LIVE i kväll 22.30 Tesla Battery Day
m
Massvis med spelglädje i Vanquish och Bayonetta

Massvis med spelglädje i Vanquish och Bayonetta
Alexander har lirat de nya remastrade versionerna

Spel / Feature

Det är skrämmande hur fort tiden går. Mer än tio år har passerat sedan Bayonetta släpptes och det är snart lika länge sedan Vanquish kom. För er som inte var med då var det spännande tider; mitt bland trippel A-spel som Gears of War och Call of Duty började indiespelen göra revolution, och japanska Platinum Games bildades med målet att göra kvalitetsspel som inte nödvändigtvis behövde följa gängse spelkonventioner. Det är ur detta företag Bayonetta och Vanquish föddes, av giganterna Hideki Kamiya (Devil May Cry) respektive Shinji Mikami (Resident Evil, Resident Evil 4). Spelen distribuerades av Sega, vilket ökade den magiska känslan för oss som vuxit upp under tiden då Sega var ett företag att räkna med.

Innan vi kommer in på recensionen av spelen behövs det sägas något om det här med remasters i allmänhet och återutgivning av gamla spel i synnerhet. Jag har alltid sett mig själv som någon som främst är intresserad av spelglädje, och att grafik inte spelar någon större roll än att vara ett mervärde. Om ett spel är snyggt men inte roligt att spela har det inte intresserat mig tillräckligt mycket för att jag ska plocka upp det.

Den inställningen fungerade länge för mig, fram tills för några år sedan då jag med stor glädje köpte om ett av mina favoritspel någonsin: Grand Theft Auto: Vice City. Det var ett brutalt uppvaknande att åka omkring på de avbefolkade gatorna i Miami-kopian, ingenting var som jag mindes det. Grafiken var så föråldrad att det inte längre gick att inbilla sig själv att den ens var i närheten av verklighetstrogen - vilket är a och o för ett spel som vill emulera verkligheten. I viss utsträckning kan det här till och med appliceras på upphöjda klassiker som Mario 64 och en mängd andra 3D-spel. En tumregel verkar vara att 2D-spel och pixelgrafik åldras avsevärt bättre än polygoner.

Super Mario World ser riktig vackert ut än idag, nästan 30 år efter release, jämfört med nämnda Vice City som inte ens har 20 år på nacken. Till GTA-spelens försvar får sägas att de snarare är portningar än remasters, men som jag snart kommer att komma till är remasters inte heller någon garanti för att det inte blir något som skaver - inte ens hos någon med ett så förlåtande öga när det kommer till grafik som jag.

Bayonetta. Jag minns fortfarande hur charmerad jag var av spelet, och detta trots att jag aldrig hade fastnat för något hack and slash-spel tidigare. För mig var det en kombination av spelglädjen samt destillatet av all samlad japansk galenskap i ett och samma spel som skapade kärleken.

Bayonetta är en häxa med skjutvapen såväl i händerna som på stövlarna (!), hennes tajta, svarta dräkt består av hennes hår - hår som också lämnar henne naken när hon utför sina värsta specialattacker mot all himlens skruvade änglafigurer som hon slåss mot. Ackompanjerat av hysterisk jazzpop, så klart. Detta varvas med mellansekvenser där Bayonetta suger på slickepinnar och med brittisk accent ständigt är kaxigast i dialogerna. Spelglädjen, ja. För mig, som inte spelat eller var bra på den här typen av spel, var Bayonetta ändå förlåtande och jag behövde inte fastna särskilt länge någonstans.

Precis som så ofta i japansk spelkultur jagar man poäng och hög ranking på banorna, att få de högsta betygen “pure platinum” var snudd på omöjligt men om man som jag bara ville ta sig vidare gick det oftast bra ändå. Alltså fanns något att hämta både för casual- och hardcorespelare.

Det gängse systemet med en snabb samt en mer kraftfull, långsam attack som sen kan kedjas ihop i ändlösa kombinationer användes här framgångsrikt tillsammans med skjutvapnen som länk för att kombon inte skulle dö ut om man fann sig själv långt bort från nästa fiende. En central del av spelmekaniken - förutom allt knapphamrande - var “witch time”, där man genom att undvika fiendeattacker i sista stund aktiverade en snygg bullet time-effekt som gav en extra möjlighet att spöa fienden.

Något som var udda vid release var att det var ett 360-exklusivt spel, och PS3-versionen som sedan kom hade en hel del problem vid release. För mig, som aldrig hade spelat den här typen av spel tidigare, var det en riktig smekmånad att få börja med något av det bästa som någonsin hade producerats i genren. Tänkte jag då, i alla fall.

