LIVE 19:00 Google I/O
m

Dataspelsbranschen tycker till om TPB-domen
Dataspelsbranschen välkomnar domen

Dataspelsbranschen tycker till om TPB-domen
Spel / Övrigt

Ingen har väl missat att Stockholms tingsrätt innan idag dömde grundarna av folket bakom The Pirate Bay, Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg och Carl Lundström till ett års fängelse för medverkansansvar för upphovsrättsbrott samt att de skall betala drygt 30 miljoner kr i skadestånd till de rättighetsägare vars material olovligen utnyttjats.

Sveriges branschförening för multimedia och dator-& TV-spel, Dataspelsbranschen, välkomnar tingsrättens dom.

- Vi välkomnar domen, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen. Det är särskilt bra att den är så tydlig med att The Pirate Bays verksamhet har drivits organiserat och kommersiellt samt att grundarna haft som uppsåt att möjliggöra upphovsrättsbrott. Det är en viktig signal från tingsrätten att samhällets regler gäller även på internet.
Dataspelsbranschen förväntar sig även att det blir ytterligare (efter IPRED) en minskning av illegal fildelning som konsekvens av domen.

- Allra viktigast är att domen visar att upphovsmannens ensamrätt måste respekteras, säger Per Strömbäck. Det handlar ytterst om respekt för skapandet och de ansträngningar som det kräver.
Dataspelsbranschen hoppas även på att folk nu kommer att lockas att använda de lagliga alternativen mer samt att dessa kan utvecklas mer och mer.

34.0°
0

Dataspelsbranschen tycker till om TPB-domen

Dataspelsbranschen välkomnar domen

RSS 14 kommentarer till artikeln
Dr.Zoies
Rättelse!
Carl Lundström är inte en grundare av TPB. Hans företag tillhandahöll tekniska tjänster åt sajten.

Sedan anser jag det första citatstycket vara rena tramset.

Att de skulle vara en organiserad verksamhet kommenterade ju precis Peter Sunde i presskonferansen att de verkligen inte kunde klassas som. De borde isf dömmas för oorganiserad brottslighet pga. det slarviga sätt de skött site:n.
Peter har även i andra intervjuer menat att hela grejen bara är och har varit en hobby. Killarna har andra saker de fördriver dagarna med. De måste ju få någon inkomst osv.

Därmed till nästa befängda punkt som är att de skulle ha drivit den kommersiellt.
Som Peter Sunde menat har som sagt allt bara varit en hobby vid sidan av som har fått den tid de kunnat ge.
De 11 miljoner (eller vad det var) som åklagaren hade räknat ihop som vinst blev TPB-nissarna oerhört upprörda över.
"Hur har han räknat? Var skulle vi fått dem ifrån?"
Det åklagaren grundade siffrorna på var också oerhört lösa. Kanske rent av tagna från luften(?)

"Uppsåt att möjliggöra upphovsrättsbrott"?
Var inte uppsåtet att göra en schysst fri sida som bygger på den nya smidiga torrenttekniken som kom då, där användarna själva får bestämma innehållet.
Var, när och hur har TPB uppmanat till upphovsrättsbrott? Ge mig länken så tystnar jag..

Hittade också förresten en fin och tänkvärd artikel på hd.se som man gärna får ögna igenom vid intresse:
av Dr.Zoies, fredag 17 april 2009 kl 20:06
DumS
"nu kan man fälla google på EXAKT samma grunder."
Vad !"#¤ tänkte de på...
av DumS, fredag 17 april 2009 kl 21:12
Gork
Själv har jag full förståelse för att spelbranschen tycker att dommen är rätt och riktig. Det gör även jag och det är inget jag sticker under stolen med. Det måste svida rejält när ens produkt (i det här fallet dataspel) hamnar på piratebay bara dagar efter lansering och ingen av grundarna tar något som helst ansvar för att sajten helt uppenbart förenklar och möjliggör olaglig och omoralisk aktivitet i form av illegal fildelning. Missförstå mig inte, fildelning är bra men det måste bygga på frivillighet som när t.ex. Timbuktu la upp sin nya singel på Pirate bay. Men när man lägger upp något mot någons explicita vilja tar man sig friheter som ytterst är helt oförenliga med demokrati och fri vilja.

Om man driver ens sajt som Pirate Bay har man en skyldighet att komma till rätta med problemen, om det förekommer i så pass stor utsträckning. Det är ju t.ex. en jäkla dubbelmoral att aktivt radera och banna användare som lägger upp torrents till barnpornografi med skita fullständigt i brott mot upphovsrätten. Graden av allvarlighet skiljer brotten åt men principen är densamma. Självklart har man ett ansvar som sajtägare och det har nu domstolen fastställt på demokratisk väg.

