12 i dag 11 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Helgläsning om robotföretaget Fanuc
Företaget där robotar bygger robotar

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Helgläsning om robotföretaget Fanuc

Bloomberg Businessweek har gjort ett reportage om det lite hemlighetsfulla japanska robotföretaget Fanuc. Fanuc tillverkar industrirobotar och trots att många aldrig hört talas om företaget så har de lyckats ta en tredjedel av världsmarknaden för industrirobotar i konkurrens med företag som ABB Robotics, Kuka Robotics och Yaskawa Motoman.

Fanuc har automatiserat 80 procent av all sin tillverkning vilket innebär att robotar bygger andra robotar dygnet runt i nedsläckta industrilokaler. Den enda gången robotarna avbryter sitt arbete är när det inte längre finns lagringsyta för de nytillverkade robotarna. Dessa robotar säljs sedan vidare för att utföra arbetsuppgifter som till exempel att bygga och lackera bilar, bygga motorer av olika slag samt bygga komponenter till bland annat mobiltelefoner och annan hemelektronik.

Den större delen av Fanucs robotar säljs till kinesiska företag dit man förra året sålde cirka 90.000 robotar vilket var en tredjedel av alla industrirobotar som såldes förra året. Företagets kronjuvel är roboten Robodrill som ni kan kolla in lite närmare i klippet här ovan.

Även om du varken kände till Fanuc eller Robodrill sedan tidigare så är chansen stor att du just nu håller i något som tillverkats av Robodrill då den används för att göra 80 procent av alla mobiltelefoner som säljs runt om i världen.

Pryl, Robotar, fanuc, japan, industriföretaget, robodrill Via hardware.slashdot.org
38.4° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
lör. 28 okt 2017, 18:00
38.4°
0

Helgläsning om robotföretaget Fanuc

Företaget där robotar bygger robotar