m

Microsofts presskonferans E3 2008
Final Fantasy XIII till boxen

Microsofts presskonferans E3 2008
Spel / Microsoft

Snart drar Micrsoft igång sin presskonferens där man säkert kommer få höra om en massa spännande features för deras videoaffär som vi senare aldrig får se här i Sverige (ja, jag är lite bitter). Men det kommer även troligen bjudas på mängder av spel för konsolen. Microsoft har de senaste åren haft väldigt stabila presentationer på E3 och detta år kommer nog inte göra någon besviken.

Ett nytt spel i Halo-universumet ser det ut att bli, troligen mängder med intressant info om Gears of War 2, Lips, ny dashboard-design, Fable 2, Avatars, Microsofts rörelsekänsliga kontroll(?) ja listan kan göras lång. Det kommer även bli spännande att se vad Microsoft har att erbjuda PC-ägare via Games for Windows.

Vad förväntar ni er att se och vad vill ni se på presskonferensen? Som, för övrigt kan ses live, på IGN eller Gamespot.

Vi kommer att uppdatera denna post lite på måfå med information och spontana tankar under konferensens gång. Redan nu reserverar vi oss för alla fel och särstavningar, mer efter hoppet.

Presskonferensen är inte igång ännu men igång och spelare världen över väntar med spänning på vad Microsoft har att erbjuda.

Det hela börjar med ett kort snack om hur mycket spel säljer bra på Xbox 360 och om att det finns spel för alla i hela familjen.

Sen jäklar drar drog det igång med en fantastisk trailer för Fallout 3. Följt med ett livedemo av just Fallout 3 som ser riktigt, riktigt bra ut! Fallout 3 kommer även att erbjuda exklusivt nedladdningsbart material för PC och Xbox 360 (horse armour?).

Ännu ett stort spel följer, nämligen Resident Evil 5. Producenten för spelet intar scenen och spelet spelas på skärmen bakom. Resident Evil 5 ser ut precis som Resident Evil 4 (förutom att det är brutalt mycket snyggare) och ser även detta riktigt bra ut. Det avslöjas att spelet har online co-op som även det visas upp. Man ser hur de två karaktärerna hjälper varandra ta sig förbi hinder och erbjuder co-op Zombieslakt. Även ett releasedatum avslöjas och det är den 13:e mars 2009 både i Japan, Nordamerika och Europa.

Det är dags för Peter Molenoux att inta scenen och den goda talaren som han är talar han om att spelet är färdigt och visar kort därefter en CG trailer som inger en grym stämning och atmosfär, trots datoranimerat fågelbajs. Även i Fable 2 bjuds det på online Co-op dock med en liten twist. När som helst i spelet kan man kalla in sina vänner som man kan dela sitt äventyr med. Även detta spel får ett releasedatum eller snarare releasemånad, nämligen oktober i år.

Äntligen dags för Gears of War 2, en ny trailer visas. Cliff Bleszinski intar scenen och tar kontrollen och spelar spelet. Även i denna presentation visas online co-op som, precis som GoW1, sur ut att bli Gears of War 2s starkaste sida. Man visar upp att man nu kan bära omkring på sköldar som gör att man kan skydda sig lite var man än är. Gears 2 ser ut som Gears 1 på steroider vilket bara kan vara bra, om det blir någon kärlek mellan Marcus och Dom återstår att se dock. Ett nytt multiplayer-läge offentliggörs samt ett releasedatum som är den 7:e november.

Mer snack om hur stort Xbox är och sådant en massa siffror nämns samt visas och slutnotan av det är att det går bra för konsolen. Det nämns även att de är säkra på att de kommer sälja fler konsoler än Playstation 3 denna konsolgeneration. TV och filmförsäljningen går tydligen bra då de säljer en massa filmer via Xbox Live, men någon om att vi får ta del av detta nämns tyvärr inte. Att Europa endast består av ett par länder som befinner sig i Europa verkar vara ett faktum, tyvärr.

Dashboarden kommer få en helt ny design och ser mer Wii-aktig ut än tidigare. Även avatars visas upp och det är precis som det ryktades om, Miis för Xbox 360 dock lite snyggare och fler kustomiseringsalternativ. Det visas upp mängder med nya grejer man kan göra med sina avatars och det ser verkligen ut att vara en blandning mellan Miis och Home. Fråga är bara om detta tilltalar Xbox-crowden, det återstår att se när det hela släpps senare till hösten. Precis som man kommer kunna göra i Home så kan man samla sina vänner och umgås samt spela spel tillsammans, det ser smidigt ut och kommer säkert bli mycket användbart.

Ett nytt Geometry Wars visas och ja, även detta ser ut som Geometry Wars fast på steroider and that's a good thing. En XBLA uppföljare till Galaga kommer också komma till Live Arcade och ser inte ut att vara helt olikt Space Invaders Xtreme. Ännu ett XBLA-spel visas och det är Portal Still Alive, spelet presenteras av ingen mindre än GLADoS själv. Oj, oväntat, ett South Park-spel kommer att släppas exklusivt för XBLA nästa år, absolut inget visas från spelet så det finns inte mycket mer att säga.