Så hur håller Bayonetta drygt tio år senare? Jag gick in helt övertygad om att jag skulle gilla spelet skarpt, så jag blev nästan chockad över vad som mötte mig. Efter att ha fått spela ett kort intro sattes en riktigt lång, smaklös mellansekvens igång innan jag återigen fick spela i någon minut tills nästa mellansekvens avbröt det roliga.

Och så fortsätter det, jag hinner precis komma in i tempot med de engagerande, galet roliga fighterna som flyter på utan hackande innan de bryts av för att spela upp en mellansekvens som jag varken är intresserad av eller behöver se. Inte nog med det, sedan hittar jag en bok med lore som jag inte vill läsa (men ibland är det en bok med tutorial-text som jag *borde* läsa), och något senare måste jag lösa ett korkat pussel som varken är engagerande eller utmanande. Och så här fortsätter det.

Pussel och mellansekvenser är välkomna i spel där det passar in i tempot och är portionerat så att det blir en naturlig paus då och då. Här upptar avbrotten säkert 50% av speltiden, och förstör om och om igen det roliga med Bayonetta då jag slits ur den trans som de helt perfekta spelsekvenserna frammanar.

Det slutar med att jag efter ett tag irriterat trycker förbi varenda mellansekvens, vilket inte heller blir helt optimalt eftersom jag till slut inte vet varför jag spelar storyn samt missar tutorialdelar viktiga för gameplayet. Det är bortom mitt förstånd hur jag inte kunde minnas detta från när det begav sig. Kanske tyckte mitt tio år yngre jag att storyn var bra på riktigt. Jag är osäker på om Kamiya ville fylla ut speltiden, men jag hade gärna levt med att spelet var hälften så långt för att kunna ägna mig åt det roliga snarare än att ryckas ur det med någon minuts mellanrum om och om igen.

Bayonetta övertygar tyvärr inte helt och hållet visuellt heller. Mellansekvenserna känns märkbart lågupplösta, på gränsen till fula. Själva gameplayet upplevs av mig som betydligt bättre, förmodligen för att det händer så mycket att jag inte hinner uppfatta någon brist på detaljer eller mindre snygga texturer. Och kanske viktigast i ett spel som det här som förlitar sig så mycket på timing; det flyter på riktigt bra.

Laddningstiderna är dessutom så korta att de nästan är obefintliga, vilket också är positivt. Jag är medveten om att det inte är den största studion i världen som ligger bakom den här upputsningen, vilket också gör det något lättare att förlåta slutresultatet. En liten besvikelse kvarstår dock ändå.

Vanquish, då? Det här spelet hade jag helt andra förväntningar på när det släpptes för snart tio år sedan. Resident Evil 4 var ett av mina absoluta favoritspel någonsin, och att Mikami gjorde något nytt medförde automatiskt förväntningar för mig. Och även om det inte nådde upp till samma höjder som mitt favoritspel blev jag inte besviken. Mikami tog Gears of Wars tungsinta, grå coverskjutande i tredjeperson och förlade det till valfri lökig åttiotalsactionfilm samt injicerade gameplayet med fultjack. Istället för Marcus Fenix tryckande bakom skydd fick vår hjälte Sam Gideon avvärja det ryska terrorhotet med hjälp av en superhjältedräkt fylld med överraskningar. Visserligen gick det att ta skydd, men det premierades inte. Och varför skulle man ens vilja gömma sig, när ens utrustning tillät bullet time och ändlösa glidningar på knäna samtidigt som man tömde vapnen mot fienderna? Dessa funktioner var inte outtömliga, vilket ledde till ett ständigt avvägande mellan att boosta och pausa för att mätaren skulle återställas.

Det var detta Bayonetta och Vanquish i högsta grad delade; timingen och det graciösa, att vara del av en våldsbalett snarare än något klumpigt, testosteronstint krig. Allt detta till dansmusik med högt bpm och töntiga oneliners med glimten i ögat. Inte heller här frångicks det japanska spel-DNA:et, med poängräkning mellan banorna och galna jättebossar med svaga punkter som behöver angripas innan man kommer åt att göra riktig skada. Jag kanske inbillade mig, men i vissa stunder kändes det nästan som att Vanquish var något man skulle kunna följa i en evolutionärt ända från Gradius och R-types tid.

Förutom de vågor av fienderobotar som väller emot en mellan bossarna sköttes uppgraderingar av vapenarsenalen i realtid under tiden man spelar, likt i just Gradius. Om jag ska vara ärlig är det lite skönt att det här spelet saknar en kombo-mätare, eftersom det är något som alltid stressat mig. Visserligen belönas man även här för att vara “bra” på spelets poängsystem, men man slipper oroa sig för att tappa sin kombo.

