m

FIFA Manager 09 Vs. Football Manager 2009
Fight!

FIFA Manager 09 Vs. Football Manager 2009
Spel / PC

Spelfebervännen "Jazzhole" älskar det här med Managerspel. Så han passade på att skriva ihop hur bra/dåliga årets upplagor av FIFA Manager 09 och Football Manager 2009 blev.

Så är vi där igen. Fotbollssäsongerna i Europa har dragit igång, den allsvenskan har avslutats och fotbollsspelen kommer i nya årsmodeller, i år med modellen 2009. Detta gäller såklart även för managerspelen som, liksom många andra spelgenrer, fått många nya fans på senare år. Precis som det bland fotbollsspelen finns två givna konkurrenter om förstaplatsen finns det två managerspel som sticker ut ur mängden. Då snackar jag inte om de tre biljoner olika online-spelen som finns, med obefintliga matchsimulatorer och påhittade spelarnamn, utan riktiga (hur det nu kan vara riktigt att leka fotbollstränare) fotbollstränarsimulatorer. De två spelen är såklart Football Manager 2009 och FIFA Manager 09 (jag räknar inte med Championship Manager eftersom det är en blek kopia av FM med så sega menyer att det knappt är spelbart).

Precis som det inom fotbollsspelen traditionellt varit Pro Evolution Soccer som legat i topp, strax före EA Sports FIFA, så har Football Manager (hädanefter FM, kort och koncist) som haft en oigentaglig ledning bland managerspelen. EA:s FIFA Manager har försökt att konkurrera, framförallt med FIFA-spelens 3D-motor som vapen, men FM har hållit undan trots sin ”fula” 2D-motor. FM har helt enkelt varit ett grymt bra spel, verklighetstroget och utmanande, istället för tredimensionellt och enformigt. Min partiskhet skiner igenom: Ja! jag älskar FM. Inför årets upplaga av spelen kändes det dock som alltid lite spännande. Sports Interactive som utvecklar FM har lagt mycket tid på FM Online och utvecklingen av FIFA Manager har bytt utvecklingsland från (fotbollskunniga?) Kanada till betydligt intressantare Tyskland. Att Kanada eventuellt inte är någon stornation i fotboll är ju ingen hemlighet och tävlingen mellan Sports Interactive och EA har väl i stort sett varit som en match mellan England och Kanada i fotboll, inte riktigt helt jämn. Kanske till och med helt ojämn. I vart fall så är nu Kanada ute ur bilden och Klinnsmans och Beckenbauers förlovade land har tagit över, det kan ju bara bli bra, eller?

Jag inleder med FIFA Manager eftersom det också var det av de två spelen som släpptes först, c:a två veckor före FM. Som vanligt när jag spelar managerspel har jag svårt att välja lag, men det är något som FIFA hjälper mig med, eftersom när man väljer att spela en karriär så får man inte välja lag själv. Man väljer land och sedan om man ska spela i högsta divisionen eller en lite lägre. Jag valde Spanien, högsta divisionen och FIFA valde tre lag åt mig: Valladolid, Getafe och Gimnastic. Valet föll ganska enkelt på Getafe eftersom de andra två lagen är vad man brukar kalla skitlag, medan Getafe i alla fall varit och nosat på en UEFA-cup plats de senaste säsongerna. Kanske inte förra säsongen, men ändå. Jag drar igång en säsong och tar emot en våg av låtsas-email från klubbägare och annat löst folk. Jag surfar runt lite i menyerna, skaffar mig en sambo och en liten unge, spelar lite golf och seglar en hel del. Seglingen och golfningen består av att man en gång per dag kan trycka på en knapp där det står ’Play Golf’ alternativt ’Go sailing’, och sen kommer det upp en text: ”You sailed.” eller ”You played 18 holes of golf”. Jag tippar att den här featuren kom från det kanadensiska teamet, ni får gissa själva om det är ett högt eller ett aplågt betyg.