Dessutom är det väl knappast en förmidrande omständigheter att nästan alla åtalade har skrivit sig i länder med gynnsamma skatteregler som försvårar insyn i ekonomi. Med 10 miljoner användare och reklam på sidan är det en självklarhet att man drar in en massa pengar och då vill man ju inte betala skatt i Sverige..

EDIT: Länken nedan visar en bild över hur verkligheten ser ut till skillnad från flummlänken Dr Zoies postade..
av Gork, fredag 17 april 2009 kl 22:03
wasker
här är domen för de som vill läsa-

di.se

jag tycker den är vansinne. Ett brott mot yttrandefriheten om inte annat.
Vad sägs om att stänga youtube också.
av wasker, lördag 18 april 2009 kl 00:22
Your_name
När lagar som IPRED går igenom och när konservativa amerikanska företag tar över polisens uppgifter vet man att något är riktigt ruttet med samhället.

Och det lär inte sluta här tyvärr.

1984
av Your_name, lördag 18 april 2009 kl 00:34
Splendid_Performance
men är det rätt att ge dem här herrarna detta grova straff?
skall man få ett hårdare straff än en mördare för att man fildelat?
av Splendid_Performance, lördag 18 april 2009 kl 00:37
bjorkkis
Ibland kan man ta med fan undra!
av bjorkkis, lördag 18 april 2009 kl 00:40
robban3
vad har han för däck?
av robban3, lördag 18 april 2009 kl 01:43
Bert Karlssons Semla
Dommen kanske visar hur vi värderar pengar så mycket mer än människors liv.

Med vilket mått mäter man våldtagna flickans känsloliv i?
Pengar är där emot easy shit att mäta och när de hungriga vargarna kräver sitt offer tar de fan i från tårna.


Jag anar en global konspiration från USA att ta över och kontrollera all media i syfte att förändra folks sätt att tänka och därmed kunna kontrollera världen lättare.
av Bert Karlssons Semla, lördag 18 april 2009 kl 15:32
Kamelbulle
Det verkar som att de vill att jag aldrig mer ska köpa spel.

Nu har dataspelbranschen satt sig i en knivig sits!

SLUTA KÖP SPEL AV DE ONDA FÖRETAGEN!
av Kamelbulle, lördag 18 april 2009 kl 16:50
Bert Karlssons Semla
Se dem inte som onda bara för de vill ha tillbaka pengar för de pengar de lagt på utvecklingen av den produkt du får ta del av senare.

Självklart betalar du de spelen, filmerna eller musiken du vill ha, hur onda än spelföretagen verkar vara. Är det ett bra spel så är det värt att köpa, vem köper (eller tankar för den delen) dåliga spel?

Det som är jobbigt med hela denna historian är hur ekonomiska intressen från utlandet möblerar om nuvarande formen av internet, detta är något man ska se som en dålig utveckling för vem vet vad de vill ta bort för 'opassande' saker i framtiden..? Kommer vi få en motsvarande Great Firewall of China här i sverige som hindrar oss från att nå det vi söker på internet för att makteliten anser att det är fel?

Att vara övervakad på internet är lika roligt som att en skola eller arbetsplats ständigt skulle vara övervakad.
Visst händer det skit men så många oskyldiga får betala priset. Det är till exempel lätt att dra slutsatsen att över en tredjedel av alla användare tankar på nätet då internettrafiken gick ner med en tredjedel efter IPRED.
Men den trafikmängd som brukar gå åt vid fildelning är så oerhört mycket större än 'vanligt' internetsurfande. Dessutom tankar och seedar de flesta flera stora releaser samtidigt vilket ökar trafiken ytterligare, så att säga att över en tredjedel tillägnade sig åt fildelning på nätet är fel. Internettrafik och användarantal är inte samma sak.
av Bert Karlssons Semla, lördag 18 april 2009 kl 19:56
Kristoffer Ågren
Det är ju helt sjukt att en hostingprovider och ISP får ett år för detta samtidigt som han blir skyldig att betala 30 Miljoner kr.

Det är det som kan vara det mest uppseendeväckande med hela domen. Vad kan detta leda till? Vem kommer bli stämd i framtiden? På vilka grunder?
av Kristoffer Ågren, söndag 19 april 2009 kl 03:04
Netzach
@Gork#3: "Men när man lägger upp något mot någons explicita vilja tar man sig friheter som ytterst är helt oförenliga med demokrati och fri vilja."

Skratt. Antingen får man fritt dela med sig av den information man besitter, eller så får man inte det alls utan någons explicita tillåtelse (inga signalement i brottsutredningar, inga mindre smickrande citat i artiklar och böcker, ingen undersökande journalistik etc.). Jag har ingen respekt för godtyckliga gränser satta av verklighetsfrånkopplade politiker.