Precis som det ryktades om så har Microsoft gått ihop med Netflix för att filmuthyrning via Xbox Live Arcade, och gissa vad, det gäller inte för oss Europa..... En grym feature dock är att man kan dela film med varandra och se samma film via Xbox Live, sjukt IT.

Shane Kim kommer ut och snackar spel från tredjepartstillverkare. Bland annat utlovas det över 1000 spel i biblioteket mot slutet av året. En ny, lite småfånig, trailer för Banjo visas upp från Rare. Nu dock, Viva Pinata 2 FTW! Trailer visas och det här är bra by default. Båda spelen släpps till jul och det nämns även att det första Banjoo-spelet kommer att komma till XBLA till höst.

Ett nytt Scene it? visas upp och ser mer ut att vara en blandning av Scene it? och logiska pussel. Avatars kommer man även kunna användas i spelet.

Ett nytt märkligt spel, You're in the Movies, visas upp som går ut på att man som spelare skall göra vissa rörelser framför Xbox Live Vision-kameran som sedan klipps in i filmklipp och skall se roligt ut. Folk som spelat EyeToy-spelen borde känna igen sig. Nej nu blev det bara jobbigt att titta på, tror de flesta i publiken vrider på sig lite utav obekvämhet... En intressant detalj är dock att alla dessa rörelser man gör i kameran senare klipps ihop till en längre "filmtrailer" återstår dock att se om detta håller i längden.

Nu är det dags för Guitar Hero: World Tour och det nämns att Xbox 360-ägare kommer få tre exklusiva REM-låtar till spelet. Metallica kommer att erbjuda hela sitt kommande album i Guitar Hero 3 och Guitar Hero World Tour.

En trailer för Microsofts svar på SingStar, Lips, visas upp med lite svensk musik i bakgrunden. Precis som det ryktades om så kommer man kunna importera sina egna låtar till spelet via Zune eller iPod. Lips utvecklas av Inis (Elite Beat Agents, Gitaroo Man) och släpps till jul. Interfacet är inte helt olikt SingStar och popstjärnan Duffy kommer upp och sjunger en sån där låt som spelas på radio. Hon sjunger då hela sin låt och bevisar att hon kan både texten och melodin.

Mer musik visas upp i form av Rock Band 2 och det nämns att spelet kommer lanseras först på Xbox 360 i september. Om vi kommer får Rock Band 1 innan dess återstår att se. Hela låtlistan avslöjas och det kommer ha 84 låtar och alla kommer vara master tracks. En ny låt från Guns n' Roses kommer finnas i Rock Band 2. AC/DC kommer också att dyka upp i Rock Band 2. Men även Bob Dylan kommer till Rock Band vilket gör att Rock Band vinner över Guitar Hero på knock out. Det bekräftas ännu en gång att man kommer kunna ladda ner alla låtar från Rock Band 1 till Rock Band 2.

Sista gästen dyker upp och det är presidenten för Square Enix. Han talar lovord över Xbox 360, nästan lite läskigt inprogrammerat också. Han avslöjar att Infinite Undiscovery kommer att släppas den 5:e september i Europa. Star Ocean och kommer att släppas till våren 2009, en trailer för Star Ocean skall finnas på XBLA nu. The Last Reminant kommer att släppas först på Xbox 360 den 20:e november. En trailer visas för spelet som tyvärr är på tok för kort. En trevlig suprise är att spelet även kommer att komma till Games for Windows.

En sista Square Enix-trailer visas och det är för inget mindre än en trailer för Final Fantasy XIII som nu även kommer att komma till Xbox 360. Trailern är mycket längre än vi tidigare har fått se och jag tror alla ser fram emot att få sen denna i HD. Något releasedatum nämns inte.

Är det dags för det där nya Halo nu då?

Nej där var det slut.

Stabil presentation från Microsoft lite tunt på PC-fronten eller helt tomt nästan men det var kanske väntat. Riktigt tungt av Microsoft att öppna plånboken och locka till sig Square Enix med Final Fantasy XIII något som stal showen. Kommer också bli spännande att se hur Xbox Communityn svarar på Avatars.

Imorgon är det dags för Nintendo och Sony att visa sina kort, Microsoft hade en mycket stark hand idag iaf. och det skall bli spännande att se vad de andra har att bjuda på.

Läs mer
37.0°
0

Microsofts presskonferans E3 2008

Final Fantasy XIII till boxen

RSS 21 kommentarer till artikeln
baunasos
när börjar det?
av baunasos, måndag 14 juli 2008 kl 18:14
Ryoga
jo fel av mig 19,30
av Ryoga, måndag 14 juli 2008 kl 18:19
RaXha
inte 19.30? 10.30 PST börjar dom iaf sända på IGN
av RaXha, måndag 14 juli 2008 kl 18:42
RaXha
lite kul att dom presenterar sina "avatars" som om det var dom som gjorde det först :P
av RaXha, måndag 14 juli 2008 kl 19:46
KattenHans
Ny dashboard låter jävligt spännande! Kan man få kolla på den?
av KattenHans, måndag 14 juli 2008 kl 20:10
fillilutten
Men den buffrar ju varannan minut i princip. Jag tror jag väntar tills det finns lite godsaker ihopklippt film för nedladdning istället.

