m

Fable 2
Håller Molyneuxs löften?

Fable 2
Spel / Microsoft

Då spelfeberns kryssboxar krysslådor ligger nere för räkning för tillfället skeppade vi iväg en kopia av Fable 2 till spelfeberläsaren Nandro83, som här kommer med sina tankar, åsikter och intryck om spelet.

De flesta av oss har väl sedan en tid tillbaka fnyst till när vi läst eller hört om något nytt från Lionhead studio. Inte minst när det kommer från Peter Molyneuxs mun, utvecklarteamets excentriske ledare som inför varje release av ett spel från Lionhead, talar om för oss att vi kommer få en helt ny och unik upplevelse om vi spelar hans nya spel.

Fable var ett av de spelen, som under förra generationen gjorde oss så besvikna att många av oss helt enkelt tappade suget på att hoppas på nått nytt från Lionhead. Men det var inte på grund av att Fable var dåligt, nej det handlade mer om att vi fått höra så mycket lovord om spelet, som senare visades sig vara bluff, som gjorde att många skakade på huvudet. Samtidigt dök det upp flashbackminnen från Black and White-tiden för att påminna oss om att man inte alltid skall köpa allt en spelutvecklare med ett svårstavat efternamn säger.

Men nu har det gått ett tag och det är nya tider, Fable 2 har kommit ut, denna gång med mindre hype och löften omkring sig än tidigare. Förutom nyheterna att du har en hund som följeslagare och att du kan hoppa över staket, så vet man inte exakt vad man har att vänta sig när introt rullar igång.

Början är bra, en väldigt mysig atmosfär tar över rummet när TV:n visar upp Albion för första gången. Man börjar som en liten hemlös pojke som tillsammans med sin syster drömmer om ett bättre liv och det är just i denna början man får dina första quests att utföra tillsammans med systern.

Hela introduktionen över hur du styr och hur du finner dina mål inom diverse uppdrag är väldigt lättbegripliga.

När du lärt dig allt du behöver så utspelar sig en mindre dramatisk scen som förändrar din tillvaro avsevärt och i ett senare skede plockas du upp av en mystisk dam, Hon berättar för dig det som ska bli spelets huvudhandling och vilket huvuduppdrag du ska följa en större tid av spelet.

And of we go!

Förutom sitt huvuduppdrag, så finns där givetvis mängder av andra saker att göra i spelet samt en hel del sidouppdrag.

En del av dessa är bland annat att skaffa sig ett arbete för att tjäna en slant, köpa hus som du kan hyra ut, se till att bli så populär som möjligt i en stad för att senare lura med dig dina fans till the Temple of Shadows och där utsätta dem för en massavrättning utan dess like (något som ger en hyffsat med evil points), skaffa en fru och barn som du sedan ser till att sköta om genom att besöka dem tillräckligt ofta... eller helt enkelt skita i allt.

Det är det sistnämnda jag gick efter. Sag ställde mig nämligen frågan, efter några försök att jobba med det sociala livet i spelet, "Varför?". Jag kollade upp på nätet vad man fick när om man hade en välmående familj och hittade svaret: "Du får extra poäng i strength och bonus experience om du har en välmående familj". Jaha tänkte jag... men jag vill ju spela ett rollspelsäventyr nu, inte Barbie & Kens Dream Mansion.

Det är just dessa saker som jag störde mig lite på, varför lägga ner så mycket kraft på nått så få av oss egentligen söker i spel som utger sig för att va ett action rollspel. Det värsta är att det inte ens funkar bra när man väl gör ett ärligt försök.

Ett exempel: Ett spöke gav mig i uppdrag att ragga upp hans före detta kärlek som en gång tidigare svikit honom så pass mycket att det orsakade hans död. När hon blivit tillräckligt kär i mig skulle jag dumpa henne och därmed få henne så sårad att spöket skulle känna av den ljuva hämnden. Jag acceptera uppdraget, sprang iväg till pixelbruden och satte igång med mitt virtuella flörtade. Uttrycksmenyn funkade väl och med några enkla knapptryck va matchen

igång. Men efter en stund av slängkyssar blev det problem, andra människor runt oss tog åt sig till den milda grad att jag inom 3 minuter hade ett gäng gubbar, tanter och barn efter mig som också blev förälskade.

Där faller hela spektaklet i att skapa en lovestory på ett trovärdigt sätt och så är det för det mesta när man ska agera med andra datorstyrda karraktärer i Fable 2.

Även när jag skulle ge ringen till mitt blivande offer hände det lätt att jag vände mig mot fel och fick höra från mannen till vänster "No I think its to early for that". Alltså blir det många konstiga moment ifall du vill göra nått seriöst med ditt kärleksliv i Fable 2.

