiska superbreda skärmar har en multipel av dessa värden, exempelvis 5 120 x 1 440 pixlar (= 160 x (32 x 9)).

Breda skärmformat
- 16:9 format ”Wide” (Upplösningar: 1920×1080, 2560×1440, 3840×2160)
- 21:9 format ”Ultra wide” (Upplösningar: 2560×1080, 3440×1440, 3840x 1600)
- 32:9 format ”Super wide” (Upplösningar: 3840×1080, 5120×1440, 5760×1600)

Formatet är besläktat med Ultra Wide, som istället har ett bildförhållande som är cirka (men inte alltid exakt) 21:9. Därtill finns det ytterligare lite äldre formatet Wide, som exempelvis innefattar 16:9, formatet hos de flesta TV-apparater.

En tumregel är att en skärm kan sägas vara Ultra Wide när den är mer än dubbelt så bred som den är hög. Super Wide blir den när den är mer än tre gånger så bred som den är hög – exempelvis är Philips 499P9H, med 5 120 x 1 440 pixlar, hela 3,5 gånger så bred som den är hög. Ett annat mått är att en superbred skärm med 32:9-förhållande har precis samma bildförhållande som om du skulle ställa två 16:9-skärmar bredvid varandra.


En superbred skärm som Philips 499P9H kan ersätta två vanliga skärmar och kan nyttjas på fler sätt än man tror.

Varför Super Wide?


Super Wide ger samma fördel som att använda flera skärmar, men i ett snyggare och enklare format. En enda skärm kan ge samma antal pixlar som flera separata skärmar, men utan ramar mellan skrivborden, med en enda skärmfot och med en enda strömkabel. Moderna ultrabreda skärmar har dessutom stöd för bild-i-bild, så att du kan fördela din skärmyta mellan flera olika datorer samtidigt.

Med en enhetlig superbred bild kan du fylla mer av ditt synfält med informationen du behöver när du arbetar, eller ge en djupare inlevelse i film eller spel. Många filmer har länge varit filmade med formatet 2,39:1, vilket innebär att film ofta får svarta kanter ovanför och under bilden. Med en ultrabred skärm fyller filmen upp mer av skärmen, för bättre inlevelse.

Installation och förberedelser – tips för det perfekta skrivbordet


Den som bestämt sig för att använda en superbred skärm kan behöva planera sin arbetsyta lite extra och göra vissa förberedelser. Här är några av våra tips för en snygg och välfungerande datorhörna.

Välvd panel: En välvd panel innebär att alla delar av bilden är på ungefär samma avstånd från dig, vilket gör det lättare att fokusera oavsett var på skärmen du tittar. Läs mer om kurvaturen på skärmen längre ner i den här artikeln.
Rätt skrivbord: Tänk på att en superbred skärm är större än många andra skärmar, dels uppenbart på bredden men även på djupet ifall modellen är välvd. Rekommenderat är att ha ett skrivbord som är minst lika brett som skärmen (cirka 1,2 meter för Philips 499P9H) och som har tillräckligt med djup framför skärmen för både mus och tangentbord. Rätt djup på skrivbordet är även viktigt för att få rätt avstånd till skärmen, vilket vi berättar mer om i avsnittet om kurvatur.
Planera din kabeldragning: Moderna skärmar som Philips 499P9H har gott om ingångar som du kan ansluta flera olika enheter till. Överväg ifall du behöver skaffa nya, längre eller kortare kablar till dina enheter för att kunna dra och gömma dem effektivt. Ett tips är att införskaffa kabelkanaler för att bunta ihop samtliga kablar.
Överväg vägg- eller bordsfäste: VESA-fästet på skärmens baksida tillåter dig att montera den på väggen eller i en bordsarm, vilket lösgör mer utrymme på skrivbordet. Tänk dock på att använda ett väggfäste som klarar av hela skärmens vikt.

