-
m
Bild till artikel

Vi kan inte sluta spela Red Dead Redemption 2

Rockstar briljerar igen

Spel / Feature

TL;DR: Vi har spenderat drygt en arbetsvecka med Red Dead Redemption 2 och vi vill tillbringa ännu mer tid i spelet. Red Dead Redemption 2 är inte bara ett av årets måsten, utan även den här konsolgenerationens.

Spelet börjar, likt många andra Rockstar-lir, mitt i berättelsen. Arthur och Dutch Van Der Linde-gänget är på rymmen och försöker hitta skydd i en snöstorm. Vi får reda på att livet strulat till sig en aning i samband med ett rån i den fiktiva staden Blackwater och lagen är på jakt efter Van Der Linde-gänget. Samtidigt som Dutch försöker hålla sina kumpaner vid liv smider han planer om hur de kan tjäna mer pengar och det tar inte lång tid innan vi placerar ut dynamit på ett järnvägsspår för att råna ett tåg med diverse monetära godsaker, vilket inte riktigt går som planerat. Under bara den första timmen lyckas Rockstar cementera spelets ton och stämning som håller praktiskt taget spelet ut.

Utan att gå in på allt för mycket detaljer om storyn så är det en fängslande berättelse om en utstött grupps överlevnad i en värld där de inte längre är välkomna. Du kommer få lära känna gänget du jagade i det tidigare spelet och se i första hand hur den karismatiske och inspirerande ledaren Dutch successivt tar större och större risker för att hålla sitt gäng vid liv, på gott och ont.

Berättelsen tar Arthur Morgan och gänget från snötäckta berg i norr, träskmarker i öst, milsvida öppna fält, stora städer som New Orleans-inspirerade Saint Denis och ett par områden som överraskade rejält. Miljömässigt är det stor variation och oavsett var du befinner dig så är områdena fulla av liv med djur som springer omkring i skogen eller folk som glider runt i städerna. I vår preview skrev vi att Red Dead Redemption 2 kändes som det närmsta vi kommer en Westworld-liknande upplevelse och efter att ha tillbringat ännu mer timmar i spelet så är detta mer eller mindre ett faktum. Det finns alltid något som behöver din uppmärksamhet och det händer mer ofta än sällan att du hamnar i ett helt annat område än planerat då du stött på en person med ett hett tips om ett bra byte, eller liknande.

Dutch Van Der Linde-gänget är lika en minst lika viktiga som Arthur och Dutch själva. Gänget består bland annat av medlemmar vi jagade i föregående spel som Bill Williamson och Javier Escuella samt John Marston med familj. Det är en blandad kompott färgstarka individer som du kommer få lära känna under spelets gång.

Något som Rockstar alltid varit bra på är att skapa intressanta sidokaraktärer, men i GTA-serien har dessa individer varit väldigt utspridda på kartan. I RDR2 finns det intressanta personer som du stöter på runt om i världen, men de flesta intressanta karaktärer har du i gängets läger. Detta gör att du får se hur karaktärerna interagerar med varandra och Arthur, vilket inte bara är underhållande utan gör även att du skapar en relation med karaktärerna.

Utöver att indirekt skapa relationer med karaktärerna så har du alltid möjlighet att interagera med karaktärerna och följa med dem på diverse uppdrag av olika slag. Oavsett om du drar ut och fiskar med Javier eller rånar en varutransport med Micah så kommer du snabbt inse att Rockstar lagt ner väldigt mycket tid på att göra dina kumpaner till relativt verkliga människor som du kan, och troligtvis kommer, lära dig älska. Eller hata.

Något som jag verkligen uppskattar med spelet är dess tempo. Andra spel har en tendens att kasta episka händelser på dig som spelare varje sekund, men i RDR2 har du all möjlighet att andas och reflektera över händelsen och dina val. Rider du hem från ett episkt bankrån eller en lyckad jakt kommer du troligtvis ha en känsla av uppfyllelse som är svårslagen och rätt unik på spelfronten.