Efter att ha spelat Bayonetta-remastern var jag orolig för att jag skulle bli besviken på Vanquish med. Jag är osäker på om det var de sänkta förväntningarna eller faktumet att Vanquish faktiskt *är* bättre som gjorde det, men här infriades förväntningarna som tur var. Avvägningen mellan mellansekvenser och gameplay är betydligt bättre, och jag kom aldrig på mig själv med att störa mig på samma sätt när jag tvingades ta en paus i spelandet. Mellansekvenserna ser något bättre ut än i Bayonetta och det stora antalet fiender som väller in över banorna gör aldrig att bilduppdateringen påverkas (såvitt jag kunde se).

Över huvud taget reagerade jag inte på att spelet såg föråldrat ut på samma sätt som Bayonetta gjorde. Även här är laddningstiderna så gott som obefintliga. Om man väger samman alla aspekter är det tydligt att Vanquish drar det längsta strået, vilket är motsatsen till vad jag skulle gissat i förväg. Det är det spelet som ger mig mersmak och en vilja att återvända, medan Bayonetta inte alls frammanade samma spelglädje. Ändå lite kul att bli överraskad på det viset.

Så hur lyder slutdomen, är den här samlingen värd de dryga fyrahundra kronorna som den kostar vid release? Jag skulle vilja säga ja, man får ändå två remastrade versioner av spel som får sägas vara moderna klassiker vid det här laget - och om någon frågat mig i förväg skulle jag garanterat sagt ja. Och jag tycker rent principiellt att man som spelälskare ska stödja sådana här initiativ ekonomiskt, eftersom det ökar chanserna att få se fler remasters av klassiska spel.

Men så här med facit i hand är jag lite mer tveksam, konkurrensen om spelarnas plånböcker är stenhård nu för tiden och Bayonetta höll inte måttet på det viset som jag mindes det. Om du inte spelat spelen tidigare och inte är helt säker på att du tycker om dem kanske det inte är en så dum idé att vänta på rea. De som är genuina fans tycker jag definitivt ska öppna plånboken och redan nu vid release stödja remasters av klassiska spel från en mindre studio. Visst känns det aldrig riktigt som att man spelar ett current gen-spel, men å andra sidan fick jag inte en enda gång den där smärtsamma känslan som när jag startade upp Vice City på nytt och ingenting var sig likt. Och spelglädjen sitter så bra här - främst i Vanquish, men också i Bayonetta - att grafikuppdateringen räcker gott och väl för att man ska kunna förlora sig ännu en gång.

Bayonetta & Vanquish 10th Anniversary Bundle kommer släppas 18 februari till Playstation 4 och Xbox One. Spelen finns även till PC sedan 2017.

Läs mer
39.9°
0

Massvis med spelglädje i Vanquish och Bayonetta

Alexander har lirat de nya remastrade versionerna

TV-apparat störde en hel bys bredband
Gammal elektronik kan ställa till med besvär ibland

Den brittiska operatören Openreach har nu äntligen hittat felkällan till vad som stört ut bredbandet i det lilla walesiska samhället Aberhosan de senaste 18 månaderna. Invånarna i byn har haft återkommande störningar på bredbandet dagligen vilka oftast börjat runt sjutiden på morgonen. Efter att ha felsökt och bytt ut kablar utan att problemet försvunnit så upptäckte Openreach tekniker att det var en gammal tv-apparat hos en av byborna som hade stört byns bredbandsuppkopplingar. Moderna tv-apparater ska inte kunna störa ut bredband och annat. Äldre apparater av olika slag som inte avskärmats kan dock ibland orsaka en så kallad "Single Isolated Impulse Noise" (SHINE) som stör ut andra elektriska apparater. När bybon som ägde den gamla tv:n fick redan på att det var den som orsakat störningar i byns bredband ska ägaren ha blivit väldigt förlägen. Openreach tekniker säger till BBC att ägaren nu lovat att aldrig mer sätta på den gamla tv-apparaten som orsakade bredbands-problem i Aberhosan i ett och halvt år. Tumnagel
37.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Lotus är ute och bränner med Evija-prototyp
Nöter lite bana

Gavan Kershaw är Director of Vehicle Attributes hos Lotus och här snackar han lite om prestandan som den nya eldrivna superbilen Evija sitter inne på. Tumnagel
37.3°
+
Bobby Green
0

Royole presenterar Flexpai 2
Mer böjbart!