Anslut en laptop med en enda kabel
USB-C kan användas för mer än bara USB-enheter. Philips 499P9H har en inbyggd USB 3.1 typ-C-dockningstation som både kan användas för bildanslutning till en kompatibel dator, ta emot ljud, och att skicka data från skärmens inbyggda USB-portar och nätverksport. Om du har en bärbar dator med bild via USB-C räcker det alltså med att ansluta en enda kabel, även laddning av datorn sköts genom samma kabel med upp till 65 watt.

Välvd panel – avståndet spelar roll


Med en skärmstorlek på långt över 40 tum blir en välvd panel en viktig komfortfråga, och därmed viktigt för att använda skärmen effektivt. Med en helt plan panel är nämligen skärmens högra och vänstra kant längre ifrån dina ögon än skärmens mitt. För en liten skärm på mellan 20 och 30 tum har detta relativt liten inverkan. Men på en skärm som är närmare en och en halv meter bred blir skillnaden markant.

Låt oss säga att du sitter 1 meter från mitten av en helt plan skärm som är 1,5 meter bred. Då sitter du 1,25 meter från skärmens kanter, det vill säga 25% längre bort än från mitten. Den upplevda skillnaden för dig som tittar är att ett objekt ser 36% mindre ut i area om det är längst ut på kanten än om det är i skärmens mitt.


Obs! Bilden är inte skalenlig.

Med en välvd skärm flyttas kanterna närmare, vilket motverkar den effekten. Om du sitter 1,8 meter från mittpunkten på Philips 499P9H så är både höger- och vänsterkanten också 1,8 meter bort. Detta betyder att en Philips 499P9H har en kurvatur på 1800R. Kurvaturen på skärmen motsvarar den hos en cirkel med samma radie som talet i millimeter. Om du sitter på det avståndet från skärmens mitt är du alltså i mitten av ”cirkeln” och får samma synavstånd till hela ytan.

Logga in med ansiktsigenkänning
Hello är ett inbyggt system i Windows 10 som låter dig logga in med exempelvis fingeravtryck eller ansiktsigenkänning med kompatibla kameror. Philips 499P9H har en inbyggd webbkamera med Windows Hello-stöd som är dold när du inte använder den – när du behöver logga in eller föra ett videosamtal hissas den enkelt upp från skärmramen med ett tryck. Det minskar på distraktionerna från skärmen och du kan samtidigt vara säker på att din kamera bara används när du faktiskt själv vill använda den.

Hur kraftfullt grafikkort behöver du?


Det viktigaste att tänka på om du ska använda en fullstor superbred skärm är att du har en bildutgång som klarar av att driva den fulla upplösningen med en uppdateringsfrekvens på åtminstone 60 Hz. Det innebär att ditt grafikkort som minst bör ha stöd för HDMI 2.0 eller Displayport 1.2. Förutsatt att grafikkortet har stöd för detta så bör det inte vara några problem att använda skärmen för vanligt skrivbordsarbete eller film.


Att spela på en 49 tum superbred skärm är en upplevelse i sig.

Adaptive Sync och 70 Hz för bättre spelflyt
När grafikkortet genererar bildrutor tar inte varje bildruta exakt lika lång tid att skapa, och när du spelar spel kan detta leda till att bilden känns hackig. Philips 499P9H har stöd för Adaptive Sync, vilket innebär att skärmen kan anpassa sin uppdateringsfrekvens till ett kompatibelt grafikkort. Resultatet är ett bättre flyt när du spelar. Skärmen levererar även upp till 70 hertz uppdateringsfrekvens i sin maximala upplösning av 5 120 x 1 440 pixlar för bättre flyt i både spel och produktivitet.

Vill du däremot spela så blir belastningen desto tyngre, och du kommer behöva ett relativt kraftfullt grafikkort för att spela med högt uppskruvad detaljnivå. Absolut bäst är att läsa grafikkortsrecensioner för de spel du vill spela. En upplösning på 5 120 x 1 440 är inte särskilt vanlig att hitta i grafikkortstester, men ett tips är att lösa testresultat för 4K-upplösning, det vill säga 3 840 x 2 160, vilket är vanligare. Om ett grafikkort är kraftfullt nog för 4K-spel är det kraftfullt nog för Super Wide-spel, eftersom mängden pixlar är jämförbar.