På tal om tempo så finns det rätt få möjligheter för dig att snabba upp spelupplevelsen. Det finns inget lättillgängligt fast travel-system, utan du måste leta upp tåg eller diligens som får ta dig till någon av de tillgängliga hållplatserna. Det finns dock möjlighet att snabbresa via Arthurs uppgraderade rum, men det tar en tid innan du kan låsa upp dessa resor. Vill du ta dig någonstans på kartan är det oftast snabbast och smidigast att ta en ridtur dit. Det är dock möjligt att göra resan lite lättare genom att aktivera Cinematic Mode som gör att hästen håller sig på vägen och du behöver bara hålla in X eller A för att ta dig fram.

Som vi nämnde redan i vår preview finns det möjlighet att uppgradera gängets läger på flera olika sätt. Bland annat kan du använda insamlade pengar för att göra mer ammunition, mat och andra resurser tillgängliga för dig i lägret och sedan har du möjlighet att göra vagnarna och lägret lite finare med dina jaktbyten.

Under dina äventyr kommer du i tid i otid ställas inför diverse val som kan påverka din spelupplevelse. Till exempel handlar valen ofta om att döda vittnen efter ett bankrån eller om du ska ta emot pengar eller ej från personer du nyligen hjälpt. Här kickar Honor-systemet in och är du en rättvisans man så kommer spelvärldens befolkning att bemöta dig med respekt. Känner du för att vara en riktig usling till laglös individ kommer individer rygga tillbaka en aning när du rider in i städer och vara aningen rädda för dig om du försöker interagera med dem. Under spelets gång dyker dessa val upp titt som tätt, oftast i de större story-uppdragen, men du kan också påverka din honor-ställning genom att vara snäll eller elak runtom i världen.

Att interagera med världen är busenkelt. Det enda du behöver göra när du vill prata med någon är att hålla in vänster trigger-knapp och sedan välja något av alternativen. Beroende på situationen så får du flera val när det kommer till interaktion som bland annat att hälsa, vara hotfull, desarmera situationer och sedan har du förstås alltid möjlighet att ta upp ditt vapen ur hölstret och råna individen.

Djur spelar nästan en lika stor del i Red Dead Redemption 2 som människorna vi träffar. Det finns över 200 olika djur och alla går att jaga för mat och resurser. Att jaga är en av de många sidoaktiviteter som du troligtvis kommer tillbringa timmar med och vill du anta en ordentlig utmaning så kan du försöka jaga några av de legendariska bestarna som finns runtom i världen. När du flått något av de legendariska djuren så får du tillgång till lite unika föremål som ger dig en buff av något slag. Typ som att du kan plocka upp dubbelt så mycket resurser från en källa.

Utöver djuren du jagar finns det även 19 olika hästraser att bekanta sig med. Till skillnad från Grand Theft Auto-serien där du har tillgång till en halv miljard olika bilar som du kan hoppa in i precis när som helst så kommer du troligtvis spela igenom större delen av Red Dead Redemption 2 med en häst. När du hittat en som passar dig så kommer du inte vilja byta ut den med någon annan. Speciellt inte efter att du har avvarat timmar på hästens rygg och ni knutit ett band med den fyrbenta besten.

Ju starkare band du har med hästen desto bättre blir den. Till en början kan du praktiskt bara bromsa med hästen, men efter ett tag får du fler manövreringsmöjligheter som att sladda och stegra samt att hästen blir bättre på att hantera eldstrider utan att den ballar ur.

Hästar är inte det enda som förbättras med tiden. Även vapen förbättras vid användning, men du måste se till att hålla vapnen rena och fräscha för att kunna maximera effektiviteten. Vapnen slits ut med tiden och för att förbättra kvaliteten behöver du inspektera vapnet och sedan applicera vapenolja. Du behöver alltså inte gå till någon vapenhandlare för att reparera vapen, utan underhållning kan du sköta helt själv, vilket är något vi uppskattar.

