4 i dag 12 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Happy Birthday kan komma att förlora sitt upphovsrättsskydd
På tiden?

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Happy Birthday kan komma att förlora sitt upphovsrättsskydd

Happy Birthday, antagligen en av världens mest igenkända låtar, skrevs av Parry och Mildred Hill 1883 men sedan 1988 har Warner Music ägt rättigheterna till musikstycket.

Warner Music sägs dra in runt 17 miljoner kronor om året på licensavgifter för musikstycket men nu har regissören Jennifer Nelson ifrågasatt huruvida Warner har rättigheter för alla versioner av Happy Birthday eller bara en version som är arrangerad på ett visst sätt.

Nelson uppmärksammade det hela när hon skulle göra en dokumentär om Happy Birthday och Warner Music då krävde motsvarande 13.000 kronor av Nelson i licenskostnader om hon ville använda låten i sin film. Nelson och hennes anhängare ska ha hittat en version av Happy Birthday från 1924 medan den Warner ska ha rättigheterna till är från 1935 och nu hävdar Nelson att det bara är denna version som Warner äger rättigheterna och inte till tidigare versioner som arrangerats på ett annat sätt.

Nelson har efter det hon blivit krävd på licenspengar av Warner Music stämt företaget och hävdar att de inte har rätt till den versionen av Happy Birthday hon använder i sin film.

Samhälle, Juridik, happy birthday, upphovsrätt, musik, warner
61.5° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tis. 28 jul 2015, 20:30
61.5°
0

Happy Birthday kan komma att förlora sitt upphovsrättsskydd

På tiden?