Läs mer
35.6°
0

Super Wide är överlägset för många användare

Hur använder du en Super Ultra Wide-skärm på bästa sätt?

Nu erbjuder även Aston Martin grillbyte på Vantage
Efterfrågat bland kunder

I slutet av 2017 rullade Aston Martin ut nya Vantage och även om den är fräsig så såg den inte riktigt klar ut, i alla fall inte i mina ögon. Och det berodde på grillen - som i princip bara var ett stort hål i fronten med lite nät över. Det såg faktiskt lite hafsigt ut, och det verkar vara en del kunder som tycker likadant. Eftermarknadsfirmor har löst detta genom att erbjuda en ny front och nu gör Aston Martin det också. Den nya är mer traditionell i designen med kromade ribbor tvärs över och som jag i alla fall tycker lyfter utseendet en hel del. Ska gå att beställa nu hos Aston Martin men vad man får betala för kalaset framgår tyvärr inte. Vane Grille Conversions are now available on Vantage in our renowned Body Shop. For more information or a quote, please contact oliver.ayris@astonmartin.com or call 01908 619656.#AstonMartin #Vantage pic.twitter.com/gwR3HqjP5B— Aston Martin Works (@AstonMartinWork) January 13, 2021 Tumnagel
39.3°
+
Bobby Green
0

DisplayPort 2.0 försenad på grund av pandemin
Grejer med nya standarden skulle egentligen ha dykt upp nu

2019 godkände VESA (Video Electronics Standards Association) standarden för DisplayPort 2.0 och sa då att de första produkterna med stöd för den nya standarden skulle dyka upp i slutet av förra året. Så har inte blivit fallet och detta ska enligt VESA ha berott på den pågående pandemin. På grund av pandemin har inte leverantörer kunnat träffas under året och genomföra sina så kallade "plugtester", något man vanligtvis gör för att kolla så att prylar från olika leverantörer lirar ihop enligt olika standarder. En talesperson för VESA säger till The Verge: "In 2020 VESA had no PlugTests, which has slowed the deployment of DisplayPort 2.0. VESA is now planning our next PlugTest for this Spring in Taiwan, so we expect to get this process rolling again." DisplayPort 2.0 har delvis utvecklats för att kunna leverera data till 8K-skärmar då standarden klarar av överföringshastigheter på upp till 80Gbps, nästan tre gånger så mycket data som den nuvarande DipslayPort 1.4-standarden klarar av. DisplayPort 2.0 kommer även att klara av att driva 4K-skärmar med 144hz uppdatering eller mer utan problem och erbjuda HDR-stöd utan kompression. Trots förseningen av DisplayPort 2.0-prylar så ser det ut som om vi kommer att kunna ta del av sådana relativt snart. Till The Verge säger talespersonen för VESA: "Monitors supporting DisplayPort 2.0 are currently in development, but none have been released to market yet. DisplayPort 2.0 is working now in new system chips that should appear in products later in 2021." Tumnagel
36.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Kolla in trailern för Breaking News in Yuba County
Kändisspäckad dramakomedi om en misstänkt kidnappning

Här kan ni kika på trailern för den kommande dramakomedin Breaking News in Yuba County som snart har premiär. Filmen handlar om en hemmafru som blir lokalkändis efter det att hennes man oväntat försvunnit och misstänks ha kidnappats. Breaking News in Yuba County har en rollista som är smockfull med kändisar och i filmen medverkar bland andra Mila Kunis, Awkwafina, Juliette Lewis, Jimmi Simpson, Wanda Sykes, Ellen Barkin, Samira Wiley och Matthew Modine. Breaking News in Yuba County har amerikansk premiär 12 februari men när vi kan få se den här i Sverige finns det än så länga inga uppgifter om. Tumnagel
38.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Så här lärde Boston Dynamics roboten Spot att dansa
Adam från Tested kollar in den dansande robothunden