Men över till själva fotbollstränarsimulatorn och hur det är att vara manager enligt EA Sports. FIFA Manager 09 kan ju faktiskt skryta med en finfin 3D-motor, hämtad från det jättefina FIFA. Och den er snygg, och vacker, den visar ansikten så detaljerade att man enkelt känner igen de största stjärnorna. Trevligt, trevligt. Och bakom fasaden ryms faktiskt ett ganska roligt spel. Precis som i de förra versionerna är FIFA Manager ett helt ok managerspel, om än med vissa konstiga små features. Transfersystemet funkar helt ok, även om det hade vart trevligt att få en sista chans att säga ja eller nej till en transfer efter att man skickat kontraktsförslag. Man har en fin översiktssida som visar vilka delar av ”managendet” som man gör bra och vad man eventuellt glömt bort. Men efter cirka två låtsasmånaders spelande upptäcker jag en bugg som får mig att ge upp nästan helt totalt. Då man efter att ha sett sitt lag vinna (i en snygga 3- motorn) trycker på knappen för att INTE se matchens highlights, så uppfattar spelet det som att man bett det att spela om hela matchen. Man får då vänta en liten stund och sedan dyker post-match rutan upp, som berättar om hur matchen slutade. Och den visar HELT annorlunda siffror än den matchen du precis spelat. Att sälja spel med sådana buggar borde vara olagligt. Speciellt om man precis lyckats spela 3-2 borta mot Real Madrid…

Generellt så är FIFA samma spel som innan, fast med en uppdaterad spelmotor och en sjukt irriterande bugg som nästan inte gör spelet spelbart. EA Sports ska ha cred för att de inte helt gör om spelet bara för att de byter utvecklare, men det är på gränsen att det kanske hade vart bättre. Seglingen, golfningen, sambon och den lille sonen ger inte något mervärde och spelet känns generellt O-smartare än konkurrenten FM. Det är mycket småpill runtomkring fotbollen, och jag tror fotbollssimulatorn skulle göra sig bättre i ett mer avskalat format. Med mer fokus på fotbollen, mindre buggar och tydligare transfersystem skulle spelet kunna konkurrera med FM, men i dagsläget måste jag säga att det ligger efter. Vi får hoppas att de tyska utvecklarna kan göra det bättre till nästa år.

Så är vi där: Football Manager 2009. En hel del har hänt: FM har fått ett barn, FM Live. FM har fått en ny 3D-motor. Så frågan vi ställer oss är ju, är det lika bra som alltid? Svaret är ja, typ. Enkelt, kort och koncist. Det är samma känsla av verklighet och äkthet. Den nya spelmotorn är helt klart bra, inte samma snygga detaljer som i FIFA, men i sann FM-anda så har man fokus på äkthet. Spelarna rör sig på ett bra sätt, hittar ytor och passar till ”rätt” personer. Det är mycket trevligare att kika på matcherna när man faktiskt kan se inlägg, skott och passningar i tre dimensioner. Bollen rör sig på ett naturligt sätt och man blir nästan lika imponerad av snygga långpassningar i FM som av att se på riktig fotboll.

Men, några saker har börjat gå åt fel håll, helt klart. En av de stora missarna är presskonferenserna och spelarnas reaktioner på dem. Här har FM gått i samma fälla som FIFA Manager i mångt och mycket gör. Man har försökt lägga in fördefinierade meningar som man som manager får välja mellan, i det här fallet som svar på frågor, och beroende på vilken mening man väljer att svara så reagerar spelarna på olika sätt. Det är helt ok i sig och ett roligt inslag, att vara på presskonferens. Problemet är bara att spelarna kan bli sura för svar som man själv kanske inte alltid förstår, och ofta känns det helt ologiskt. Samma problem är det i FIFA Manager där man kan snacka med spelarna och säga fördefinierade saker. Problemet ligger i att har man själv inte samma uppfattning som utvecklaren/speldesignern om vad som är rätt och fel att säga till en spelare så blir ju spelaren sur. I verkliga livet kan man ju säga en massa saker till journalister som gör spelare sura, men då kan man ju också gå och snacka med spelarna efteråt och reda ut det. Den funktionen finns inte ännu i FM.

I FM drog jag igång en säsong med Tottenham i Premier League. Och precis som i verkligheten har Tottenham en massa pengar men spelar dåligt, fantastiskt realistiskt. Skämt åsido så är det kanske här en stor skillnad mellan FM och FIFA. FM upplevs som mer verklighetstroget och verkligt: det känns som om det inte bara är siffror som bestämmer hur ditt lag presterar. Och det ser jag som ett gott betyg till en AI/simulator.