De kinesiska skärmmakarna Royole har presenterat en uppföljare på Flexpai som gjorde sin debut i slutet av 2018. Undertecknad pillade på enheten under CES följande år och helt ärligt kändes den vikbara enheten rätt b, men levererade ändå en rätt intressant upplevelse. Nu har företaget presenterat en uppföljare som kort och gott kallas för Flexpai 2 och inte helt oväntat kommer enheten med en rad förbättringar. Flexpai 2 kommer med ett bättre gångjärn och förbättrad skärm jämfört med föregångaren, men det handlar givetvis om samma format som tidigare. Flexpai 2 är utrustad med en 7,8 tum stor display i 4:3-format som kan vikas ihop för att få skärm både fram och bak. I hopvikt läge är det möjligt skifta mellan skärmarna genom att helt enkelt vända på telefonen. Utöver den tjusiga skärmen är telefonen utrustad med Snapdragon 865, 12GB ram, 512GB lagring och ett batteri på 4500mAh. Enheten är inte helt oväntat utrustad med diverse kameror på totalt handlar det om fyra sensorer, varav tre sitter i ett kluster på sidan och en är placerad på framsidan. Enheten erbjuder 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, USB-C 3.1, samt ett 4500mAh-batteri. Det finns sammanlagt fyra kameror: en 64MP huvudkamera, en 16MP supervidvinkelkamera, ett 8MP telefoto-objektiv, samt en 32MP frontkamera. Flexpai 2 kommer börja säljas via JD.com och priset kommer ligga på runt 15.000 kronor. Ovan hittar ni en kortare version av Royoles Flexpai 2-reveal. Tumnagel
37.1°
+
André Stray
0

Gamla Spider-Man-saves kommer inte lira på PS5-versionen
Bara att börja om från början

Vid sidan av den fristående expansionen Spider-Man: Miles Morales kommer även en remastrad version av Spider-Man från 2018 att släppas. Den nya versionen av spelet drar nytta av den extra krämen Playstation 5 har att erbjuda, vilket betyder ray tracing, snabbare laddningstider samt stöd för haptisk feedback i nya Dualsense-kontrollen. Har du lirat PS4-versionen av spelet och tänkt fortsätta på PS5 så har vi dock lite dåliga nyheter. Sparfiler från den gamla versionen kommer inte lira med nya versionen av spelet, så spelare är tvungna att börja om helt från början. Spider-Man är ett riktigt vasst spel och är en fröjd att lira, så det är egentligen inget problem att behöva börja om från ruta ett med den nya versionen. Det är heller inget större problem för spelare som redan betat av spelet till fullo, då dessa troligtvis endast kommer lira Miles Morales-expansionen utan att röra originaltiteln på PS5. Kort sagt så är detta inte världens största problem egentligen, men det kan leda till strul med andra PS4-titlar som man vill fortsätta spela på PS5. Den nya konsolen kommer vara bakåtkompatibel med massvis med PS4-titlar och det hade ju varit trevligt att kunna fortsätta lira dessa på PS5 utan att behöva börja om från början. Det kan dock hända att fallet med den nya versionen av Spider-Man är unikt för det spelet och vi håller tummarna att så är fallet. Sony lär klargöra inom kort hur läget med överföring av sparfiler ser ut. Tumnagel
35.5°
+
André Stray
0

Jabra släpper Elite 85t med Jabra Advanced ANC
Och ger "vanlig" ANC till 75t med ny mjukvara

Jabra fortsätter leverera med sin Elite-serie och inte så oväntat heter årets upplaga Elite 85t. Den stora skillnaden mot förra årets version är att man nu har avancerad brusreducering, men har du köpt Elite 75t behöver du inte vara ledsen för det. Jabra passar nämligen på att uppgradera 75t med ny mjukvara som gör att alla 75t-ägare nu alltså får brusreducering. Grymt jobbat säger vi! Versionen i 85t ska dock vara mer avancerad och lurarna har tre mikrofoner var, totalt alltså sex stycken. Det ska också sitta dubbla chip i varje lur där det ena chippet sköter allt det vanliga som en trådlös lur behöver göra och det andra sköter brusreduceringen. Detta göra att lurarna blir lite, lite, lite större men 75t är väldigt små lurar så 85t kommer fortfarande vara små. Det går så klart att välja full brusreducering och full transparens, men det går också att välja allt där i mellan, eller i alla fall elva olika steg. Jabra säger också att de med den halvöppna designen inte skapar den tryckande känsla som man kan få med brusreducerande lurar vilket betyder att man kommer att kunna ha dem i längre. Batteritiden är 5,5 timmar plus 25 timmar i fodralet, detta med brusreducering påslaget. Stänger man av så ökar detta till 7 respektive 31 timmar. Lurarna är IPX4-klassade och fodralet kan laddas med trådlös laddning. Elementen i lurarna är på 12 mm. Prislappen ligger på 2499 kronor och de kommer i butik i november. Uppdateringen till 75t ska komma som en mjukvaruuppdatering, så äger du ett par sådana så är det bara att hålla koll. Tumnagel
38.3°
+
Roger Åberg
0