Andra saker väl värt att nämna är att spelet lätt blir, precis som min åsikt om själva spelet, en smula schizofrent. När det i ena stunden känns som en mysig julkalender med pampig musik, så kan man i andra sekunden kan hoppa i säng
med en överviktig prostituerad som ger dig könssjukdomar bara för att du inte använde kondom. Töntigt, mycket töntigt och en smula värdelöst. Men men, gillar du humor a la Stefan och Christer så kanske du har glädje av dessa moment.

Så hur är själva striderna? För det finns väl sådana? Javisst, och det är här Fable 2 plötsligt börjar skina, för det är en smått otrolig och välgjort kontrollschema som inte känns helt olikt från Ninja Gaiden. Spells och fighting-kombos matas av på rullande band och ju längre in i spelet du kommer desto grymmare känner du dig, du märker en tydlig skillnad när du skaffar bättre spells eller köper nya vapen.

Storyn är också mycket engagerande och variationen av miljöerna gör att man drar sig vidare med nyfikenhet. Även hunden man har med sig övertygar, man känner verkligen sympati när den blir rädd så, utan att tänka sig för, börjar man belöna den för att få sin fyrbenta vän på ett bättre humör.

Hunden funkar dessutom utmärkt som en skattletare, han nosar upp ställen där du ska gräva för att hitta fynd under jorden och ibland är detta till stor hjälp för att du ska klara igenom uppdrag utan att dö.

Döden ja... den finns egentligen inte där, för dör du så återupplivas du direkt igen efter någon sekund, det enda du förlorar är några experience points samt att du får ett ärr på ansiktet.

Detta ger tyvärr en liten LEGO Star Wars-känsla där det aldrig blir riktigt spännande då du egentligen inte har något märkbart att förlora.

Trots allt det jag störde mig på så gav spelet mig ett mycket positivt intryck under just spelets huvuduppdrag men även ett och annat sidoarbete jag utförde här och där (blacksmithing till exempel är löjligt beroendeframkallande)

Men det är tyvärr inte mycket som hänt sedan första spelet när det gäller överraskningar, för jag hade känslan av att jag sett allt det här i många tidigare spel förut, enda skillnaden var att allt var samlat i ett och samma spel denna gång.

Inte heller kändes det direkt som något jag skulle vilja kalla för rollspel. Det kan väl nämnas att det är mer likt Zelda-spelen, inte direkt ett rollspel men som ändå kan bjuda på ett riktigt härligt äventyr.

Läs mer
37.2°
0

Fable 2

Håller Molyneuxs löften?

RSS 14 kommentarer till artikeln
Dodo
wall of text [hits] your for [death] :) bra artikel
av Dodo, tisdag 04 november 2008 kl 11:35
Andy Poker
Enligt mig är detta årets bästa spel!
av Andy Poker, tisdag 04 november 2008 kl 11:45
KoiKoi
kryssbox?
det heter faktiskt krysslåda....
av KoiKoi, tisdag 04 november 2008 kl 12:16
aengel
Recensionsfeber?

Lite oväntat med en recension här, men bra skrivet och ordentligt utfört. Props till Nandro83
av aengel, tisdag 04 november 2008 kl 13:13
trigger
Bra recension faktiskt. Ser gärna mer av sådanthär. Håller med i mångt och mycket om den. Störde mig ordentligt på att de riktade expressions som man skickar till en bestämd karaktär nappas upp av övrig befolkning som står runtomkring. Släpper man världens brakskit utan att rikta den mot någon speciell är det en sak, men när man bestämt vill ge någon annan en komplimang eller dylikt så är det konstigt att andra tar åt sig av den.
av trigger, tisdag 04 november 2008 kl 13:26
KANELBAJSERN
trigger: Nu har inte jag läst recensionen så jag får egentligen inte kommentera, men: Det är väl inte så jättekonstigt? Om jag ser dig gå och fisa din kompis i ansiktet så skulle jag helt klart tycka du var en lustig typ, fastän du inte fes i just mitt ansikte!
av KANELBAJSERN, tisdag 04 november 2008 kl 16:28
Daniel
Som jag har förstått det så är det faktiskt den som är markerad som reagerar mest på uttrycket. Alla andra är iaf tänkta att reagera mest som Kanelbajsern sa på ATT du gör det mot en person, även om det inte alltid blir helt rätt.
av Daniel, tisdag 04 november 2008 kl 17:33
Beatnutz
Det är nått speciellt med Fable-liren. Jag bara älskar känslan, musiken och världen man befinner sig i. Peters löften bryts alltid, men det är en del av charmen med honom.. det är ingen som räknar med att han håller det han lovar. Slutprodukten är ändå fantastisk.
av Beatnutz, tisdag 04 november 2008 kl 17:54
Silentzio
Jag har svårt att se detta som årets spel änsålänge.. jag har inte testat varken Cod5, fallout eller gow2 ännu...
av Silentzio, tisdag 04 november 2008 kl 17:55
MrAronsson
tips för er som kör fable 2 och som inte vet detta:

Man kan ju tjäna pengar genom att köpa hus och affärer.
Mer affärer mer pengar. Du får alltså in pengar var femte minut [tror det är var femte minut] och detta gäller även när du inte spelar spelet. Så efter en natt sömn kan du helt plötsligt få in flera tusen.

nu till tipset: Dra ur internetkablen, gå till inställningar på xlådan och ändra datumet till t.ex 2025-03-01 och sen startar du spelet och helt plötsligt har du fått in alldeles för mycket pengar! efter detta är det lugnt att köra igång internetet igen! =)

Men tänk på att göra det här dödar en del av glädjen i spelet med tanke på att en stor del av spelet bygger på att dra i cash! :)
av MrAronsson, tisdag 04 november 2008 kl 19:25
Freddan81
Okej recention, fick en något schitzofren känsla och där fanns en hel del fel där ord som inte skulle vara där poppade upp men annars ett väl utfört arbete..

mvh fredde
av Freddan81, tisdag 04 november 2008 kl 19:37
trigger
KANELBAJSERN: Var ju precis så jag menade, var väl lite otydlig bara. Är väl en sak att man går runt och äcklar sig i spelet, släpper väder här och där, klart folk runtomkring reagerar då. Men om man säger en sak till en karaktär ska väl inte barflickan 10 meter bort som står med ryggen vänd mot en helt plötsligt blir störtförälskad.
av trigger, tisdag 04 november 2008 kl 19:46
Smorgos
Blacksmithing var väldigt beroende framkallande! Pillade lite med det i början så jag kunde köpa hus. Sen rullade det in ca 300 var 5 min, sen eskalerade det. Tror jag hade ca 4,5k per 5 min mot slutet. Dessvärre fanns det ju inget att anv pengarna till. Vaf ska jag lägga 70/80k på ngn verkstad (vilket jag iofs gjorde) för att få mer pengar när det inte finns ngt att anv pengarna till?

Tyckte det var på tok för kort, men faktiskt riktigt kul bitvis. (KOMMANDE SPOILER). Lackade riktigt mycket på att "agility heroen" döda lucien med kommentaren "Oh sorry!?, did you want to kill him??"
av Smorgos, onsdag 05 november 2008 kl 01:20
ConraDargo
Himla himla roligt spel detta :D Fantastiskt skulle jag t.o.m vilja säga - den där Molyneux vet ändå hur man gör saker bra, oavsett om det nu har försvunnit någon feature under utvecklingen eller att han brer på så att en del saker låter bättre än det faktiskt är. Fable 2 är ändå i grund och botten ett otroligt underhållande, smått fantastiskt spel.

Och blacksmithing är riktigt kul som Smorgos säger \o/ Jag förväntade mig tråkiga springärenden för att tjäna pengar och blev därför väldigt positivt överraskad över det här lilla minispelet. Känner inget behov av att sitta och spela Pub Games nu när man drar in så pass mycket så pass fort på att tima in sina slag med en hammare.
av ConraDargo, onsdag 05 november 2008 kl 11:06
Kommentera artikelnFörsta ordentliga trailern för The Wheel of Time
Snart är det dags

De 19 november släpps då äntligen(?) tv-serien The Wheel of Time igång på Amazon Prime. Serie är som bekant baserad på Robert Jordans romanserie Sagan om Drakens återkomst som utspelar i en fantasivärld där endast kvinnor får använda magi. I serien får vi följa Moiraine, som spelas av Rosamund Pike, som beger sig ut på ett episkt äventyr med fem andra äventyrare där en av dem är profeterad att vara den som antigen kommer rädda eller förgöra mänskligheten. Du hittar trailern ovan. Tumnagel
41.1°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in när James Webb-teleskopet packas upp
Om 52 dagar skjuts superteleskopet upp till rymden

