Days Gone är verkligen inget måste ha-lir
Vi har lirat nya "zombieliret"
TL;DR: Days Gone levererar en intressant, men spretig, upplevelse som inte riktigt når upp till sin potential.
Kill your darlings är ett begrepp man stöter på lite titt som tätt och helt ärligt har jag aldrig känt att det är så relevant som med Days Gone. Viljan att göra extremt mycket finns där, men helt ärligt hade spelet mått så sjukt mycket bättre om någon bara hade suttit sig ner, kapat drygt 10 timmars onödigt och bitvis tråkigt innehåll och sedan pusslat samman det som är kvar för att leverera en stabil och genomtänkt upplevelse. Jag såg länge fram emot att få spela Days Gone, men efter att ha pressat mig genom spelets story känner jag att Days Gone inte är ett måste på samma nivå som andra Playstation-exklusiva titlar.
Köp Days Gone (sponsrad länk)
Days Gone utspelar sig i nordvästra delen av USA. Världen har mer eller mindre gått rakt åt fanders efter att en epidemi började härja världen över och förvandla folk till freakers, eller zombies som de också kan kallas. Vi får hoppa in i berättelsen två år efter epidemin brutit ut och vi får kontrollera Deacon St. John, en motorcykelentusiast som försöker överleva i den karga världen tillsammans med sin motorcykelentusiastkompis Boozer. I början av berättelsen gör Deacon och Boozer ströjobb åt de få bosättningarna som finns kvar, vilket är uppdrag som varierar mellan att rädda folk som blivit kidnappade eller försvunnit när de gått ut på resursjakt och att ta kål på banditer och freakers som härjar runt.
Det tar ett bra tag innan storyn drar igång ordentligt och man märker snabbt att uppläggen på uppdragen är mer eller mindre detsamma från början till slut. Kort och gott får Deacon uppdraget, hoppar på sin motorcykel och åker till en fiendebosättning för att i sin tur ta kål på banditerna eller zombiesarna som härjar där. Rinse and repeat i drygt 40 timmar till eftertexterna börjar rulla. Detta hade inte varit ett stort problem om spelet var ett linjärt singleplayerspel med en väl genomtänkt story, men i Days Gone blir det snabbt tröttsamt.
Allt som allt så är storyn endast okej på sin höjd och detta beror mest på att spelet inte riktigt hittar sitt storytellingtempo förrän i tredje akten. Och då har du redan köttat igenom en bra bit av spelet och du behöver, helt ärligt, vara ganska dedikerad till resan för att kunna avsluta den. Jämför man med Last of Us eller Red Dead Redemption 2 så blir det väldigt tydligt var Bend Studios fått berättelseinfluenser från, men om man bara plockar bitar från dessa spel utan att kunna leverera till 100 procent så blir det bara en blek kopia.
Om man ser förbi tempoproblem och storyns outnyttjade potential så finns det ändå ett gäng intressanta karaktärer man stöter på under resans gång. Bland annat ledarna för de olika bosättningarna som finns i smakerna hyvens prickar med sunda värderingar till vansinniga dårar som vill göra världen till en ännu sämre plats. Är det någonstans spelet verkligen får skina är det bland karaktärerna som, trots bitvis skevt röstskådespeleri, motiverar Deacon att fortsätta överleva.
De olika bosättningarna kommer inte bara med ett par intressanta karaktärer, det är även i dessa du kan köpa nya vapen och uppgradera din motorcykel. För att få tillgång till ny utrustning så behöver du dock höja din tillitsnivå till bosättningarna, vilket du gör genom att utföra uppdrag och rädda överlevare ute i vildmarken och skicka iväg dessa till bosättningarna.
Samtliga läger erbjuder standardresurser som bensin, ammunition och möjlighet att laga din motorcykel, men vapen och motorcykeluppgraderingar är specifika för de olika lägren. Detta gör att du måste ta ställning när du räddar folk så att du får tillgång till den utrustning du vill ha.
Något som jag inte riktigt uppskattar är uppgraderingssystemet för motorcykeln. Delvis i alla fall. Hos mekanikern har du möjlighet att uppgradera motor, ljuddämpare, tank och lite annat och dessa grejer ändrar också utseendet på motorcykeln en aning. Sedan har du möjlighet att ändra visuella saker som stänkskärm och diverse kåpor. Problemet är att senare visuella uppgraderingar är kopplade till motorcykelns hållbarhet, vilket gör att om du vill ha den bästa utrustningen till motorcykeln så har du egentligen inget val när det kommer till det visuella, vilket är rätt dumt. Som tur är har du möjlighet att ändra färg på motorcykeln och välja mellan olika färgscheman som du låser upp genom att färdigställa storylines.