Endast individer kan äga (inte företag, stater, vänskaper, längdskillnader eller andra abstrakta beskrivningar av samarbete eller förhållanden), och endast fysiska objekt kan ägas. Ägandeskap är endast relevant vid situationer rörande objekt av begränsad tillgång, dvs inte information eller koncept.

Sakers sanna värde är ett resultat av "tillgång vs. efterfrågan", och någonting med näst intill obegränsad tillgång får således en nästintill obefintligt pris. Det som är värt någonting med information är inte informationen självt, utan hur man hanterar informationen; hur producent levererar den och konsument använder den.

Och nu har vi inte ens gått in på att en komprimerad version av en DVD-film inte är samma information som det som ligger på DVD'n. Det representerar samma sak, men är inte samma serie ettor och nollor, eller ens en likadan serie. Och hur skall vi göra med abstrakt konst som representerar den aktuella filmen, eller för den delen representerar t.ex folkmord? Eller är det kanske "upplevelsen" som är ägd av skaparen? Hur gör man med människor som upplever samma film på två vitt skilda sätt? Vem skall betala om det är upplevelsen som är relevant?
av Netzach, söndag 19 april 2009 kl 11:42
Netzach
Nej. Ägande av information och koncept går rakt emot äganderätten för fysiska ting. Den domderar vad den fria individen får och inte får göra med sina ägda fysiska objekt utefter vad som råkar finnas representerat på den. Först får man dela ut alla sina bits på hårddisken på "Internet", helt enligt äganderätten. Men så fort en viss del av hårddisken får en viss konstellation av positivt eller negativt magnetiskt laddade bits (hårddisksektorerna har inte bytts ut, endast vad för laddning de har och i vilken ordning laddningen är) så förhindras man med hot och våld att fritt förfoga över sina egna fysiska objekt såsom man själv finner passande.

Upphovsrätten visar klart och tydligt att fysiska objekt inte kan ägas, att ägande inte är ett absolut, utan endast någonting som är till nåder av de som sitter på vapnen.

Äganderätt ELLER upphovsrätt. Båda två kan inte samexistera inom samma fysiska rymd.
av Netzach, söndag 19 april 2009 kl 11:43
Kommentera artikelnEn trailer för Dr. Death
Baserad på den sanna historien om Christopher Dunstch

Dr. Death är en kommande serie som handlar om neurokirurgen Christopher Dunstch som under två år lyckades döda två patienter och lemlästade över 30. Det ledde till att han fick smeknamnet Dr. Death och nu sitter av ett livstids långt fängelsestraff. Serien adapterar Wonderys kriminalare-podcast om ämnet och i huvudrollen ser vi Joshua Jackson (Pacey Witter från Dawsonx27s Creek). Andra skådespelare som dyker upp är Grace Gummer, AnnaSophia Robb, Christian Slater och Alec Baldwin. Dr. Death ska börja sändas under sommaren. Tumnagel
36.9°
+
Frode Wikesjö
0

Ikväll drar Google I/O igång
Bänka er framför strömmen 19:00

I kväll drar Googles stora utvecklarkonferens Google I/O igång och i vanlig ordning kommer det hela inledas med en keynote där vi kommer få en första titt på de stora nyheterna sökmotorjätten har på ingång. Specifikt vad som kommer visas upp är för tillfället okänt, men vi väntar oss uppdateringar kring Googles olika mjukvaruprodukter som Android, sökmotorn, Maps, Assistant och Wear OS. Och har vi tur kanske vi även får ta en titt på lite ny hårdvara, men detta är inte allt för sannolikt då Google brukar köra hårdvaruevent under hösten. Hur som helst. 19:00 drar strömmen igång och ni kommer kunna kika på den ovan. Vad hoppas ni på för nyheter? En ordentlig titt på Android 12? Bredare tillgänglighet till Assistans flådigare funktioner? Fuchsia OS? Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Så här funkar Israels Iron Dome
Försvarssystemet som skjuter ner missiler

Den väpnade konflikten mellan Israel och Palestina har återigen blossat upp på allvar, något som bland annat har lett till att att palestinska Hamas har skickat tusentals raketmissiler mot olika mål i Israel. Tack vare Israels så kallade Iron Dome så har dessa raketer sällan nått sina mål i Israel då försvarssystemet oftast kunnat skjuta ner raketerna när de befunnit sig i luften. I klippet ovan kan ni kolla in ett inslag från Wall Street Journal där man beskriver hur Iron Dome fungerar. Tumnagel
39.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

