34 i dag 12 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Speltest Skylanders: Superchargers gör dig bilburen
Emmy har testat den senaste uppföljaren

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Skylanders: Superchargers gör dig bilburen

Det är fyra år sedan första Skylanders släpptes och antalet spelbara karaktärer och äventyr har stadigt utökats sedan dess med hjälp av olika tematiska uppföljare. När nu den femte versionen av spelet, Superchargers, anlänt är det mer fartfyllt än någonsin tack vare introduktionen av fordon.

Kvar är dock upplägget med portalplattan som kopplas in till konsolen och de fysiska leksakskaraktärerna som placeras på den innan de väcks till liv digitalt i spelet.

Spel, Multiplattform, Skylanders, supercharger, fordon, karaktärer

Introduktionen av fordon förändrar spelet rejält och de spelar en stor roll i berättelsen där många av uppdragen helt enkelt inte kan slutföras utan dem. Antingen styr du ditt fordon själv samtidigt som du försöker ta dig an fiender som motarbetar dig med vapen, eller så spelar du tillsammans med någon annan där ena spelaren har hand om styrningen och den andra om skjutandet.

De tre olika typerna av fordon varieras utifrån uppdrag och liksom de traditionella karaktärerna har de egna egenskaper och kan uppgraderas. Medan alla karaktärer kan använda alla fordon finns det vissa karaktärer och fordon som matchar och när de används tillsammans får spelaren en bonus. Givetvis syftar det här till att sälja fler typer av fordon för att matcha de tillgängliga karaktärerna. Kör man Wii eller Wii U-versionen kan man dessutom spela som Donkey Kong och Bowser vilket garanterat kan bidra till att många kommer att välja Nintendos plattformar framför Microsoft och Sony.

Utvecklarna Vicarious Vision har verkligen lyckats variera Superchargers väldigt bra och uppdragen växlar hela tiden tempo och utformning där de ibland äger rum i luften eller på marken och ibland under vattenytan med ständigt underhållande uppdrag och banor. Bilen far fram som i ett lekfullt racingspel, de luftburna fordonen sveper snabbt och majestätiskt fram i luften och undervattensfarkosterna ger dig helt nya perspektiv av världen. Tillsammans med olika utmaningar och möjlighet att hela tiden uppgradera de olika karaktärerna känns det som ett spel som kan pågå i evigheter. Exempelvis kan du om och om igen köra racing på totalt fyra olika banor eller köra kortspel med dina insamlade Skylanderskort.

Totalt släpps nu 20 nya karaktärer och 20 nya fordon på marknaden i och med Superchargers. Dock är alla tidigare karaktärer från andra versioner av spelet kompatibla med det nya vilket är ett smart drag. Det handlar ändå för många om rätt mycket investerade pengar.

Något jag reagerade på, som nu spelar Skylanders för första gången, är att karaktärerna och spelets fordon faktiskt också är väl utformade leksaker som känns okej att leka med utanför spelet. Till skillnad från karaktärerna i Disney Infinity, som med sin platta i botten känns mer som ömtåliga figuriner som endast bör betraktas på avstånd, ser jag inga problem med att ungarna leker med Skylandersgubbarna. De är utformade i ett material som känns tåligt och den bil jag fick hem är exempelvis utrustad med hjul som faktiskt kan rulla vilket gör att den absolut inte känns som något tillbehör som bara ska stå i bokhyllan.

Nackdelen med Skylanders är dock fortfarande dess grundläggande utformning, just det här att du måste köpa en massa nya karaktärer och fordon. För även om det följer med tre stycken i startpaketet känns de snart uttjatade och spelet är byggt på att locka till inköp av nya karaktärer och fordon. Exempelvis finns bara en landbaserad bil med i startpaketet och vill man kunna flyga eller dyka får man inhandla andra fordon. Att vissa karaktärers element dessutom fungerar bättre på vissa banor gör att många barn där ute säkert tjatar på sina föräldrar för att få köpa nya karaktärer som passar den ena eller den andra banan bättre, och det blir snabbt dyrt. Vissa kanske även tycker att uppdragen är väl korta, men personligen anser jag att längden är rätt lagom eftersom det ändå primärt är ett barnanpassat spel och då är det bättre att det finns många korta episoder med möjlighet att snabbat avsluta en spelsession om så behövs.

Sammanfattningsvis gillar jag ändå verkligen Skylanders; Superchargers och det är väldigt underhållande att spela tillsammans med någon annan. Inställd på den enklaste svårighetsgarden var det dsessutom inga problem för femåringen att hänga med. Jag ska bara undvika att berätta att det finns fler karaktärer att inhandla.

Skylanders släpptes i USA i går och anländer till Europa den 25 september till Wii, Wii U, 2DS. 3DS, Xbox 360, Xbox One, PS3 och PS4. Startpaketet kostar runt 600 kronor i standardutgåva och varje karaktär som köps till kostar mellan 130-150 kronor.

Läs mer
37.7° 0 Emmy Zettergren Emmy Zettergren
mån. 21 sep 2015, 12:00
37.7°
0

Speltest Skylanders: Superchargers gör dig bilburen

Emmy har testat den senaste uppföljaren