42 i dag 37 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Gästskribent Lead and Gold: Gangs of the Wild West Intryck från den pågående betan
Lead and Gold: Gangs of the Wild West

Lägg "Team Fortress 2", "A fist full of Dollars" och ett gäng svenska utvecklare i en mixer och låt den stå och jäsa ett tag och ni får en ganska bra bild av vad "Lead and Gold" är. Ett ösigt multiplayerspel i spaghettivästern där vi alternerar mellan att råna banker, försvara områden och gammal hederlig förstörelse över sex olika kartor. Det låter kanske som lite, men ha i åtanke att L & G inte är ett fullprisspel. Man får också se det som kvalité över kvantitet, vilket känns som ett genomgående motto hos utvecklarna Fatshark.

Liksom TF2 har du flera klasser att välja mellan. I L & D är lyckonumret fyra. Var och en kan nog gissa vilka klasser det är då de blivit mer eller mindre standard, men de fungerar bra och alla har de en extra förmåga som ger mer smak av varje karamell som en klass är.

Spel, PC, Lead and Gold, PSN, Xbox Live Arcade

"Blaster" kallas den tyngsta klassen. Denne nyttjar en dubbelpipig hagelbrakare och har alltid en dynamitgubbe nära till hands för att slänga när det passar sig. Därefter har vi "The Deputy", en klass som levererar mycket skada på mellan till långt avstånd med sitt salongsgevär. Hans synergy (så kallas varje klass specialförmåga) är förmågan att tagga fiender, vilket gör det möjligt för resten av laget att se fienden som en symbol på skärmen. Tredje klassen i ordningen finner vi "The Trapper" som, kort sagt, är en sniperklass med förmågan att sätta ut fällor på banan. Till sist och galnast är "The Gunslinger". En snabb, pistolfrälst rånare med en specialförmåga att göra slut på ett revolvermagasin snabbare än du hinner knäppa dina hängslen. Olika klasser fungerar bättre på olika banor och i många fall är det inte självklart vilken som fungerar bäst före man provat alla.

Ska man jämföra detta med något så är det TF2 som står sig närmast. Lead and Gold har dock inte samma mängd innehåll. Spelet känns inte repetitivt efter en vecka, men det är skralt med innehåll. Uppdaterar de innehållet under spelets levnadstid så har Fatshark en väldigt stabil grund att bygga på och för det låga priset så är det klart värt ett köp.

Spelmekaniken är välsmord och tempot är vad man kan tänka sig men det till trots är presentationen och estetiken det som får mitt hjärta att smälta likt en smörklick i ökensolen. Mina tankar dras till Sergio Leones filmer och även fast Lead and Gold är allt annat än långa tagningar med få repliker så är återkopplingarna ett faktum. Kruttunnor sprängs, pengar stjäls och jag får springa runt som en sniper med tvättbjörnsmössa. Love it!

Det finns något för alla och en var, lite som en Aladdinask fast utan körsbärslikören. För det finns inget som är dåligt, eller ens mediokert. Banorna är bra balanserade, kontrollen är som den borde och spellägena fungerar bra tillsammans med banorna. Lägg till estetiken och känslan av västernbus och det blir klart att Lead and Gold är mer guld än bly.

Läs mer
39.4° 0 Daniel Öhlander Daniel Öhlander
mån. 29 mar 2010, 11:28
Gästskribent Lead and Gold: Gangs of the Wild West Intryck från den pågående betan
39.4°
0