För att summera upp mina intryck: FIFA har blivit lite bättre, FM har blivit lite bättre och lite sämre. Jag tycker fortfarande inte FIFA är värt ett köp: för buggigt och plottrigt. Det behöver några år till på sig för att på allvar kunna konkurrera med FM. FM är som alltid värt ett köp, gillar man tidigare versioner är den nya helt klart bra. Är man helt ny och aldrig spelat managerspel så tycker jag fortfarande FM är att föredra. Även om FIFA ser finare ut på ytan är FM fortfarande det bättre spelet. Såvida man inte är intresserad av att segla, spela golf och skaffa sig familj. Då kanske FIFA är strået vassare…

Läs mer
37.2°
0

FIFA Manager 09 Vs. Football Manager 2009

Fight!

RSS 5 kommentarer till artikeln
vision
fifa låter intressant, får provköra det. jag gillar buggiga spel ;)
av vision, fredag 28 november 2008 kl 10:46
CrowbaR
Vill jag segla, spela golf och skaffa sig familj så spelar jag SIMS (tro mig det är inte så att jag spelar spelet). Jag vill träna ett fotbollslag och jag struntar i hur ofta spelaren ska klippa sina naglar, vem som ska vara barnvakten åt barnen och vilken färg på bilen jag ska välja.

FM 09 är det självklara valet i alla lägen!
av CrowbaR, fredag 28 november 2008 kl 14:28
Melvin
Managerspel suger stenhårt enligt mig, men min röst ligger på FM 09 pga SEGATA SANSHIROOOOOO etc.
av Melvin, fredag 28 november 2008 kl 14:55
smörkniven
fjolårets och ännumera årets upplagor av fifa manager är ju de ända som går att spela i 3D de innan var rent bedrövliga då man kunda fasna tex i att de hela tiden blev inkast på samma ställe i 20 min. Där tycker ja FM har gjort de bra som fått fram en så pass bra å fungerande 3-motor. Tyvär tycker jag att årets fm har blivit lite plåttrigare än de borde å d dycker ja är synd.
av smörkniven, lördag 29 november 2008 kl 16:11
cajac
Är det samma snubbe som blivit plåtad i olika vinklar (och med olika slipsar) på omslagen?
av cajac, måndag 01 december 2008 kl 08:40
Kommentera artikelnSnubbe lurar bedragare att han har mycket pengar
Bedragaren fångade betet och höll fast, hårt!

Här har vi ett litet äldre klipp där en snubbe lade till några extra nollor till sitt falska bankkonto när han blev uppringd av en bedragare. När denna bedragare fick se hur mycket pengar han kunde komma åt gjorde han allt han kunde för att få en del av den kakan. Bonusbedragare nedan. Tumnagel
40.7°
+
Frode Wikesjö
0

En berg- och dalbana av K’nex
Imponerande bygge

En person med många K’nex-bitar samt, uppenbarligen, väldigt mycket tid över bestämde sig för att bygga en berg- och dalbana inspirerad av Magnum XL-200-banan från Cedar Point. Han kallar banan för Magnum XL-300 och du kan kolla in den i klippet ovan. Fler klipp på bygget kan hittas via länken nedan. Tumnagel
37.8°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in hur spel designas för att ta dina pengar
Mycket intressant

Några personer har gjort en rätt så rejäl djupdykning i hur moderna spel använder diverse tekniker för att få sina spelare att spendera en extra slant. För att demonstrera sina fynd har artikelförfattarna skapat ett fiktivt spel där de visar och förklarar de olika teknikerna som som uppmuntrar spelarna att spendera pengar. Ett exempel som anges är att de ofta har ett prisförslag som är extremt högt för att få de lägre prisalternativen se vettiga ut. En annan grej som nämns är att spelet kan, om man kopplat spelet till sina sociala medier, anpassa färger på det man kan köpa utefter vilket sportlag man gillar. Artikeln är som sagt en rejäl djupdykning och är en ordentlig långläsning, men det kanske passar bra en helgdag som denna? Så om man är intresserad av de ibland diaboliska lösningarna som utvecklarna kommit på för att få dig att spendera pengar då hittar du artikeln via länken nedan. Tumnagel
39.5°
+
Frode Wikesjö
0

En titt på de visuella effekterna i The Falcon and the Winter Soldier
Det är en del

Här får vi följa med en sväng bakom kulisserna och se hur de visuella effekterna i några av scenerna i Marvel-serien The Falcon and the Winter Soldier blev till. Klippet visar en del spoilers så låt bli att titta om du av någon anledning är känslig för sådant och har som ambition att se serien någon gång. Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