Utöver att uppgradera motorcykeln så kan du även uppgradera Deacons förmågor. Vi har tillgång till tre olika skillträd med olika fokus. En är för närstrid, andra för distansstrid och den tredje gör dig till en bättre överlevare. Varje träd har 15 förmågor som är uppdelade i fem segment och du måste låsa upp minst två förmågor i ett segment för att ta dig vidare till nästa. Förmågorna är varierade, men påverkar inte spelet allt för mycket. Vissa förmågor är betydligt mer nödvändiga än andra, som förmågan att laga närstridsvapen med skrot, medan andra agerar mer kryckor för att underlätta livet, som att kunna ladda om vapen när du springer snabbt.
Deacon kan också uppgradera sin hälsa, uthållighet och fokus och detta görs genom att besöka övergivna kontrollstationer. Dessa hittar du genom att ta kål på fiendeläger och är utplacerade på strategiska ställen runtom i världen.
Som vi nämnde tidigare är spelet aningen repetitivt, men fiendevariationen är det inget fel på. Det finns flera olika typer av fiender att hantera utöver freakers som bland annat kultmedlemmar, lösdrivare och vilda djur. På freaker-fronten så finns det flera olika zombietyper som ger dig olika utmaningar. Swarmers är standardzombien, men utöver det har vi stora köttbergen Breakers, Screamers som kan desorientera dig med sin röst samt smittade vilda djur som vargar och björnar.
Zombie-horden är en av de största utmaningarna i spelet. Dessa kan variera i storlek från 50 till 400 Swarmers och det krävs en hel del resurser för att ta ner en hel samling. Det finns över 20 horder att ta kål på i spelet och några av dessa möter man naturligt under berättelsens gång, medan andra måste man leta upp. Utmaningen med att sänka en hord är dock inte baserat på din förmåga som spelare, utan mer uthållighet. Du behöver ha en hel del fällor och ammunition samt ha uppgraderat Deacons stamina och sedan är det bara att skjuta tills den sista fienden kollapsar. Det hade varit aningen roligare om man kunde döda horderna på något smart sätt i stället för att bara skjuta och gillra fällor tills antingen du får slut på ammunition eller att du lyckas döda alla. Horddödande känns mer tidskrävande än tillfredsställande.
Bend Studios har använd Unreal Engine 4 i Days Gone och det är verkligen imponerande vad utvecklarna åstadkommit. Spelet ser inte bara riktigt snyggt ut med fina varierade miljöer och imponerande vädereffekter, utan även när det kommer till hur mycket som kan hända på skärmen samtidigt utan att spelet kollapsar.
Du kan stöta på en hord med 300-400 zombies och spelet flyter på utan några som helst problem, vilket är riktigt imponerande även om man inte riktigt har tid att tänka på det då det är en rätt stressig situation. Med det sagt dyker det upp lite prestandadippar titt som tätt, men detta är inget som försämrar spelupplevelsen. Samma gäller buggar. De dyker upp ibland, bland annat överlevare som försvinner när man försöker rädda dem eller fiender som springer i cirklar, men detta är inget som påverkar helhetsupplevelsen. Värre är det med fiendernas AI som kan ibland kan vara rätt dum gör att fiender kan ställa sig på fel sida av diverse skydd när de ska försöka flankera.
Jag är besviken på Days Gone. Spelet osar potential, men det är för tillfället nedlusat med medioker story och repetetiv gameplay. Bend Studios borde tillbringat den extratid de fick när spelet försenades med att rensa upp det mediokra innehållet, vilket skulle göra att Days Gone blivit en betydligt roligare upplevelse än vad det är. Allt i spelet är verkligen inte piss och pest, utan det kan vara riktigt roligt och underhållande, men dessa guldkorn till ögonblick är på tok för få och kommer för sällan.
Om du inte känner att du verkligen måste uppleva Days Gone nu vid release så kan du lika gärna avvakta och köpa det i någon spelrea och i stället lira Last of Us, Red Dead Redemption 2, God of War eller någon annan riktigt vass singleplayerupplevelse.
I vanlig ordning är det bara att plita ner lite frågor i kommentarerna om det är något ni undrar över.
Days Gone släpps 26 april till Playstation 4.
Försök igen
