En trailer för Hotel Transylvania: Transformania
Monster blir människor

Hotel Transylvania: Transformania är den fjärde Hotel Transylvania-filmen och har premiär under sommaren. I denna film förvandlas Dracula och monsterkompisarna sig till människor medan människan Johnny förvandlas till monster. When Van Helsing’s mysterious invention, the ‘Monsterfication Ray,” goes haywire, Drac and his monster pals are all transformed into humans, and Johnny becomes a monster! In their new mismatched bodies, Drac, stripped of his powers, and an exuberant Johnny, loving life as a monster, must team up and race across the globe to find a cure before it’s too late, and before they drive each other crazy. With help from Mavis and the hilariously human Drac Pack, the heat is on to find a way to switch themselves back before their transformations become permanent. Hela gänget med röstskådespelare återvänder, vilket innebär att vi får höra Andy Samberg, Selena Gomez, Kathryn Hahn, Keegan-Michael Key, Steve Buscemi, David Spade, Brian Hull, Asher Blinkoff, Brad Abrell, Fran Drescher, Jim Gaffigan, och Molly Shannon i denna film. Hotel Transylvania: Transformania har biopremiär den 23 juli. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Bioware öppna för att återställa multiplayer i Mass Effect 3
Legendary Edition-ägare kanske får spela tillsammans

Mass Effect: Legendary Edition släpptes i fredags och paketet erbjuder Mass Effect-trilogin med nästan alla tillhörande DLC:s till spelen. Något som saknas är multiplayerdelen i Mass Effect 3, men det verkar som att den delen kan komma att läggas till i framtiden. Spelets multiplayerläge var i den tidigare versionen kopplat till spelet story och spelare var tvungna att lira det för att få tillgång till ett av spelens olika slut, men i Legendary Edition har det systemet balanserats om så att samtliga slut kan nås genom att spela singleplayer. Anledningen till att det skrotades i den nya versionen berodde på att Bioware hade varit tvungna att bland annat implementera crossplay mellan den nya versionen och den gamla versionen. I en intervju med CNET berättar dock Biowares project director Mac Walters att multiplayer-delen inte uteslutits helt och beroende på hur spelet tas emot av spelarna så kanske det kommer implementeras i framtiden. Skulle ni vilja spela multiplayer i nya versionen av Mass Effect 3? Om jag inte minns helt fel så var det ändå rätt underhållande och utmanande co-op-läge som lirades även när målet i kampanjen nåddes. Tumnagel
37.9°
+
André Stray
0

Tesla Model S Plaid kan komma med en infällbar vinge
Bilder på ny prototyp har dykt upp

Det har dykt upp lite bilder på en Tesla Model S som tros vara en prototyp på den kommande Model S Plaid eller kanske till och med Model S Plaid+. Det mest anmärkningsvärda med den nya prototypen är att denna är försedd med en infällbar vinge som synes på bilden ovan och i de inbäddade tweetsen här nedanför. Bilderna fotades av The Kilowatts när prototypen tog sig några varv på Laguna Seca Raceway i Kalifornien, en bana där Model S Plaid testkörts flera gånger tidigare. Model S Plaid kommer att ha en topphastighet på 320 km/h och göra 0 - 100 på 2,1 sekunder, något som kanske gör att det krävs en vinge för att bilen ska behålla sina köregenskaper. Model S Plaid+ är sagd få ännu bättre prestanda men exakt hur den ser ut än så länge oklart. Tesla kommer börja leverera Model S Plaid någon gång under 2021:s andra halvår medan Model S Plaid+ förväntas släppas någon gång nästa sommar. Tumnagel
33.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Amazon vill köpa MGM
Vill Bezos bli Bond?

The Verge rapporterar att Amazon är intresserad av att köpa filmbolaget MGM. Ett köp av MGM skulle i så fall innebära att Amazon får ett gediget filmbibliotek med fler än 4 000 filmer och mer än 17 000 timmar tv-serier. MGN äger film- och tv-serier som James Bond, Vikings, The Handmaid’s Tale, Rocky, Stargate samt Robocop, titlar som definitivt skulle stärka Amazons streaming-tjänst Prime Video. Enligt ryktet ska Amazon erbjudit MGM nio miljarder dollar och det återstår väl att se om MGM accepterar detta bud. Tumnagel
31.2°
+
Frode Wikesjö
0

Epic Games stämmer mixed reality-företaget Nreal
Anser att namnet är för likt Unreal