Bethesda-spel till andra plattformar bestäms från fall till fall
Allt lär inte bli Xbox-exklusivt

Under gårdagen blev det känt att Microsoft bestämt sig för att köpa upp Zenimax Media, som bland annat äger Bethesda, för den stabila summan 7,5 miljarder dollar. Detta har lett till en hel del funderingar kring hur kommande titlar från de olika Zenimax-studiorna kommer släppas. Mer specifikt huruvida spelen kommer bli exklusiva till Xbox, eller om titlarna kommer lanseras på fler plattformar. I en intervju med Bloomberg berättar Xbox-chefen Phil Spencer i samband med uppköpet berättar Spencer att företaget kommer bedöma om det är värt att släppa spel på andra plattformar än Xbox från fall till fall. Så, vi får helt enkelt se vilka Bethesda-spel som kommer släppas utanför Xbox-plattformen. Spel som presenterats och som ska komma till andra plattformar kommer fortfarande göra det. Bethesdas nästa stora IP Starlight, till exempel, har bekräftats ska komma till PS5 och så ser planen ut fortfarande, men när det kommer till andra framtida titlar är det lite oklart. Ska man spekulera hejvilt så tror undertecknad att majoriteten av titlarna från Zenimax-studiorna kommer släppas brett precis som tidigare, men det kan hända att vi får vänta ett tag på att få spela de nya titlarna på andra plattformar. Microsoft är ändå ett mjukvaruföretag och kikar vi på Xbox-utvecklingen de senaste åren så känns det som att företaget lämnat exklusivitetstänket en aning och mest vill förse folk med spel och speltjänster än att kränga hårdvara. Tumnagel
38.4°
+
André Stray
0

Netflix lägger ner Dark Crystal: Age of Resistance
Det bidde bara en säsong av fantasyserien

Netflix har meddelat att man inte kommer att göra några mer säsonger av fantasyserien Dark Crystal: Age of Resistance, en tv-serie som baseras på Jim Hensons klassiska dockfilm The Dark Crystal (Den mörka kristallen) från 1982. Netflix säger i ett uttalande om nedläggningen av tv-serien: "We are grateful to the master artists at the Jim Henson Company for bringing The Dark Crystal: Age of Resistance to life for fans around the world. We’re thankful to the executive producers Lisa Henson and Halle Stanford, and Louis Leterrier, who also directed all episodes, as well as the writers, cast and crew for their outstanding work and thrilled they were recognized with the Emmy this weekend." Varför Netflix har valt att inte göra några fler säsonger av Dark Crystal: Age of Resistance finns det inga officiella uppgifter om. Det har dock tidigare rapporterats att Netflix varit missnöjda med mottagandet av tv-serien och internt kallat hela projektet för en "dyr besvikelse". Tumnagel
35.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Presentationen av Mercedes EQA skjuts upp till nästa år
Vi får vänta på den eldrivna suven ett tag till

Planen var att Mercedes skulle presentera den helt eldrivna suven EQA innan året var slut men på grund av pandemin blir det inte på detta viset. Andra saker som en omorganisation inom elbilsproduktionen och batteritillgång sägs också vara orsaker till förseningen. Planen var att den kommande modellen EQB skulle tillverkas i den franska kommunen Hambach men detta har ändrats till Rastatt i Tyskland istället. Det är också här som EQA kommer att bli till när man väl drar igång. Enligt uppgift kommer EQA börja säljas under andra halvan av 2021 och man kommer kunna få den i tre olika utföranden - med 201, 268 eller 335 hästar. Det snackas om att batteripacken är på mellan 60 och 110 kWh och att instegsversionen ska ta sig 40 mil på en laddning. En AMG-version ska också finnas med i planerna. Tumnagel
36.3°
+
Bobby Green
0

Kan Isar Aerospace bli ett europeiskt SpaceX?
Tyskt rymdföretag ska börja skicka raketer till rymden