De flesta av er har antagligen sett videon med de dansande robotarna från Boston Dynamics som företaget släppte i slutet av förra året. I den här videon kollar Adam Savage från Tested in hur utvecklarna på Boston Dynamics får sina robotar att dansa. I videon med de dansande robotarna, vilken ni kan kolla in nedan om ni inte sett den tidigare, syns Boston Dynamics robotar Atlas och Spot. I klippet ovan går man dock enbart igenom hur man får Spot att göra sina danssteg. Spot är också den enda av de två robotmodellerna som än så länge går att köpa. Tumnagel
37.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nya Honda HR-V presenteras nästa månad
Kommer som hybrid

Den 18 februari kommer Honda att dra täcket av helt nya HR-V. Den största nyheten är att bilen kommer att erbjudas som hybrid för första gången. Namnet kommer att bli HR-V e:HEV men det handlar inte om någon laddhybrid, utan en vanlig. Några specifikationer kring denna får vi inte just nu, men hos storebror CR-V handlar det i alla fall om en bensinfyra på 2,0 lite som parats med två stycken elmotorer. Till detta sitter det en enstegad växellåda. Vad nya HR-V kommer att bjuda på får vi alltså vänta ytterligare en månad för att få reda på. Tumnagel
37.5°
+
Bobby Green
0

Paintballepisoderna från Community har blivit spel
Testa 6 Seasons and a Game gratis precis nu!

Drömmen om att vi ska få se mer Community hålls vid liv av seriens fans som står bakom hashtaggen #sixseasonsandamovie. I väntan på Community-filmen har vi dock möjlighet att återuppleva några av seriens bästa ögonblick i spelform. I 6 Seasons and a Game har vi möjlighet att springa runt i en virtuell version av Greendale Community College och skjuta på varandra med paintball-gevär, vilket vi fått se seriens huvudkaraktärer göra flertalet gånger i serien. Länk till 6 Seasons and a Game på Steam har nu här nere till vänster. Tumnagel
38.3°
+
André Stray
0

Tim Cook tar sig ett snack med Fox News
Snackar om Parler, "big tech" och attacken mot Kapitolium

Här är en nyinspelad intervju med Apples vd Tim Cook där han snackar lite med Chris Wallace från den amerikanska tv-kanalen Fox News. Det handlar bland annat om attacken mot Kapitolium, att appen Parler kickats ut från Apples appbutik App Store, de stora teknikföretagen som i USA kallas för "big tech, yttrandefrihet samt Apples utbildnings- och investeringssatsningar på minoriteter. Cook snackar även lite om Apple-grundaren Steve Jobs vars innovationsanda han fortfarande anser genomsyrar Apple. Mot slutet försöker även Wallace få Cook att uttala sig om en eventuell framtida bil från Apple, något som Cook, inte helt oväntat, inte vill svara på. Tumnagel
36.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Orion är redo att åka till månen
Kanske skickas dit i november

Lockheed Martin har nu lämnat över rymdkapseln Orion till NASA vilken nu NASA ska börja preparera för att förhoppningsvis inleda sitt månlandar-uppdrag Artemis i höst. Tanken är att Orion i november ska skickas obemannad till månen och lägga sig i omloppsbana runt den samtidigt som man verifierar att både Orion och dess uppskjutningsraket SLS (Space Launch System) fungerar som det är tänkt. Går allt detta som planerat så kommer man sedan att skicka upp en bemannad Orion under Artemins II-uppdraget som även den ska lägga sig i omloppsbana runt jorden, något som är planerat att ske i augusti 2023. I oktober 2024 är det sedan tänkt att Artemis III ska skicka en bemannad Orion-kapsel till månen som även kommer att landar där, något som kommer att bli människans första månlandning på månen sedan 1972 om allt går som det ska. Huruvida den här tidsplanen håller återstår att se. Så sent som i helgen uppstod problem när NASA genomförde ett motortest på SLS, något som kan leda till att uppskjutningen av Artemis I flyttas fram. Dessutom befaras att USA:s nya regering kanske inte kan, eller vill, lägga lika mycket pengar på Artemis-budgeten som Trump-regeringen hade planerat. Joe Biden och hans kommande regering kanske hellre vill lägga pengar på att reda ut pandemin och annat som krisar här på jorden innan man börjar skicka människor till månen igen. Här nedan hittas en infografik som visar hur Artemis I-uppdraget ska gå till. Tumnagel
39.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