Kina toklackar över FN-möte om uigurer
Inte helt oväntat kanske

Tidigare i veckan gjorde några G7-länder ett uttalande där de anklagade Kina för människorättsbrott i Hong Kong, Tibet och Xinjiang-provinsen. I uttalandet nämnde de att de kraftigt fördömer brotten som begås av de kinesiska myndigheterna mot den muslimska minoriteten uigurer. Under nästa vecka har Tyskland, USA och Storbritannien kallat till FN-länder till en där det ska pratas om just Kinas behandling av den uiguriska befolkningen i Xinjiang-provinsen. Inte helt oväntat har allt detta retat gallfeber på de kinesiska myndigheterna och uppmanar nu därför FN-länder att inte delta på mötet. De anser att mötet är ett politiskt motiverat evenemang där man använder frågan om mänskliga rättigheter för att lägga sig i Kinas inrikespolitik och via det hindra Kinas utveckling. Tumnagel
63.2°
+
Frode Wikesjö
0

Snubbe stoppar ett Wii i Game Boy Advanced SP
Ja, varför inte?

YouTube-kanalen StonedEdge kände att det var en bra idé att slänga in ett Wii i skalet av en Game Boy Advanced SP. Då kan man ju kanske direkt undra hur detta är möjligt och svaret på det är väl att det inte är helt möjligt då SP-skalet för detta hemmabygge fick utökas en aning. StonedEdge kallar sin konsol för Wii SPii och den har en LCD-skärm på 3,5 tum med en upplösning på 640x480. Konsolen har också ett hörlursuttag något som Game Boy Advanced SP av någon outgrundlig anledning saknade. Konsolens batterier klarar av 2,5 timmes speltid och den kör sina spel från ett microSD-kort. Wii-konsolens rörelsekänsliga kontroller är dock något som inte fick följa med i detta hemmabygge så spel som förlitar sig på dem kan ej spelas på Wii SPii. Tumnagel
39.7°
+
Frode Wikesjö
0

Stockholms gymnasieskolor börjar med snabbtester
För att hitta elever med COVID-19

Liberalerna meddelade under gårdagen att alla gymnasieskolor i Stockholm ska börja införa snabbtester för att identifiera elever som smittats av COVID-19. Detta initiativ ska dras igång nu på tisdag och tanken är att det ska öka chansen att snabbt bryta eventuella smittkedjor som dyker upp på skolorna. I ett pressmeddelande säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) att snabbtesterna innebär att man kan upptäcka COVID-19 även hos den som inte har symtom. Testerna ska också göra så det känns tryggt för den lärare, elev eller förälder som känner oro för eventuella smittorisker på skolan. En pilotverksamhet har tidigare genomförts på tre skolor där man vid identifierade fall har skickat ut ett arbetslag med skolöverläkare samt skolsköterskor för att smittspåra bland eleverna. Tumnagel
41.9°
+
Frode Wikesjö
0

Windows 10 dumpar de sista Windows 95-ikonerna
I samband med Sun Valley

Höstens stora Windows 10-uppdatering, Sun Valley, kommer som bekant bjuda på en hel del ändringar i operativsystemets gränssnitt. En annan gränssnittsförändring som uppdateringen medför är att den kommer byta ut ikonerna som man kan hitta i C:\Windows\System32\Shell32.dll vilket innebär att de klassiska Windows-ikonerna från Windows 95-eran inte längre kommer vara kvar där. Som man kan se på bilden ovan handlar det dock inte om några jätteradikala förändringar för ikonerna då de flesta ikonerna endast verkar bestå av subtila ändringar. Men hur som helst är det ju helt klart slutet på en era från ett legendariskt operativsystem. Tumnagel
39.2°
+
Frode Wikesjö
0

Rätt ball reklamfilm för 5G
Lagg är inte skoj i vardagen

Här har vi en rätt bra gjord reklamfilm för det amerikanska telekombolaget Verizon. Reklamfilmen försöker förmedla att företagets 5G-nätverk är byggt för folk som spelar spel och är så pass bra att man slipper lagg i sina spelsessioner. Tumnagel
46.1°
+
Frode Wikesjö
0

