Forskare tar fram säkrare litiumjonbatteri
Kan inte börja brinna

Litiumjonbatteri används i mobiltelefoner och mycket annat och på senare år har antagligen de flesta av oss blivit medvetna om att dessa i ett fåtal undantagsfall kan explodera och börja brinna.
Nu har forskare på amerikanska Oak Ridge National Laboratory tagit fram litiumjonbatterier som inte kan brinna uppger man. I de litiumjonbatterier som används i dagens mobiltelefoner separeras de båda elektroderna av ett tunt plastskikt vilket kan skadas om telefonen till exempel tappas i marken. Kommer elektroderna då i kontakt med varandra kan det i värsta fall leda till att batteriet exploderar och telefonen börjar brinna.
I de litiumjonbatterier som forskarna på Oak Ridge National Laboratory har tagit fram har man lagt till kiseldioxid på plastskiktet vilket stelnar när det utsätts för någon form av yttre påverkan. Det gör att det inte är lika stor sannolikhet att elektroderna skulle komma i kontakt med varandra om till exempel en telefon skulle tappas till marken.
Enligt forskarna så skulle det vara både billigt och inte krävas särskilt stor förändring i tillverkningen av litiumjonbatterier att använda kiseldioxid tillsammans med plast för att separera elektroder i batterierna. På bilden nedan syns kiseldioxid i den blå bunken och det vita är själva plastskiktet medan den guldfärgade påsen huserar ett testbatteri.
