Blizzcon 2019
Satan vad Diablo IV imponerar
Vi har provspelat Blizzards nya demonslaktare
Det har gått ett gäng år sedan Diablo III släpptes och spelet fick initialt en hel del kritik för sin grafiska stil. Det hade en mjukare och mysigare design än de tidigare spelen, vilket inte riktigt gick hem hos de mest inbitna fansen. Med Diablo IV går Blizzard tillbaka till rötterna för att leverera en mörk, brutal, grotesk och förstås lootfylld upplevelse. En demoversion av Diablo IV var spelbart på Blizzcon och givetvis passade vi på att se vad spelet hade att erbjuda. Och rackarns bananer vad vi vill spela mer.
I demoversionen fanns tre olika karaktärer tillgängliga. Den brutalt våldsamme Barbarian, den magiskt begåvade Sorceress och den djuriske Druid. Varje karaktär kommer ha flera olika utseenden och det kommer vara möjligt att välja kön, hudfärg och lite annat som ärr och hårstilar, vilket betyder att du kan sätta en personlig prägel på din karaktär direkt från start. I demot låg varje karaktär på level 20 samt ett gäng upplåsta förmågor som gav en rätt bra känsla av hur slutversionen kommer vara. Något som blir tydligt väldigt snabbt är att varje karaktär känns riktigt kraftfulla och kan få fiender att flyga till höger och vänster med sina förödande förmågor.
Varje karaktär har ett unikt spelsätt, men det gick riktigt snabbt ”att fatta grejen”. Sorceress har en mängd mana som dräneras när du utför diverse magiska förmågor, men laddas snabbt upp av sig själv. Givetvis har Sorceress tillgång till en drös elementbaserade magiska förmågor som att få det att regna på en specifik plats och fryser allt dropparna landar på, en kraftfull eldboll, en blixt som skjuts ut och flyger mellan fiender och skadar dem på vägen samt en kraftfull förmåga där hjälten förvandlar sig till en åskbolt som kan studsa mellan fiender och göra massvis med skada.
Barbarian har en mätare för fury, eller vrede, som laddas upp genom att utföra vanliga attacker. Barbarian fungerar som väntat och fokus ligger på att ge fiender ett ordentligt kok stryk. Hjälten springer runt och vevar med två svärd och med högerklick levererar hjälten en ordentlig attack med ett tvåhandsvapen som får fiender framför honom att flyga. Givetvis fanns klassiska attacker som Leap där barbaren kan hoppa en distans och skada allt i området där han landar.
Druiden fungerar ungefär som Barbarian och har en spiritmätare som laddas upp av vanliga attacker. Attackerna är dock helt unika och standardattackerna vi fick tillgång till lät druiden slåss som en varulv eller varbjörn, eller werebear som det kallas på engelska. Druiden kan även frammana ett ordentligt åskväder med tornados som börjar härja på stridsfältet med förödande kraft samt utföra lite andra attacker som att rusha igenom en drös fiender i en rak linje samt kasta stenbumlingar. Druiden ackompanjerades även av två vargar som kunde bussas på fiender av olika slag.
Någonting som Diablo IV ärvt av konsolversionen av Diablo III är att samtliga hjältar kan hoppa undan från attacker, vilket är rätt användbart i stridens hetta.
Demot startar i en mörk grotta full av demoner som vi måste ta oss igenom för att lägga vantarna på en lykta som tar oss vidare i storyn. I grottans slut får vi se en kort filmsnutt där vår karaktär klättrar genom diverse kadaver och skelett för att ta sig upp mot ytan och väl uppe panorerar kameran över Sanctuary. Det har aldrig känts som att miljöerna i Diablo-spelen har fått den uppmärksamhet de förtjänar, så detta är ett rätt trevligt tillskott.
Kartan i Diablo IV är massiv och till skillnad från tidigare titlar kommer vi inte få hoppa mellan olika områden när nya akter startar, utan vi får tillbringa all vår tid i Sanctuarys öppna värld under vårt äventyr. Det kommer dock finnas fem vitt skilda områden, precis som tidigare, men dessa kommer vara mer sammanlänkade på den massiva kartan. Tidigare titlar har genererat kartor som ser olika ut varje gång, men den övre världen kommer vara statisk genom hela spelet för samtliga spelare. Grottor och liknande kommer dock ha slumpmässig design, vilket låter dig bränna igenom dem flera gånger och få en ny upplevelse varje gång.
För att resa över den stora kartan ska gå lite snabbare så kommer det finnas mounts av olika slag i spelet, men detta var inte något vi fick leka runt med i demoversionen.
Givetvis var demoversionen fullt av loot och Blizzard har gjort lite ändringar när det kommer till hur utrustningen påverkar din karaktär. I stället för att ha flera olika värden att hålla reda på så höjer utrustning defence eller attack, eller båda. Vissa specialföremål påverkar saker som attack speed, men primärt är det defence och attack som gäller.
Något som Diablo II-fans kommer uppskatta är att Rune Words är tillbaka. För er som inte har någon aning om vad det är för något så är det praktiskt taget runor som går att peta in i sockets i din utrustning och kombineras dessa på rätt sätt kan du låsa upp unika perks. I demot fanns det endast en rune word-kombination och när den var aktiv fick spelaren 50 procent högre crit chance efter att en hälsoläsk druckits.
När det kommer till att levla upp så fungerar Diablo IV mer som Diablo II än den senaste föregångaren. När du levlar upp får du skillpoäng du kan placera ut för att låsa upp nya förmågor. Förmågorna är fasta och du kan inte flytta skillpoäng när de väl är satta, vilket gör att du måste lägga lite mer tanke på var poängen placeras. Utöver förmågorna finns det ytterligare ett träd där du kan placera ut poäng, vilket ger dig buffar som ger dig några procent i attack, defence eller annat. Längst ner i buffträdet finns det riktigt kraftfulla buffar som går att låsa upp, så man måste ta lite beslut när det kommer till vilka buffar man vill ha. Detta träd går dock att re-specca, så man behöver inte vara rädd att sätta poäng på ”fel” ställen.
Nytt Diablo betyder givetvis ny spelmotor och Diablo har aldrig sett så bra ut. Spelet är som sagt mörkt och rätt groteskt, vilket visas med ny urläcker ljussättning och extremt många detaljer på skärmen. Den nya spelmotorn gör att hjältarna rör sig betydligt mer flytande en tidigare och rörelserna sker verkligen helt sömlöst, oavsett vad som händer och sker. Detta är mest tydligt med druiden som snabbt kan skifta mellan att vara en varulv, varbjörn och människa och övergången är verkligen snorläcker.
Diablo IV känns verkligen som ett Diablo som kommer nöja många med gameplay köttigt, mörkt och brutalt samt urläcker grafik. De karaktärer vi fick testa kändes riktigt kraftfulla och vi längtar verkligen tills vi får lägga vantarna på den fulla versionen av spelet och spöa skiten ur Lilith och hennes demonundersåtar med vänner.
Diablo IV har inte något släppdatum ännu och det låter som att det kan dröja innan vi får lägga vantarna på den fulla versionen av spelet. Men den som väntar på något gott osv.
Är det något ni undrar över gällande Diablo IV så är det bara att plita ner frågor i kommentarsfältet, så försöker vi svara så gott vi kan.












































