8 i dag 42 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Dataspelsvåld minskar ungas förmåga till empati Från DN Debatt idag
Bild till artikel

Rubriken till den här artikeln har jag inte hittat på själv, utan lånat från DN Debatt, där Karolinska institutets hjärn/beteende-forskarkvartett Predrag Petrovic, Andreas Olsson, Henrik Larsson och Martin Ingvar har skrivit en artikel. I den hänvisar de fyra till en stor sammanställning som gjorts i år av mer än hundra studier av hur datorspel påverkar individers beteende - totalt inkluderar studierna mer än 130 000 individer. Slutsatsen?

Den visar på en robust koppling mellan våldsamma dataspel och aggressiva beteenden, tankemönster, och affekter liksom minskad empati och prosocialt beteende i både experimentella studier och populationsstudier.
Att våldsamma datorspel (och för den delen konsolditon) pekas ut som orsak till allehanda våldsbrott är inget nytt, men KI-forskarna blandar inte in moral i sin artikel, utan lutar sig helt på medicinska argument.

Några enkla lösningar på frågan om vad man kan göra för att förändra situationen finns inte, men samtidigt kan påståendet att dataspelvåld är relaterat till hälsorisker inte nonchaleras som moralpropaganda. Snarare är detta ett uttryck för oro hos väl etablerade biologiska forskare.
Artikeln avslutas med följande stycke:

Vi vill som hjärnforskare göra klart att forskning talar för att det finns en koppling mellan dataspelsvåld och ökad aggressivitet generellt, genom mekanismer som är väl kartlagda i hjärnan. Vi vill också understryka vår oro utifrån ett neurobiologiskt perspektiv att exponering för grovt datavåld under barn- och ungdomsår kan påverka utvecklingen av hjärnan - och därmed samhället - ytterst negativt.
Det är en lång debattartikel och jag kan verkligen rekommendera den, om inte annat för att den ger en lite annan syn på en ofta väldigt polariserad och moralstinkande debatt.

dn.se Spel, Övrigt, Spelvåld Tack till Filip Hjelmer
36.7° 0 Kristoffer Arvidson Kristoffer Arvidson
lör. 18 dec 2010, 10:26
Dataspelsvåld minskar ungas förmåga till empati Från DN Debatt idag
36.7°
0