Här kommer ännu en del i serien där vi fått följa superteleskopet James Webb Space Telescope (JSWT) som snart ska skickas upp till rymden. I den fjärde delen av serien får vi följa med i in i ett så kallat "clean room" på Guiana Space Center och kolla in när enorma teleskopet packas upp efter sin transport från USA. Ni hittar de första tre delarna i serien om JWST:s transport från USA till Franska Guyana i de inlänkade artiklarna nedan. 18 december är det dags för JWST att lämna jorden och bege sig mot den sin slutdestination, en omloppsbana runt solen där teleskopet kommer att ligga och spana ut mot universum i förhoppningsvis många årtionden framöver. Tumnagel
38.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apple Music släpps officiellt till PS5
Apple TV+-appen har funnits sedan lanseringen

Efter att några användare fått upp en knapp för Apple Music på sin Playstation 5 för två veckor sen släpps nu appen till spelkonsolen officiellt. Spotify har funnits på PS5 sedan ett tag nu, men nu kan alltså även användare av Apple Music spela musik i bakgrunden direkt från konsolen medan de spelar spel. Apple Music finns redan på Android, Amazon Echo, Chrome OS, Sonos, webben och självklart på Apples egna produkter. Instruktioner på hur man installerar appen finns här. Både Xbox Series S och X samt Playstation 5 har haft tillgång till Apple TV+ sedan spelkonsolerna lanserades förra året. Tumnagel
37.8°
+
Hugo Engström
0

Volvo CE visar den självlärande koncepthjullastaren LX03
Inspirerad av Lego Technic

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) visar nu upp LX03 som de säger är anläggningsbranschens intelligenta framtid. Mackapären är en eldriven och självkörande koncepthjullastare som ska vara smart nog att kunna ta beslut, utföra arbetsuppgifter och interagera med människor. LX03 är inspirerad av ett koncept utarbetat av ingenjörer och designers hos Volvo CE och Lego Technic och detta är första gången som en Technic-modell (ZEUX 42081) har byggts som en riktig maskin i verklig storlek. LX03 som är en 5-tons hjullastare är byggd som ett modulärt koncept och det går att göra maskinen större eller mindre med bara en eller två ändringar i tillverkningsprocessen. Drivlinan delas med L25 Electric och drifttid är upp till åtta timmar. När en sådan här sak skulle kunna tänkas gå från koncept till verklig produkt återstår att se. Tumnagel
43.1°
+
Bobby Green
0

Cake har nu öppnat sitt första showroom
CAKEsite: Stockholm är första av 25

Cake är ett spännande märke för eldrivna tvåhjulingar. De gör lite udda saker, verkar väldigt seriösa och fick nyligen in en halv miljard att använda i framtiden. Ikväll öppnade man sitt första showroom. Men man kan inte bara kolla, här ska man även kunna provköra och få sitt fordon servat. Det är placerat typ vägg i vägg med Cakes huvudkontor i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Under nästa år är planen att öppna 6-8 nya sites, hälften i Europa och hälften i Nordamerika. Till 2025 ska man ha fått igång 25 sites. Tumnagel
39.3°
+
Roger Åberg
0

Ny trailer för Benedetta
Paul Verhoevens erotiska drama med lesbiska nunnor

Här har vi en ny trailer för filmen Benedetta som är regisserad av den nederländska regissören Paul Verhoeven. Verhoeven är sannolikt mest känd för filmer som Robocop, Starship Troopers och På blodig mark men också så klart Basic Instinct. Benedetta är ett erotiskt drama som är baserad på en bok av Judith C. Brown som i sin tur ska vara baserad på historiska händelser. Filmen handlar om nunnan Benedetta som har religösa och erotiska visioner. Hon drar igång en kärleksaffär med annan nunna något som inte är helt uppskattat av 1400-talets värderingar. Benedetta ska dyka upp på diverse VOD-tjänster den 3 december. Tumnagel
38.4°
+
Frode Wikesjö
0

Android 12L är bättre anpassat för vikbara telefoner
Kommer tidigt nästa år

Under årets Android Dev Summit visade Google en kommande version av sitt operativsystem, nämligen Android 12L som ska vara bättre anpassat för vikbara telefoner, surfplattor och enheter som kör Chrome OS. Android 12L optimerar gränssnittet för större skärmar genom att bland annat ändra hemskärmen, låsskärmen, notifikationer och snabbinställningar. Enligt Google ska alla enheter med skärmar över 600 "densitetsoberoende pixlar" använda en två-kolumns-layout som utnyttjar skärmytan bättre. I ett av exemplen hamnar snabbinställningar på ena sidan skärmen och notifikationer på andra, allt utan att appen på ena sidan försvinner då dessa öppnas oberoende av varandra. Google introducerar även ett aktivitetsfält som gör det enklare att hoppa mellan appar. Precis som på iPadOS kan användare öppna appar i split-screen genom att dra dessa till en sida av skärmen. Detta säger Google fungerar för alla appar. Android 12L kommer tidigt nästa år, men finns att testa redan nu med Android 12L Developer Preview. Tumnagel
39.1°
+
Hugo Engström
0

