34 i dag 12 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Snart kommer fjärrstyrda rullgardiner från IKEA
Fyrtur och Kadrilj börjar antagligen säljas nästa månad

Snart kommer fjärrstyrda rullgardiner från IKEA
Foto: IKEA

I september har det gått ett år sedan IKEA började snacka om att börja sälja fjärrstyrda rullgardiner och nu ser det ut som om de snart faktiskt kommer att gå att köpa.

Det handlar om rullgardiner i de båda serierna Fyrtur och Kadrilj som IKEA tidigare sa att man skulle börja sälja i februari i år. Så blev aldrig fallet, oklart varför, men i augusti så verkar det som om intresserade kan få lägga vantarna på dem. IKEA skriver på sin webbplats:
"Vi uppskattar ditt intresse för våra smarta rullgardiner KADRILJ och FYRTUR. Dessa rullgardiner var tänkt att börja säljas i februari, men kommer nu istället vara tillgänglig i augusti, enligt våra prognoser."
Om det är samma priser som gäller som det var vid den inställda säljstarten i februari är oklart. Skulle så vara fallet så är det priserna nedan som gäller.

Fyrtur
60×195 cm 995:-
80×195 cm 1195:-
100×195 cm 1295:-
120×195 cm 1395:-
140×195 cm 1495:-

Kadrilj
60×195 cm 899:-
80×195 cm 995:-
100×195 cm 1095:-
120×195 cm 1195:-
140×195 cm 1295:-

Pryl, Smarta hemmet, ikea, rullgardiner, smarta rullgardiner, fyrtur, kadrilj Tack till Marcus

IKEA kommer släppa smarta rullgardiner
I Trådfri-serien

Twittraren Dave Zatz har hittat en ansökan från IKEA hos amerikanska FCC (Federal Communications Commission) om vad som sägs vara en fjärrkontroll med vilken man skulle kunna styra rullgardiner till det smarta hemmet. Precis som den smarta väggkontakten IKEA nyligen presenterade så verkar det handla om en fjärrkontroll endast försedd med en funktion, i det här fallet som gör att man kan rulla upp eller rulla ner motoriserade rullgardiner. Jag antar att de eventuella rullgardiner precis som Trådfris väggkontakt även kommer att gå att styra via IKEA:s smarta hemmet-hub och den tillhörande appen. Förutom det så ska även rullgardinerna ha stöd för Apples HomeKit, Amazons smarta assistent Alexa samt Google Assistant. Teknikveckan har varit i kontakt med IKEA och enligt dem kommer de fjärrstyrda rullgardinerna dyka upp i början av nästa år. Tumnagel
77.3°
0

Så här fungerar IKEAs smarta rullgardiner
Säljstart i februari, men kan komma innan dess

Siten Zatz not funny har fått mer information om de efterlängtade smarta rullgardinerna från IKEA. De heter alltså Fyrtur och Kadrilj där Fyrtur är mörkläggande och Kadrilj är lite mer genomskinlig, det är den som syns på videon. Som ni ser på videon har rullgardinerna uppladdningsbart batteri som laddas externt. Hur länge batteriet kommer att räcka är lite oklart och det beror så klart på hur ofta man använder lösningen. I gardinen sitter också en puck för den trådlösa kommunikationen. Antingen så styr man gardinerna med hjälp av en fjärr eller så kopplar man den till Trådfri-basstationen. Kopplar man den till Trådfri ska man sedan kunna styra gardinerna med hjälp av Amazon Alexa, Apple HomeKit eller Google Home. Det går så klart att tidsbestämma när de ska upp och ner men är man lite smart så kan man också koppla dem till rörelsesensorer och ljussensorer och få en riktigt smidig lösning. Fyrtur och Kadrilj finns i storlekar mellan 80 och 140 centimeter och kostar 99 och 155 euro. Säljstart väntas bli 2 februari på de stora varuhusen. Uppdatering Nu finns Fyrtur 80 cm listad på IKEA.se (tack Jimmie), men det är fortfarande februari som gäller. Dock skriver man "Den här produkten kommer in i vårt sortiment först i Februari, men kontrollera lagersaldot i ditt varuhus, för om du har tur kan de redan ha börjat sälja den". Tumnagel
58.6°
0
55.3° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tis. 2 jul 2019, 16:00
55.3°
0

Snart kommer fjärrstyrda rullgardiner från IKEA

Fyrtur och Kadrilj börjar antagligen säljas nästa månad