Vapnena går, precis som mycket annat i spelet, att modifiera med hög detaljrikedom. Till exempel kan du välja olika metaller på olika delar av vapnet, så om du vill ha en avtryckare av guld, pistolgrepp i elfenben och orientaliska mönster på pipan så är det fullt möjligt.

Musiken var något vi reagerade på under vår förhandstitt av Red Dead Redemption 2. Precis som vi nämnde i vår preview har spelet ett dynamiskt soundtrack och kompositören Woody Jackson levererat 192 unika ljudslingor som drar igång beroende på vad som händer i spelet. Skrittar du med din häst genom en grönskande skog kommer några avslappnande stråkar medan bombastisk musik slungas ur högtalarna om du hamnar i en episk eldstrid. Det dynamiska soundtracket låter riktigt bra och lyckas ständigt bygga på den stämning som skapas av miljöerna och händelserna.

Spelet går att spela helt utan gränssnitt om du känner för att köra en lite mer uppslukande upplevelse. Du måste då hålla stenkoll på dina vapen för att hålla reda på hur många skott som finns kvar samt lyssna noga på vad dina uppdragsgivare säger när de levererar vägbeskrivningar. Vid release kommer det även finnas en kompanjonsapp till spelet som ger dig tillgång spelkartan som uppdateras i realtid, information om Arthurs hälsa, Arthurs journal och lite annan användbar information som kan vara bra att ha nära till hands.

2018 har redan levererat några av de snyggaste liren någonsin, som Spider-Man eller God of War, och Red Dead Redemption 2 är inget undantag. Spelet är byggt på en uppdaterad version av RAGE, som även används i Grand Theft Auto V, och Rockstar har verkligen gjort ett riktigt bra jobb med grafiken. Texturer ser riktigt bra ut, karaktärerna är väldesignade och kläderna är urläckra och när du ser solstrålar skina igenom träden när du skrittar genom en dimmig skog är det svårt att inte bli imponerad. Även om du spenderat mer än en arbetsvecka i spelet så kommer du stöta på områden och miljöer som får tid att tappa hakan.

Något som kom som en liten chock var hur brutalt spelet kan vara. Till exempel blir detta rätt tydligt när du är ute och jagar och ska flå ditt byte. På de stora djuren använder Arthur sin kniv för att få loss skinnet och godbitarna på insidan, men när det kommer till mindre djur får vi se Arthur slita loss skinnet med sina bara händer. Första gången jag såg Arthur dra skinnet av en hare yttrade jag ett litet ”holy shit”, vilket praktiskt taget aldrig händer då jag inte är så verbal när jag spelar. Och samma sak hände första gången jag sköt en buse i huvudet med en hagelbrakare. Även om det är samma spelmotor som GTA V så har Rockstar gjort upplevelsen aningen köttigare i RDR 2.

Med RAGE-motorn kommer det dock lite knepig fysik som kan vara lite jobbig att komma överens med om du inte spelat allt för mycket GTA V. Men efter några timmar med spelet kan du hantera Arthurs småaktiga fyllobeteende utan problem. Och om ni har lirat GTA-spel så borde ni inte heller ha några problem med själva pangandet i spelet.

På tal om prestanda så flyter spelet på riktigt bra i 30 fps. Det hade varit trevligt om spelet rullade i 60, men det är verkligen ingen dealbreaker att det körs i 30 bilder per sekund.

Allt som allt så har Rockstar levererat ett riktigt bra spel. Spelet ser riktigt bra ut, är fullt av intressanta karaktärer, episka ögonblick, aktiviteter som kommer underhålla dig i timmar och ett allmänt lugn som jag inte visste att jag skulle fullkomligt älska.

Red Dead Redemption 2 är inte bara ett av årens bästa spelupplevelser, utan även den bästa spelupplevelsen vi fått den här konsolgenerationen. Tempot gör att spelet kanske inte är för alla, men om du kan hantera det så kommer du verkligen inte bli besviken av Red Dead Redemption 2. Red Dead Redemption 2 är en solklar 10-poängare.