Vazirani Ekonk - ensitsig elbil med 732 hästar
Lättare än en Mazda Miata

Vazirani Automotive är ett indiskt företag som nu presenterar vad de säger är världens lättaste elbil. Den heter Ekonk, har bara plats för en person, bjuder på 732 hästar och väger bara 738 kilo. "Hemligheten" med att få ned vikten ska ligga i DiCo - en innovativ kylningsteknik av batterierna. Istället för vattenkylning som bidrar till vikt använder man sig här istället av luftkylning som ska vara minst lika effektiv. Vad Ekonk har för batterikapacitet, hur snabbt den går att ladda och vad räckvidden ligger på får vi dock inte reda på för tillfället. När man testade den på National Automotive Test Tracks (NATRAC) i Mumbai lyckades man klocka 0-100 km/h på 2,54 sekunder och en toppfart på 309 km/h. Om Ekonk ska sättas i produktion återstår att se. Grundaren Chunky Vazirani är öppen för samarbete med andra tillverkare och vill gärna dela med sig av tekniken de tagit fram. Tumnagel
37.3°
+
Bobby Green
0

Unbox Therapy packar upp Apples senaste produkt
Just nu 10-12 veckors leveranstid

I denna video tar sig Lewis från Unbox Therapy en titt på Apples senaste produkt, putsduken. Duken ska vara kompatibel med de flesta av Apples enheter, och av videon att döma även Googles senaste Pixel 6. Putsduken säljs just nu exklusivt på Apple Store och kostar 250 kr. Intresset verkar stort då man i dagsläget måste vänta 10-12 veckor på att få hem en egen. Tumnagel
26.2°
+
Hugo Engström
0

Google Stadia börjar testa tidsbegränsade spelsessioner
Testa spel i 30 minuter

Google Stadia är riktigt härligt och smidigt då det helt enkelt bara funkar utan några krångligheter, men inte allt för populär. Google verkar vilja få folk att få upp ögonen för tjänsten och har börjat testa möjligheten för spelare att testa fulla versioner av spel. Mer specifikt är det möjligt för alla att testa Hello Engineer i 30 minuter, vilket bör ge dig en hum om hur både Stadia rullar för dig samt hur spelet är att spela. För tillfället är det endast Hello Engineer som går att testa i en halvtimme, men förhoppningsvis kommer Stadia erbjuda fler speltester via tjänsten i framtiden. Det är ändå ett rätt flådigt och enkelt sätt att demonstrera både spel och tjänst. För att ta del av erbjudandet behöver ni bara klicka på länken och följa instruktionerna för att börja lira. Tumnagel
39.3°
+
André Stray
0

Kolla in kvällens State of Play
Drar igång 23.00

I kväll kommer som bekant Sony hålla låda i form av ett nytt State of Play. Kvällens fokus kommer ligga på kommande spel från tredjepartsutvecklare som är på gång för PlayStation 5 och PlayStation 4. Detta jippo kommer vara cirka 20 minuter långt och innehålla nya grejer från spel som redan är utannonserade samt några några premiärer. Du kommer kunna se denna State of Play via spelaren ovan. Tumnagel
37.4°
+
Frode Wikesjö
0

Paganis nästa modell kommer ha AMG-V12:a
Och manuell växellåda

Paganis grundare och vd - Horacio Pagani, berättar den här veckan att företagets nästa bil kommer att utrustas med en dubbelturbomatad V12:a på 6,0 liter från AMG och att den kommer att erbjudas med manuell växellåda. Om det handlar om en sekventiell låda eller en traditionell H-låda återstår att se. Enligt Horacio är detta ett drag eftersom det var kunder som inte köpte Huayra just av anledningen att man inte kunde få den med manuell låda. Denna nya modell ska vara för dem. Man kommer inte att satsa på överdrivet mycket hästkrafter utan istället på att få ned vikten. Någon elektrifiering är det inte tal på än, och man kommer att fortsätta på det viset så länge man kan. Den kommande bilen går än så länge under kodnamnet C10. Premiär blir det någon gång under nästa år. Tumnagel
38.8°
+
Bobby Green
0