2000 kronor i böter om du bryter mot pandemilagen
Riksåklagaren har bestämt sig

Sedan vi fick den pandemilagen här i Sverige har spelfältet ändras lite och exempelvis har gym, affärer och andra blivit ansvariga så att det faktiskt går att vara hos dem på ett sätt som är smittsäkert. Bland annat har många affärer numera en person som räknar alla som går in och ut och blir det för många i affären så får man snällt vänta utanför. Något som går att beskåda vid de flesta Systembolag runt om i landet. Men privatpersoner kan också bryta mot den nya lagen, bland annat genom att samlas i grupp. Polisen får bryta upp grupper som samlas och nu är det klart vilket straff det ska bli. Riksåklagaren har kommit fram till bötesbeloppet ska vara 2000 kronor. – Beloppet är satt, men hur föreskrifterna kan komma att se ut vet vi inte än. Vi får avvakta tills vi vet hur regeringen gör, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten till SVT Nyheter. Beloppet är satt för att visa att det är en allvarlig överträdelse, men man har tagit hänsyn till att det även kan delas ut till ungdomar. Även de som är mellan 15 och 18 år kan nämligen också bötfällas. De nya reglerna träder i kraft 27 januari. Tumnagel
52.1°
+
Roger Åberg
0

Sondors presenterar den eldrivna motorcykeln Metacycle
Blir din för 5000 dollar

Minns ni Sondors? Senast vi skrev om företaget var i slutet av 2017 när deras trehjuliga elbil provkördes. De säljer även eldrivna cyklar och det här är deras senaste skapelse som är en eldriven motorcykel. Den heter Metacycle, har 20 hästar, tar sig 12,8 mil på en laddning, toppar 130 km/h och kostar 5000 dollar. Ramen är i aluminium och hela hojen ska väga in på lätta 91 kilo. Man ska kunna förhandsboka ett exemplar för 100 dollar nu och de första leveranserna ska ske under årets fjärde kvartal. Tumnagel
43.8°
+
Bobby Green
0

Control kommer till Game Pass for PC i veckan
Trevligt tillskott i backlogen!

Är du sugen på att lira Control på PC, eller är bara pepp på att återuppleva en av spelets bästa banor på din dator? Då har vi goda nyheter då Remedys mästerverk kommer att bli tillgängligt via Xbox Game Pass for PC, vilket betyder att du som prenumerant av PC-versionen av Game Pass eller Ultimate-versionen får tillgång till hela spelet utan extra kostnad. Control kommer bli tillgängligt i Xbox Game Pass for PC-biblioteket på torsdag. Spelet släpptes även på Game Pass i december och kan även liras på Xbox-konsol eller Android-telefon via xCloud. Tumnagel
39.3°
+
André Stray
0

Två nya självkörande minibussar började rulla i Göteborg idag
Går mellan Hugo Hammars Kaj och Regnbågsgatan

Idag drar Västtrafik igång den nya linjen 56 som kommer att trafikeras av två stycken små självkörande eldrivna bussar. Dessa kommer att starta på parkeringen vid Hugo Hammars Kaj och gå till slutstationen på Regnbågsgatan som är en knutpunkt för kollektivtrafiken. Att åka med är gratis och man kan söka efter resorna i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. Turerna går mellan 07-18 på vardagar. På insidan får det plats elva stycken personer varav en är en säkerhetsförare som kan hoppa in om något går snett. Pandemin gör dock att man inte fyller bussarna helt just nu. Toppfarten ligger på 20 km/h. Lars Backström som är vd på Västtrafik säger följande: "De självkörande bussarna ger oss möjlighet att följa utvecklingen av innovationer och lära oss hur de kan komma till nytta för våra kunder. Den nya linje 56 gör att våra resenärer i området kommer närmare till sina arbetsplatser och bostäder, vilket gör vår trafik ännu mer attraktiv." Tumnagel
49.2°
+
Bobby Green
0