Epic Games kastar nävar åt alla håll och kanter. Speljätten är mitt i en stor fejd med Apple gällande huruvida App Store är konkurrenshämmande och nu har Epic stämt Nreal, som jobbar med mixed reality-brillor. Nreals namn är enligt Epic boven i dramat och hävdar att namnet både ser ut och låter som Epics Unreal, vilket Epic varumärkesskyddat på tio olika sätt. Kinesiska Nreal lanserade sina första glasögon i Sydkorea förra året och planerar att släppa dessa i USA under pågående kvartal och företagen har försökt gemensamt försökt komma fram till en lösning med Unreal-namnet utan framgång, vilket är anledningen till att stämningen kommer nu och inte tidigare. Epic vill med stämningen att Nreal ska dra tillbaka sin varumärkesansökan och att Nreal ska betala någon summa för sveda och värk. Tumnagel
33.3°
+
André Stray
0

Lego presenerar Marvel Super Heroes Daily Bugle
Bygg ihop det klassiska tidningshuset från Spider-Man

Lego har presenterar en ny massiv byggsats med vilken man kan bygga ihop Daily Bugle, huset där tidningen med samma namn huserar i Marvels universum. Förutom själva byggnaden så inkluderas en lång rad hjältar och skurkar från Marvels universum som lego-figurer. Följande 25 lego-figurer ingår i byggsatsen: Firestar, Blade, Doctor Octopus, Spider-Man, J. Jonah Jameson, Betty Brant, Venom, Miles Morales, Spider-Ham, Green Goblin, Gwen Stacy, Carnage, Punisher, Peter Parker, Spider-Gwen, Black Cat, Robbie Robertson, Ben Urich, Mysterio, Daredevil, Sandman, Aunt May, en tidningsarbetare, en taxi-chaufför samt en receptionist. Byggsatsen består av 3,772 lego-bitar och blir över 80 centimeter hög när den är färdigbyggt, något som gör byggsatsen till den högsta som Lego någonsin släppt. Marvel Super Heroes Daily Bugle från Lego släpps 1 juni och kommer då att kosta 300 dollar. I videoklippet här nedanför visar YouTube-kanalen PotterMinifigPals upp lite fler bilder från byggsatsen. Tumnagel
39.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Attack the Block ska få en uppföljare
Med John Boyega

Deadline rapporterar att science fiction-filmen Attack the Block från 2011 ska få sig en uppföljare. Den första filmens regissör Joe Cornish har skrivit på för filmen och även John Boyega, som spelade huvudrollen i ettan, ska återvända. John hade detta att säga om att få spela Moses igen. "It’s been a decade since Attack the Block was released and so much has changed since then. I’m excited to see this heightened story return to the streets of London. Moses has remained one of my favourite characters to play and bringing him back is a huge honour." Om några andra skådespelare från första filmen, så som Jodie Whittaker eller Franz Drameh, kommer dyka upp återstår att se. Första filmen handlade om ett gäng tonårsligister i södra London som tvingas ta upp kampen mot aliens när de attackerar deras bostadsområde. Några detaljer kring uppföljarens handling eller när filmen väl ska släppas finns ej ännu. Tumnagel
38.5°
+
Frode Wikesjö
0

Tom Scott snackar mikrovågor
Lite kvällsnörderi

Tom Scott har släppt en ny video och den här gången pratas det om mikrovågor och hur mikrovågsugnar fungerar. Tumnagel
43.8°
+
André Stray
0

Det här är årets Pride-armband till Apple Watch
Årets version är vävd

Apple har en fin tradition där man varje år släpper ett nytt armband till Apple Watch för att fira att det är Pride. Årets version är i deras nya vävda stil och riktigt vackert om du frågar mig. Man har helt enkelt använd färgerna i prideflaggan och vävt sig en egen tolkning av den. Till det har man också skapat en urtavla så att man får till en bra helhet. Armbandet finns att köpa nu och kostar 1095 kronor. Tumnagel
50.2°
+
Roger Åberg
0

Kolla in evolutionen av Starship
Med explosioner och allt

Utvecklingen av SpaceX rymdfarkost Starship går framåt i högt tempo. Här kan ni kolla en supercut-video från CNET där man klippt ihop lite av hur farkosten utvecklats på mindre än ett år. I klippet får tittarna följa med från den första flygningen av den den lilla prototypen Starhopper förra året och vidare genom olika iterationer av Starship-prototyper. Det hela avslutas med den första lyckade landningen av en Starship-prototyp vilken skedde i början av den här månaden. SpaceX har utvecklat Starship i en imponerande hastighet och uppger själva att man planerar att skicka upp farkosten till rymden inom ett år. Innan så sker måste dock Starship monteras på förstegs-raketen Super Heavy, en raket som SpaceX än så länge inte har byggt. Tumnagel
42.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ordentlig trailer för Sweet Tooth
Släpps 4 juni på Netflix

