33 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Forskare fixar en osynlighets- mantel Fluktare världen över jublar
Bild till artikel

Forskare på det amerikanska universitetet Berkley säger att de tagit fram ett material som avleder ljus och i teorin kan göra saker osynliga om man klär in dem i materialet.

Givetvis är det många som är intresserade av ett sådant material vilket kanske tydligast visas genom att forskarna har fått en del pengar från den amerikanska militären för att vidareutveckla det hela.

Det ska visas upp nu i veckan och förhoppningsvis återkommer vi med en videosnutt eller något annat då.

ap.google.com Pryl, Mojänger, osynlighet
37.1° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
mån. 11 aug 2008, 11:38
Forskare fixar en osynlighets- mantel Fluktare världen över jublar
37.1°
0
RSS 21 kommentarer till artikeln
vision
haha ballt.
av vision, måndag 11 augusti 2008 kl 12:08
Gustaf
Det vore riktigt tufft! Men blir saker verkligen osynliga genom att avleda ljus? Visst det går inte att se, men miljön bakom borde inte heller synas.... så vad ser man egentligen?
av Gustaf, måndag 11 augusti 2008 kl 12:54
panci
Gustaf, "Scientists are trying to use them to bend light around objects so they don't create reflections or shadows."
Om ljuset böjs runt objektet som är "cloakat" så är det ju just precis bakgrunden man ser. Sedan beroende på hur pass exakt böjningen är så torde man få en refraktions effekt (offset) ala predator :)

av panci, måndag 11 augusti 2008 kl 13:15
Tobbis
Det här forskade ju forskare fram för något år sedan. De lyckades böja ljuset runt ett vist material så att ljuset från föremål bakom syntes och därmed föremålet bakom. Detta gjorde materialet osynligt.
av Tobbis, måndag 11 augusti 2008 kl 13:32
neogeo
ojoj de skulle vara spännande :D
av neogeo, måndag 11 augusti 2008 kl 13:55
Ree
Tobbis> Du tänker inte på japanen (asiaten?) som hade nån sorts dräkt på sig? Det var bara en särskild projektorduk som skapade illusionen av att något var.. ja, åtminstone genomskinligt.
av Ree, måndag 11 augusti 2008 kl 13:57
congo schlong
Måste se roligt ut om man gör ett hål där bak och bajsar stående.
av congo schlong, måndag 11 augusti 2008 kl 14:09
BonneSwe
Congo, du e sjuk! :)
av BonneSwe, måndag 11 augusti 2008 kl 14:12
Krokofant
Tänk va bra att kunna stå i hörnet i tjejernas omklädningsrum :)
av Krokofant, måndag 11 augusti 2008 kl 14:20
mats
Hur visar man upp en osynlighetsmantel?
av mats, måndag 11 augusti 2008 kl 14:49
B. Braun
mats: Kejsarens nya kläder.
av B. Braun, måndag 11 augusti 2008 kl 14:51
paq
Krokofant: Hmm, men om man står i ett hörn borde man ju hindra ljus från att komma in mellan en själv och hörnet och om det inte finns ljus bakom en så blir man väl inte "osynlig" utan bara en mörk skugga? Det kanske funkar bättre att stå mitt i rummet då, fast då gäller det att kunna hålla händerna i styr och inte andas allt för djupt :P

Eller om ljuset leds runt kroppen i hörnet och sen kommer tillbaka, så att man blir en extra spegel i tjejernas omklädningsrum? :P
av paq, måndag 11 augusti 2008 kl 15:10
JohanRosenberg.se
Jag tror att den här nyheten är lite missvisande. Vad jag har läst kommer det inte bli tal om någon slängkappa utan förmodligen något i stil med en cylinder. Och vad jag har förstått har man inte gjort experiment i det spektrum vi kan se.... Bilden är förresten lite konstig hehe. Var det inte kläderna som skulle vara osynliga?
av JohanRosenberg.se, måndag 11 augusti 2008 kl 15:15
JohanRosenberg.se
paq
Om man är osynlig så blir det ingen skugga. Var skulle den komma ifrån?
av JohanRosenberg.se, måndag 11 augusti 2008 kl 15:16
Kaskar
Jag tror inte de är ute efter nån grej som gör att du kan knalla runt på stan och vara osynlig. De vill ju ha nåt som gör att du blir osynlig när du är ute och krigar. Alltså i karga ökenlandskap, i berg osv. och förmodligen på mer än två meters avstånd. Försök hitta bara ett par ögon på 50 meters håll och en stor skog i bakgrunden
av Kaskar, måndag 11 augusti 2008 kl 16:08
paq
JohanRosenberg.se: Det förstås. Men rent teoretiskt, vad skulle hända om man bar ett plagg som böjer ljuset runt kroppen och ställde sig mot en vägg?
av paq, måndag 11 augusti 2008 kl 16:22
phille
<kan man inte på nått sätt göra så några kameror är på baksidan av dig.. och framsiden så visar den det den filmar på baksidan.. iallfall liiite åt det hållet
av phille, måndag 11 augusti 2008 kl 16:37
Ragge
phille: Det är ju det som är tanken med Bonds bil i Die Another Day. Problemet med det är att det blir svårt att göra föremålet osynligt för mer än en person då det måste visa olika grejer beroende på var man står
av Ragge, måndag 11 augusti 2008 kl 21:21
JohanRosenberg.se
paq

Hmm inte för att jag är någon expert men kläder är ju oregelbundna och skrynkliga så det skulle väl bli ett oregelbundet mönster av ljusare och mörkare partier på väggen. ungefär som det spräckliga mönster som blir på havsbottnen av vågorna och vattnets brytning.

phille
Har inte en sån grej redan gjorts?

som den på bilden här: news.bbc.co.uk

fast i det här exemplet tror jag dom använder en projektor..
men det kanske skulle vara möjligt att göra någon form av elastisk display som man kan sy ihop till en dräkt. Tror nästan man kan vara säker på att såna försök är mycket mer framskridna i hemliga militära projekt än i de som vi hör om i media.
av JohanRosenberg.se, måndag 11 augusti 2008 kl 23:12
JohanRosenberg.se
paq

vid närmare eftertanke så kommer ju ljuset brytas på tillbakavägen också så det blir nog en väldigt diffus och förvrängd bild av ett hörn med diffust och förvrängt ljus.
av JohanRosenberg.se, måndag 11 augusti 2008 kl 23:13
Press play on tape
De som har råd med osynliga uniformer är USA och de krigar ändå bara på ett par mils avstånd. Förutom då de "fredsbevarar" men då ska de ju synas.
av Press play on tape, tisdag 12 augusti 2008 kl 00:31
Kommentera artikeln