Hitman 3-spelare på Stadia kommer kunna dela startinställningar
Utmana andra med samma förutsättningar

Google Stadia blir en allt mer intressant och kompetent alternativ till PC och konsol. I Hitman 3, som släpps till Stadia och andra plattformar på onsdag, kommer Stadia-spelare ta del av State Share-funktionen, vilket låter spelare dela startinställningar enkelt med andra spelare. Detta betyder att en spelare kommer kunna ställa in startposition, startutrustning, uppdragsmål och svårighetsgrad och sedan dela denna sparfil med andra spelare, vilket kan göras för att utmana andra spelare med samma förutsättningar eller bara låta andra spelare testa att lira med roliga startinställningar. För att använda State Share behöver spelare bara klicka på delaknappen när du startat ett uppdrag med de inställningar du vill ha får du en delbar URL som du kan dela med andra Stadia-spelare. 20 januari kommer Hitman 2 släppas till PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, Stadia och Nintendo Switch. Tumnagel
40.2°
+
André Stray
0

Hyperions vätgasdrivna XP-1 ute och rör på sig
Skulle till Las Vegas och köra lite tester

I augusti förra året presenterade Hyperion Motors den vätgasdrivna superbilen XP-1. Då handlade det om renderingar men man har faktiskt byggt en rullande prototyp och den får vi se här, om än i maskerat utförande. Enligt tillverkaren ska det finnas kapacitet för att ta sig 163 mil på en tank i den här. När den är tom ska det ta under fem minuter att fylla upp igen. Den har flera elmotorer, fyrhjulsdrift och en trestegad växellåda. 0-100 km/h ska gå på under 2,2 sekunder och toppfarten ska ligga på 356 km/h. Vikten på hela ekipaget ska ligga på runt 1032 kilo. Målet är att börja tillverka bilen nästa år och totalt ska 300 stycken exemplar bli till. Vad man får betala framgår dock inte. Tumnagel
39.4°
+
Bobby Green
0

Tata ser till att man inte glömmer sitt barn i bilen
Kan rädda liv om det är varmt ute

Det italienska företaget Filo har visat upp en slags säkerhetskudde för bilbarnstolar vilken är framtagen för att föräldrar inte ska glömma av att de har sitt barn fastspända i denna när de lämnar bilen. Säkerhetskudden kallas för Tata Pad och dess inbyggda sensorer kopplas till chaufförens mobiltelefon. Skulle sensorn känna av att det sitter ett barn på kudden samtidigt som telefonen inte längre finns i bilen så skickas ett meddelande om detta till den tillhörande appen. Besvaras inte det meddelandet så kan Tata därefter ringa direkt till den aktuella telefonen och om inte heller det besvaras så kan kontakter till anhöriga eller andra som lämnats i appen kontaktas. En Tata Pad kostar kostar cirka 60 euro. Tata finns även tillgängligt som ett band som fästs i bilbarnstolens säkerhetsbälte, se bild nedan. Tumnagel
39.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Liam Neeson slutar med actionrullar
På riktigt den här gången

Det är dags igen för Liam Neeson att gå i actionpension, eller pangsion som man också kan kalla det om man känner sig lustig. I en intervju i samband med premiären av hans nya film actionspäckade The Marksman berättade Neeson att efter denna film, samt några andra som ska spelas in i år, kommer han vara klar med actionrullar. Mer specifikt sade Neeson detta i intervjun: “Oh, yeah. I think so. I’m 68 and a half. There’s a couple more I’m going to do this year – hopefully, Covid allowing us – there’s a couple in the pipeline and then I think that will probably be it.” Så, som det ser ut nu kommer Neesons sista actionfilmer bli The Marksman, The Ice Road och Memory. Därefter blir det lite lugnare tempo. Kanske. Vi får se. Neeson har gått i actionpension två gånger tidigare. Ovan har ni en trailer för kommande The Marksman som har premiär i USA idag och lär dyka upp här senare i år. Tumnagel
36.0°
+
André Stray
0

Så här låter Amazon och Rivians budbil
Störande?