För några veckor sedan fick vi en första teaser för Sweet Tooth, vilket är en ny serie baserad på serieromanen med samma namn. I serien kommer vi få följa Gus, som är halvhjort, och hans beskyddare som reser runt i en postapokalyptisk värld i hopp om att hitta någonstans de kan överleva i stillhet. 4 juni släpps Sweet Tooth i sin helhet på Netflix. Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

Microsoft släpper Teams för personligt bruk officiellt
Videosamtala gratis med familj och vänner

Microsoft har nu släppt Teams för personligt bruk efter att denna rullat i en preview-version i snart ett år. När Teams för personligt bruk dök upp så var användarna hänvisade till att använda Teams-apparna till mobilen men nu går det att dra igång även på webben och desktop-apparna till Teams. Teams för personligt bruk är i stort sett identiskt med den professionella versionen av Teams och det går, förutom att chatta och videosamtala, även att dela kalendrar, filer och geografisk plats med de som deltar i konferensen. För tillfället är det möjligt att genomföra videosamtal gratis i 24 timmar med upp till 300 personer. När pandemin börjar lugnar ner sig är dock tanken att det ska gå att genomföra samtal under en timmas tid med upp till 100 personer gratis. Samtal mellan två personer kommer dock fortsatt att kunna genomföras gratis under obegränsad tid även när de nya gränserna införs. Microsoft Teams finns till iOS, Android, datorer och på webben. Tumnagel
51.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Twitch sänker priset på prenumerationer
Hävdar att streamers kommer gynnas i slutändan

Twitch har tidigare låtit fans av streamers köpa prenumerationer, vilket ger fansen tillgång till lite extra flådigheter som unika chattikoner och annat smått och gott. Prenumerationerna har varit tillgängliga i olika nivåer och den lägsta nivån har kunnat köpas för 5 dollar i månaden. Nu har Twitch meddelat att de kommer göra lite justeringar för folk som köper prenumerationer och streamar genom att göra köp med lokala valutor tillgängliga samt att priserna på prenumerationer kommer sänkas. 20 maj kommer ändringen ske och initialt är det Turkiet och Mexiko som kommer kunna få möjlighet att köpa prenumerationer med lokal valuta, mer specifikt 9,90 turkisk lira, motsvarande 1,20 dollar, och 48 pesos, vilket är ungefär 2,41 dollar. Fler länder kommer kunna betala med sin lokala valuta under årets tredje kvartal. Prenumerations-kostnaden har tidigare fördelats i en 50/50-split mellan kreatörerna och Twitch och med prissänkningen kommer förstås mindre pengar trilla in på kontot för streamers. Twitch hävdar dock att detta i slutändan kommer leda till att fler betalar för prenumerationer, vilket i sin tur kommer gynna alla. Om prissänkningen leder till en ordentlig inkomstförlust för streamers så kommer Twitch-assistera genom att täcka upp för den förlorade inkomsten i tre månader och ytterligare nio månader med mindre utbetalningar. Twitch skriver detta: Twitch will cover 100% of baseline channel and Prime sub revenue (if needed) for three calendar months, including the month of the price change. After that, we will slowly decrease incentive payments by 25% every three months over the following 9 months, totaling a 12-month period of providing revenue adjustment incentives. Tumnagel
39.6°
+
André Stray
0

Mooers smarta gitarr har en inbyggd trummaskin
Perfekt för enmansorkestern?

Ljudföretaget Mooer har presenterat en ny "intelligent" gitarr som har både en trummaskin såväl som en virtuell loop-pedal inbyggd. Det ska finnas 126 olika effekter som går att använda samtidigt som användaren lirar på Mooers "GTRS S800 Intelligent Guitar". Exakt hur det hela fungerar eller kontrolleras finns det inte så mycket uppgifter om ännu. Något som Mooer kallar för en "superknob" verkar dock vara inblandat i kontrollen av gitarrens funktioner vilket ni kan se i videoklippet här nedanför. Gitarren kommer även att gå att koppla trådlöst till en förstärkare med hjälp av ett tillbehör och batteritiden uppges ligga på runt 15 timmar. Vad Mooer vill ha för en GTRS S800 Intelligent Guitar finns det än så länge inga uppgifter om. På produktsidan för gitarren står det att denna snart kommer att börja crowdfundas via crowdfundingtjänsten IndieGoGo. Tumnagel
36.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Amazon Music HD slutar kosta extra
För att bättre kunna konkurrera med Apple Music?