Den privata rymdmarknaden för raketer i Europa ligger åtminstone 15 år efter den amerikanska men nu kanske det snart kan bli lite ändring på det. Ars Technica har gjort ett reportage om det tyska rymdföretaget Isar Aerospace som verkar sikta på att bli ett slags europeiskt SpaceX. Isar Aerospace grundades 2018 och utvecklingen av deras raketer leds av raketforskaren Bulent Altan. Altan har tidigare arbetat på SpaceX där han bland annat utvecklat system som guidade både Falcon 1 och Falcon 9 till rymden. Isar har än så länge utvecklat raketmotorn Aquila vilken ska lyfta första steget av deras kommande raket Spectrum mot rymden. Isar Aerospace hoppas kunna skicka upp sin första Spectrum-raket till rymden någon gång under 2022. Raketen planeras då ha kapacitet för att rymdsätta cirka 1000 kilo satelliter i jordens lägre omloppsbana LEO. Det kan jämföras med SpaceX Falcon 1-raket som mellan 2006 - 2009 hade en kapacitet för att skicka 420 kilo material till LEO. Idag använder sig dock SpaceX av sin Falcon 9-raket för sådana uppdrag och den har kapacitet att ta med sig hela 22.800 material till LEO. Tumnagel
40.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Coyote Peterson blir stucken av en Cicada killer-geting
Hur känns det egentligen?

YouTubern Coyote Peterson gillar att utsätta sig för olika dumheter, däribland att bli stucken eller biten av olika djur. Det senaste som fick attackera honom var en Cicada killer-geting som det inte verkar finnas någon bra svensk översättning på. "Stor geting-usling" kanske fungerar bra? Själva sticket sker efter åtta minuter in i klippet. Tumnagel
37.4°
+
Bobby Green
0

Airbus visar koncept på flygplan med nollutsläpp
Vätgasdrivna ZEROe siktar på att vara i luften 2035

Den europeiska flygplanstillverkaren Airbus har visat upp ett nytt koncept som man kallar för ZEROe vilket innefattar vätgasdrivna flygplan med nollutsläpp. Det handlar om tre olika flygplans-modeller vilka kommer att utvecklas med lite olika tekniker för att göra dem helt utsläppsfria. Airbus skriver i ett pressmeddelande: "These concepts each represent a different approach to achieving zero-emission flight, exploring various technology pathways and aerodynamic configurations in order to support the Company’s ambition of leading the way in the decarbonisation of the entire aviation industry." De tre konceptmodellerna kommer att ha en kapacitet på att ta mellan 100 - 200 passagerare och en räckvidd från cirka 1600 kilometer till över 3200 kilometer. Någon gång runt 2035 hoppas Airbus att de ZEROe-koncepten man nu visat upp flyger i reguljär trafik. Ni hittar lite fler bilder på de tre modellerna här nedanför och i videoklippet finns även lite mer specifik information för varje modell. Tumnagel
52.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Sverige och Kina avslutar rymdsamarbete
Ingen svensk rymddata till kinesiska företag framöver

Igår meddelade det svenska statliga rymdbolaget Swedish Space Corporation (SSC) att man inte kommer att teckna några nya kontrakt eller förnya några nuvarande kontrakt man har med kinesiska företag. SSC har samarbetat med en del kinesiska företag sedan i början av 2000-talet, samarbeten som bland innefattat delning av data för civila jordobservationer och väderdata till kinesiska kunder. Kinesiska kunder ska även ha hyrt ett tre parabolantenner på den svenska rymdbasen Esrange skriver TT. Samarbetet mellan SSC och kinesiska företag har dock på senare tid fått kritik från bland andra Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). FOI varnade förra året för att information från samarbetet skulle kunna användas i militära syften, kritik som avfärdads av både SSC såväl som de kinesiska kunderna. Utvecklingen som skett i Kina de senaste åren verkar dock ha legat till grund för SSC:s beslut att sluta samarbete med kinesiska företag och inte inleda några nya. I en kommentar till TT säger SSC:s kommunikationschef Anni Bölenius: "De flesta av dessa kontrakt slöts i början av 2000-talet. Det har hänt en hel del i Kina och omvärlden sedan dess. I ljuset av det ser vi att det har blivit svårare för oss att förutse den kinesiska marknaden." Tumnagel
54.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Tesla tar ut nya Roadster på Ringen nästa år
Elon bekräftar

För ett år sedan skrev vi att Tesla skulle köra med nya Roadster på Nürburgring i år. Men så har det inte blivit. Elon Musk bekräftar dock att man kommer genomföra detta nästa år, och det lär bli sikte på att sätta nytt varvrekord. Nya Roadster skulle kunna lanseras 2022 om testerna nästa år går bra. Yes— Elon Musk (@elonmusk) September 20, 2020 Annat nytt på Tesla-fronten är att det ikväll klockan 22.30 svensk tid är dags för Teslas årsmöte för aktieägare och därefter Tesla Battery Day. Båda två livesänds via denna länk. Tumnagel
31.2°
+
Bobby Green
0

iFixit river isär Apple Watch Series 6
Har blivit lite tunnare än sin föregångare

