10 i dag 11 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Test: Microsoft/Razer Habu Vi har klämt lite på Microsofts spelmus Habu
Test: Microsoft/Razer Habu

För några dagar sedan trillade det ner en liten present till mig i brevlådan, nämligen Microsofts spelmus Habu. Det allra första intrycket jag fick när jag slet upp förpackningen var; Gosh, den här var ganska plastig.

Om ni har tid att läsa en liten recension av musen kan ni klicka på "Läs mer »".

Spel, ,

Nu ska ni veta att jag, som inte är en inbiten PC-gamer (jag lutar mer åt konsolhållet), inte vet hur en riktig spelmus ska kännas. Därför kommer denna lilla recension istället att fokusera på musens egenskaper, då jag inte direkt kan uttala mig om hur prestandan är jämfört med andra.

Hur som helst, snabbt som attan kopplade jag in musen i min PowerBook, och (helt väntat) fungerade den inte fullt ut under Mac OSX. Musen, som är gjort för PC-spelande, har tyvärr inga officiella drivare till mitt operativsystem. Så istället begav jag mig till PC:n i huset och skojade runt lite med den.

Habu, som är en korsning mellan Razers och Microsofts produkter har många fina egenskaper. Sammanlagt har musen sju programmerbara knappar. Förutom de vanliga (höger, vänster och skrollhjul) finns det två små knappar vid hjulet, och två för tummen. En positiv aspekt är att det att byta plats på tumknapparna. Det hela går till så att man trycker in en knapp på undersidan, så hoppar musens vänstra kant ut. Sen är det bara att tuta in den andra sidan, vilken har tumknapparna en bit längre bak.

Efter en snabb titt på USB-kontakten kan vi se att de båda företagen brytt sig tillräckligt mycket för att guldplätera kontaktytorna. Och som med många andra spelmöss på dagens marknad så kör även Habu med laser. Exakta specifikationerna säger att den klarar av att läsa upp till 2000 DPI.

Något av det jag stör mig på lite är att den lyser... Ett blått sken sprudlar ut från dess kanter och från skrollhjulet. Jag vet att många gamers gillar sånt här, men jag är inte en av dem. När jag spelar PC (vilket faktiskt händer ibland) vill jag inte ha något ljus i ögonvrån som distraherar mig, men jag kan tänka mig att många av er gillar det.

Så, nu sitter nog säkert många av er och undrar hur den ligger i handen. Och jag måste säga att den gör det riktigt bra. Tyvärr känns den lite plastig, som jag nämnt förut, men det är inget man reflekterar över efter att ha använt den ett tag.

Nu till själva användandet. När jag kopplat in musen i min PC körde jag igång de medföljande drivarna, allt flyter på bra tills jag startar konfigurationsprogrammet. Det hittar inte musen... Min chef gillar nog inte att jag använder den här termen, men WTF?!. Jag installerade om och om igen, testade att ta bort drivrutinerna från enhetshanteraren och gjorde om allt igen. Jag ställde till och med tillbaka datorn till tidpuntken innan jag började trixa. Kort och gott fungerade ingenting. Så jag googlade på problemet och hittade att våra danska vänner på Gaming.dk hade lösningen (länk finns nedan). Jag tankade deras drivarpaket, och fick trixa med drivarna till Razers Copperhead-mus. Till slut lyckades jag få den att fungera.

Den medföljande mjukvaran lirar numera riktigt bra, jag är inte sur på den längre. Det finns grymt mycket inställningar man kan leka med, och lyckligtvis går det även att stänga av det irriterande blåa skenet; phu!

Nu går det även smidigt att ändra DPI:n, och allt annat flyter på grymt bra. Alla former av rörelse reagerar den på, och det snabbt också. Habu är riktigt pigg när man använder den, och speciellt när man spelar. Precisionen är den bästa jag varit med om (kom då ihåg att jag inte har provat så många möss).

Allt som allt så tycker jag att Habu är en riktigt bra mus. Microsoft och Razer har verkligen lyckats med den, men tyvärr inte med installationsvänligheten av drivarna. Jag ger Habu en stark sjua.

+ Positivt
Skön att hålla i
Pigg
Bra konfigurationsmöjligheter

- Negativt
Känns lite plastig
Somliga upplever krångel med mjukvaruinstallationen

Läs mer
37.2° 0 Lars Lindroth Lars Lindroth
tis. 20 feb 2007, 19:07
Test: Microsoft/Razer Habu Vi har klämt lite på Microsofts spelmus Habu
37.2°
0
RSS 10 kommentarer till artikeln
LillePutt
Ohh, nice med lite recensioner och så :)
av LillePutt, tisdag 20 februari 2007 kl 19:20
Irradiant
Snygg meny i alla fall. Och det blåa ljuset borde passa grymt bra ihop med mitt G15 =)
Vad jag vill veta är, kan den mäta sig med Logitechs MX518?
av Irradiant, tisdag 20 februari 2007 kl 19:24
Feark
Razer..Razer...Razer, är det den där jänkaren som tjänade så jäkla mycket cash på att spela?
av Feark, tisdag 20 februari 2007 kl 19:25
Newton
Gosh? Är det du, långben? :o
av Newton, tisdag 20 februari 2007 kl 19:46
Lars Lindroth
Newton: Hehe nejdå, jag är Napoleon Dynamite =D
av Lars Lindroth, tisdag 20 februari 2007 kl 20:15
Wandel
din_skurk: Razer är ett företag som gör möss(av den typ du pluggar in i datorn)
Du tänker nog på Fatal1ty(eller hur det nu är han stavar sitt namn).
av Wandel, tisdag 20 februari 2007 kl 21:16
sistabossen
det är sånthär som ska finnas på spelfeber :D
av sistabossen, tisdag 20 februari 2007 kl 23:31
Foshizzle
Wandel, fatal1ty heter han =) Jaja... jag vet, nerd alert!
av Foshizzle, onsdag 21 februari 2007 kl 15:17
Foshizzle
Men va fan, du skrev ju fatal1ty.... doh! Tyckte det stod "fatal1" bara. Jag måste fått en brainfart där!
av Foshizzle, onsdag 21 februari 2007 kl 15:19
äppel
hehe brainfart ehehe
av äppel, onsdag 21 februari 2007 kl 17:38
Kommentera artikeln