Tidigare idag blev det känt att Apple Music snart kommer att börja streama musik i hd-format och nu rapporterar Billboard att Amazon kommer att sluta ta extra betalt för Amazon Music HD. Amazon Music HD lanserades hösten 2019 och började då, precis som till exempel Tidal, att erbjuda streaming av musik i HD-format. Fram tills nu har tjänsten dock kostat 20 dollar i månaden, samma pris som Tidal tar för sin motsvarande tjänst. Nu kommer dock Amazon Music HD inkluderas i Amazon Music Unlimited. Den tjänsten kostar 10 dollar i månaden för ett helt fristående abonnemang och 7 dollar i månaden för Amazon Prime-kunder. Amazon Music HD har i dagsläget cirka 70 miljoner låtar i CD-kvalitet varav 7 miljoner i något som Amazon kallar för "Ultra HD"-kvalitet. Tumnagel
39.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Dude Perfect leker i Sydafrika
Betar av hinklistan

Bro-nissarna från Dude Perfect är tillbaka med en ny Bucket List. Denna gång befinner de sig i Sydafrika för att beta av fler saker från nissarnas hinklista. Tumnagel
76kg
+
Frode Wikesjö

Brent har nu bott 14 månader i spökstaden
Trivs fortfarande bra

Här har vi ett nytt klipp från Brent Underwood som köpte en övergiven stad för ett tag sedan för att bo där. Här kommer hans senaste rapport efter 14 månader i Cerro Gordo. Tumnagel
100kg
+
Frode Wikesjö

Extra Life är en ny bok om varför vi lever längre
Bland annat på grund av en svensk uppfinning

De senaste hundra åren har människans livslängd fördubblats och mycket av det har vi olika tekniska och medicinska framsteg att tacka för. I boken "Extra Life: A Short History of Living Longer" har journalisten och författaren Steven Johnson tittat lite närmare på en del av dessa. I bokens beskrivning står bland annat: "This book is Steven Johnson’s attempt to understand where that progress came from. How many of those extra twenty thousand days came from vaccines, or the decrease in famines, or seatbelts? What are the forces that now keep us alive longer? Behind each breakthrough lies an inspiring story of cooperative innovation, of brilliant thinkers bolstered by strong systems of public support and collaborative networks." Säkerhetsbältet till bilar uppfanns av svenske Nils Bohlin och vill ni läsa ett utdrag från boken där Johnson skriver om detta så hittas det här. "Extra Life: A Short History of Living Longer" av Steven Johnson släpptes förra veckan och finns tillgänglig som ebok, ljudbok och pappersbok. Priserna ligger på 16 - 30 dollar beroende på i vilket format man vill ta del av boken. Tumnagel
107kg
+
Wille Wilhelmsson

Epic Meal Time äter stark pizza
Verkar inte jättegod

Snubbarna från Epic Meal Time fixar här till en riktigt stark pizza för att sedan äta den. Verkar inte direkt vara det bästa eller smaskigast beslutet men vad gör man inte för att få litta lajks? Tumnagel
56kg
+
Frode Wikesjö

Garrix, Bono och The Edge släpper EM-låt
We Are The People

Snart är det dags för Fotbolls-EM och idag presenterades den officiella låten inför det. Det handlar om Garrix låt "We Are The People" där även de gamla U2-rävarna Bono och The Edge medverkar. Årets Fotbolls-EM kommer att spelas i elva städer och drar igång 11 juni. Här ovan hittas videon till "We Are The People". Tumnagel
37kg
+
Wille Wilhelmsson

Gröna Lund och Liseberg öppnar i juni
Snart är pandeminstängningen över

Båda Gröna Lund och Liseberg har nu meddelat att de kommer att slå upp portarna till sina nöjesfält i början av juni. Detta är något man gör efter det att regeringen i förra veckan meddelade att pandemirestriktionerna kommer att lättas något 1 juni. Båda nöjesfälten kommer dock att öppnas med vissa restriktioner. I Gröna Lunds fall innebär det att man som max kommer att släppa in 3100 besökare per dag och att alla besök måste förbokas. Det kommer inte heller att finnas några åkband och åkkuponger. Istället kommer besökarnas entrebiljett, som kallas för "Ticker to Ride", gälla för att åka alla attraktioner ett obegränsat antal gånger. Vad som gäller för Liseberg är än så länge inte klart. I ett pressmeddelande skriver nöjesfältet att detaljer kring besöken kommer att presenteras i samband med att biljetterna släpps inom kort. Gröna Lund har när man öppnar onsdagen 2 juni varit nedstängt i 576 dagar medan Liseberg kommer att ha varit nedstängt i 520 dagar när man återigen öppnar upp torsdagen 3 juni. Tumnagel
123kg
+
Wille Wilhelmsson