I vanlig ordning: Om ni har några frågor om spelet så är det bara att skriva ner dem i kommentarerna så försöker vi svara till vår bästa förmåga.

Red Dead Redemption 2 släpps 26 oktober till Playstation 4 och Xbox One.

Läs mer
70.8°
0

Vi kan inte sluta spela Red Dead Redemption 2

Rockstar briljerar igen

Populäraste
Ersättning till nätläkare ser ut att sänkas ordentligt
En sänkning på över 20 procent rekommenderas av SKL 
Tumnagel
57.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snart kan alla få hemleverans från Systembolaget
Försöket med hemkört kommer nu att permanentas 
Tumnagel
42.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Preems utbyggnad i Lysekil stoppas tillsvidare
Efter protester från miljöorganisationer och allmänheten 
Tumnagel
47.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Trafikverket satsar 1,5 miljarder på cykel- och kollektivtrafik
17 kommuner får nytt stöd 
Tumnagel
49.5°
+
Bobby Green
0
Google välkomnar Sign in with Apple
Bättre än att använda lösenord för inloggning 
Tumnagel
45.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Renault presenterar ny Zoe
Kommer nu 39 mil på en laddning 
Tumnagel
46.3°
+
Bobby Green
0
Shaft kommer till Netflix 28 juni
Trevlig överraskning! 
Tumnagel
42.3°
+
André Stray
0
Cyklister och bilister kommer inte överens i trafiken
Inget nytt i och för sig 
Tumnagel
45.2°
+
Bobby Green
0
Cellebrite uppger att de kan låsa upp alla telefoner
Senaste versionen av UFED crackar "allt" 
Tumnagel
31.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Gladiator 2 utspelar sig mer än 25 år efter originalfilmen
Tidslinjen spikad 
Tumnagel
45.2°
+
André Stray
0
Pakistans regering kattifierades på Facebook
Råkade köra kattfilter när man sände live 
Tumnagel
67.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nya bilder på Byton M-Bytes insida
Kommer att se ut så här i produktionsversionen 
Tumnagel
32.9°
+
Bobby Green
0
Senaste
Galna 90-talet - Lamborghini Diablo VT Roadster
Kul kultbil 
Tumnagel
38.3°
+
Bobby Green
0
Uber presenterar vision för Uber Air
Så här tänker man sig framtidens flygande taxis 
Tumnagel
35.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kolla in Pym Techs förminskningsvapen i Marvel's Avengers
Hank Pym förminskar monster i Square Enix kommande Marvel-spel 
Tumnagel
36.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Åk Bzzt och lira Crash Team Racing Nitro-Fueled i veckan
Activision firar release med racing i podtaxi 
Tumnagel
38.7°
+
André Stray
0
Lyssna på Tim Cooks examenstal till Stanfords avgångselever
Följer i Steve Jobs fotspår 
Tumnagel
37.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Man at Arms bygger Alucards svärd från Castlevania
Lite kvällsnörderi 
Tumnagel
37.8°
+
André Stray
0
Europol håller på att utveckla ett spel
Ska hjälpa poliser att spåra kryptovaluta-relaterad brottslighet 
Tumnagel
38.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ny Hunger Games-bok släpps nästa år
Prequeldags! 
Tumnagel
36.3°
+
André Stray
0
Ersättning till nätläkare ser ut att sänkas ordentligt
En sänkning på över 20 procent rekommenderas av SKL 
Tumnagel
57.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Bygg din egen handhållna spelkonsol
Emulera GameBoy och annat med PyGamer 
Tumnagel
38.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Bitcoin handlas nu för över 9000 dollar igen
Det var över ett år sedan den gjorde det sist 
Tumnagel
37.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Auto Express tar en tur med Skoda Vision iV
Hur känns elbilskonceptet? 
Tumnagel
39.8°
+
Bobby Green
0