3 i dag 12 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Modulära robotar kan samarbeta i svärmar
Eller klara sig på egen hand

Modulära robotar kan samarbeta i svärmar

Här är ytterligare ett exempel på så kallade svärmar med robotar där flera robotar slår sig ihop för att lösa en gemensam uppgift.

Till skillnad från flera andra system med robotsvärmar så styrs de här inte från någon central enhet utan samtliga robotar är autonoma och kan utföra uppgifter på egen hand. När robotarna däremot kopplar ihop sig med en eller flera andra robotar så tar en av robotarna över kommandot och ger de andra robotarna order om vad deras svärm ska utföra för uppgift.

Just den här robotsvärmen kommer antagligen inte att genomföra några konkreta arbetsuppgifter utan är mer tänkt som ett exempel på hur robotsvärmar kan fungera i framtiden. Då skulle man till exempel tänka sig att en robotsvärm arbetar på en byggarbetsplats. För det mesta kan antagligen de enskilda robotarna utföra uppgifter på egen hand på bygget men om det till exempel krävs ett tungt lyft eller något liknande så kan robotarna istället slå sig samman och utföra arbetsuppgiften tillsammans.

En av forskarna bakom robotsvärmen, Marco Rodrigo, säger:
"Our vision is that, in the future, robots will no longer be designed and built for a particular task. Instead, we will design composable robotic units that give robots the flexibility to autonomously adapt their capabilities, shape and size to changing task requirements."

Pryl, Robotar, svärmrobotar, samarbete, kluster Via techcrunch.com
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Modulära robotar kan samarbeta i svärmar
38.8° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 13 sep 2017, 19:15
38.8°
0

Modulära robotar kan samarbeta i svärmar

Eller klara sig på egen hand