Lost Judgement offentliggjort
Uppföljare till Judgement helt enkelt

I går kväll visade SEGA upp en uppföljare till den trevliga Yakuza-spinoffen Judgement. Uppföljaren kommer heta Lost Judgment och i det spelar man än en gång den före detta advokaten Takayuki Yagami som denna gång tar sig an ett fall som verkar vara ganska personligt. Spelet kommer inte utspela sig i Kamurocho utan handlingen har flyttas till Yokohama vilket är samma plats som Yakuza: Like a Dragon utspelade sig. Gameplay-mässigt kommer spelets strider fortsätta vara actionfokuserade och inte göras turordningsbaserade som i det senaste Yakuza-spelet. Lost Judgement ska släppas den 24 september till PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One samt Xbox Series X/S. Tumnagel
38.1°
+
Frode Wikesjö
0

Nya spel invalda i World Video Game Hall of Fame
Bland annat StarCraft och Animal Crossing

Amerikanska The National Museum of Play meddelade igår att man kommer att välja in fyra nya spel i sin så kallade World Video Game Hall of Fame vilken man drog igång 2015. De fyra spel som får äran att ta plats i datorspelens absoluta finrum är Microsoft Flight Simulator, Where in the World Is Carmen Sandiego?, StarCraft och Animal Crossing. Bland finalisterna som inte gick vidare i år, de lär få fler chanser framöver, hittas Call of Duty, FarmVille, FIFA International Soccer, Guitar Hero, Mattel Football, Pole Position, Portal och Tron. De fyra spelen som nu valts in i Hall of Fame ansluter sig till den ärofulla utmärkelsen med spel som tidigare invalts där. Bland dessa hittas bland andra John Madden Football, Tomb Raider, Final Fantasy VII, Sonic the Hedgehog, Grand Theft Auto III, The Legend of Zelda, The Oregon Trail, The Sims, Space Invaders, Doom, Pac-Man, Pong, Super Mario Bros., Tetris och World of Warcraft. Tumnagel
42.5°
+
Frode Wikesjö
0

Nu kan du betala vid laddstolpen med parkeringsappen
Easypark startar samarbete med Vattenfall

En av de tråkiga sakerna med elbil är att de ska laddas och har man ingen Tesla så är det ett gäng olika tjänster och appar att hålla reda på. Easypark försöker lösa detta precis som man försöker lösa alla appar för parkering och man verkar faktiskt vara mästare på samarbeten. Att betala för laddning via Easypark-appen har fungerat tidigare och man har samarbeten med Eways, Fortum Charge & Drive och Recharge och nu har man börjat samarbeta med InCharge, som är Vattenfalls nätverk av laddare. Samarbetet innebär att man alltså kan betala för sin laddning vid InCharge-laddstationen med Easypark-appen. Samarbetet håller på och rullas ut och det har sedan slutet av april gått att betala vid vissa laddstolpar med Easyparks app. Tumnagel
53.4°
+
Roger Åberg
0

Metro Exodus släpps i tjusigare konsolversion 18 juni
Med ray tracing och sånt

Metro Exodus: Enhanced Edition släpptes till PC igår och ger spelare möjlighet att dra nytta av deras flådigare RTX-kort för att bland annat få tjusigare ray tracing-effekter. Enhanced Edition är även på ingång till PS5 och Xbox Series X/S och nu har vi fått reda på att den versionen kommer bli tillgänglig 18 juni. Enhanced Edition till konsol kommer erbjuda några av förbättringarna vi fått se i PC-versionen, utan flådigare RTX-funktioner som Advanced Ray Traced Reflections samt DLSS 2.0 förstås, men ska ändå erbjuda en tjusigare upplevelse. Bland annat kommer den nya versionen 4K/60fps, ray tracing-effekter, kortare laddningstider och på PS5 kommer även spelet dra nytta av handkontrollens vibrationer för bättre haptisk feedback. Precis som med PC-versionen kommer spelare som äger Metro Exodus sedan tidigare kunna uppgradera till Enhanced Edition gratis. Tumnagel
39.2°
+
André Stray
0