Nu har det gått en vecka sedan Apple presenterade Apple Watch Series 6 och sin vana trogen har reparations-sajten iFixit redan monterat ner denna till sin minsta beståndsdel. Bland grejerna iFixit noterat om Apple Watch Series 6 är att denna är försedd med ett större batteri än det som återfinns i Apple Watch Series 5. Detta ska dock inte påverka batteritiden nämnvärt då den fortsatt uppges ligga på runt 18 timmar på en laddning. Förutom större batteri har även klockans vibrationsmotor, den som Apple kallar för "Haptic Engine", blivit lite större medan Force Touch-sensorn har försvunnit helt i och med att Apple fasat ut stöd för detta i watchOS 7. De här förändringarna gör att Apple Watch Series 6 är en tredjedels millimeter tunnare än sin föregångare Apple Watch Series 5. iFixit ger Apple Watch Series 6 en 6:a på sin tiogradiga reparationsskala vilket är samma betyg som Series 5 fick. Tumnagel
38.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Storbritannien vill tidigarelägga förbudet mot fossilbilar
Från 2040 till 2030

Storbritannien har sedan tidigare sagt att nya bensin- och dieselbilar ska förbjudas från 2040. Nu vill landets premiärminister Boris Johnson att detta ska börja gälla redan från 2030 istället. Planerna kring detta väntas offentliggöras någon gång senare i år. Regeringen hoppas att det nya förbudet ska leda till att fler elbilar kommer ut på vägarna och att landet ska få en grön ekonomisk återhämtning efter pandemin. Tumnagel
55.1°
+
Bobby Green
0

Uppfinnaren av Gore-Tex har dött
Robert Gores fantastiska material har hållit oss torra i 50 år

Flera källor rapporterar att den amerikanske vetenskapsmannen, uppfinnaren och affärsmannen Robert W. "Bob" Gore har dött. Robert Gore var sannolikt mest känd som mannen som tillsammans med sin far Wilbert L. Gore uppfann materialet Gore-Tex 1969. Gore-Tex är ett vattenavstötande material som kan andas och som har använts för att tillverka träningskläder, friluftskläder och annat i snart 50 år. Robert Gore avled efter en längre tids sjukdom och blev 83 år gammal. Tumnagel
31.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Falcon and the Winter Soldier försenas till 2021
Skulle egentligen haft premiär i augusti

The Falcon and the Winter Soldier skulle egentligen redan haft premiär, men i somras blev det känt att serien skjutits upp på obestämd tid. Nu har Disney meddelat att serien inte kommer ha premiär förrän 2021. Något mer specifikt släppdatum har inte levererats, men vi håller tummarna att premiären kommer ske i början av året. Bonus tweet nedan med Anthony Mackie iklädd i nya Falcon-dräkten. Tumnagel
36.0°
+
André Stray
0

Teasertrailer för Kadaver
Allt är en del av teatern

Sugen på mer nordisk postapokalyps? Då är det kalas att Netflix kommer släppa den norska filmen Kadaver nästa månad. I filmen får vi möta en familj som försöker överleva efter en atomkatastrof och stöter på en till synes trevlig hotelldirektör som erbjuder mat, säkerhet och underhållning, men det hela verkar vara lite för bra för att vara sant. Kadaver har premiär 22 oktober. Tumnagel
39.8°
+
André Stray
0

Ny glass från Sia
Salt karamell

Glass blandat med salt karamell är svårslaget så därför är det kanske inte en överraskning att Sias nya tillskott innehåller just detta. Vår Finaste Salt Karamell heter smaken och den innehåller krämig gräddglass av Dulce de Leche, kolakräm och krispiga kolabitar. Glassen släpps i butik från vecka 40. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

Äppelcider med smak av björnbär
Det här Kopparberg Dark Halloween

Lördag den 31 oktober firas Halloween och inför detta har Kopparberg tagit fram en ny alkolholfri cider. Den kallar man kort och gott för Dark Halloween och det är en äppelcider som har smak av björnbär. Designen på burken som rymmer 440 milliliter knyter an till myten om den hemsökta Stora Gården i Kopparberg. Du ska hitta den nya smaken i matbutikerna nu. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

Resort bestående av solcellsbeprydda lyxbåtar
Verkar ju rätt så trevligt

Silent Resorts är en ny typ av resort där besökarna bor i lyxiga båtar försedda med solceller på taket. Båtarna är byggda av det österrikiska företaget Silent Yachts och tanken är alltså att man bor i såna här på resorten. Skulle man vilja ta sig en tur är det bara att kasta loss och köra iväg med den tillfälliga bostaden. Båtarna ligger kring en flytbrygga och i mitten av denna finns ett litet klubbhus man kan hänga vid. Allt man behöver ska dock finnas ombord på båtarna. När det här konceptet kan vara igång och bjuda in gäster återstår att se. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green