Manuset för Dune skrevs på MS-DOS
Tar slut på minne efter 40 sidor

I Dune, skriven av Frank Herbert, är datorer förbjudna och komplexa kalkyleringar görs av speciella människor med hög intelligens. Vilket gör det lite extra charmigt att manuset för Denis Villeneuves filmatisering av boken delvis skrevs på ett gammalt MS-DOS program, som inte alls är särskilt avancerat. Manusförfattaren Eric Roth skriver nämligen i ett program som heter Movie Master. När han skrivit 40 sidor måste han på något sätt spara ett utkast, då programmet efter det får slut på minne. Roth säger att han fortfarande använder programmet dels av vidskepelse och rädsla för förändring. Jag ska från och med nu börja skriva alla Feber-artiklar i samma program. De blir oftast inte över 40 sidor ändå. Tumnagel
46.9°
+
Hugo Engström
0

Trailer för Agnes
Skräckis med besatta nunnor

Här kommer trailern för skräckfilmen Agnes som handlar om lite hemskheter som sker på ett ett nunnekloster ute i obygden. I filmen får tittarna följa de båda nunnorna Mary (Castle’s Molly C. Quinn) och Agnes (Hayley McFarland) som verkar drabbas av både poltergeists och bli besatta av demoner. Det blir sedan upp till en någorlunda missnöjd präst att försöka reda ut vad som händer för att kanske kunna rädda nunnorna. Agnes har premiär 10 december. Tumnagel
37.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Cisco satsar på hologram
Webex skapar en mer inkluderande mötesupplevelse

Cisco har presenterar något som man kallar för Webex Hologram, ett system där användare av deras samarbetsplattform Webex kan använda hologram när de videosamtalar. För att använda Webex Hologram behövs ett par augmented reality-glasögon som till exempel Microsofts HoloLens eller Magic Leap One. Plattformen befinner sig än så länge på pilotstadiet och testas av bland annat McLarens racingteam. I ett pressmeddelande säger Zak Brown, vd för McLaren Racing, om Webex Hologram: "I stället för att flyga en tekniker till racingteamet eller förklara proceduter genom platta bilder, kan vi med hjälp av Hologram-teknologin genast visa en motorkomponent från varje vinkel, och instruera kring montering och användning som om teknikern var på plats, vilket sparar oräkneliga timmar i restid." När Webex Hologram kommer att bli tillgängligt för alla Webex-användare finns det än så länge inga uppgifter om. I videoklippet ovan kan ni kolla in lite mer hur det hela fungerar och är tänkt att användas. Tumnagel
37.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Mazzanti har uppdaterat Evantra
Lättare och kraftfullare

Italienska Mazzanti Automobili presenterar nu Evantra Pura som är en uppdaterad version av superbilen Evantra som de har sålt i ett gäng år. Den här ska vara 90 kilo lättare (1290 kilo totalt) och under skalet sitter det numera en kompressormatad V8:a på 6,2 liter hämtad från Corvette. Mazzanti skriver att den har dubbla turbo på sin hemsida, men det ska vara kompressor. Denna ersätter sug-V8:an på 7,0 liter som användes tidigare. Den nya maskinen ger 761 hästar och 910 newtonmeter i vrid. Kraften skickas via en sjustegad automatlåda (Mazzanti skriver manuell på sin hemsida) till bakhjulen. 0-100 km/h ska gå på 2,9 sekunder och toppfarten ska vara över 360 km/h. Brembo står för bromseriet och fram sitter det sexkolvsok och 380 millimeter stora keramiska skivor, bak fyrkolvsok med 360-skivor. Fälgarna mäter 20 tum bak, 19 fram och är skodda med 315/30 respektive 255/35-däck. Vad man får betala för en Pura, som är den nya instegsversionen, framgår inte just nu. Endast fem stycken exemplar om året kommer att byggas. Tumnagel
37.0°
+
Bobby Green
0

USA överklagar beslut om Assanges utlämning
Lovar att han ska få avtjäna ett eventuellt fängelsestraff i Australien

USA överklagar en brittisk domstols beslut om att inte lämna ut Wikileaks grundare till USA där han anklagas för bland annat dataintrång och spioneri. I början av året beslutade en brittisk domstol att inte lämna ut Assange till USA då hans psykiska hälsa ansågs för dålig. Detta är något som USA inte håller med om och anser att bedömningen av Assanges psykiska hälsa är felaktig. Man försäkrar även att Assange skulle få avtjäna ett eventuellt fängelsestraff i sitt hemland Australien om han döms för brott i en amerikansk domstol. De nya förhandlingarna i Storbritannien om en eventuellt utlämning ska pågå i två dagar. Oavsett hur de slutar så kan den juridiska striden om Assanges utlämning pågå i ytterligare månader eller till och med år skriver TT. Skulle Assange utlämnas till USA och dömas för alla brott han anklagas för där så riskerar han att dömas till upp till 175 år i fängelse. Här ovanför hittas ett inslag från France 24 som är på plats och följer förhandlingarna om Assanges utlämning i Storbritannien. Tumnagel
34.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ubisoft mobbar folk som spelar för lite Far Cry 6
Surely you can do better than this