Btw - fy fan vilken extrem rip-off, särskilt designmässigt, xboxs avatars var.

Dock verkar det ju mycket bättre än nuvarande dashboard.

av fillilutten, måndag 14 juli 2008 kl 20:11
RaXha
Fillilutten: länk till bättre stream.
av RaXha, måndag 14 juli 2008 kl 20:14
blech
DO NOT WANT
av blech, måndag 14 juli 2008 kl 20:18
fillilutten
RaXha> Tackar, tar väl och kikar lite då (:

(när kommer det en citatfunktion?)
av fillilutten, måndag 14 juli 2008 kl 20:19
RaXha
Ja citat eller en svarsfunktion hade vatt nice :) *hint hint till feber devs* ;)
av RaXha, måndag 14 juli 2008 kl 20:20
vanka
Sony gråter nog blod över Final Fantasy 13
av vanka, måndag 14 juli 2008 kl 20:58
Pf0llz0r
Final Fantasy XIII till 360

Kankse ingen idé att skaffa PS3 då :P
av Pf0llz0r, måndag 14 juli 2008 kl 20:59
RaXha
haha, tänkte samma sak vanka :P
av RaXha, måndag 14 juli 2008 kl 21:00
vanka
Jag kan fortfarande inte smälta Final Fantasy. Sony får jobba hårt för att toppa.
av vanka, måndag 14 juli 2008 kl 21:04
njohan
Hehe... jaaa skall man skratta eller gråta :-)

Microsoft har pröjsat en FF XIII exjusiv till PS3 till att bli ett spel även til X360, jag undrar hur många miljoner kr de har betalt :-)

Som sagt "gillar" microsofts affärside med att "köpa upp allt och alla" :-)
av njohan, måndag 14 juli 2008 kl 21:09
trigger
Haha, ja.. det var ju ett slag i solar plexus på Sony det där med FF XIII. Men roligt för alla gamers som har 360 i varje fall. =)
av trigger, måndag 14 juli 2008 kl 21:11
mattias800
Äsch, det är ingen som kommer bry sig om FF13 när de visar upp FF7 imorrn :P
av mattias800, måndag 14 juli 2008 kl 22:29
MrAronsson
Gah! vill ju se vad folk pratar om men jag sitter på datorn på jobbet och det går inte se på filmerna som är på xbox.com! kan liksom inte ta hem codecs. nån som vet någon annan lösning på detta?
av MrAronsson, måndag 14 juli 2008 kl 22:32
Daniel
Hm... Får icke Gears of War-videon att fungera.
av Daniel, måndag 14 juli 2008 kl 23:05
KirkPipeline
Inget nytt Halo? ...nått skumt är då på gång över hos bungie. Kolla bara bungie.net
av KirkPipeline, tisdag 15 juli 2008 kl 00:10
vision
e3 is the shit yo-
av vision, tisdag 15 juli 2008 kl 02:04
Kommentera artikelnEU planerar regleringar för hur AI får användas
AI-system kan förbjudas på vissa områden i EU

Nästa vecka förväntas EU presentera förslag på en lång rad regleringar över hur företag, myndigheter, stater och andra ska få använda applikationer baserade på artificiell intelligens i EU-länderna. En version av förslaget som EU tros komma att presentera har redan läckt ut och hittas i sin helhet på länken nedan. Bland förslagen finns bland annat att det ska bli förbjudet att använda AI-applikationer för "diskriminerande övervakning" av personer och att använda AI för att avgöra någons kreditvärdighet. Vidare föreslås det att det ska krävas särskilda tillstånd för att använda biometriska system på allmänna platser, system som till exempel använder sig av ansiktsigenkänning, samt att system som använder sig av AI ska upplysa användarna om detta om det inte är uppenbart. Enligt förslaget så planerar EU även att skapa något som man kallar för "European Artificial Intelligence Board". Där ska representanter från alla EU-länder hjälpa till med att bedöma vilka AI-system som kan anses utgöra en risk och komma med rekommendationer hur dessa ska hanteras. Skulle EU:s "AI-lagar" förverkligas ska företag, myndigheter och andra som bryter mot dessa kunna bötfällas med upp till 4 procent av sin globala årsomsättning, ett bötesstraff som liknar det som kan drabba företag som bryter mot EU:s GDPR-lagar. Tumnagel
37.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Oxenfree II: Lost Signals presenterat
Night School Studios kritikerrosade spel får uppföljare

Oxenfree släpptes för fem år sedan och lyckades imponera på praktiskt taget alla som lirade spelet. Nu har utvecklarna Night School Studios meddelat att spelet kommer få en uppföljare som kommer släppas senare i år till Nintendo Switch och PC, men med stor sannolikhet även till andra plattformar. Vad som kommer hända i uppföljaren är lite okänt. Första spelet hade en rad olika slut beroende på vad för val du gjorde, men hur dessa kommer påverka uppföljaren är lite oklart. Oxenfree II: Lost Signals kommer i alla fall utspela sig fem år efter originalspelet och vi kommer få ta kontroll över en ny karaktär vid namn Riley som beger sig till sin hemstad Camena för att undersöka lite mystiska radiosignaler. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