I oktober förra året presenterade Amazon deras nya budbil som de tagit fram tillsammans med Rivian. Nu har de första exemplaren börjat rulla och här får vi se ett av dem leverera lite paket. Eftersom det handlar om en helt eldriven bil måste den ge från sig ljud som uppmärksammar folk om att den kommer farande. Men har man inte tagit i lite väl mycket här? Den låter till och med när den står still. Stackars chaufförer som måste lyssna på det här hela dagarna. Tumnagel
17.3°
+
Bobby Green
0

Blue Origin har testat sin nya passagerarkapsel
Med Mannequin Skywalker ombord

Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin testade i slutet av förra veckan sin nya rymdkapsel RSS First Step (Reusable SpaceShip). Den är avsedd att ta rymdturister upp till rymdens gräns för en kort vistelse där varefter den ska singla ner till jorden igen. RSS First Step tog sig 107 kilometer ovan jord efter att skjutis upp med hjälp av Blue Origins återanvändbara New Shepard-raket. Kapseln landade med hjälp av sina tre fallskärmar 10 minuter och 15 sekunder efter det att den skjutits upp från Blue Origins rymdbas Launch Site One i den amerikanska delstaten Texas. RSS First Step är försedd med sex stycken platser och en av dessa upptogs av testdockan Mannequin Skywalker, se bild nedan, under förra veckans test. Blue Origins siktar på att göra den första bemannade flygningen med New Shepard och en rymdkapsel någon gång i april. När Blue Origin planerar att börja skicka betalande turister till rymden finns det än så länge inga exakta uppgifter om. När dessa väl drar igång så tros en biljett för ett snabbt besökt ovanför Karmanlinjen, gränsen till rymden, kosta runt 200.000 dollar, motsvarande cirka 1,7 miljoner kronor. Här nedanför kan ni hitta ett sammandrag av när Blue Origin sköt iväg NS-14 samt landningen av raketen och kapseln. Ni hittar starten runt 0:50 in i klippet, landningen av raketen runt 3:45 och landningen av kapseln runt 4:25. Tumnagel
38.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Snubbe testar att göra toalettvin
Smakar inte helt oväntat skit

Hört talas om Pruno innan? Inte jag heller. Det är vin som görs i toaletten, och något som fängelsekunder verkar ägna sig åt. Här ser vi när Alex ger sig på att göra en sats och sen testar hur det smakar. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green

RY X släpper liveplatta från Royal Albert Hall
Fin livespelning

I oktober 2019 spelade RY X på Royal Albert Hall med London Contemporary Orchestra och nu har spelningen släppts som album. RY X är en otroligt finstämd musiker och han blir knappast sämre med en orkester bakom sig. Videon ovan är från en spelning i Bryssel och nedan hittar ni hela skivan från London. Tumnagel
83kg
+
Roger Åberg

Ben & Jerry släpper efterrätter för hundar
Klart att de också ska få!

Glassmakarna Ben & Jerry verkar inte bara gilla människor utan även hundar. Därför har man skapat två olika smaker som båda passar för hundar. Även om alla hundar inte är laktosintoleranta så är det inte så bra för dem med mjölkprodukter, så hundglassarna är gjorda på andra saker men de verkar goda ändå. För hundar alltså. Tumnagel
-53kg
+
Roger Åberg

Ny singel från Markus Krunegård
Sentimental Attack

I maj släpper Markus Krunegård det nya albumet TUTTI FRUTTI – Från lokalen under sushin. Med på plattan finns bland annat låten Sentimental Attack som nu släpps som singel. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Första numret av Batman såld för 2,2 miljoner dollar
Fint exemplar