Ubisoft vill, inte helt oväntat, att du ska spela deras spel. Speljätten lägger en och annan krona för att locka potentiella spelare att köpa deras spel, men nu verkar gänget även ge folk som faktiskt lägger ner en massa timmar på deras titlar att spela mer. I ett utskick till Far Cry 6-spelare med titeln You disappoint me får reda på att de suger och praktiskt taget gett segern till spelets skurk Antón Castillo, spelad av Giancarlo Esposito. Utöver det peppiga budskapet att vi är bättre än så, så får mottagare statistik om hur många timmar de spelat, hur många som dödats, hur många fiender som smygdödats och hur många unika vapen som spelaren samlat på sig. Det hela har gjorts med glimten i ögat, men det stoppar inte spelare från att bli upprörda då det hela känns som ett smaklöst knep för att få spelare att tillbringa fler timmar i spelet. Själv tycker jag det visar hur Ubisoft fortfarande har problem med sina skurkar i Far Cry-spelen då det känns som att Castillo är mer närvarande IRL än i spelet. Plus att det känns lite needy att maila på ett sånt där "snälla kom och ta mig"-sätt. Tumnagel
35.0°
+
André Stray
0

Marvelhjältar dyker upp på Disneys kryssningar
Avengers fixar middagen

Disney kommer att arrangera något som man kallar för "Avengers: Quantum Encounters" ombord på Disneys kryssningsfartyg Wish. Det hela handlar om något som kommer att ta plats i en av fartygets matsalar. Där kommer matgästerna att kunna ta del av något som ska påminna om The Avengers fajt mot Ultron. I ett pressmeddelande skriver Disney om upplevelsen: "The show will follow Ant-Man and The Wasp as they host a presentation of the most powerful Super Hero technologies in the world, including a hands-on demonstration of the latest and greatest Pym Tech. But when Ultron turns up with an army of robot sentries eager to take control of this world-changing technology, Ant-Man and The Wasp will need all the help they can get to save the day – calling on Captain America, Captain Marvel and even the brave diners of the Disney Wish for back-up." Någon gång under nästa sommer kommer det att bli möjligt att uppleva Avengers: Quantum Encounters ombord på Disneys kryssningar med Wish. Vad det hela kommer att kosta finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan hittas ett första smakprov på middagsgästerna kan förvänta sig från upplevelsen. Tumnagel
74kg
+
Wille Wilhelmsson

Guldbastun Solar Egg kommer till Stockholm
Är öppen för allmänheten

Konstnärsduon Bigert och Bergström är skaparna bakom den numera världsberömda och Red Dot Award-vinnande guldbastun Solar Egg. Nu kommer den till Waldemarsudde i Stockholm och kommer där att stå vid vattnet, perfekt att värma sig i efter ett uppfriskande höstbad. Det hela är en del av utställningen "Expedition Konst". Bastun är öppen för allmänheten från den 30 oktober till den 20 mars 2022 och boka plats kan du göra här. Bastun har tidigare varit i bland annat Gällivare, Kiruna, Köpenhamn, Paris och USA. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green

Glögg i tetraförpackning
Inspirerad av Åres näst högsta topp

I somras fick David Ekenbäck som är Domaine Wines glöggmästare inspiration till det som nu blivit Åre Glögg. Det är en rödvinsglögg i tetraförpackning som inspirerats av vyerna från Åres näst högsta topp - Totthummeln. Glöggen ska vara lite stramare än vanligt och ha en mörk och intensiv fruktighet, med smak av kardemumma och andra julkryddor. Basen är ett ekologiskt rött vin från Spanien som innehåller druvorna Syrah och Garnacha. Börjar säljas den 1 november på länken nedan. Förpackningen rymmer 75 centiliter, alkoholhalten ligger på 12,5 procent och på prislappen står det 69 kronor. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green

Jackan du bara får köpa om du har en Lotus Evija
Ett måste!

Norton & Sons har tagit fram en racingjacka tillsammans med Lotus som ska matcha den eldrivna superbilen Evija. Jackan beskrivs med orden "unique lightweight luxury driving jacket" och du kan bara köpa den om du redan köpt en Evija. Den skräddarsys efter dina mått och är tillverkad i merinoull och nylon som det italienska klädföretaget Loro Piana har tagit fram. Vad jackan kostar framgår inte, och troligtvis är den inte billig. Men det kanske inte spelar någon roll när du redan spenderat två miljoner pund på bilen. Tumnagel
71kg
+
Bobby Green

Tut i luren! Idag är det potatisens dag!
Gött mos!