Nu kan du glo på tv i din Polestar 2
Polestar släpper streamingapp

Ibland så sitter man i sin elbil och laddar och har tråkigt, har man en Kia EV6 kan man fälla sätet och sova och i en Tesla kan man lira lite spel. Nu släpper Polestar en app där man har lite streamingtjänster, helt enkelt för att man ska kunna kolla på något medans man laddar eller sitter still i sin bil av någon annan anledning. – Vi har släppt den nya Polestar-appen i betaform så att våra kunder kan börja njuta av fördelarna med videostreaming i bilen, säger Thomas Ingenlath, VD för Polestar. Vi kommer att få feedback – både bra och dålig – som hjälper oss att förfina appen baserat på tusentals användare snarare än en liten begränsad skara. Vi kommer också att fortsätta lägga till kanaler i framtiden, vilket ger appen en enorm tillväxtpotential eftersom den kan integrera i princip alla webbaserade streamingtjänster. Appen är nu i beta och i Sverige finns det saker från SVT, BBC Ideas, Al Jazeera och Tagesschau att kolla på och mer ska komma senare. Det går endast att titta på saker när man står till, när bilen börjar röra på sig så kan man dock fortsätta att lyssna om man vill det. Ganska smidigt om det är hockey eller partiledardebatt eller något som går lika bra att lyssna på. Datan som förbrukas ingår i den dataplan som finns i bilen och kostar inte extra. Tumnagel
41.5°
+
Roger Åberg
0

3D-skrivare skriver ut grejer i trä
Använder sågspån för att skapa nya saker

Det amerikanska företaget Desktop Metal har tagit fram en ny 3D-skrivare där man använder sågspån som grundmaterial för att skriva ut nya objekt i trä. Skrivaren kallas för Forust och den använder ett bindmaterial som gör det möjligt att skapa fasta föremål av finkornigt sågspån. Andrew Jeffery från Desktop Metal ser deras nya skrivare som ett sätt att kunna spara in på träd och säger: "Two years ago we started looking into how we might be able to 3D print in new material,” he said. “Wood waste was one of the materials we started with early on and realized it could be repurposed and upcycled with 3D printing technology. From there, we focused on building out the process using wood byproducts in order to create real wood-crafted results. We formed the company really to save forests." När vi kan få se Forust på marknaden och vad denna då kommer att kosta finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedanför kan ni kolla in ett klipp där Desktop Metal snackar lite mer om Forust. Tumnagel
60.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Conan Exiles på ingång till Xbox Game Pass
Oklart när dock

Conan Exiles-utvecklarna Funcom har meddelat att deras överlevnadssimulator kommer att släppas på Xbox Game Pass inom kort. Funcom levererade inget specifikt datum, men troligtvis kommer det ske någon gång under andra halvan av maj. Microsoft brukar leverera Game Pass-nyheter varannan vecka, så vi lär få reda på släppdatum i slutet av nästa vecka. Conan Exiles firar för övrigt tre år i morgon och spelet kommer även få en ny expansion vid namn The Isle of Siptah 27 maj. Tumnagel
37.6°
+
André Stray
0

Nios batteribytarstationer kommer till Norge
Byt ut bilens batteri istället för att ladda det

Den kinesiska elbilstillverkaren Nio planerar att lansera sina så kallade batteribytarstationer i Europa och Norge blir det land där Europa-lanseringen kommer att inledas. Tanken bakom batteribytarstationer är att elbilsägare ska kunna byta ut batteriet på bilen istället för att ladda upp det, en process som ska ta cirka tre minuter enligt Nio. I oktober planerar Nio att öppna fyra batteribytarstationer i Oslo för att utöka med ytterligare stationer i andra delar av Norge under nästa år. I Kina har Nios batteribytarstationer funnits i några år och där har Nio än så länge genomfört över två miljoner batteribyten på Nio-bilar. I klippet nedan kan ni kolla in hur ett batteribyte går till i en batteribytarstation från Nio. Tumnagel
44.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nya Mass Effect låter dig lira med gamla Mako-kontroller
Kalas om du hatar dig själv

Mass Effect är ett riktigt bra spel. Till stor del i alla fall. Något som varit universellt hatat har varit styrningen på fordonet Mako, vilket gjorde utforskandet av planeter till ett regelrätt helvete. Med Legendary Edition kommer inte bara Mass Effect få lite tjusigare grafik och mer modern gameplay, utan Bioware har också förbättrat styrningen av Mako. Vill man dock återuppleva hatobjektet från originalspelet så kommer detta vara möjligt då utvecklarna lagt till möjligheten att skifta mellan de olika styrlägena. Men med tanke på att spelets enviroment director Kevin Meek säger detta så är det nog bäst att undvika det gamla systemet: "For those people out there who do like pain, wex27ve left the option to leave it back kind of closer to the original controls as well if you want. Playing the Mako today versus playing the Mako back in the original, especially on PC, itx27s like night and day. I donx27t want to thrash my keyboard and mouse after every encounter with the thresher maw or trying to climb a mountain." Mass Effect Legendary Edition kommer släppas 14 maj till PC, PS4 och Xbox One. Tumnagel
40.0°
+
André Stray
0