EU inför gemensant vaccinpass
Kan landa i våra mobiler i slutet av juni

EU har beslutat att införa ett gemensamt så kallat vaccinpass vilket kommer att gå under namnet "Grönt certifikat". Certifikatet kommer att visa om en person har blivit vaccinerad mot covid-19, testat negativt mot covid-19 och/eller tillfrisknat från covid-19. Det handlar om ett digitalt certifikat som kommer att förvaras på användarens mobiltelefon. Det kommer att gälla i alla EU-länder samt Norge, Island, Lichtenstein och Schweiz. Sverige kommer att investera 30 miljoner kronor på att bygga infrastrukturen för att hantera det gröna certifikatet för svensk del. Den 26 juni ska certifikatet börja gälla och gå att börja använda om alla tekniska bitar är på plats, något som de förhoppningsvis kommer att vara i Sverige. Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) säger till DN: "Vi ligger i framkant eftersom att vi redan har förberett för det här utdraget ur vaccinationsregistret. Den 26 juni ska det förhoppningsvis finnas möjlighet för alla svenskar att kunna ha det gröna certifikatet i sin mobil." Här ovanför kan ni kolla in en informationsfilm om det gröna certifikatet från EU. Tumnagel
38.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Twitter ska kolla närmare på sina fördomsfulla algoritmer
Och dela resultatet med användarna

Förra året var det en del rubriker om att Twitters bildbeskärningsalgoritm tydligt prioriterade vita människor framför dem med mörkare hudfärg när bilder skulle beskäras till passande format på tjänsten. Då lovade Twitter att de skulle förändra sin algoritm genom att ge användaren mer kontroll över beskärandet. Nu har Twitter meddelat att lanserat initiativ Responsible Machine Learning Initiative som ska analysera algoritmer som anses fördomsfulla så de slutar vara det. Detta initiativ ska också hålla koll på det här med innehållsrekommendationer baserade på politisk ideologi. Tanken är att Twitter ska vara transparenta med detta vilket innebär att slutanvändaren ska få ta del av initiativets slutsatser. Tumnagel
37.5°
+
Frode Wikesjö
0

Idag är sista ansökningsdagen för utbildning i höst
Vad ska du plugga?

Vill du expandera din kunskap, ta nästa steg i livet eller bara göra någonting nytt? Då kan det vara värt att ansöka eftergymnasial utbildning. Och om du känner suget så är det värt att göra det ganska omgående då det är sista ansökningsdagen idag för höstens kurser och utbildningar. Via länken här nere till vänster hittar ni samtliga utbildningar ni kan söka. Och ni som redan är färdigutbildade: Har ni några tips om vad man ska välja? Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

En trailer för House of the Dead: Remake
Party like it's 1996

I går kväll bjöd Nintendo på ett sådant där Indie World där man visade en mängd indiespel som är på gång för plattformen. Under detta jippo visade man bland annat upp den första trailern för House of the Dead: Remake vilket är precis som det låter, en uppdaterad version av arkadspelet House of the Dead från 1996. Något släppdatum för spelet gavs ej förutom att det ska släppas till Switch senare i år. En ny version av House of the Dead 2 är också på gång och även där är det oklart när det släpps. Annat skoj som visades upp på Nintendos indie-jippo var Labyrinth City (baserat på Pusseldeckaren Pierre-böckerna), Oxenfree 2: Lost Signals och Fez för Switch som släpptes i eShoppen i går. Du kan beskåda gårdagens Indie World i sin helhet i klippet nedan. Tumnagel
37.0°
+
Frode Wikesjö
0

Urbanista släpper lurar som inte behöver laddas
Med svensk teknik

Hörlurar som inte behöver laddas, hur låter det? Vi har tidigare här på Feber skrivit om det svenska bolaget Exegers mjuka material Powerfoyle som kan ladda teknik, till exempel ett par hörlurar. JBL var på gång med ett par tidigare, men de kom aldrig, och vi har tidigare skrivit om en hjälm från POC som ska använda tekniken. Nu släpper Urbanista ett par hörlurar som använder sig av tekniken. Det den gör är att om man spenderar en timme i solen så får man två timmars speltid. Men materialet hämtar även energi från viss typ av belysning och från solljuset inne, så lägg hörlurarna på en ljus plats och du får helt enkelt speltid helt gratis. Lurarna spelar så klart också musik och har aktiv brusreducering, transparent läge och känner av att de sitter på öronen. Prislappen ligger på 1999 kronor. Tumnagel
50.9°
+
Roger Åberg
0

Nya Krösatågen blir lingonfärgade
Så klart!