Potatis är verkligen en bra uppfinning alltså. Man kan äta den kokt, stekt, friterad, i flytande form och på typ hur många andra vis som helst. Idag firar vi den lite extra då det är potatisens dag. Hur vill du ha din potatis? Tumnagel
108kg
+
Bobby Green

Dave Grohl trummar till Smells Like Teen Spirit
Ackompanjerad av Kurt Cobains röst

Dave Grohl släppte nyligen boken The Storyteller och på releasefesten för denna valde han att lira trummor till Nirvanas låt Smells Like Teen Spirit. Han är ju den som trummar på låten som släpptes 1991 men det är sällan han framför den live nu för tiden, speciellt med Kurt Cobains röst till. Tumnagel
134kg
+
Bobby Green

James Hoffmann lär Tom Scott att dricka kaffe
Kul testning!

Kaffe är gott, det tycker nog de flesta av oss. När man är liten är det däremot tvärtom, då tycker de flesta av oss inte om kaffe. Tom Scott provade kaffe när han var fjorton och bestämde sig för att det där va äckligt. James Hoffmann är en kaffeälskare med en fantastisk Youtube-kanal. Här får han chansen att försöka övertyga Tom om att det visst är gott med kaffe. Tumnagel
97kg
+
Roger Åberg

Mauri bjuder Ed Sheeran på husmanskost
Gott!

Ingen har väl missat att Ed Sheeran var i stan för ett tag sedan. Mauri passade då på att bjuda Ed på mat, klassisk svensk mat. Han får god hjälp och bjuder på toast skagen, köttbullar och princesstårta. Tumnagel
127kg
+
Roger Åberg

Ny cykelfilm med Danny MacAskill
Cyklar på ett vindkraftverk

Cykelkonstnären Danny MacAskill är tillbaka med den här nya filmen där vi får se honom cykla runt vindkraftverk-relaterade grejer för att uppmärksamma miljön och sådant. Tumnagel
85kg
+
Frode Wikesjö

Agnes släpper nytt album
Lyssna på Magic Still Exists här

Det har gått nästan tio år sedan Agnes senaste album men nu är det återigen dags för ett nytt. Detta heter Magic Still Exists och innehåller elva stycken spår. Musiken är mer disco än tidigare och Agnes har låtit sig inspireras av Giorgio Moroder, Sun Ra och Sylvester under skapandet av albumet. Genren kallar hon för Spiritual disco. Så här säger hon om det: "Att blanda spirituella texter med disco kändes både lockande och nödvändigt. Disco står för frihet, att utrycka sig själv och inte skämmas. Men musiken var också något jag behövde göra för att växa spirituellt och stärka mig själv. En möjlighet att ta det jag har inom mig, multiplicera det och leka med det." Tumnagel
91kg
+
Bobby Green

Ny singel från Abba
Just a Notion

Den 5 november släpper Abba sitt nya Album Voyage. Nu har ytterligare en singel släppts från plattan och den heter Just a Notion. Egentligen är det en gammal låt som har fått nytt liv igen. Så här säger Björn Ulvaeus om den: "Wikipedia says this track was recorded in September 1978, which sounds about right. That puts it in between ABBA the Album and Voulez-Vous, and it would have been included in the latter had we not decided against it. Why did we decide against it? In hindsight, I don’t have a clue. It’s a good song with great vocals. I know that we played it to a publisher in France and a couple of other people we trusted and as far as I can remember they liked it very much. So it’s a mystery and will remain a mystery. Now Benny has recorded a new backing track to which we’ve added drums and guitars, but all vocals are from the original 1978 tracks. In a way, it demonstrates what we plan to do with ABBA Voyage in 2022. There, we will have a live band playing, but all vocals will be from the old recordings. Just a Notion’ is a ridiculously happy song and hopefully it will cheer you up in these dark times!" Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

Oumph! börjar med kebab
Gjord på ärtprotein

Oumphs Döner Style Kebab har tidigare under hösten lanserats i Storbritannien till reaktioner som ”Your best product yet” och ”Game changer” från personer som testat den växtbaserade kebaben. Oumph! Döner Style Kebab är gjord på ärta, grillad och skuren från spett, precis som traditionell kebab. Man släpper även Oumph! Crispy Buffalo Bites som är saftiga bitar gjorda på soja marinerade i en het, syrlig buffalosås och panerade i en krispig cornflakes-coating. Den veganska kebaben ska ha funnits på hyllorna sedan vecka 39 och ett paket på 400 g kostar cirka 54 kr. Tumnagel
99kg
+
Hugo Engström