Timbuktu släpper vaggvisor
Tillsammans med Mapei

Artisterna Timbuktu och Mapei släpper nu ett antal vaggvisor som de tagit fram tillsammans med producenten Pontus Winnberg samt psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye, författaren bakom boken Sömnsagor. Albumet Lullabies innehåller en några vaggvisor i lite olika versioner, både på engelska och svenska, vilka man säger ska representera en modern vaggvisa. Ni hittar "Lullabies" på Spotify, Spotify Kids eller så kan ni lyssna på det direkt här nedanför. Tumnagel
73kg
+
Wille Wilhelmsson

Här är trailern för Dancing Queens
Helena Bergströms danskomedi

Nu har Netflix släppt trailern för Helena Bergströms kommande dramakomedi Dancing Queens där Bergströms dotter Molly Nutley spelar huvudrollen. Filmen handlar om den unga skärgårds-tjejen Dylan (Molly Nutley) som drömmar om en karriär som dansare. När hon väl kommer till Stockholm blir hon upptäckt men för att få medverka i en föreställning måste hon spela man, det är nämligen en dragshow-föreställning hon blivit castad till. Dancing Queens börjar sändas på Netflix 3 juni. Tumnagel
32kg
+
Wille Wilhelmsson

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
78kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
273kg
+
Wille Wilhelmsson

Gör entrecote med sous vide
Alltid Hungrig gör den perfekta entrecoten

Gillar du entrecote så kanske den här filmen från YouTube-kanalen Alltid Hungrig kan ge lite inspiration för hur den ska tillagas nästa gång det är dags att sätta tänderna i en bit entrecote. I klippet får vi kolla in när Mikael Göransson använder både brännare och sous vide för att tillaga vad han anser är den perfekta entrecoten. Tumnagel
81kg
+
Wille Wilhelmsson

Citizen släpper ännu fler Star Wars-klockor
Designade som några av karaktärerna i filmerna

Förra veckan visade Citizen upp några Star Wars-klockor som hämtat sin design från de klassiska Star Wars-filmerna och nu har man visat upp ytterligare sex modeller som följer samma koncept. De nya klockorna är även de försedda med både analogt och digitalt urverk samt en termometer. Designen har inspirerats av Star Wars-karaktärerna R2-D2, C-3PO, Darth Vader, Boba Fett, en Stormtrooper samt BB-8. Klockorna kommer att släppas inom kort och priset landar på 350 dollar styck. Ni kan kolla in respektive modell lite närmare här nedanför. Tumnagel
157kg
+
Wille Wilhelmsson

Adidas 4DFWD ska putta löpare framåt
Med hjälp av 3D-utskrivna sulor

Adidas har visat upp ett par nya skor med en elastisk 3D-utskriven sula som man säger ska putta löparen framåt under löpningen. Dessutom ska sulan göra det enklare att sakta ner farten såväl som gör det bekvämare för fötterna under längre löpningar. Adidas skriver om 4DFWD: "17 år av atletdata och över fem miljoner olika gallerstrukturer har studerats för att skapa en 3D-printad, funktionell mellansula, kodad för att driva dig framåt i varje steg. För smidiga övergångar och en unik löpupplevelse." Adidas 4DFWD släpps 17 maj i en begränsad upplaga och kommer att kosta 2150 kronor. Här nedan hittas ett klipp där Adidas snackar lite mer om skorna. Tumnagel
97kg
+
Wille Wilhelmsson

Idag är det internationella kebabdagen
Åtminstone i Sverige

Idag firas den Internationella Kebabdagen i Sverige vilket gör att det kanske kan vara läge att dra en kebab till lunch eller middag ikväll. Hur internationellt firande av dagens kebabdag är går dock antagligen att diskutera. Enligt Svenska Högtider så firas den Internationella Kebabdagen i Sverige 5 maj på grund av att skaparen av den svenska Facebook-sidan "Internationella kebabdagen" fyller år 5 maj. Hur som helst, en kebab sitter ju oftast rätt fint så oavsett hur internationell kebabdagen kan anses vara så kan det ju vara värt att fira ändå. Tumnagel
110kg
+
Wille Wilhelmsson