Nu är upphandlingen av 28 nya Krösatåg klara. Det är Region Kalmar län som tillsammans med Region Blekinge, Kronoberg, och Jönköping som har upphandlat och de nya tågen kommer att kosta tre miljarder kronor. Vinnare av upphandlingen blev CAF. Enligt Region Kalmars pressmeddelande har man fokuserat på bekvämlighet, komfort och utrymmen har varit viktigare än att maximera antalet sittplatser. Av de 28 nya tågen är 19 elektriska, 76 meter långa och har en topphastighet på 200 km/h. Sju av tågen är bimodala och går både på el och med förbränningsmotor. De är 67 meter långa och topphastigheten är 200 km/h när de går på el och 140 km/h när de går på förbränningsmotor. De första tågen levereras 2024. De elektriska tågen har 190 sittplatser och de bimodala 140. Man anpassar inredningen efter att en resa ska vara i ungefär två timmar, så stolarna kommer att vara ställbara och det finns strömuttag och wifi ombord. För oss som inte är från trakten så betyder kröson lingon och man kallar dem det för att de förr i tiden användes för att åka och plocka just lingon. Därför heter de Krösatågen och därför är de lingonfärgade. Tumnagel
44.7°
+
Roger Åberg
0

Roll7 presenterar OlliOlli World
Mer skatespel till folket!

Roll7 har tidigare levererat riktigt underhållande skatespel i OlliOlli-serien och nu är en sprillans ny titel i serien på ingång. OlliOlli World heter spelet och efter att ha kikat på trailern så lär det kort och gott bli ett av världens mest visuellt tilltalande skatespel. Precis som tidigare OlliOlli-spel är det ett primärt ett side-scroller-spel där du konstant är i rörelse och gör flådiga tricks, men den här gången har utvecklarna lagt till lite extra djup i spelvärlden. Bland annat kommer banorna erbjuda förgreningar och halfpipes som låter dig ta olika vägar på banorna. OlliOlli World kommer släppas till PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, PC och Nintendo Switch i vinter. Tumnagel
38.9°
+
André Stray
0

Rick and Morty kommer till Rainbow Six: Siege
Wat?

Om man nu kände att ens Rainbow Six: Siege hade på tok för lite Rick and Morty i sig kan man numera lugna sig. De animerade figurerna är nu tillgängliga i Ubisofts onlineskjutare i form av kosmetiska prylar för Smoke och Sledge. Både Smoke Pickle Rick och Sledge Gromflomite kommer kosta 2 160 R6 Credits. Ett pakt med 2 670 R6 Credits säljs för 209 kronor. Tumnagel
35.8°
+
Frode Wikesjö
0

Snygg ångestfilm om plasten i haven
Där skiten får liv

The Beauty är en animerad kortfilm som på ett annorlunda och snyggt sätt, men med mycket ångest, visar hur det skulle se ut om plasten vi slänger i haven hade fått liv. Regisserad av Pascal Schelbli och VFX av Marc Angele. Tumnagel
42.8°
+
Roger Åberg
0

Sonos ska göra ljudet i fler Audi-modeller
Till en början A1, Q2 och Q3

I kväll presenterades Audi Q4 e-tron och i den hittar vi ljudsystem från Sonos. Det är Sonos första samarbete med en biltillverkare och samarbetet ska vara exklusivt, vad det nu betyder. Men Q4 e-tron är inte den enda modellen som kommer att få Sonos, på schemat framöver står A1, Q2 och Q3. Det verkar alltså som att Sonos blir nya ljudsystemet för Audis bilar men det är oklart om även Bang & Olufsen kommer att finnas kvar. Eftersom man börjar med de mindre modellerna är en gissning att Sonos kommer att leverera till de mer vanligare modellerna och Bang & Olufsen till de lyxigare. Tumnagel
39.0°
+
Roger Åberg
0

Goodyear gjorde ett uppblåsbart flygplan på 50-talet
Skulle rädda liv var tanken

Joakim tipsade om det här avsnittet från Mustard där man går igenom Goodyears uppblåsbara flygplan. Man kallade det för Inflatoplane och det vägde faktiskt bara 90 kilo. Planet skulle kunna blåsas upp på fem minuter och flyga i 100 km/h. Dessutom kunde man skicka ner planet (packat i en låda) till piloter som hade störtat bakom fiendens linjer och på så sätt kunde de nedskjutna piloterna flyga hem igen. Låter ju prima! Men tyvärr var det lite för bra för att vara sant. Planet verkade flyga helt ok, men ett gäng incidenter gjorde att man till slut la ner hela projektet. Tumnagel
40.3°
+
Roger Åberg
0

Blue Origin och Lockheed Martin ska designa DRACO
En kärnkraftsdriven rymdfarkost

Det amerikanska militära forskningsmyndigheten DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) har gett de båda företagen Blue Origin och Lockheed Martin i uppdrag att designa en framtida rymdfarkost med en kärnkraftsdriven motor. Projektet går under namnet DRACO (Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations) och är tänkt att undersöka om det skulle vara möjligt att använda så kallad Nuclear Thermal Propulsion (NTP) för att kunna göra snabba manövrar med farkoster i rymden. DARPA skriver om DRACO: "Rapid maneuver is a core tenet of modern Department of Defense (DoD) operations on land, at sea, and in the air. However, rapid maneuver in the space domain has traditionally been challenging because current electric and chemical space propulsion systems have drawbacks in thrust-to-weight and propellent efficiency, respectively. DRACO’s NTP system has the potential to achieve high thrust-to-weight ratios similar to in-space chemical propulsion and approach the high propellent efficiency of electric systems. This combination would give a DRACO spacecraft greater agility to implement DoD’s core tenet of rapid maneuver in cislunar space (between the Earth and moon)." I en första fas av utvecklingen av DRACO kommer Blue Origin att få 2,5 miljoner dollar medan Lockheed Martin kommer att få 2,9 miljoner dollar för att utveckla var sin version av DRACO-konceptet. Kärnreaktorn som är tänkt att användas till DRACO ska utvecklas av General Atomics vilka får 22 miljoner dollar av DARPA för det i den första fasen av projektet. Tumnagel
41.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Så här städar du din dator
Från fysisk skit

