30 i dag 10 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Idag testar EU cyberkrig War Games på riktigt i Estland
Idag testar EU cyberkrig
Bild från filmen "War Games" från 1983

Idag arrangerar EU:s försvarsministrar en övning som går ut på att testa hur samordnat EU-ländernas IT-försvar är i händelse av att man måste koordinera dessa vid en framtida konflikt.

Övningen går ut på att att det sker en fikitiv hacker-attack mot centralkommandot för EU:s medelhavs-flotta. Samtidigt kommer det att ske en fikitiv smutskastnings-kampanj mot EU i sociala medier som misskrediterar EU:s handlingar och orsakar protester. Sven Sakkov som är chef för NATO-stödda för International Centre for Defence and Security i Tallinn säger till nyhetsbyrån Reuters:
"We need to be much more worried about attacks on the integrity of information in our systems, which have been tampered with. What if battle plans from a military commander were hacked without anyone’s knowledge and troops were ordered to fire against friendly forces?"
EU:s försvarsministrar kommer under 90 minuters tid få ta beslut för att lösa konflikten samtidigt som de visas fiktivita nyhetsinslag som jag antar visar olika scenarion baserat på vilka beslut försvarsministrarna tar.

Övningen arrangeras i Estland som ofta brukar hålla sig långt framme när det gäller IT och ny teknik. Estland är för tillfället ordförandeland i EU och har som mål att verka för höjd it-säkerhet inom EU under de sex månaderna som man är ordförande.

Samhälle, Konflikter, eu, europa, cyberkrig, war games, estland, hacking, säkerhet
Estland vill skapa kryptovalutan Estcoin Landet är som vanligt långt framme i digitala frågor Estland planerar att lansera världens första kryptovaluta från en stat. Det handlar alltså om ett alternativ till bitcoin och andra digitala valutor som Estland för tillfället kallar för "Estcoin". Tanken bakom Estcoin är att den ska byggas upp liknande Norges statliga oljefond så att den kommer båda landet och de som investerar i valutan till godo. Vitalik Buterin som lanserade kryptovalutan Ethereum för två år sedan, världens idag näst största digitala valuta efter bitcoin, är med som rådgivare till estcoin-projektet. Om estcoin någonsin blir av så kommer den antagligen att lanseras via en så kallad ICO (Initial Coin Offering) så att intresserade kan köpa in sig i valutan. Baserat på hur stort ett sådant intresse skulle vara så skulle även värdet på valutan bestämmas av detta. Tumnagel
44.3°
0
Estland blir först i världen med val via Internet Heja Estland! Cirka en av 30 röstberättigade estländare röstade via Internet i deras nationella val till styre. 30 275 av 940 000 röstade via webben. Vårt grannland Estland har haft en väldigt snabb teknisk utveckling sedan man lämnade Sovjetunionen 1991. Personligen hoppar jag att även vi här i Sverige får rösta via webben nästa gång vi har val. Tumnagel
38.4°
0
Estland först i EU att godkänna rullande leveransrobotar Steget före som för det mesta Estland blev igår det första landet i EU där robotar nu lagligt kommer att kunna leverera varor till estländarna framöver. Starship Technologies, ett företag som de senaste två åren utvecklat en rullande robot avsedd för varuleveranser, skriver på Twitter att Estlands parlament godkände förslaget om att tillåta robotleveranser i landet med siffrorna 86 - 0. Robotarna som ska användas för leverans får inte vara mer än en meter höga och 1,2 meter långa. Robotarna måste även vara målade på ett visst sätt, vita partier både bak och fram, och måste även förses med reflexer och belysning om de kommer att köra i mörker. I USA har de båda delstaterna Virginia och Idaho godkänt att leveransrobotar får köra på deras gator när de levererar grejer. Tumnagel
52.7°
0
44.9° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tors. 7 sep 2017, 13:45
Idag testar EU cyberkrig War Games på riktigt i Estland
44.9°
0