Kolla in videon till Electric
Katy Perrys Pokémon-video

I år firar Pokémon 25 år och i samband med det har man bland annat inlett ett samarbete med artisten Katy Perry. The Pokémon Company presenterade något som man kallade för "P25 Music" tidigare i år där Katy Perry skulle fungera som en slags ambassadör. Katy Perrys video till "Electric" verkar vara det första resultatet av Perry samarbete med The Pokémon Company och i videon dyker Pikacu såväl som bebis-pikachu Pichu upp. När The Pokemon Company presenterade "P25 Music" i januari så uppgav man även att andra artister skulle inkluderas i detta. Vilka andra artister det handlar om är dock än så länge okänt men det är väl inte helt omöjligt att det kommer att dyka upp pokémons även i andra musikvideos som släpps under året. Tumnagel
67kg
+
Wille Wilhelmsson

Klassisk öl-kepa börjar säljas igen
Det är fint med varg

För typ hundra år sedan gjorde Norrlands Guld en väldigt lyckad nylansering där man tog den klassiska burken och gjorde den hipp igen med lite filmer om Ingemar som tog det rätt lugnt i livet. Nu släpper man kepsen till försäljning, så här en massa år senare. Den finns så klart i begränsat upplaga i deras webbshop och kostar 289 kronor. Tumnagel
143kg
+
Roger Åberg

Press Reset är en ny bok om spelbranschen
Från författaren till Blood, Sweat and Pixels

Journalisten och författaren Jason Schreier, som 2017 släppte boken "Blood, Sweat and Pixels", släpper nu boken "Press Reset" som även den handlar om spelutveckling och spelbranschen. I boken intervjuas lång rad inflytelserika personer i spelbranschen och ger sin syn på hur branschen utvecklats och hur denna mår nu för tiden. I bokens beskrivning står bland annat: "The business of videogames is both a prestige industry and an opaque one. Based on dozens of first-hand interviews that cover the development of landmark games—Bioshock Infinite, Epic Mickey, Dead Space, and more—on to the shocking closures of the studios that made them, Press Reset tells the stories of how real people are affected by game studio shutdowns, and how they recover, move on, or escape the industry entirely." "Press Reset: Ruin and Recovery in the Video Game Industry" släpptes igår och finns tillgänglig som ebok, ljudbok och i pappersformat. Priserna ligger på 12 till 40 dollar beroende på vilket format man föredrar att konsumera boken på. Vill ni läsa en recension av boken så hittas en sådan hos Ars Technica här. Tumnagel
96kg
+
Wille Wilhelmsson

Interflora lanserar Mästerflorist
Blomsterdesign från Sveriges bästa florister

Interflora lanserar nu tjänsten Mästerflorister vilken kommer att erbjuda blombuketter som designats av några av Sveriges främsta florister. Nina Lindvall, vd på Interflora, säger om den nya satsningen: "Med denna kategori vill vi visa på det mästerliga hantverkets skapande, ge våra mästerflorister samma status som konstnärer och kockar och kunna erbjuda våra kunder ett lyxigare alternativ. Det finns så oändligt mycket talang inom vår bransch och det känns så roligt att äntligen få visa och lyfta fram det även i vår onlinebutik. Vi ser också en stor efterfrågan på mer unika och exklusiva produkter" Först ut är floristen Johan Munter som till vardags arbetar på Floristkompaniet. Under det kommande året kommer ytterligare fem florister som vunnit tävlingstitlar och utmärkelser eller gjort avtryck i blomstervärlden med sin kreativitet och skicklighet att designa buketter till Interflora Mästerflorist. Buketterna finns i lite olika alternativ och priserna ligger på mellan 1300 - 4000 kronor per arrangemang. Ni kan kolla in några exempel i bildspelet här nedanför. Tumnagel
83kg
+
Wille Wilhelmsson

Lite burgartips från burgarexperter
Det är ju aldrig fel

Snabbmatsburgaren har ett rätt dåligt rykte här i Sverige, men på andra sidan Atlanten finns det en och annan hamburgeria som serverar riktigt klassiska hamburgare. Som Double Double på In-N-Out, White Castle-slidern och förstås Big Mac på McDonalds. I ett nytt avsnitt av The Burger Show får vi reda på hur vi kan återskapa dessa klassiker i våra hem och får i samma veva lite burgar-historia. Tumnagel
85kg
+
André Stray

Lys upp hemmet med tjusiga Sfär
Lite rymdig ljushållare

Är du på jakt efter en ljushållare som inte bara är tjusig, utan även visar att du är lite intresserad av Rymden™? Då kanske Sfär från JLM Form kan vara något för dig. Denna svensktillverkade ljushållare är en keramiksfär som är delad av en glasskiva som inte bara ger hållaren ett fint utseende, utan ljuset från den tända veken överförs via glasskivan och lyser upp omgivningen. Sfär finns tillgänglig via JLM Form i tre olika färger, White Sand, Dark Knight och Red Earth, och priset ligger på 995 kronor styck. Tumnagel
110kg
+
André Stray