En dator som man håller på och pillar på hela dagarna blir så småningom skitig och behöver rengöras. Här går kanalen Created Labs igenom vad man behöver för att göra rent datorn på ett enkelt och säkert sätt. Med lite isopropanol, skärmrengöring och tryckluft så har man allt man behöver. Tumnagel
37.1°
+
Roger Åberg
0

Rickard Olsson vill modernisera vetgirig.nu
Tar Kickstarter till hjälp

Vetgirig.nu har funnits typ hur länge som helst, i hela 18 år faktiskt. Men nu är det dags för en ansiktslyftning och det tycker framförallt Rickard Olsson, känd från frågesportprogrammet Vem vet mest. Därför har han tagit kontakt med skaparna av siten, Conny och Danne, för att fixa detta och nu tar man Kickstarter till hjälp för att få till det hela. Planen är att fixa till sajten men också ta fram en ny app. Man har redan börjat skissa på det hela, men behöver som sagt kapital för att komma i mål. För en halv miljon kommer man att få till en ny version av sajten, för 1,5 miljoner fixar man sajten och får ut version av appen och får man in ännu mer pengar kommer fler funktioner att bli verklighet. Just nu har vetgirig.nu över 234.000 frågor i sin databas och knappt 15.000 medlemmar. Tumnagel
39.3°
+
Roger Åberg
0

Det här är Audi Q4 e-tron!
Med Sonoshögtalare på insidan

Efter många smygtittar släppte Audi i kväll skynket för deras elektriska SUV Q4 e-tron. Bilen bygger på MEB-plattformen och är syskon med VW ID.4 och Skoda Enyaq. Två versioner kommer, Q4 e-tron och Q4 e-tron Sportback som har lite mer sluttande taklinje. Vad det verkar har koncernen låtit bli att lycka till VW och Skoda-versionerna och låter Audi vara först med fyrhjulsdrift och lite starkare motor. Tre versioner kommer att finnas. Minstingen kallas för Q4 35 e-tron och har ett batteri på 52 kWh och en räckvidd på 34,1 mil enligt WLTP. Denna har 170 hästar och gör 0-100 på 9 sekunder. Mellanversionen kallas för Q4 40 e-tron och har ett större batteri på 72 kWh vilket ger en räckvidd på 52 mil enligt WLTP. Denna har 204 hästar och gör 0-100 på 8,5 sekunder. Båda dessa versioner är bakhjulsdrivna. Men en Audi måste så klart ha quattro och det har tjockaste versionen Q4 50 e-tron. Denna har samma batteri som mellanmodellen men alltså två motorer och 299 hästar och gör 0-100 på 6,2 sekunder. Jag har kört ID.4 med 204 hästar och den duger men är inte snabb, så vill du ha en pigg version ska du välja 50-versionen. Men priserna då? Q4 35 e-tron kostar 475.000 kronor. Q4 40 e-tron med Proline-paket (som innehåller värmepump) kostar 564.700 kronor och stora Q4 50 e-tron med Proline-paketet kostar 641.900 kronor. Alla dessa kommer i juni. Det finns även en Sportback-version och för den får man betala 22.700 kronor mer och vänta lite längre, senare under sommaren ska den komma men vi vet inte exakt när. Det bisarra är att Sportback faktiskt har större bagage, 535 liter (1460 liter) jämfört med den vanliga versionen som har plats för 520 liter (1490 liter). Anledningen är att man mäter upp till "skynket" och upp dit så spelar slutande tak ingen roll. Q4 e-tron 35 och 40 får dra 1000 kilo och Q4 50 e-tron får dra 1200 kilo. Q4 e-tron är första bilen som erbjuder Sonos-stereo. Japp, Sonos har också hoppat på det lukrativa bil-tåget. Vi vet just nu inte så mycket mer än att bilen kommer att ha tio högtalare inklusive mitthögtalare och subwoofer. Kolla in vår tidigare genomgång av insidan. Tumnagel
41.9°
+
Roger Åberg
0

Finnair vill köpa elflygplan av svenska Heart Aerospace
Små elflygplan kan komma att dyka upp på Finnairs rutter om några år

