11 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Nostalgibok om speltillverkaren Alga på gång Få reda på historien bakom spelen
Nostalgibok om speltillverkaren Alga på gång

Visst känner ni igen sällskapsspelen Den försvunna diamanten, Sjörövarön, Monopol och Tjuv och polis? Ni kanske fortfarande spelar dem ibland? De här spelen är riktiga klassiker idag och företaget Alga som tillverkat dem började ta fram brädspel redan 1938. I höst släpps Boken om Alga som handlar om spelens uppkomst och historia. Den kommer att skrivas av Orvar Säfström, Jimmy Wilhelmsson och kulturjournalisten Ika Johannesson och kommer att ges ut av retroförlaget Fandrake. Vdn och medgrundaren Orvar Säfström säger följande om boken:

"Finans, Bondespelet, Sjörövarön, Monopol, Tjuv och polis, Den försvunna diamanten, Drakborgen och Jägersro är några exempel på klassiker ALGA gett ut i en eller flera varianter under sin långa tid som herre på speltäppan. Det vi insett är att upphovspersonerna sällan lyfts fram och att mängder av roliga anekdoter aldrig uppdagats. Det är dags att någon tar tag i detta på allvar innan det gått alldeles för lång tid."

I vår kommer man att kunna förhandsboka boken på länken nedan och släppet kommer att ske lagom till julhandeln. Information om pris, hur tjock boken blir och exakt vad den kommer att innehålla släpps löpande.

Pryl, Böcker, Fandrake, Alga, bok, Boken om Alga, nostalgi
Visa Pressmeddelande Fandrake arbetar på stor bok om de klassiska sällskapsspelen från ALGA

Spelförlaget ALGA har varit ledande på sällskapsspel sedan 1940-talet, och många av titlarna är klassiker som spelats av familjer över flera generationer. Relativt lite är dock känt om spelens uppkomst och historia, något som retroförlaget Fandrake nu råder bot på. Under hösten 2019 släpps den stora BOKEN OM ALGA – det definitiva referensverket om både svenskarnas favoritspel samt mer udda och särpräglade titlar.

- Finans, Bondespelet, Sjörövarön, Monopol, Tjuv och polis, Den försvunna diamanten, Drakborgen och Jägersro är några exempel på klassiker ALGA gett ut i en eller flera varianter under sin långa tid som herre på speltäppan. Det vi insett är att upphovspersonerna sällan lyfts fram och att mängder av roliga anekdoter aldrig uppdagats. Det är dags att någon tar tag i detta på allvar innan det gått alldeles för lång tid, säger Fandrakes vd och medgrundare Orvar Säfström.

Projektet fick sin början sommaren 2018 då Fandrakes andre medgrundare Jimmy Wilhelmsson medverkade som huvudgäst i en liveinspelning av radioprogrammet Snedtänkt med Kalle Lind. Ämnet var just sällskapsspel – och i publiken satt Annika Furuvik, marknads- och produktansvarig på ALGA.

- Det var fantastiskt att höra andra prata om sällskapsspel på det nördiga vis vi på ALGA brukar diskutera. Programmet var jätteroligt och varken Jimmy eller Kalle hade några som helst problem att fylla två hela timmar med mängder av rolig kunskap om klassiska svenska spel. På ALGA tycker vi det är jätteroligt att någon tar tag i det här. Fandrake har tidigare släppt helt fantastiska böcker om svensk populärkultur, så vi känner oss hedrade, säger Annika Furuvik som själv arbetat på ALGA sedan 1985.

BOKEN OM ALGA kommer att skrivas av Orvar Säfström, Jimmy Wilhelmsson och kulturjournalisten Ika Johannesson, som till vardags bland annat är programledare för Kulturnyheterna i SVT. Säfström/Wilhelmsson släppte julen 2018 en maffig bok om den svenska spelfranchisen Mutant, och Johannesson har nyligen fått sin bok om svensk hårdrock, Blod eld död, utgiven i USA.

- Att få grotta ner sig i alla detaljer är en ynnest för en gammal sällskapsspelfantast som jag. Varför hade Tjo-Pang två pistoler i Sjörövarön? Varför handlar så många spel om sjöfart och ekonomi? Äntligen ska vi få reda på historierna bakom spelplaner, pjäser och regler som gjort de klassiska spelen så roliga, säger Ika Johannesson.

BOKEN OM ALGA kommer att släppas inför julhandeln 2019, men kommer att kunna förbokas på fandrake.com redan i vår. Pris är ännu inte satt, och detaljer om storlek och innehåll kommer att släppas löpande.
Alga (speltillverkare) Alga AB är ett spelföretag grundat i Stockholm 1917. Kickstarter-kampanj för bok om rollspelet MUTANT Från det nystartade förlaget Fandrake Det nystartade förlaget Fandrake har nu lanserat sin första Kickstarter-kampanj för sin första bok. Denna bok handlar om den svenska rollspelsfranchisen Mutant, från rollspelet i lila låda som släpptes 1984 fram till dess moderna framgångar. Boken heter MUTANT: Minnen från den förbjudna sonen och genom att backa projektet på Kickstarter kan man få boken samt även lite annat gott. Man kan bland annat få en fin lila tröja med MUTANT-logotypen från 1984. Tumnagel
42.7°
0
47.5° 0 Bobby Green Bobby Green
tis. 22 jan 2019, 12:00
Nostalgibok om speltillverkaren Alga på gång Få reda på historien bakom spelen
47.5°
0