11 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Miljöpartiet: Bredbandsskatt är inte en del av partiets linje Är bara ett förslag från en självständig arbetsgrupp
Miljöpartiet: Bredbandsskatt är inte en del av partiets linje

Tidigare i veckan anlände en ny rapport om kultursatsningar från en arbetsgrupp inom Miljöpartiet. Det innehöll en del kontroversiella förslag som att byta ut all reklam i kollektivtrafiken mot poesi samt att finansiera kulturella satsningar med bredbandsskatt.

Kritiken lät inte vänta på sig och nu har Miljöpartiet därför släppt ett uttalande där förklarar att bredbandsskatt inte är en del av partiets linje och att det hela bara är ett förslag från en självständig arbetsgrupp som består av både miljöpartister och partipolitiskt obundna kulturarbetare. Förslaget har endast presenterats för partistyrelsen men har ännu inte analyserats av partiet.

Jon Karlfeldt, som är sammankallande för Miljöpartiets partistyrelse, skriver dock i partiets uttalande att de välkomnar den idédebatt som förslagen väcker.

Hela uttalandet kan ni läsa i sin helhet nedan.

Samhälle, Politik, Bredbandsskatt, kultur, miljöpartiet
Visa Så här säger Miljöpartiet om kritiken mot Bredbandsskatt Vi har uppmärksammats på att det finns en del frågetecken kring de förslag som den kulturpolitiska arbetsgruppen presenterat för partistyrelsen. Nedan följer ett klargörande från partistyrelsens sammankallande Jon Karlfeldt om vad förslagen innebär och hur processen framöver ser ut.

Först av allt ett förtydligande om rapportens status: Detta är förslag som just har överlämnats till partistyrelsen av en självständig arbetsgrupp. De är alltså inte en del av partiets linje i dessa frågor.

Politikutveckling är en naturlig del av ett partis verksamhet, och särskilt i regeringsställning är det viktigt att inte förlora förmågan till nytänkande. Ibland kan det också ha ett stort värde att få in perspektiv utifrån. Det var mot den bakgrunden som partistyrelsen förra året tillsatte en arbetsgrupp bestående av både miljöpartister och partipolitiskt obundna kulturarbetare, med uppdraget att fritt ta fram förslag som kan ligga till grund för en diskussion om kulturpolitikens utveckling.

Miljöpartiet har, liksom andra partier, använt sig av arbetsgrupper på det här sättet tidigare. I de sammanhangen har som regel vissa av förslagen blivit partiets politik, medan andra har förkastats. Partistyrelsen har inte tagit ställning till något av förslagen i denna rapport än. Rapporten är överlämnad, och nu följer en interndemokratisk process där gruppens förslag kommer analyseras och beslut fattas om hur de ska hanteras vidare. Eventuell ny politik baserad på rapporten kommer att presenteras så snart den är beslutad.

Vi välkomnar den idédebatt som flera av de här förslagen väcker. Kulturfrågor är viktiga att diskutera och det är just därför som denna arbetsgrupp tillsattes. Det är Miljöpartiets övertygelse att en fri och öppen debatt, där en mångfald av idéer och perspektiv tillåts ta plats, är den bästa vägen att utvecklas som parti.

Jon Karlfeldt
Sammankallande för Miljöpartiets partistyrelse
Miljöpartiet föreslår skatt på bredband En del av deras nya kulturpolitik En skatt på bland annat bredband för att finansiera nya kultursatsningar. Det är ett av Miljöpartiets förslag på ny kulturpolitik som presenterats i dag. Partiet anser att Sverige måste göra fler kultursatsningar genom exempelvis obligatoriska estetiska ämnen på gymnasienivå samt att reklam ska förbjudas i kollektivtrafik och istället ersättas med poesi. Man föreslår även att Utbildnings- och Kulturdepartementet slås ihop till ett Bildningsdepartement som ska stärka kulturens roll både i skolan och samhället. För de kulturarbetare som finns i landet, där många är arbetslösa, föreslås en utbyggnad av så kallade konstnärsallianser där alla professionella skådespelare, dansare, konstnärer, filmarbetare och musiker ska kunna få ersättning i upp till tre år om de inte har någon annan försörjning. Finansieringen för satsningarna ska ske via skatter där Miljöpartiet anger att "någon form av bredbandsskatt ska införas och samtliga internetaktörer som verkar kommersiellt i Sverige måste kunna beskattas i landet". Om det hela går igenom återstår att se då förslaget först ska upp i partistyrelsen. Arbetsgruppen siktar dock, enligt svt.se, på att lägga en proposition till partikongressen nästa sommar. Någon som direkt reagerat på förslaget är Anders Åkesson (c) som är infrastrukturpolitisk talesperson och som säger att skatter på bredband kommer att hämma utvecklingen av bredbandsutbyggnaden. Önskemål om att införa bredbandsskatt är dock ingen ny idé. Det har föreslagits tidigare, bland annat av socialdemokraterna, i samband med diskussioner om fildelning. Tumnagel
-226.9°
0
2.8° 0 Emmy Zettergren Emmy Zettergren
ons. 21 okt 2015, 15:30
Miljöpartiet: Bredbandsskatt är inte en del av partiets linje Är bara ett förslag från en självständig arbetsgrupp
2.8°
0