Det finska flygbolaget Finnair har tecknat ett avtal med den svenska flygplantillverkaren Heart Aerospace vilket innebär att Finnair kan komma att köpa in upp till 20 stycken av Heart Aerospace kommande modell ES-19. Det framtida inköpet är en del av Finnairs målsättning om att företaget ska bli helt koldioxidneutralt till 2045. Anders Forslund, vd och grundare av Heart Aerospace, säger om avtalet med Finnair: "We have worked closely with the NEA (Nordic Network for Electric Aviation) but getting this commitment from Finnair is really important. The big challenge of building an electric aircraft isn’t just in the technology, but also building the momentum to create a project like this and building it all the way." Heart Aerospace modell ES-19 kommer att ha en kapacitet på 19 passagerare vilka man ska kunna flyga sträckor på upp till 400 kilometer på en laddning batterier. Företaget har tidigare sagt att man siktar på att ha de första ES-19 i luften någon gång runt 2025. Heart Aerospace har även planer på att i framtiden utveckla en modell som kan ta 48 passagerare. Tumnagel
49.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Patagonia skippar företagsloggor på sina kläder
För att kläderna ska få längre livslängd

Klädmärket Patagonia har beslutat att framöver tacka nej till företag som vill köpa Patagonia-kläder försedda med företagens egna logotyper. Detta är något man gör av miljöhänsyn då man tror att livslängden på ett klädesplagg blir kortare om detta är försett med en företagslogotyp. I ett blogginlägg skriver Patagonia: "What we’ve learned is that adding an additional non-removable logo reduces the life span of a garment, often by a lot, for trivial reasons. People change jobs, and the extra logo makes for an awkward re-gift. People tend not to pass logoed gear down to their kids, and not everyone wants to be an advertisement on weekends, even if they’re proud to go into work on weekdays. The result? Perfectly good gear ends up forgotten in the closet—or worse, gets tossed in the trash." Enligt Patagonia så slängdes bara 2018 11,3 miljoner ton kläder på soptippen, något som man hoppas minska med initiativet att inte längre tillåta företagslogotyper på sina kläder. Tumnagel
107kg
+
Wille Wilhelmsson

Fredrika har fixat Marabous nya smak
Brownie, kokos och kaffe

Förra året höll Marabou en tävling där folket fick ge förslag på nya smaker. I januari släppte man smaken popcorn och nu är det dags för smak nummer två. Det är Fredrika som har kommit på smaken brownie, kokos och kaffe eller as we call it in Sweden - fika! Den nya smaken är på 185 grams-förpackning och kommer i butik 10 maj. Tumnagel
105kg
+
Roger Åberg

Kopparbergs börjar göra vodka
Smaksatt så klart

Kopparberg är kända för sin cider men förra året gav man sig på att smaksätta gin. Nu är det vodka som står på tur och självklart är det smaksatt. Premiärsmaken är jordgubb och lime. Är man lat funkar det att blanda den med soda och garnera med jordgubbar och lime (så klart) men annars föreslår Kopparberg att man gör en vodka mojito på den. I med mynta, jordgubbar, limejuice och sockerlag i ett highballglas och se till att det blandas. Sedan på med is, vodka och sodavatten. Finns från och med i dag på beställningssortimentet för 249 spänn. Tumnagel
87kg
+
Roger Åberg

Arc'teryx lanserar ryggsäcken Aerios
För vandraren

Arcx27teryx lanserar nu ryggsäckarna Aerios vilka primärt är utvecklade för de som är intresserade av att ge sig ut på en- eller flerdagsvandringar. Ryggsäckarna kommer i tre olika storlekar på 15, 30 och 45 liter styck. De är försedda med justerbart midjebälte, två sidofickor samt hållare för vandringsstavar. Bärremmarna innehåller två fickor med dragkedjor medan det finns sidorfickor, en toppficka och en intern ficka i själva ryggsäcken. Arcx27teryx Aerios dyker upp i butik i ma. Priserna kommer att landa på 1600 kronor för 15L-modellen, 2200 kronor för 30L-modellen och 2800 kronor för 45L-modellen. Tumnagel
80kg
+
Wille Wilhelmsson

Dag två av Grammisnomineringar
Årets album, hiphop, elektro

Dag två av Grammis-nomineringar är här och i dag handlar det om årets album, kompositör, elektro/dans, jazz, klassiska, hiphop och soul/rnb. Bland årets album hittar vi Ana Diaz, Ane Brun, Hov1, Victor Leksell och kontroversiella Yasin. Ana och Ane är också nominerade till årets kompositör och det är också Ludwig Göransson! Tumnagel
66kg
+
Roger Åberg

Taco Truck släpper fler produkter i butik
Ja tack!

Taco Truck är den foodtruck som startade foodtruck-trenden, i Stockholm i alla fall, och sedan en tid har man lite produkter i vanliga matvarubutiker. Älskar verkligen deras Chipotle Mayo och Chipotle Salsa, rekommenderas varmt. Kommer dessutom i bra förpackning som går att återanvända till dressing och egna såsblandningar. Hur som helst så släpper man nu lite nya produkter. Två olika sorters chips (salted white corn och beet root corn), två sorters kryddmixar (classic space och smokey spice) samt majstortillas finns nu i butik. Priserna är 15 spänn för kryddmixarna, 28 respektive 33 spänn för chipsen och 35 spänn för tortillas. Allt finns att köpa på MatHem och majstorillas finns även att köpa på ICA och Hemköp. Tumnagel
98kg
+
Roger Åberg

