Kvinnor säger stopp för sexism i spelbranschen
#vispelarintemed

I början av året startades en namninsamling för kvinnor inom spelbranschen i protest mot sexism och trakasserier i spelvärlden. Nu har 300 kvinnliga spelutvecklare, gamers och speljounalister samlats under hashtaggen #vispelarintemed.
”Som en del av rörelsen #metoo bryter vi tystnaden. I chattrummen, på kontoret, i kommentarsfältet, på sociala medier och på e-sportarenan blir vi ifrågasatta, förminskade och trakasserade”
70 av deltagarna har även lämnat vittnesmål om vad de fått uppleva under sin tid i spelbranschen. Bland annat skildras flertalet berättelser om hot och förolämpningar. En av deltagarna berättar detta:
"Det var en ändlös ström av hot och förolämpningar; jag var en hora; jag borde hålla mig i köket där jag hör hemma; jag hade så dåligt temperament att jag förmodligen var lesbisk; jag borde få ordentligt med kuk – det kanske kunde få mig att hålla käft. När jag rapporterade honom till HR blev jag informerad att jag var problemet och att det var ett svek mot företaget"
Vår gamla kollega Paula "Fenjima" Manrique berättar för SVT Kulturnyheterna om sina upplevelser:
– De har ringt mig mitt i natten och skrikit i luren. De har kommit hem till mig och smetat bajs på min dörr. De har skickat döda djur med posten. Jag har fått hot om allt från att jag ska våldtas och dödas till att jag är ful och äcklig
Vittnesmålen har samlats in i samarbete med Tekniska Museet i Stockholm som kommer ställa ut berättelserna i samband med utställningen Play beyond Play från 21 mars.
Över 4000 kvinnliga journalister i protest mot sexuella trakasserier
#deadline är mediabranschens svar på #metoo

Nästan 7 av 10 har påverkats av #metoo
Upprop mot trakasserier har gett stort genomslag

Time utser "The Silence Breakers" till årets person
Personerna i Metoo-rörelsen har påverkat oss mest i år