Ett väldigt fint nummer av första numret av serietidningen Batman har nu sålts. Prislappen blev rätt saftig och landade på 2,22 miljoner dollar vilket motsvarar cirka 18,5 miljoner svenska kronor. Inget man lägger på dasset med andra ord. Tidningen är inte bara det första numret av en serietidning utan första numret av en serietidning som inte bara introducerade Läderlappen och Robin utan också Jokern och Catwoman (som kallades för Cat i det här numret). Numret räknas som en av de fem viktigaste serietidningarna någonsin. Just det här exemplaret är i ypperligt skick, vilket tydligen är lite extra ovanligt av just det här numret eftersom både fram och baksida har stora gula ytor som inte åldras väl om man inte tar hand om tidningen. Tumnagel
109kg
+
Roger Åberg

Hultsfredsfestivalen blir dokumentärfilm
Släpps kanske 2022

Filmaren Hans-Erik Therus ska göra en dokumentärfilm om Hultsfredsfestivalen som kommer att sändas på SVT. Den ska skildra festivalens historia och mycket av det som hände mellan åren 1986 och 2012. Dokumentären väntas bli runt 70 minuter lång och dyka upp någon gång 2022. Ovan har ni fyra timmar Hultsfredsfestivalen 1999. Tumnagel
100kg
+
Bobby Green

En traditionell kruka för kimchi blir till
Gediget hantverk

Jin-Gyu lärde sig konsten att skapa onggi-krukor av sina föräldrar. Idag är han en av runt 20 stycken människor i Sydkorea som är certifierad att återskapa dessa anrika kimchi-grytor vi ser i klippet här. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green

Waldo's People - U Drive Me Crazy
Fredagsklassikern

Fredag igen och denna vecka drar vi till med en klassiker från den finska gruppen Waldox27s People. Vi snackar om låten U Drive Me Crazy från 1998 som undertecknad lyssnat oerhört mycket på i mina dagar. Den enda låten från gruppen som är något att hänga i granen enligt mig. Är även med på soundtracket till filmen Fucking Åmål. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Skejta på dagen, kocka på natten
Så ser Sams liv ut

Sam Narvaez växte upp på den lilla ön Key Largo utanför Florida och där har hon skejtat sedan hon var liten. På dagarna kör hon bräda men på kvällarna och nätterna står hon i köket och kockar. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green

Ny singel från Foo Fighters
Lyssna på Waiting On A War

Den 5 februari släpper Foo Fighters det nya albumet Medicine At Midnight. Med på plattan finns bland annat singeln Waiting On A War som ni kan lyssna på här. x27Waiting On A Warx27 out now. ??Listen here: https://t.co/9uyPXIqYBd#MedicineAtMidnight pic.twitter.com/cVBn4H5oMW— Foo Fighters (@foofighters) January 14, 2021 Tumnagel
94kg
+
Bobby Green

Ny säsong av Arlas Matkanalen
Kändisar lagar mat

På YouTube kör Arla något som de kallar för Matkanalen som är ett program där olika kändisar bjuds in för att laga lite mat tillsammans med någon av de fyra stycken kockarna Klara Lind, Nisse Hallberg, Frida Lund och Filip Poon. Idag är det premiär för säsong fyra och i det första programmet gästar Philippe Cohen. Övriga som kommer att vara med i år är Siri Barje, Sebastian Pettersson, Tan By Klara, Jonas Fagerström, Ludwiq Tjörnemo, Klas Eriksson, Jacob Lamb, Clara Henry och Zeinas kitchen. Tumnagel
64kg
+
Bobby Green

Fler nyheter i Burtons Mine77-kollektion
Massa saker för dig som gillar snö

Burton Snowboards presenterar nu fler nyheter i kollektionen Mine77. Den innehåller nya brädor, jackor, överdragsbyxor och accessoarer. Det finns även ett par lädervantar och ett par boots i mocka. Materialet i grejerna är Gore-Tex och Topo som är ett material som är extremt stretchigt. Allt finns att köpa nu och du hittar kollektionen på länken nedan. Tumnagel
75kg
+
Bobby Green