Snart kan vi äta mask till middag
EU godkänner mjölmask som föda

EU har nu godkänt att torkade gula mjölmaskar ska kunna säljas som människoföda i EU:s 27 länder. Det innebär att vi snart kanske kan äta dessa direkt som snacks eller som en av ingredienserna i till exempel kakor, pasta och smoothies. Mjölmaskarna innehåller mycket protein och är ett miljövänligare alternativ än proteinrikt kött från många andra källor skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Mjölmaskar och annan insektsbaserad mat säljs redan i flera EU-länder men efter gårdagens EU-beslut ska det vara fritt fram att sälja mjölmask-baserad mat i alla EU-länder. Elva andra typer av insektsbaserad mat väntar på att godkännas i EU och marknaden för insektsbaserad mat spås bli värd runt 4,6 miljarder dollar till 2027. Tumnagel
272kg
+
Wille Wilhelmsson

Idag släpps Test Gods
Nicholas Schmidles bok om virgin Galactic

Idag släpper journalisten och författaren Nicholas Schmidle sin bok "Test Gods" där han har tagit sig en närmare titt på rymdturism i största allmänhet och företaget Virgin Galactic i synnerhet. Virgin Galactic är Richard Bransons rymdföretag som sedan 2004 har arbetat på att skicka turister på väldigt korta resor till rymdens gräns. Under resans gång har man stött på en hel del svårigheter och så här 17 år senare har företaget fortfarande inte kunnat dra igång någon kommersiell verksamhet för rymdturism. Förlaget Henry Holt and Co. skriver om Test Gods: "Working from exclusive inside reporting, New Yorker writer Nicholas Schmidle tells the remarkable story of the test pilots, engineers, and visionaries behind Virgin Galactic’s campaign to build a space tourism company. Schmidle follows a handful of characters - Mark Stucky, Virgin’s lead test pilot; Richard Branson, the eccentric billionaire funding the venture; Mike Moses, the grounded, unflappable president; Mike Alsbury, the test pilot killed in a fatal crash; and others - through personal and professional dramas, in pursuit of their collective goal: to make space tourism a reality." The Guardian publicerade härom dagen ett långt reportage om Virgin Galactic av Nicholas Schmidle, ett reportage som ni kan läsa här om ni vill ha ett litet smakprov på vad "Test Gods" kan ha att erbjuda. "Test Gods" finns tillgänglig som både ebok, ljudbok samt fysisk bok och kostar cirka 15 - 30 dollar beroende på vilket format man är intresserad av. Tumnagel
84kg
+
Wille Wilhelmsson

Även årets Roskildefestival ställs in
Siktar nu mot 2022

Roskildefestivalen meddelade tidigare idag att även årets Roskildefestival kommer att ställas in på grund av pandemin. I ett uttalande på sin webbplats skriver arrangörerna av festivalen: "Finally, we received an official statement about this summer’s restrictions. As expected, we can’t conduct a Roskilde Festival this summer. Let us meet again in 2022.We are devastated by the fact that we can’t get together at our festival and contribute to recreating the communities that the corona crisis has destroyed for so many." Har man biljett till årets nu inställda Roskildefestival går denna att lösa in eller användas för inträde till nästa års festival. Några exakta datum för Roskildefestivalen 2022 är än så länge inte släppta. Tumnagel
77kg
+
Wille Wilhelmsson

Victorinox presenterar Swiss Champ XXL
Med 73 olika funktioner

Victorinox har presenterat en ny modell av sin klassiska så kallade schweiziska armékniv och den här gången handlar det om en ordentlig "fällekniv". Swiss Champ XXL är försedd med verktyg som sammanlagt har 73 olika funktioner, alltifrån knivar av olika storlekar till skruvmejslar och kabelskalare. Multiverktyget har en höjd på cirka 6,4 centimeter och en längd på lite över 9 centimeter. Den väger lite över 350 gram. Skulle ni vara sugna på en Swiss Champ XXL så kostar denna cirka 320 dollar. Ni hittar alla multiverktygets funktioner i faktarutan här nedanför. Tumnagel
-1kg
+
Wille Wilhelmsson