Minttu som smakar kanelbulle
Lanseras imorgon

Minttu har den senaste tiden presenterat ett gäng skojiga smaker på sin dryck. Den senaste som ska smaka kanelbulle lanseras imorgon. Kanske ett perfekt tillbehör till den vanliga kanelbullen på kanelbullens dag som firas den 4 oktober. Endast 200 stycken flaskor kommer att finnas i Systembolagets beställningssortiment och priset för en som är på 50 centiliter är 193 kronor. Alkoholhalten ligger på 30 procent. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Deltagarna i På spåret 2020
Har premiär den 27 november

Fredagen den 27 november klockan 20.00 har en ny omgång av TV-programmet På spåret premiär på SVT1. Nu får vi reda på vilka deltagarna är. Sex stycken nya par gör entré i burarna medan tre stycken lag återvänder. Lagen är Sanna Lundell & Plura Jonsson, Frida Boisen & Hamid Zafar, Farah Abadi & Johan Glans, Dilan Apak & Moa Lundqvist, Magdalena Forsberg & Claes Elfsberg, Marianne Ahrne & Anders "Ankan" Johansson, Tomas Alfredson & Ernst Billgren, Irena Pozar & Patrik Arve, Emma Molin & Hanna Dorsin. En släppfilm kring deltagarna finns att se på länken nedan. Läs mer om lagen i pressmeddelandet. Tumnagel
117kg
+
Bobby Green

Två nya juicer från God Morgon
Sun Power och Berry Protect

Juice-tillverkaren God Morgon lanserar nu två stycken nyheter i kyldisken. Man beskriver juicerna som funktionella med innehåll av vitaminer och antioxidanter. Sun Power innehåller pressad solmogen apelsin, äpple, morot, yuzu och vitamin C och D. Berry Protect innehåller pressat äpple, blåbär, hallon och acerola och vitamin C och E. Båda rullas ut hos Ica och City Gross den här månaden och för en flaska på 0,85 liter får man betala 26,90 kronor. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Spiller - Groovejet (If This Ain't Love)
Fredagsklassikern

Vad hände egentligen för 20 år sedan? Jo, det ska jag tala om. Spiller släppte låten Groovejet (If This Ainx27t Love) med fantastiska Sophie Ellis-Bextor på sång och jag kan inte minnas hur många gånger jag har spelat den. Nu kom den tillbaka till mig igen efter en stunds frånvaro men den håller fortfarande. Grattis på fredag! Tumnagel
101kg
+
Bobby Green

Friterad kyckling inspirerad av Breaking Bad
Med curly fries såklart

Los Pollos Hermanos är en snabbmatsrestaurang som figurerar i TV-serien Breaking Bad. Här återskapar Binging with Babish lite mat från stället och skulle du vilja testa själv hittas receptet på länken nedan. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green

Augustines nya singel Coast
Akustisk och original

Den svenska singer-songwritern Augustine släppte nyligen singeln Coast och här har vi den både i akustisk och i original version. Videon till den förstnämnda är inspelad på Gotland i somras med Augustine vid ett elektroniskt piano. Augustine fick pris som "Årets Pop" på Manifestgalan 2020. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Ashley tillverkar skålar i trä
Ligger en hel del jobb bakom

I det här avsnittet ur Eaters serie Handmade får vi träffa Ashley Harwood som förvandlar stockar till skålar. Tumnagel
112kg
+
Bobby Green

Nine Inch Nails Quake-soundtrack nu på vinyl
Party like it's 1996

När spelet Quake släpptes 1996 var det Nine Inch Nails som låg bakom det officiella soundtracket. Nu släpps musiken för första gången på vinyl. Plattan kostar 40 pund och du hittar den på länken nedan. Tumnagel
245kg
+
Bobby Green

Ny juice från Innocent
Smakar granatäpple, hallon och lime

Innocents senaste produkt är den vi ser här - Perfectly Purple. Det är en blandning av juice och ingredienser från växtriket. Den innehåller rosenvatten, biotin, spirulina och vitaminerna B7 (bra för hud och hår), B3, B5, B6 och C. Den ska smaka granatäpple, hallon och lime. Rödbeta ger den lila färgen. Ska finnas i butik nu och för en flaska som rymmer 75 centiliter får man betala runt 27,90 kronor. Tumnagel
73kg
+
Bobby Green