33 i dag 42 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Forskare tar fram smarta skjutdörrar Öppnar sig i tid när någon vill gå in
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Forskare tar fram smarta skjutdörrar

Här är en rätt smart grej som visades upp på ICRA 2014 (International Conference on Robotics and Automation) i Hongkong. Det handlar om ett system för att automatiska dörrar ska öppnas exakt när någon närmar sig dörren.

Det är säkert många av er, särskilt de som har ett lite raskare steg, som har drabbats av att man får stanna upp en sekund eller två innan dörrarna faktiskt har öppnats tillräckligt mycket för att man ska glida igenom. Ett annat problem som kan uppstå med traditonella skjutdörrar är att de ideligen öppnas om någon passerar utanför dem eller bara står där och väntar.

Detta har nu forskare löst genom att ta fram ett skjudörrsystem som är försett med laser och andra sensorer och dessa ska tillsammans kunna avgöra dels om en person faktiskt är på väg mot dörren, dels hur snabbt denne rör sig. Baserat på dessa uppgifter kan systemet avgöra både om dörren faktiskt ska öppnas men även exakt när den ska öppnas.

I dagsläget kostar systemet man har tagit fram runt 1.000 dollar per dörr vilket gör att vi antagligen inte får se dörrar som dessa på marknaden innan det blir dags att byta ut fastigheters nuvarande skjutdörrar till lite modernare versioner.

spectrum.ieee.org Pryl, Mojänger, dörrar, smarta hemmet, skjutdörrar Liten robot vägleder en stor robot Följa John? Här är en rätt intressant robotlösning som visades upp på förra veckans ICRA-mässa (International Conference on Robotics and Automation) i Hongkong. Det handlar om två robotar där den mindre heter VelociRoACH och är utvecklad av forskare på det amerikanska universitetet UC Berkeley medan den större av robotarna kallas för StarlETH och den är framtagen av schweiziska ETH Zurich. Tanken är att VelociRoACH ska gå runt en meter före StarlETH för att kontrollera så att terrängen är framkomlig för den större roboten. Framför allt hade ska VelociRoACH kunna varna StarlETH om underlaget är halt. I bonusvideon nedan kan ni kolla in när StarlETH lackar ur på VelociRoACH och krossar den mindre roboten med sin ena fot. Tumnagel
38.1°
0
Elefantrobot anpassad för att ridas Äntligen! Förra veckan arrangerades International Conference on Robotics and Automation (ICRA) i Hongkong och där visades en mängd robotar och andra intressanta maskiner upp. Några robotutvecklare från kinesiska Shanghai Jiao Tong University visade bland annat upp den här roboten som man har modellerat efter en elefantbebis och tanken är att den ska användas för att transportera människor som max väger 100 kilo. Man får dock inte ha särskilt bråttom då den fyrbenta roboten har en toppfart på 1,8 kilometer i timman. Hoppa vidare till IEEE Spectrum på länken nedan för att kolla in den här och annat roligt som presenterades på ICRA. Tumnagel
41.0°
0
80.5° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
mån. 16 jun 2014, 15:54
Forskare tar fram smarta skjutdörrar Öppnar sig i tid när någon vill gå in
80.5°
0