Iron Maiden ställer in årets turné
Kommer till Ullevi 2022 istället

Det brittiska bandet Iron Maiden meddelade igår att deras planerade sommarturné nu ställs in. Det innebär med andra ord att konserten på Ullevi som skulle gått av stapeln 3 juli inte heller den blir av. Tanken var att Iron Maiden skulle spelat på Ullevi redan 2020 men detta fick ställas in på grund av pandemin. När nu även årets sommarturné ställs in så får Iron Maiden-fansen vänta tills nästa år för att kolla in bandet live i Europa. En ny sommarturne är planerad med start 4 juni 2022 i Finland och avslut i Portugal 31 juli. Till Ullevi kommer Iron Maiden 22 juli 2022 enligt den nya turnéplanen. Danska D-A-D och australiensiska Airbourne kommer då att lira förband. Tumnagel
85kg
+
Wille Wilhelmsson

Kolla in trailern för What Drives Us
Ny dokumentärfilm från Dave Grohl

Gillade ni dokumentärfilmen Sound City från 2013 och musikserien Sonic Highways från 2014 så kommer ni sannolikt även att uppskatta Dave Grohls nya rockumentary What Drives Us som börjar visas snart. Filmen kommer att fokusera på vad som händer när olika artister gett sig ut på turné och Foo Fighters frontman kommer under resans gång att träffa och intervjua en lång rad kända artister. Bland dem som kommer att medverka i What Drives Us hittas till exempel Flea från The Red HOt Chili Peppers, Lars Ulrich från Metallica, Brian Johnson från AC/DC, Dave Lombardo från Slayer, Ringo Starr från The Beatles samt Slash & Duff McKagan från Guns Nx27Roses. Grohl säger själv om serien: "This film is my love letter to every musician that has ever jumped in an old van with their friends and left it all behind for the simple reward of playing music. What started as a project to pull back the curtain on the DIY logistics of stuffing all of your friends and equipment into a small space for months on end eventually turned into an exploration of “why?” What drives us?" What Drives Us börjar sändas på Amazon Prime Video 30 april och ni kan kolla in trailern till filmen här ovanför. Tumnagel
170kg
+
Wille Wilhelmsson

Veva ihop en hollandaisesås på en minut
Mikael Göransson visar hur

Förra vecka körde vi ett klipp där Mikael Göransson visade hur man redde ihop "världens snabbaste" bearnaisesås. Den här veckan är han tillbaka med ett klipp där han visar hur man kan göra en äkta Hollandaisesås på en minut. Göransson använder sig vare sig av vattenbad eller tekniken med sous vide för hollandaise. Istället har han tagit en stavmixer till hjälp och varför han gör det kan ni kolla in här ovanför. Tumnagel
87kg
+
Wille Wilhelmsson

H&M gör reklam med Maisie Williams
För återvinningskonceptet Looop

H&M har lanserat en ny reklamkampanj tillsammans med Maisie Williams, skådespelerskan som kanske främst är känd för sin roll som Arya Stark i HBO:s fantasyepos Game of Thrones. Williams själv och en avatarversion av henne används i reklamfilmen för att uppmärksamma H&M:s återvinningskoncept "Looop" och hon kommer även att representera H&M i rollen som "Global Sustainability Ambassador". Williams säger själv om samarbetet med H&M: "I am excited to finally share the news of my partnership with H&M as Global Sustainability Ambassador and cannot wait for you all to see what we have been working on. In this role, I will be working closely with experts within H&M to drive sustainability initiatives and shape the path towards an accessible and circular fashion future. The longterm goal is to use 100 percent recycled or other sustainably sourced materials for textiles across the full H&M Group brands by 2030. It’s time to take action and create more viable production circuits in fashion to protect our planet for the next generation." Förutom i reklamfilmen kommer den digitala versionen av Maisie Williams även att dyka upp på något som kallas för "H&M Looop Island" vilket är en ö som hittas i Nintendos populära spel Animal Crossing från och med idag. Tumnagel
85kg
+
Wille Wilhelmsson

Första omgången av Grammis-nomineringar
Årets pop, årets video, årets hårdrock etc

Årets Grammis-nomineringar kommer att presenteras under tre dagar och i dag kom det första gånget. I dag nominerades årets pop, årets alternativa pop, årets dansband, årets musikvideo (ni ser alla dessa här nedan), årets textförfattare, årets hårdrock/metal och årets barnmusik. Tumnagel
74kg
+
Roger Åberg

Dome är en ny pizzaugn från Gozney
Kan den slå Zio Ciro?

Dome är en ny vedeldad utomhusugn från Gozney. Det första man tänker på när man ser den är kanske antalet goda pizzor man kan göra i den men den funkar självklart även för andra maträtter som kräver lite värme. Ugnens dimensioner är 660mm x 630mm x 732mm och väger ungefär 58 kilo. Dome kommer släppas i två varianter, en som endast är vedeldad och en som man även kan värma upp med gas. Den vedeldade ugnen kostar 1 099 euro medan den som även kan använda gas kommer kosta 1 269 euro. Ugnen lanserades i ett fåtal regioner förra månaden och kommer börja säljas i Europa inom kort. Bonusklipp nedan. Tumnagel
99kg
+
Frode Wikesjö